Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel oživil 8+32jádrový Arrow Lake, více využije TSMC. Chystá i Extra Big Cores

Zdá se, že s rozhodnutím vyrábět procesorovou dlaždici Arrow Lake u TSMC vrátil Intel do hry i maximální konfiguraci s 32 malými jádry. Další generací bude Panther Lake a poté Beast Lake s Extra Big Cores…

YouTube kanálu MLID se podařilo sehnat velkou porci informací o nadcházejících produktech Intelu. Vypadá to velmi zajímavě. Popravdě čím dál tím zajímavěji (a čím blíž, tím méně zajímavě). Pokud by se Intelu podařilo převést tyto plány do reality, smete do dvou let AMD. Bohužel (pro Intel) se v posledních letech realizace nedaří vždy plně podle plánu, a tak může být pohřbívání AMD zatím trochu předčasné.

Meteor Lake

Že bude zrušena nejvyšší konfigurace pro desktop s 8+16 jádry, se vědělo dlouho. V poslední době se začalo proslýchat, že i mobilní varianta 6+8 jader, která měla najít místo v desktopu, se v něm nakonec neobjeví. Nyní se potvrzuje, že byla zrušena (v posledních týdnech) a Meteor Lake z desktopové roadmapy mizí úplně. Aktuálním cílem Intelu je prosadit Meteor Lake jako „Phoenix Killer“. Osobně se domnívám, že Intel má šanci dosáhnout o něco vyššího jednojádrového (IPC nových jader) i vícejádrového (více jader) výkonu. Nejsem si ovšem jistý s domněnkou MLID, že tento vyšší výkon bude zároveň dostupný při nižší spotřebě (podle MLID je při stejném výkonu s Raptor Lake-refresh spotřeba Meteor Lake o 30-45 % nižší; jenže aktuální produkty Intelu mají 2× vyšší reálnou spotřebu při stejném výkonu s aktuálními 5nm produkty AMD, takže /čistě matematicky/ snížením o 30-45 % nelze AMD předehnat).

Druhá věc je samozřejmě datum vydání a dostupnosti, neboť Meteor Lake na trh dorazí (při optimistickém výhledu) půl roku po Phoenixu, tedy něco málo přes půl roku před nástupcem Phoenixu. To poněkud setře určitý výkonnostní náskok, zkrátka situace může dopadnout podobně jako s mobilními Ice Lake a Tiger Lake, které sice měly potenciál, ale dorazily až krátce před podstatně zajímavějšími konkurenčními produkty. Oficiálně je datum vydání stanoveno na druhou polovinu letošního roku, neoficiálně to vypadá, že první polovina léta nepřipadá v úvahu, druhá polovina není příliš pravděpodobná a lze uvažovat o druhé polovině září až říjnu.

Arrow Lake

Co Intel ubral na Meteor Lake, to se nejspíš pokusí dohnat s Arrow Lake. Jeho procesorová jádra měla být původně vyráběná procesem Intel 20A (původně označován jako 5nm proces Intelu), jenže s tím nejde vše podle plánu a již loni bylo jasné, že sériovou výrobu dlaždice s 8 velkými a 32 malými jádry s ním Intel nezvládne, takže maximum mělo být 8+16. Postupem času však došlo ke změně plánů a Intel se rozhodla alespoň pro dílčí modely nasadit také 3nm proces TSMC. Původně měla být dělící čára nastavena tak, že desktop = 3nm proces TSMC / notebooky = Intel 20A. Jenže proces Intel 20A má buďto vyšší spotřebu nebo nedosahuje požadovaných taktů - zkrátka všechny výkonnější modely (bez ohledu na to, zda jde o desktop nebo notebooky) vzniknou na 3nm procesu TSMC a všechny pomalejší na Intel 20A. S nasazením procesu TSMC se vrací i konfigurace 8+32:

  • Core i9 desktop - 8+32 - 3nm TSMC
  • Core i7 desktop - 8+16 - 3nm TSMC
  • Core i3/5 desktop - 6+8 - Intel 20A
  • Core i5/i7 mobilní - 6+8 - 3nm TSMC
  • Core i3 mobilní - 2+8 - Intel 20A

S posílením procesorové části však zároveň padají ambiciózní plány pro grafickou část čipu. Namísto původně plánované dlaždice s 320 EU architektury Celestial dojde k osazení menší dlaždice se 192 EU.

Protože v rámci desktopu půjde o de facto dvougenerační posun (Meteor Lake vypadl), máme očekávat 30-40% navýšení jednojádrového výkonu oproti současnému Raptor Lake. Zároveň dojde k posunu energetické efektivity, takže procesorová konfigurace 6+8 oproti Meteor Lake při stejném napájecím limitu dosahuje o ~40 % vyššího výkonu. Oproti AMD Zen 5, kde lze očekávat ~25% jednojádrového výkonu tedy bude mít zhruba 5-15 % navrch; daleko větší náskok (desítky procent) může mít vícejádrově (vyšší IPC velkých jader, velké množství malých). S ohledem na IPC, navýšení taktů a dvojnásobek malých jader počítá MLID vícejádrový výkonnostní posun na 55-75 %. Pokud by skutečně došlo k avizovanému navýšení IPC, taktů i 32 malým jádrům, tak by (čistě matematicky) měl být celkový nárůst výkonu oproti Raptor Lake o 80 % a nějakých ~35 % nad šestnáctijádrovým Zen 5.

I kdyby k vydání došlo o kvartál později než u Zen 5, šlo by stále o tak významný náskok, že by Intel vrátil do hry ve velkém stylu. To by samozřejmě bylo podmíněno jak vydáním včas, tak dosažením těchto výsledků. Pokud by naopak došlo k vydání až někdy půl roku před Zen 6, příliš by to Intelu nepomohlo.

Panther Lake

Asi by mělo zaznít, že architektura Ocean Cove a procesory jako Norton Lake, Anderson Lake, měly být zrušeny, většina již v předchozím roce. Protože o nich skoro nic nevíme, lze jen těžko odhadovat důvody, ale pokud se pustíme na tenký led spekulací, nabízí se hypotéza, že šlo o původně plánované produkty Intelu, které byly v roadmapě nahrazené architekturami, jejichž vývoj v Intelu inicioval Jim Keller.

Nyní k Panther Lake. Tento přímý nástupce Arrow Lake má dorazit koncem roku 2025 jakožto druhá generace pro socket LGA1851. MLID je z této generace poněkud nesvůj, neboť obdržel značně rozporuplné informace. Nejprve, že této generaci hrozí zrušení z důvodu slabého mezigeneračního posunu (pod 10 % IPC) a náhrada prostřednictvím Arrow Lake-refresh. Obratem získal informace z dokumentů, podle kterých Panther Lake neponese jádra Panther Cove, ale jádra Cougar Cove, se kterými nabídne 30-40% nárůst jednojádrového a 15-20% nárůst vícejádrového výkonu oproti Arrow Lake. Konfigurace zůstane u maximálně 8+32 (velkých + malých jader).

Beast Lake

Tato generace pracuje s termínem Extra Big Cores a je silně zaměřena na jednojádrový výkon. Jde patrně o reakci Intelu na AMD V-cache, se kterou jí konkurence sklízí zákazníky hledající maximální herní výkon (kterému jsou atomy platné jako mrtvému zimník). Protože jde o produkt chystaný nejdříve na konec roku 2026, nachází se v poměrně časné fázi vývoje. Intel má aktuálně pro desktop váhat mezi konfiguracemi s 4+32 (extra velká + malá jádra) a 10 extra velkými jádry (bez malých atomů).

Diskuse ke článku Intel oživil 8+32jádrový Arrow Lake, více využije TSMC. Chystá i Extra Big Cores

Středa, 7 Červen 2023 - 19:25 | Davamir | Nemělo by to být nějak těžké.. prostě když je CPU...
Středa, 7 Červen 2023 - 19:21 | Davamir | Nemělo by to být nějak těžké.. prostě když je CPU...
Úterý, 6 Červen 2023 - 21:55 | Akulacz | No spíš bych počítal 24c48t max jestli tam půjde...
Úterý, 6 Červen 2023 - 20:56 | Akulacz | Teď jde o to jestli to zvládnou společně s M$...
Úterý, 6 Červen 2023 - 20:39 | Akulacz | No Intel má továrny, ale to zase znamená, že musí...
Úterý, 6 Červen 2023 - 10:57 | tombomino | .. se obavam, ze to ironie asi nebyla :)
Úterý, 6 Červen 2023 - 10:52 | Max Devaine | Buď jsem to ironii nepochopil, nebo je tu někdo...
Úterý, 6 Červen 2023 - 09:13 | Oggy | Ještě chybí Intel Wet Dream Lake.
Úterý, 6 Červen 2023 - 00:27 | DDR0 | Intel je v jiné pozici díky vlastnictví továren....
Pondělí, 5 Červen 2023 - 22:51 | Anonym | Ano, přesně tak jsem to myslel. Stačí. Ale těsně...

Zobrazit diskusi