Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Pentium Silver J5005 svým výkonem překonal legendární Core 2 Quad

Rozdil mezi Core2Quad Q6600 a Pentiem J5005 je ten, ze Q6600 uz mam a nebude me stat zadne dalsi penize. J5005 si musim za penize koupit.

Takze otazka je, prekona uspora energie toho J5005 jeho porizovaci naklady? A pozor je treba brat v uvahu porizovaci naklady za minimalne desku+procesor+pameti. Horizont pouziti bych nestavel nad tri roky?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Prekona, pri spotrebe 80W toho C2Q (berme realny provoz, ne "kolik muze zrat maximalne) je to cca. 2800 za elektrinu rocne, velmi hruby vypocet (a pokud jsem se nespletl ;) ). Teda - pri nonstop provozu - pokud to ma nekdo zaple 2 hodiny denne tak neprekona.... Ale treba provozovat jakykoliv server na techhle starych CPU je holy nesmysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Faktom je, že kto má C2Q, môže mať aj slušne žravú GK s výkonom cca možno ako tá UHD 605, takže sa nemusí ušetriť len 70W. ale kľudne 140W a viac. Ale ak by som mal meniť Q6700, určite za CPU s výkonom aspoň 2,5x vyšším (cca i3-8100, alebo Ryzen 5)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> že kto má C2Q, môže mať aj slušne žravú GK s výkonom cca možno ako tá UHD 605, takže sa nemusí ušetriť len 70W. ale kľudne 140W a viac

Zalezi jak stara GK. Treba uz muj R7950 ma usporny rezim a v klidu zere kolem ~16W tusim. A to je 5/6 let stara grafika, rekl bych ze asi tak nejstarsi generace co jeste utahne dnesni hry ve FullHD...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi že sa bavíme o max vyťažení, nie o minimálnom. 200W GK nepovažujem za úspornú. A skôr som myslel GK adekvátnu tej UHD 605, napr. HD 3850. Vtedy by rozdiel veľmi podobného CPU s podobnou externou GK ako je IGP bol v spotrebe asi 140 - 150 W

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počítat spotřebu takového počítače podle nonstop vytížení na 100 % je dost mimo.

Na věci typu výpočetní server nebo těžba kryptoměn by tak starý počítač použil asi leda blázen a v reálných scénářích použití tak starého počítače budou ty náklady řádově jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prečo len 3 roky? kúp si namiesto toho nejakú i3 a minimálne 5 rokov ti to výkonovo vydrží

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pro někoho, třeba pro mě :-), nastupují další faktory, jako např. vyzařované teplo a s tím spojený hluk chlazení. Uchladit C2Q a J5005 bude jistě rozdíl, nový J5005 dám pasivně, C2Q těžko (byť C2D jsem s Ninja 2 dal, ale bylo to prostorném casu (CM Stacker 830) s dobrým air-flow).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Takze otazka je, prekona uspora energie toho J5005 jeho porizovaci naklady?“

Pro to bude klíčové jak často je ten počítač v provozu.

Dělat ze starého počítače domácí server (pořád zapnutý) je samozřejmě blbost.
Ale staré počítače se často přesunuly na účely, kdy už tak často neběží, potom ten rozdíl ve spotřebě nový samozřejmě nezaplatí.

_____
Když budu počítat elektřinu 5 Kč/kWh, rozdíl 1 W při použití 1 hodinu denně dělá za rok asi 1,83 Kč, pro hrubé odhady můžeme dát 2 Kč.

Čili u počítače, který běží v průměru méně než kolem 4 hodin denně, jen spotřebou výměnu za nový neobhájíte.

U počítače běžícího 8 hodin denně se o tom dá uvažovat, pokud je ve spotřebě velký rozdíl (starý hodně žravý a nový hodně úsporný).

U počítače běžícího neustále se docela vyplatí i dát např. 6000 Kč do snížení spotřeby o 50 W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám C2Q 9550. To se musí ještě snažit :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ITX doska aj s procesorom vyjde zhruba na 100€. Napríklad ASRock J5005 itx.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu ještě paměti... Problém taky je, že tyhle desky už nemívají PCI. Mám jednu mašinu, která mi jede 24/7, ovšem PCI v ní potřebuju, výkon ne. Takže to řeší nějaké líné C2D....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I dnes existují MB třeba na Ryzen co mají PCI. Není to nativní PCI, to už pár dobrých let neexistuje a je tak řešené konverzí z PCI-E, ale normálně to funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale to už jsme cenou někde jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úvaha zajímavá, nicméně Intel čtyři roky vyráběl Atomy s chybou v LPC sběrnici, která způsobuje jejich předčasnou smrt. Taková chyba v Core 2 není. S moderními procesory jsou rizika nekvality větší než dřív, takže porovnání v článku provedené nemusí odpovídat skutečnosti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak dlouhou zivotnost myslis... Uz tretim rokem jen 24/7/365 Asrockovou desku s J1900 a svoji funkci to plni jako File server,DNS,DHCP,DNLA,preklad na Win2008 s jednim virtualem s 2003 uplne uzasne(9x disk SATA)... Vse to utahne bez problemu s minimalnim odberem.... Urcite bych nechtel honit ciste Core2, jelikoz v passivu urcite nebezi a zere jako tank... :) . A kdyz tato deska umre, za ty smesny penize koupis dalsi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím chybu VLP1, kterou se Intel snaží utajit, jak jen to jde. Všechny Atomy vyráběné od 2013 do podzimu 2017 obsahují chybu v návrhu sběrnice LPC, která degraduje a po čase přestane pracovat. Bez ní platforma nenaboituje. U Atomu C2000 první projevy po 18 měsících, zvýšený výskyt po 36 měsících.

Jo, dá se vyměnit, ale pokud je na desku vázána licence OS, dost se to prodraží. Mít desku, u které vím, že umře, jen nevím, kdy se tak stane, to bych radši to Core 2.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro pořádek... u OEM licence prodané v EU je pasáž z EULA o svázání s hardwarem neplatná. V EU se dá OEM licence přenášet z počítače na počítač (nebo virtuálního stroje) stejně jako plná krabicová FPP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, rozsudek říká, že nabyvatel může SW znovu použít. Pokud se vlastník nezmění, znovupoužití možné není. Ale třeba se pletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jistý si teď také nejsem, ale byla tam formulace ve smyslu, že prvním prodejem (licencováním) původní "majitel" (v tomto případě Microsoft) vyčerpal svá práva na kladení si podmínek, jak se může nebo nemůže software používat a tyto přestávají platit. Nedávalo by smysl aby první koncový majitel SW nemohl licenci použít kvůli rozbitému HW, ale druhý majitel už ano.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U právníků nehledej logiku, je to opravdu tak že první koncový majitel je vázaný licenční smlouvou, druhý a další už ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná to tak bude, první majitel je vázán EULA, druhý a každý další už ne. Takže pak jedině "prodat" licenci bráchovi, mamce, babičce.

„Po prvním prodeji SW na území EU se každý typ SW, ať už byl do oběhu daný jako OEM nebo krabice, stává rovným a tím pádem je převoditelný. Samozřejmě za dodržení podmínky, že původní majitel licenci vymazal a nebude ji dále nijak používat, prodejem totiž tento subjekt ztrácí titul oprávněného nabyvatele SW a při prodeji mu tak vznikají povinnosti, jak píše SDEU ve svém zlomovém rozhodnutí (Case C-128/11 – CURIA),“ https://www.lupa.cz/clanky/software-z-druhe-ruky-lze-legalne-koupit-nebo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenže, a tady je ten zakopaný pes, první majitel musí prodat s licencí i ten počítač, protože na něj se smlouva vztahuje a dle ní je SW nedílnou součástí PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky mate pravdu, prakticky je to myslim irelevantni :) Vec se ma tak, ze prodavani OEM woken bez HW se deje uz leta, MS o tom samozrejme vi, a nic s tim nedela. Vzhledem k tomu, ze potencialne prichazi o par milionu eur, myslim ze kdyby si byl jist ze pravo je na jeho strane, tak uz by s tim davno neco udelal.... jenomze tam jsou jiste rizika. Kdyby nekoho dali na soud, mohl by rici, pockat je opravdu SW nedilnou soucasti PC ? pak by mohl MS mit trochu vetsi problem nez par ztracenych milionu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom, že SW není nedílnou součástí HW, se dávno ví. Jenom lokální prodejci HW jdou na ruku MS a místo aby přijali zpět nevyužívanou licenci (zákazník např. již má koupenou FPP licenci a druhou nepotřebuje), tak řeknou "jestli chcete, můžete vrátit celý notebook".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS to mimo firmy neresil nikdy moc dobre vi ze cim vyssi bude uzivatelska zakladna tim vetsi bude zavislost na jeho ekosystemu = dlouhodobe vyssi prodeje nejen sluzeb ...a troufnu si tvrdit ze nebyt tolika NTB s OS v cene tak drtiva vetsina cechu pouziva OS nelegalne ...dnes je to spis domena desktopu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svázání dvou produktů a podmiňovat koupi jednoho druhým není povoleno. Licence a HW jsou dva oddělené produkty. Proto se také uzavírá jedna smlouva s lokálním prodejcem za HW a pak separátní EULA s poskytovatelem licence (MS). Jedná se o dvě oddělené transakce, i když jsou zaplacené společně lokálnímu prodejci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď je otázka, kdo je první majitel. Výrobce HW, který si vlastně od MS produkt koupí a předinstaluje jej, komplet poté prodá a tím pádem je kupující daného HW s SW již druhý majitel OEM licence? Nebo výrobce SW od MS nekupuje? Koukám, že bez podrobné znalosti právních kliček může laik jen a pouze spekulovat. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OEM licenci na virtual vubec nezaregistrujes... Pokud nepouzijes jistou utilitku :D ale to uz pak neni legal... Na virtual muzes mit jen plnou krabicovku nebo VLK licenci... Co se tyka OEM a znovupouziti... Pokud ti umre jen deska, moznost vymeny je, jelikoz tam zustane CPU, HDD a Grafika... Kdyz ti ale umre plna integrace uz znova neregistrujes neb mimo pameti se ti tam zmeni vsechno...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna strana věci jsou technické prostředky tvůrce SW k zamezení používání a druhá strana je legálnost. Pokud existuje právo k užívání (nějaký člověk si koupil licenci k SW), může podle zákona užít jakékoliv prostředky aby mohl používat SW za původním účelem.

"OEM licenci na virtual vubec nezaregistrujes..."
To je technický prostředek, který se může legálně překonávat.

"ale to uz pak neni legal..."
Naopak, i při použití cracku je používání za původním účelem legální. Stačí mít prostě zakoupenou licenci a nějak si ten SW rozchodit.

"Na virtual muzes mit jen plnou krabicovku nebo VLK licenci..."
Nikoliv, viz. výše. Legálně se ve virtuálním prostředí dá provozovat i OEM licence (ovšem nemůže běžet na hostu a guestu souběžně :) ).

"Pokud ti umre jen deska, moznost vymeny je, jelikoz tam zustane CPU, HDD a Grafika... Kdyz ti ale umre plna integrace uz znova neregistrujes neb mimo pameti se ti tam zmeni vsechno..."
Opět jde o technický prostředek, který ale zabraňuje používání licencovaného SW. Právo na používání SW nezaniká se zánikem/výměnou HW. V takovém případě stačí zavolat na linku MS a přes automat si vyžádat nový klíč, který se zaregistruje na otisk nového HW.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetleni mas sice hezke ale pravdive moc neni... Z tveho pohledu ANO chapu jak to myslis... Ale pokud jdes do detailu EULY a licencovani OEM vyrobku, tak tva licence neni validni... Velidni by byla, pokud ji vyuzijes jen jednou na uplne stejnem backgroundu (HW fyzickeho stoje) a bez absolutnich zmen.. Jelikoz pri virtualizaci a dnesnim HW kde mas jiz nekolik desitek fyzickych jader a tim padem i threadu, kde prosredky jsou distribuovany dle zatizeni, nejses schopen pridelit virtualizaci porad stejny HW a prostredky... To jest prvni vec. Druha jest, ze OEM software bezi na dalsim SW kde muze dojit ke kolizi a padu cele virtualizace a uz nikdy nevytvoris stejny zaklad pro obnoveni OEM licence... Da se rici ze OEM licence by ti zemrela padem virtualizace... Takze je to i logicky nesmysl z tohoto pohledu... Posledne jsem to resil primo s MS s ohledem Win10 pracovnich stroju u nas VMware... Pokud potrebujes mit opravdu validni licenci, ktera ti pri auditu projde, s OEM nemuzes pocitat... Doma si muzes samozrejme delat co chces, neb kdyz ti prijdou tak urcite OEM bude to nejmensi co ti najdou :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale pokud jdes do detailu EULY a licencovani OEM vyrobku, tak tva licence neni validni..."
Nechápu co znamená "validní". Buď je uživatel oprávněn SW používat nebo není oprávněn (licenci si nekoupil). Jinak místní zákony stojí nad EULA a cokoliv co je v EULA uvedeno a je v rozporu se zákony, je považováno za neplatné.

"Velidni by byla, pokud ji vyuzijes jen jednou na uplne stejnem backgroundu (HW fyzickeho stoje) a bez absolutnich zmen.."
Pokud je slovem validní myšlena legální, tak není důležité na jakém HW se SW provozuje. Licence je legální vždy. A vůbec nezáleží jestli windowsy hlásí opak. Důkazem legálnosti je například doklad o koupi.

"Pokud potrebujes mit opravdu validni licenci, ktera ti pri auditu projde, s OEM nemuzes pocitat..."
Tohle nechápu, jak může licence procházet auditem???? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak licence muze prochazet auditem??
No staci aby napr firma Oracle nebo MS prisla do firmy nebo tam kde se vyuzivaji jeji produkty... Stahnou si logy (Faktury od nakoupenych licenci uz maji u sebe takze je nepotrebuji) a pak se zacnou dit veci... MS je proti nim s jejich EULOU banda zabaru... Dnes uz se hlida, jestli licence sedi samostatne vuci fyzickymu svabu a pak vuci samostatnejm jadrum a thredum... Je to opravdu hokej... Jeden sebemensi preslap a stoji to statisice (v ramci Oraclu)... Ver, ze kdyz ve firme nedej boze v korporatnim cloudu si budes delat s licencema co budes chtit, tak to blbe dopadne... Ve smluvnich podminkach je proste zaneseny, ze OEM licence na virtual nepatri, a pokud ty jako uzivatel to udelas, tak si ji vlastne odsouhlasil a prestoupil jsi pravidla... A muzes se ohanet paragrafama jak chces, neb ty jsi na smluvni podminky pristoupil... :D . Ohanet se paragrafama muzes jen do te doby, nez na ty podminky vedome ci nevedome pristoupis... :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale píšeš hlouposti a navíc celkem z cesty. Vše důležité tu již bylo napsáno. Windows OEM licence se dá přeprodat a legálně používat na jiném HW nebo virtuálním stroji. Tečka. A nemusíš si tu vymýšlet historky o Oraclu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpovidal jsem ti jak to je s tim auditem (mysleno Oracle)... A co je dany v EULE je dany v EULE... Bud souhlas a pouzivej nebo jdi jinam.. Neznalost EULY a licencovani pak jiz nikoho nezajima... S paragrafama se nech vyfotit... :) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty části z EULA, které jsou v rozporu s zákonem, jsou neplatné. Není nutné se jimi řídit a nikdo si jejich dodržování nemůže nijak vynucovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tocime se tu stale na mrtvem bode... Ty pri pouziti softwaru pokazde odkliknes pravidla pouziti... Tim padem s pravidly licencovani a eulou souhlasis... Neco podobneho jako kdyz si vezmes pujcku od vychcany banky, neprectes si poradne "to dole" malym pismem a podepises to.. Pak jsou ti paragrafy a zakony taky k prdu... S tebou jako s domacim uzivatelem se samozrejme nikdo nebude o tomhle bavit, a vyrobce SW muze byt vubec rad, ze za neco vubec dostal zaplaceno... Tak tento prestupek prehlidne... Ovsem ve velke firemni virtualizaci, toto proste udelat nemuzes, tam ti to neprojde...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano odkliknes EULA.
lenze podla niektorych pravnikov je cela EULA neplatna, vzhladom k porusovaniu EU prava (rozhodnutie Europskeho sudneho dvoru) cize je to len text, ktory uzivatela nemusi zaujimat, kedze porusuje jeho prava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak si nejsem jistý tím cracknutím. Neporušuje se tím potom kód software a není tento kód chráněn autorskými právy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

§ 66 Omezení rozsahu práv autora k počítačovému programu
(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
a) rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu, činí-li tak při zavedení a provozu počítačového programu nebo opravuje-li chyby počítačového programu,
b) jinak rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu v souladu s jeho určením, není-li dohodnuto jinak,

Takže upravit (cracknout) program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny, je Autorským zákonem výslovně povoleno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak autorsky zakon je delsi nez jen tento paragraf takze na nektere situace se to vztahuje a nektere zas vubec a na necem se da smluvnim vztahem dohodnout ... ale je to jisty problem a hadam ze jeden z duvodu proc se snazi pretransformovat na poskytovani SW jako sluzeb a zvyseni zavislosti na online sluzbach ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem právník, ale pokud si toto přečtu, tak potom silně pochybuji, že craknutí je považováno za "nezbytně nutné". Program sám o sobě totiž funguje i s ochrannými prvky. Asi lze debatovat o tom, že je tím omezena jakási uživatelova svoboda, ale na funkčnosti to přece nic nemění. :-o

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Kdyz ti ale umre plna integrace uz znova neregistrujes

To jste asi moc registraci nedelal. OEMko (alespon nektere verze Woken, zcela jiste 7ky) lze preregistrovat i kdyz vam odejde uplne vsechno, resp zkousite prenest licenci na uplne jine PC. Registrace pres internet selze, ale kdyz obetujete par minut na registraci pres telefon, tak hura hura mate aktivni wokna. Existuji firmy ktere prodavaji nalepky woken, jak myslite ze by tohle mohli delat kdyby to neslo znovu aktivovat na libovolny stroj ? Legalitu ted nechavam ztranou, to at si kazdy resi sam, ale technicky to provest zcela urcite jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tyhle q6600 jsou stara 11 let a v mnoha pripadech porad spolehlive funguji - za tu dobu verim, ze stihnou umrit aspon dve tyhle moderni pentia..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Intel ich nevymení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevymění. Je to možná 100 mil. kusů vadných CPU, navíc všechny v BGA letované na desce. To by se prodražilo. Radši se tváří, že problémy se vyskytují jen ve specifických použitích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase reálně - je to tak, že třeba serverové Atomy C v provozu 24x7 umíraly po více než roce, spíš roce a půl... Tam to průser byl, ale když si to člověk přepočítá na využití notebooku či tabletu, tak se dá očekávat, že se vada projeví až v době, kdy stejně bude daný stroj na odpis. Navíc se problém hodně týkal sběrnic okolo ve spojení se staršími zařízeními s vyšším odběrem, kterých se vyskytuje stále méně, typicky u SD karty se to nových UHS prakticky netýká.
Takže ano, ostuda Intelu to byla, ale mimo serverové Atom C bych to zase tak moc nedramatizoval, u notebooků je to tvrzení "týká se jen specifických použití" v podstatě pravdivé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel nie, ale s Ciscom mame (nastastie len) 2 zariadenia v procese predcasnej vymeny. Neviem ci si to potom Cisco niekde v zakulisi vybavuje s Intelom.

Je to na vyrobcovi tych produktov ci ich vymenia alebo nie. Tablety a netbooky budu davno po zaruke nez sa ten Atom pokazi. Pri routeroch, firewalloch, switchoch, NASkach a podobne to je vacsi priekak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně Q6600 bych dodal, že existuje revize B3, která snižuje TDP na 95W.
Q6600 normálně podporuje Speedstep, ale i tak je to samozřejmě žravější než J5005.

A třeba taková Q9550 jde sehnat poměrně levně a jde hodně přetaktovat.

Hmmm, mám tu vlastně jednu sestavu s Q9550 @ 3,4GHz na hraní s W7, možná na to téma vyspawnuju článek, nedávno jsem tam provedl menší upgrade a je to teď takový ultra hi-end roku 2008.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo dá se koupit novější revize a ta se dobře taktuje. Přelepit dva piny a je to vystaráno a ten procesor se dá koupit na aliexpressu za pár stovek.. Q6600 momentálně funguje jako občasný PC pro kancelařinu rodičům a sám, protože jsem sadista funguju na Q9550, ale na základním taktu. Co je ale smutné je to vysoké TDP a musím si zatraceně dávat pozor na chladič, abych to náhodou neusmažil.

Počítač funguje skvěle, systém funguje skvěle ale omezení jsou cítit. Nicméně jako pisálek a občasný, opravdu občasný mám výkonu víc než dost. 8 GB ECC, RAID a SSD a mlaskám blahem.

Až umře, bude zajímavé hledat náhradu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz zavani Jezkovinou ;) v dobrem slova smyslu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mne tie jezkoviny chybaju.
jeho blog o X101CH a starych tlaciarnach....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobne u mna donedavna. Povodny DELL Optiplex 755 MT, kde bol C2D E6550, 2x1GB DDR2 666 MHz a 160 GB HDD Seagate 7200 RPM, som vylepsil na C2Q 9650 revizie E0, dal tam 4x 2 GB DDR2 800 MHz, AMD Radeon HD7750 1 GB DDR5 PCI-E16x, SoundBlaster Audigy 2 PCI, SSD Intel 3520 2.5", k tomu 1 TB Seagate HDD, a USB 3.0 radic do PCI- E 1x. A vono to vsetko funguje jak svajciarske hodinky. Aj s W7 Pro x64. DELL ked vyrobil ten PC ani nesnival o komponentoch, ktore su tam teraz :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q6700 rev. G0 má tiež 95W (coretemp to nepíše)? S akou doskou si pretaktoval Q9550? Mne sa podarilo pretaktovať Q6700 len cez setFSB na 3 GHz, kedy mi utekali hodiny, tak som musel nechať stock. Vcore sa v BIOSe zvyšovať nedá a inak ho zvýšiť neviem (dá sa?). Q9550 si zohnal cez ebay? U nás sa predávajú dosť draho (tento týždeň som sa rozčuľoval nad cenami starých GK v bazosi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q9550 mám z nějakého vyřazeného PC vlastně zdarma.

Jako deska slouží DFI BloodIron P35 a mám na tom Aerocool The Dominator, takže ofukuje VRM, RAM a taky NB od P35, ten dost topí. Mám zvednuté jen FSB a násobič na 8,5x. Je to nastaveno na 8,5x400 a výsledkem je stabilních 3400MHz bez nutnosti zvyšovat napětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na převlečený Atom je to pěkný výsledek, pak je tu ale klasický G5400 sic 2c/4t a ten zmíněnou starožitnost rozmázne, mám osobní zkušenost G4560 vs Q6600 a rozdíl je citelný i na PC s plotňákem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale G5400 má 5x vyšší TDP, takže už nepůjde například chladit pasivně a celkově nároky na spotřebu budou vyšší.

U Silver verze je hlavně zajímavý ten výkon při prakticky nulové spotřebě a zbytkovém teplu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Papírově to TDP vypadá vysoké ale v praxi ta 4560 nehřála skoro vůbec, i ten box jel mírně a nevěděl jsem o něm. Atomy jsou zoufalost tak do tabletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fera 1224 uchladí na malé otáčky aj 95W CPU, tak 54W musí ľavou zadnou, zvlášť s pomalobežnými ventilátormi v predu a v zadu na case. A BTW: ak mám meniť CPU, určite nie za CPU s rovnakým výkonom. Keď som menil naposledy, tak šlo o 10násobný nárast výkonu a na budúce to tiež nebude len 50% nárast, ale aspoň 150%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doteď používám Core2Quad 8400 (OC na 3,4 GHz), 8 GB DDR2, GTX 760 a 120 GB SSD na system. Na internet, filmy a dokonce i nejnovější hry zatím plně dostačuje. Každý rok si říkám, že už to vyměním za něco novějšího, ale zatím mě ještě nic nepřinutilo to udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Správně, dobrá kombinace. Kde to už ale nestačí je 2K nebo dokonce 4K video přehrávání a při přehrávání filmů mám vždy takový hloupý pocit, že ten počítač můžu chladit elektroměrem, jak to žere :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2K video jelo akcelerovaně v h.264 už na NV 9500. U toho se procesor jen fláká...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie každému chýba 4K. Mne ani omylom. A veľa starách GK asi 4K pri 60 Hz nezvládne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda nevim. Porovnávám N3700(4x2,4GHz) s G530 Sandy 2x2,4Ghz a třeba při práci se sítí ten N3700 naprosto selhává a dosahuje tak 65MB/s a po dobu kopírování je "ne..ov....la....da......t....el.....ný". Jasně, je to anitivirem, jenže who cares když tam být musí a Sandy zvládá 110MB/s a to to jedno jádro je vytížené na 70-80%, druhé nedělá nic. Nakonec jsem u TV nechal Sandy a dokoupil za necelé 2tis. GT1030. Mám HEVC 10bit 4k, HDMI2 a nemusím se v ničem šťourat... Možná i to HDR to umí...vím já?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo Q6600 měl ještě pájku a ne to novodobé intelovské bahno...

BTW kvůli dnešním cenám RAM bych se provozovatelům 65nm CPU nedivil. Ani 5 hodin průměrného použivání denně (CPU neběží pořád na max. taktech) se na účtech za elektřinu neprojeví výrazně negativně. Stop kartelu výrobců RAM čipů!!! Číno prosím, začni vyrábět a já už nikdy ty americký a korejský šmejdy nepodpořím, protože nezapomínám!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cina vyrabi akorat zatim jen zakladni moduly lepsi zatim neumi ....a proti kartelu uz probiha vysetrovani a byla myslim podana zaloba

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna píšu z jedné Q6600 a už to opravdu nestačí Chrome jej vytěžuje z 50% a já potřebuji mít otevřené další 3 softy. Už je to opravdu dýchavičné. To znamená, že si samozřejmě nemohu pořídit přejmenovaný Atom. Systémem škatulata hejbejte se to skončí na nějakém Haswell Pentiu a výhledově 4 jádro Ryzenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já zrovna teď jedu na E6600 a problémy nemám žádné. Ale používám normální prohlížeč. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Core 2 Quad koupím na Aukru za 350,- Kč i s poštovným. Za Silvera si vezme jen Intel skoro 3500,- Kč a kde je zbytek pro výrobce MB, protože CPU je nalepovací a nejde vyměnit. To se ta úspora pak nějak vytrácí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě v počítači už šestým rokem tiká Xeon E3-1245 V2 (rodina Ivy Bridge, 22nm), občas jsem tomu vyměnil grafiku, v současné době je tam 1080ti, doplnil jsem tam SSD disk.... ale co se týče výkonu CPU, tak stále nevidím důvod pro nějakou změnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna 1080 Ti to může v hrách dost slušně brzdit, ale pokud je use case jiný, tak asi cajk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ani ne, vzít moderní hru a použít všechny slidery kvality a posunout doprava, pokud, CPU pořád nestíhá použít DSR faktor 4, případně zvýšit rozlišení

easy fix :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejný jako porovnávat první fábii s motorizací 1.4MPi a novou s 1.0TSi. Nová jede super, míň žere, lepší dynamické vlastnosti o tom žádná, ale ten výrobní proces je stále složitější a může se snadno stát, že výkon auta půjde rychle do kelu, nevyjímaje třeba turbo. A pokud se vám viyebe staré dobré MPI tak s trochou gramotnosti a zručnosti se vám povede závadu odstranit...a samozřejmě levná pořizovací cena ND (fábií I je jak máku). Tak teď otázka, mám jezdit za 8l ve věci, které rozumím, nebo uspořit na nové vozítko, kde si při problému zajedu do ofiko servisu? Na to odpověď je zcela jednoduchá, .....počkám až se to vyse*e a uvidíme :) DD zdraví diit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní low end začíná dohánět 11 let starý high-end.
- Ztohoto pohledu byl Q6600 vynikající kousek a svou cenu si dobře odmakal.

Nemyslím, že je teď dobrá doba pro koupi procesoru zejména díky dírám Meltdown a Sprectre dnes už ve verzi 4.
- Smysl bude mít koupit procesor až to všechno pořádně opraví(systémově v designu CPU).
- To si myslím, že bude trvat minimálně za 3 roky (letošní procesory mají architekturu dávno hotovou, v další generaci sotva něco opraví, ale teprve až v přes příští bude něco skutečně opraveno)

Výkonem to Q6600 určitě ještě nějaký rok vydží, takže není kam spěchat.

Otázkou spíš je, který dnešní procesor vydží výkonem 11 let?
- Aneb, co koupit ať je na dlouho vystaráno? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pájeného osmijádrového Ryzena. Otázkou zůstává jen to, jestli za 11 let bude překonán ten dlouholetý frekvenční strop. Pokud ne, tak bych se nebál. V tu dobu bude krásné sledovat těch pár majitelů i7 7700K vs Ryzen 8 core. Přehřívající se i7 se ztvrdlou pastou udrží max. 2,5 GHz a výkonem to bude silné retro i kvůli jen 4 jádrům, zatímco Ryzen bude hodnocen podobně jako Q6600. Hlavně že jim ten nepodstatný nárůst fps v zastaralých hrách v době uvedení stál za to. Ale přece kupují CPU kvůli tomu co je teď a ne kvůli tomu co bude:))). Naprosto stejně to bylo u Quad 6600 a jeho nástupců vs Core 2 Duo s vyšší frekvencí. Tentokrát ani nebudou muset čekat 11 let. Software a bahno pod heatspreaderem se projeví dřív.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pro hraní bude Quad 2.66MHz horší než Duo na 3GHz.i v dnešních hrách ale obě ty CPU už jsou tak obsolete že je nemá smysl řešit. A ano kupuju si CPU na dobu než budu cítit potřebu upgradu. 4790k mi vydržela něco přes tři roky a nahradila ji 8700k, pokud za rok vyjde CPU které budu potřebovat, tak si ho koupím, stejně tak vydržím klidně 10 let s tím co mám (pokud přežije) DELID jsem udělal už jen proto že potřebuji výkon tlačit co nejvýše, who cares, Cena CPU s delidem je možná tak 3% celkové ceny HW a SW pro který to primárně potřebuju, takže co... chcípne, koupím nový. Ryzen je pro mé použití o 50% pomalejší i když má dvě jádra a 4 vlákna navíc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„pro hraní bude Quad 2.66GHz horší než Duo na 3GHz.i v dnešních hrách"

Hahaha. Např. zde i v těch nemoderních hrách to vypadá jinak.
https://www.cnews.cz/test-procesoru-ii-core-2-e8400-q9300-a-q9550/
V dnešních hrách by Duetky dostaly těžce na zadek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak málo roste dnes výkon CPU s každou generací, tak nejspíš jakýkoliv dnešní výkonější procesor vydrží výkonem velmi dlouho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nedojde ke zlomu protoze x86 uz je vyzila :) ne ted trochu realisticteji ten vyssi vykon zarucuji i nove ficurky a instrukce coz logicky stary HW nikdy nebude umet a bude cim dal tim vice udychany i u pomerne banalnich cinnosti navic soucasne vyrobni procesy jsou vice nachylne na pozvolnou degradaci( mimo jine i migraci materialu apod.) ...zrovna ted se trochu lame chleba ohlede AI neuralnich akceleratoru a hi-res grafiky vc. VR takze se da ocekavat ze zastaravani bude trochu rychlejsi nez v predesle dekade

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taký i7-8700, alebo Ryzen 7 verím, že výkonom vydrží 11 rokov. A kto netúži hrať stále v 4K, stačí asi aj Pentium a postupne upgradeovať len CPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pentium J5005 nemá frekvenci 1,5 GHz. Má "až" 2,8 GHz.
Jinak je to Pentium samozřejmě výrazně rychlejším procesorem. Zkuste třeba na tom starém spustit nějaké 4K video.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a pak asi překročí těch 10W. Taky jsem si jist, že Q6600 snižovala v klidu frekvenci a spotřebu což autor popírá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se to zaplo, což tehdy u desktopu v XP dělal málokdo, tak snižovala asi na 1,6GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az na to Radecku, ze prehravani videa bude tahat pres grafickou cast...
;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu to vaše "Až na to...". Prostě J5005 to 4k video přehraje (v rámci svého 10W TDP), zatímco C2Q si v rámci svého 105W TDP ani neškrtne. Z toho mi logicky vychází, že to Pentium je výrazně rychlejší, než ten prehistorický kousek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze poukazovat na prehrani 4k jako "dukaz" o tom, ze je to silnejsi CPU neni pravda, je to chybna uvaha, protoze jedno je CPU a jedno je APU ;)
To samozrejme nevylucuje, ze to CPU cast toho APU je i presto rychlejsi, ale v tomto pripade urcite ne proto, ze dokaze prehrat 4k obsah ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave. Ale co sa tyka passmarku, nenahana ten Atom body na nejakom AES sifrovani, novsej verzii SSE instrukcnej sady a podobne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, umí AES-NI, takže AESko je akcelerované.

Ta Q6600 ohledně SSE umí maximálně SSSE3, zatímco ten J5005 umí SSE4.2.
Takže C2Q druhé generace co umí SSE4.1 na tom budou ve výsledku lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyměnil jsem na konci roku 15 let starý PowerMac G5 za 9 let starý desktop/fileserver s E5300 a mám denně průměrně 1kWh úsporu. Měl jsem ten počítač rád, ale těch 300W v idle, s nimiž počítač dělal 20% denní spotřeby bytu, bylo skutečně trochu moc. Tyhle informace o CPU s TDP 10W asi zrovna nedocením, další 1kWh denně už to neudělá... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Provozujeme cluster 1U serveru jeste na nehalemu a menit se to nebude. Zere to sice par kW, ale vetsi cast spotreby se schova v cene hostingu. HW je levny, servery jsou po okraj nabouchane vsim a vydelavaji. Nahrada za neco noveho usporneho by stala par set tisic, nuikdy by oproti tomuto HW na sebe nevidelala. Jen to holt topi trochu vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já jsem hrdým majitelem Q6600 a zrovna na něm píšu tuto reakci. Q6600 je opravdu starý kousek (rok výroby 2007). Že po více jak deseti letech jej překoná nějaký low-end s desekrát menší spotřebou je spíše důkaz zpomalování navyšování výkonu.

Ten můj kousek neběhá na 2,4GHz ale již deset let na 3GHz (přelepení pinu). To u toho low-endu se asi nebude moc udělat že ? ;-)

Takže 10 let starej počítač a jediný upgrade byl SSD disk a na kancelářskou práci stačí naprosto v pohodě. Víc výkonu asi nepotřebuji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No moj Intel Pentium G3240 (TDP 53W) tiez poraza Q6600 a spolu s GT710, 8GB ram DDR3 a SSD+HDD sa dostanem na 80Wh (pasivny notebookovy 95W zdroj)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna minulý měsíc jsem narazil na informaci, že AM2 procesory maji pod heatspreaderem pastu, ta po letech zatvrdne a procesor se zacne prehrivat. Tak jsem si vzpomenul na suplikovy prehrivajici se 3GHz dvoujadrovy Athlon, provedl muj prvni "delid", nahradil ARCTIC MX-4, do rohu kapnul vterinovku a rychle nasadil chladic. No a ted uz vesele maka a zas nebude nejaky takovyhle Atom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.