Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel oživil 8+32jádrový Arrow Lake, více využije TSMC. Chystá i Extra Big Cores

tak vypadá to dobře, motivaci mají. Pokud se do toho zadaří ještě Battlemage tak má konkurence už vážný problém, zejména AMD které je pořád tím třetím co se týče finanční síly a kapacity. No a pokud se tento měsíc vyhneme Velké válce tak i z Číny by postupně měla jít nějaká konkurence v oblasti grafik byť díky ovladačům to půjde pomálu. Ten duopol GeForce/Radeon už trvá příliš dlouho....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Buď jsem to ironii nepochopil, nebo je tu někdo hodně naivní? :)
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.. se obavam, ze to ironie asi nebyla :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nějakých ~35 % nad šestnáctijádrovým Zen 5."
Tak to AMD může být v klidu.
Protože se bavíme o MT.
AM5 je navržen tak aby mohl nést 4 chiplety (3xCPU+IO).
Když bude tlak ze strany intelu na MT výkon, tak AMD může přidat 50% výkonu do roka a do dne.

Potom ztrácí smysl i tato věta:
"Pokud by se Intelu podařilo převést tyto plány do reality, smete do dvou let AMD. "
Ta se zřejmě týká obecného výkonu. Tedy i ST.
Ale ani v ST se nedá předpokládat že by AMD během 2 let nic nepřineslo. Což je v článku zmíněno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych čekal, že AMD už má pro desktop připravenou i variantu s 3 CPU čiplety, tj 24jádro. Ryze 16j Ryzen 8xxx (Zen 5) by neměl proti 8+32 šanci. Na druhou stranu ARL 8+32 bude hodně žravá záležitost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Na druhou stranu ARL 8+32 bude hodně žravá záležitost."
.. a nejspis i hodne draha
Zajimave by bylo, kdyby AMD varianta 3x8 byl 1xZen5 a 2xZen5C, kdyz uz budou mit hybrida v noteboocich.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v jiné pozici díky vlastnictví továren. Proto se AMD i jeho fans musí modlit aby uschopnil svou výrobu co nejpozději, každý rok takto dává AMD čas udělat si finanční polštář na další hubené zimy. Intel nepotřebuje drtivě dominovat ve výkonu, prakticky mu stačí náskok nad 5% při obdobné efektivitě. A rozhodne výrobní kapacita kterou narozdíl od konkurence přímo vlastní. TSMC se o svůj dočasný monopol velice bojí a nabízí v EU stavbu továrny na 28nm - směšné když jde o fabriku co je teprve na papíře. Intel nabízí mnohem aktuálnější výrobní procesy, byť za to chce větší dotace tak rozhodně odpovídají významu té továrny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No Intel má továrny, ale to zase znamená, že musí miliardy sypat do nich a pokud by se mu propadly extrémně prodeje a nesehnal by externí zákazníky, mohlo by ho potkat něco podobného co před lety AMD. Ale tam by nejspíše došlo k nějakému zásahu státu. Minimálně aby faby zůstaly v americkém vlastnictví, když už ne Intelu.
Těch 28nm vypadá směšně, ale musíš to vzít z pohledu co je požadavkem... Pokud automotive tak tam se jede o řád výše. 90-250nm, takový Bosch by měl mít nejmodernější linky na 40nm, takže i těch 28 by byl celkem pokrok...
Když bych chtěl vyrábět nějaký "Evropský procesor" tak v Drážďanech máme 55-12nm GF nebo Intel v Irsku 14nm a v průběhu roku by se mělo začít přecházet na Intel 4(7nm), nějaké vzorky už tam padají od podzimu...
Na pouzdření tu máme také spoustu kapacit včetně vývoje(Fraunhofer institut)
Takže tam už nějaké možnosti máme, ale spíš bych sázel že hlavním požadavkem je to automotive, aby došlo ke snížení závislosti na Číně...
Těch výrobců je v Evropě spoustu, ale ty kapacity evidentně nejsou dostačující a procesy jsou celkem zastaralé, já mám jen lehký přehled o některých z nich, kteří odebírají naše stroje pro backend a packaging.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě za mě říkejme tomu klidně "Extra Big Cores", ale nějaký procesor jen s těmi bez Atomů, které nepotřebuji vůbec, by nebyl?
Jestli ne, tak může být AMD v klidu. Pořád je tu velká skupina hráčů, která buď hraje a potřebuje herní výkon nebo počítač vypne a nepotřebuje žádný výkon.

Jinak plány Intelu krásné, ale hlavně, aby nové fýčury nevedly ke zdražení. U grafik se stalo něco podobného, sice má NVidia úžasné DLSS3, ale karty jsou tak drahé, že je nikdo nekupuje a museli zastavit výrobu. Tak snad budou mít u Intelu víc rozumu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se stim smir. Jadra Core su obezne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"s 4+32 (extra velká + malá jádra)"
4 velká jádra stačí pro všechny.
Navždy.
10 velkých už intel zkoušel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

32 extra velkých jader, spotřeba do 100W, cena do $400? Tak to si pak Intel zaslouží vyhrát.

Jen mě tak napadá, kdy já naposledy věřil pohádkám?
A ještě něco. Kde jsou ty nové procesy, například 1,8A? Neměly už pomalu být na trhu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1,8A na trhu nebude nikdy.
To sis asi spletl desetinou čárku?!
1 Angstrom je 0,1nm (100pm), Intelackých proces 18 Angstromu je tedy "asi" 1,8nm

Ale těch tvých 1,8 Angstromu padá do ještě nižšího řádu a bude to v pikometrech (180pm) podotýkám že průměr atomu křemíku je asi 0,25nm(250pm)

Do toho tvého 1,8A se tedy nevejde ani jediný atom křemíku.

Ale chápu, spletl jsi se,
možná 18A, ten by měl být aktuálně v laboratořích Intelu,
Zrovna minulý týden NVIDIE oznámila že od Intelu obdržela zkušební vzorky čipů z nějakého nejnovějšího procesu, spekuluje se že by to měl být nejspíš Intel 3 nebo 20A, nebo snad i ten 18A ale troufám si říct že ten to ještě nebude

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

preto mam recept pre Intel:
4 exta velke beast jadra, 12 normalne velkych kóre jadier z generacie roku 2026 a 24 atomov z generacie roku 2026
takto by iste prekonali v 1T aj mutliT vykone nejaky 24C48T zen6, pri 32C64T desktopovom zen6 (ak taky bude existovat) by to mohol byt zaujimavy suboj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla ironie.
4 jádra jsou na běřný provoz už dneska těsně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 jadra (mysli sa moderne jadra z rokov 2020-2023, nie Core2Quad z roku 2007), 16 gb ram, iGPU v CPU je na bezny provoz stale stacia, pokial beznym provozem myslime kancelarcinu, internet a sledovanie multimedii - proste take kancelarska krabicka, ktora na ine ucely ani sluzit nemoze

akonahle chceme nieco navyse (gaming, programovanie, databazy, virtualizacia, praca s multimediami), tam treba "kusok" ine HW parametre

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak jsem to myslel.
Stačí. Ale těsně.
Za pár let to bude málo i na ten internet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už len 25% veľkých covovych jadier bude v 8C/32c big.LITTLE.
Pri pokračovani zmeny paradigmy tu vybuchnú internety...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pokracovanie zmeny? zaujimave slovne spojenie :)
takze zmena stale neprisla vsak

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty nezklames Tralalko :))
Intel je tak uspesny se svou 'zmenou paradigmatu' AL a RTL zalozenem na aktualnim B-L, ze prodeje v retailu mu klesly na hranici 20-30%. Jednou dokonce i pod 20%. Nejhorsi prodeje od dob, kdy jej valcoval Zen3. Mozna i horsi, nevim. Ale tak sni ten svuj sen dal...
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1662395952571850754/photo/1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áaa. Nové verze zpětných zrcátek... ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte dvojité spätné zrkadlá?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel si nechal patentovat prstencove zrcatko. Je to vlastne svym zpusobem takovy inverzni teleskop, misto aby zvetsoval, tak zmensuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to spíše přirovnal k tomu, že se v Intelu již delší dobu dívají do speciálního zrcadla (toho bez reflexní vrstvy), takže vlastně skrze sklo. Nedostatek sebereflexe pak nepřekvapuje. U AMD zase používájí zrcadlo co odráží 150% dopadajícího světla, zahleděnost do sebe pak často vede k ignorováním potřeb zákazníků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal na mysli sústavu dvoch zrkadiel, kde sa po dvojitom obraze pozeráte dopredu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy dve prstencova zmensujici zrcatka. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Původně se to jmenovalo NovaLake, nyní tedy B(r)eastLake. Zlomová architektura, kde mělo být 8 extra velkých jader, která měnila chování dle typu zátěže: buď 8 vláken na extra vysokých taktech nebo 32 vláken na nižších taktech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nevim, papirove to vypada zajimave, ale 8+32. Dokud Intel nezvedne vykon tech E-mrdek a latence mezi B a L jadry, tak je to pro mne stale divna architektura. Ty rozdiy IPC mezi B-L jsou prilis velke, a ve scenarich, ktere nejedou tupy allcore MT, to ma svoje vykonostni nevyhody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká bude připadat velikost cache/E-jádro? U některých cache-heavy úloh může být výhodnější běh na méně než všech jádrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri rýchto nových info by potešila aktualizovaná tabuľka: https://ctrlv.sk/shots/2023/06/05/3osO.png Je to správne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Intel je směšný :-D Nechápu, že jsem se vůbec rozhodoval mezi 7950x3d a 13900k... Teď jedu na 100% zatížení na nějakých 90W, další generaci si tam šoupnu taky, počítám tak 48 jader, 150W... u Intelu to bude kolik, 230W při běžném provozu? :-D Když už teď není problém na těch 300W tu i9 vyhřát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No spíš bych počítal 24c48t max jestli tam půjde ta přespříští... Já se trápím na předminulé 12c se 75w ppt, je pravda že narozdíl od r5 2600 už to překoná i v CAMu co jel jen na jednom jádře i 9700 co jsem měl ve WS. No 13900k by tam chodila asi lépe ale na domácím stroji to úplně řešit nebudu... Původně jsem to chtěl doplnit RTX4000(TU104) ale při stejné spotřebě, RX6600 stála tentokrát(za krypta) polovinu a byla v mém cadu rychlejší. Nová RTX 4000(ad104) má sice výkon podobný, spotřebu poloviční, ale stojí dnes 8x tolik co 6600...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem dost zajímavá věc která už je snad i potvrzena skrze to otestování laptopu s meteor lake na výstavě, je konfigurace mobilních procesorů meteor lake která by měla být 6+8+2.
Ty 2 jádra navíc by měly být využity právě při klidovém režimu jako třeba čtení textu, sledování videa akcelerovaného iGPU atd... Při tomto režimu by se měla hlavní dlaždice procesoru s 6+8 jádry vypnout a dosáhnout tak extrémní úspory energie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jde o to jestli to zvládnou společně s M$ řádně zprovoznit, aby to nebudil každý proces co si vzpomene a fungovalo to tak i v reálném použití. Takhle teoreticky to zní pěkně a mohlo by to nabídnout opravdu pěknou efektivitu. Já mám bohužel s B-L špatné zkušenosti, pravda pod w10 (ale 11 si u nás nikdo zatím nedovolí nasadit) ale tam jsou jen dva režimy, nízká zátěž-kdy to je tiché a studené a vydrží na baterku opravdu dlouho, ale když po tom chci výkon, tak tam není, topí to jak debil(55W u ulv) a staré 4c8t je mnohem rychlejší než ten nový paskvil 10c12t... Takže 8+0+2 by mi přišlo na aplikace kde je požadován častěji výkon přišlo lepší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemělo by to být nějak těžké.. prostě když je CPU pod třeba 8% využití 10 sekund a zároveň není zapnutá hra tak se to přepne a když pak vyskočí nad 10% tak zase přepne zpět na performance mód

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemělo by to být nějak těžké.. prostě když je CPU pod třeba 8% využití 10 sekund a zároveň není zapnutá hra tak se to přepne a když pak vyskočí nad 10% tak zase přepne zpět na performance mód

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Power delivery na zadnej strane chipu je dobry napad. Konecne. To mi pripomenulo toto: https://www.youtube.com/watch?v=ahKH19iN2SM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až to uvidím, tak tomu uvěřím. Změnu kurzu jim přeju, ale zatím nejsou žádné náznaky, že by na těchto smělých plánech byla byť jen špetka pravdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě chybí Intel Wet Dream Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.