Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel pohřbil telefonní Atomy SoFIA / Broxton / Willow Trail

Zaujimal by ma osud Celeron a Pentium procesorov postavenych na Atom mikroarchitekture. Je to kategoria lacnych 300 eurových notebookov ktore su v poslednom case dost popularne. Nie je mi uplne jasne ako Intel s Atom procesormi konci. Znamena to definitivne zarezanie vsetkych produktov postavenych na Atom architekturach? Cize tieto NTB za 300 eur zaniknu resp zdrazeju a budu obsahovat len Celeron a Pentium procesory postavene na architekture Core?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze se rusi jen vyvoj Atomu do smartphonu a tabletu, nikoliv notebookove.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Atomy vyšších řad zůstávají, jen se budou přejmenovávat na Celeron nebo Pentium podle výkonu. Ruší se jen ty telefonní.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Těšil jsem se, že jednoho dne se dočkám plnohodnotného kapesního počítače s x86 architekturou, kterou si dám jakýkoliv OS. ARM je na toto nepoužitelný, neboť je celá architektura hrozně roztříštěná - každý výrobce ARMů si lepí čipy po svém, vetšinou bez dokumentace a ovladačů. Intel toto mohl změnit a mohla zde být standardizovaná platforma pro telefony. Škoda.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Je zvláštní, že já výše uvedené problémy s ARMem nemám. Já bych řekl, že ARM je na tyto věci sakra použitelnější, a to z jednoho důvodu: cena procesoru. Není problém koupit relativně výkonný ARM procesor za stovku v korunách, a to ten procesor nepotřebuje x podpůrných čipů, aby vůbec mohl běžet a něco dělat jako x86.

Dnešní operační systémy jsou všechno možné, jen ne vhodné na kapesní počítače – a nemluvím o výkonu, ale o architektuře, předpokladech, atd. Já bych nechtěl v kapesním počítači ani Windows, ani Linux ani nic od Apple.

Intel je monopol, a podle toho se chová. Když se zítra jejich ředitel špatně vyspí, tak prostě zavede změny, které se vám mohou/nemohou líbit.

Standardizovaná platforma je oxymoron. Dnešní standardy desktopových/serverových operačních systémů jsou tak rozsáhlé, že bez ořezání jsou to nepoužitelné molochy na tyto věci.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ani Windows, ani Linux ani nic od Apple .... takze BlackBerry?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm vede kvalitni dokumentaci, ARM je na dokumentaci v podstate zavisle. Jina vec je u Asiatu, kde Mediatek, Huawei nebo Samsung vyrabi cerne skrinky, do kterych opravdu videt neni.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"ARM je na toto nepoužitelný, neboť je celá architektura hrozně roztříštěná - každý výrobce ARMů si lepí čipy po svém, vetšinou bez dokumentace a ovladačů."

Zřejmě si pletete ARMy a SoCy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Intel toto mohl změnit a mohla zde být standardizovaná platforma pro telefony"

Nevim v jakem smyslu "standardizovanou platformu" mate na mysli (jakoze jeden vyrobce = standard ? :) ale rekl bych ze "vic standardizovan x86" je jen vas pocit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Intel patrně usoudil, že s pomocí produktů cílících na nižší cenové segmenty nemůže prorazit, protože asijské výrobce zkrátka neudotuje.“

S tímto bych v článku nesouhlasil. Výrobci telefonů a tabletů nejsou hloupí, a usoudili, že navázat se na monopolního dodavatele procesorů x86, který je potom bude mít v hrsti – tak jak má dnes Intel v hrsti PC segment – je blbost na entou. A oni jsou přeci obchodníci, a nejsou naivní.

Dokonce i IBM kdysi dávno požadoval, aby procesor do PC, které vyvíjel, bylo vyráběno alespoň 2 různými výrobci. Intel tak byl nucen dát licenci AMD, jinak by si ani neškrtl. I v IBM jsou obchodníci.

Intel by mohl uspět snadno. Uzavřel by s výrobci telefonů a tabletů dlouhodobé smlouvy, ve kterých by se zavázal držet nízkou cenu minimálně 10 let dopředu a právně závazně se zřekl řady tlaků, které jako monopolní dodavatel by mohl udělat.

Asijští výrobci se prostě na Intel dívali jako na hrozbu, prostě Intel by je měl v hrsti, kdykoli by chtěl. Proto x86 zařízení brali jen jako okrajový doplněk, nejsou blbí. Nenechají si přeci zničit svůj byznys navázáním na monopolního dodavatele.

Intel by asijské výrobce i udotoval. Já osobně si myslím, že procesory nedotoval, že výrobní cena byla nižší než prodejní. Že dotace x86 procesorů pro embedded je jen pohádka pro masy a marketinková lež. Ale i kdyby ne, Intel by je udotoval, ale Asie se nechtěla nechat infikovat monopolem na poli procesorů. Intel si myslel, že obchodníci jsou naivní ovečky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na Živě přidali grafík: http://connect.zive.cz/bleskovky/intel-tratil-na-mobilnim-trhu-pres-mili...

Vývoj tedy nič moč.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A teď je otázkou, zda to je reál nebo kreativní účtařina uvnitř Intelu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

vetsinou jsou to cmaranice :) protoze do ztraty zapocitavaji i kdyz nedosahnou ocekavaneho zisku a pak si to jeste strhnou z dani i kdyz jsou v plusu :D podobne to udelal MS s Nokii i kdyz tam to bylo opravdu na hrane skutecne ztraty

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Oficiální účetní výsledky jsou dílem kouzel, a slouží ke dvěma účelům: 1) daňová optimalizace, 2) prezentace akcionářům.

Takže různé zakládání mobilních a jiných divizí, do kterých se nenápadně přesunou pasiva a ztráty ze všech divizí, a předem se vnitrofiremně určí, jak to má předem vyjít – toho jsem v korporacích už viděl tolik, že od účetních výsledků neočekávám nic jiného, než viz předchozí odstavec. Ale rozhodně z něj neberu žádné závěry jako výsledek podnikání.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Smartphonove Intely ale nemely vykon ani procesorove casti ani graficke. Ten Atom SoC se na Snapdragon (Adreno) nechytal. Samsung nemel zajem, protoze highend vykon to nedodavalo a navic se soustredi na svoje, to same Huawei. Lenovo uzavrelo spolupraci s Mediatekem, nebot Cina a Cina, takze spis politicke rozhodnuti a Intel tak v podstate nemel koho oslovit. Zkusil to tedy s Asusem, ktereho zna z trhu pocitacu, ale ani zde nebyly s vykonem spokojeni a pro Zenfone 3, jeste pred ohlaseni konce smartphonovych Atomu, uzavreli smlouvu s Qualcommem.
Intel zarizl smartphonove SoC, protoze nemel komu by je prodal. Nikdo to nechtel.
---
Muj nazor a vlastne i prani je, aby ARM do 5 let pohrbilo i nevykonne Intelovy Atomy do notebooku. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych si přál, aby Microsoft vydal Windows nejen pro x86/x64, ale také pro ARM. On to sice už dříve udělal, ale obecně to nedává k dispozici, nebo o tom alespoň nevím.

Čase po 5–10 letech by si vývojáři i uživatelé zvykli, programy by se vydávaly pro ARM i x86/x64 a bylo by. Noťasy by se časem dělaly s ARMem, výkonná PC s x86. Bylo by to pro uživatele lepší. I pro firmy: PC segment by nebyl nešťastně závislý jen na tom, jak se Intel vyspí – a přestala by stagnace.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaká choroba představovat si, že Intel je nějaká vyšší forma zla a ARM vyšší dobro,, nebo o co tu jde ? :) Období stagnace nebo růstu může mít asi jenom miliardu příčin a chtít růst za každou cenu je blbost. A vývoj software na více platforem, jasně to by celou záležitost jen zlepšilo :D A uživatel, aby měl dvě různé platformy? To je prostě kravina. Stačí mi spojení ARM a Google v telefonu a třeba takovej bordel v souborech to člověk jen tak nevymyslí :)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Za bordel v souborech muze ARM?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Určitě! Snad nechcete říci, že by za ně mohl ten skvělý Google? Nejste vy snad googlefob? :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„To je nějaká choroba představovat si, že Intel je nějaká vyšší forma zla a ARM vyšší dobro,, nebo o co tu jde ?“

Ne, ale pokud mají výrobci monopol, jaksi zlobí. Proto je třeba pro Intel konkurence jako sůl i tak, kde je monopol.

Na druhé straně, když budu vyrábět hw zařízení, je mi u zadnice, jestli je tam x86, ARM, MIPS nebo něco jiného – za předpokladu, že to má vhodné technické parametry. Ale není mi jedno, zda ten procesor stojí $1 nebo $500. A to je právě důsledek monopolů versus konkurence.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Intel neni vyssi forma zla, ale x86 platforma ano. (Mysleno do bezneho spotrebaku typu mobily, tablety, notasy, kancl PC.) ARM jako platforma je ve vsem lepsi, protoze si nenese zatez z minulosti jako x86. Intel s timhle systemem dokazal zazraky a ve vykonych masinach na ne nikdo nema, ale x86 Atom je oproti ARM druha liga, respektive spis teda treti liga. Souhlasim s tim, ze ARM Windows by hodne pomohly, ale zakladem je vykon a ten dnes jeste neni idealni, ale pri tempu jakym roste je moznost ze do 5 let bude ARM dostacovat pro chod bezneho kancl PC ci domaci samohrajky (mysleno internet, multimedia, ne hry) spise pesimisticky odhad, bude to driv.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

ARM si nese strašnou zátěž z minulosti. ARM je platforma navržená pro embedded procesory a ve své architektuře má jako následek mnoho omezení. Doporučuji se chvíli vrhnout do vývoje v ARM asm, a pochopíte to strašně rychle.

Ve své podstatě výkon ARMu je plýtván na neefektivní strojovou sadu instrukcí. Pomalé I/O, nutnost dávat mnoho dat a konstant nikoli jako součást instrukcí, ale sahat si na ně nepřímo do paměti – takže na stejný kód máte v ARM 2 × tolik přístupů do RAM oproti stejnému kódu v x86. A tak bych mohl pokračovat dále a dále.

Pokud dojde někdy v budoucnu na výkonový souboj, je ARM v háji. Výkon se tříští a zbytečně zůstává na neefektivitě instrukční sady. A nakonec u vyšších výkonů bude poměr výkon/spotřeba podstatně lepší u x86.

A to píši jako člověk, kterému monopol x86 leze krkem. Ale bylo by dobré zůstávat v realitě a na půdě faktů, nikoli na poli „fandím ARMu, baníííííík do tohóóóó“.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak teda nevim, pokud je podle tebe ARM tak neefektivni, co je potom teda x86? Neefektivita na druhou? Rozsahla instrukcni sada, zpetna kompatibilita 30 let do historie, 64bitova pseudonadstavba, nefektivita vykonavani instrukci, pri ktere se musi vykonu dosahovat hrubou silou, nikoli cistotou navrhu, ...
---
Jak jiz jsem psal, nejde o souboj vykonu, ale o souboj pomeru vykon/spotreba, ktery uz dnes ARM vyhrava na plne care. V podstate pro uzivatele idealni situace by byla, kdyby vsechno mimo vykonnych desktopu (herni, graficke, vypocetni stanice) a serveru jelo na ARM. A o to prave jde - dosahnout na ARM vykonu, ktery bude pro bezne situace domacich ci firemnich kancl pocitacu plne dostacovat. Samozrejme v ruku v ruce s tim je potreba to doplnit softwarovou podporou, ktera by v budoucnu nemusela byt problem,ale zatim v te situaci nejsme, takze je to spis spekulace do budoucna, ale kazdopadne naslapnuto je spravnym smerem. Takze zadne zbrkle baniiik do tohoooo ani omylem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ehm sucasne X86_64 procesory nie su az tak neefektivne ako sa traduje medzi BFU, pokial dojde na vykon je to dost slusna efektivna univerzalna platforma.

ARM je fajn pokial sa bavime o efektivite pri specifickom pouziti, architektura je skratka usita na mieru embedded systemom ako pise kolega vyssie. Ponuka skvely pomer spotreba/vykon ale len do istej hranice. Pokial dojde ale na poziadavku naozaj vysokeho vykonu ta architektura pada na zadok a potrebuje prekopat. To je aj jeden z dôvodov preco dodnes nemame naozaj vykonne ARM procesory, nie je to tak jednoduche ako si ludia myslia že spravime vykonny ARM procesor (baniiik do tohoooo) a bude vymalovane.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak to je. Z x86/x64 se dá vymačkat neuvěřitelně výkonu. Většina programů, které na PC jede, se chová neefektivně a využívá procesor možná na 5 % toho, čeho je schopen. Jednoduše neefektivní programy umožňují velice zlevnit výkon a procesor to utáhne – má rezervu obrovskou.

Konkurovat výkonem ARM nemůže a nikdy nebude. Mezitím x86 snižuje spotřebu a zlepšuje poměr výkon/spotřeba – a kdo ví, jestli časem nebude ARMu horko všude jinde, než v nízkých výkonech.

Řekl bych, že to hlavní, čím konkurují na trhu ARM a x86 je cena procesoru. Všechno ostatní je podružné.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Pokial dojde ale na poziadavku naozaj vysokeho vykonu ta architektura pada na zadok a potrebuje prekopat."

Hmmmm, kdepak. Programátoři potřebují překopat, nejlépe z C hnus hnus na něco jiného.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

„Jak jiz jsem psal, nejde o souboj vykonu, ale o souboj pomeru vykon/spotreba…“

Psal jste, že ARM je lepší ve všem, stačí když si přečtete váš příspěvek znovu. Nicméně v zásadě nic nebrání tomu vyvinout x86/x64, které budou mít lepší výkon/spotřeba než ARM pro střední a vyšší výkony, tedy v zásadě už pro ty přenosné krabičky – a kdybych si měl zahrát na Sibylu, tak k tomu do 10 let dojde, a ARM zažije obrovskou krizi, krach mnoha výrobců a strmý propad dolů. Pokud nebude Intel nenažraný, ale on to nemusí způsobit Intel.

*

Stejně tak vaše věta, že „ARM si nenese sebou zátěž minulosti“, to je věta, kterou bych čekal od šestiletého dítěte s prominutím. Od dospělého člověka čekám soudnost, která mu řekne, že něco, co je na světě přes 30 let jako ARM (nebo cokoli jiného tohoto stáří), nemůže být bez historických zátěží minulosti, a bez artefaktů špatných rozhodnutí a kroků a občasných následků slepých cest a uliček při vývoji a evoluci – protože nikdo ještě nevyvíjel bez chyb v rozhodování, takový génius se na světě ještě nevyskytl.

*

Jakmile ARM dosáhne na výkon, který bude do běžné situace dostačovat, pak bude mít horší poměr výkon/spotřeba než x86. Protože ARM dokáže nabídnout nízkou spotřebu jen pro nízké výkony.

Moje hodnocení trhu je takové, že ARM se bude držet (jako konkurence PC trhu a výkonnějších krabiček) pouze tak dlouho, dokud bude nenažraný Intel, a bude chtít za své procesoru majlant. Jakmile budou na trhu středně výkonné x86 procesory za nízkou cenu, tak ARM svět zažije ekonomickou krizi, a počet výrobců se silně zmenší. To může nastat tak za 10 let.

Z druhé strany embedded procesorů pro malé výkony je ARM zase tlačen řadou jiných architektur. Když jde o poměr výkon/spotřeba, tak není nic lepšího, než MIPS. Takže mnohé routery a krabičky, které nepotřebují velký výkon jsou spíše s MIPSem než ARMem.

Atd.

*

Stejně tak si nedokáži představit ARM pro 64 bitů, protože jeho instrukční sada skřípe už u 32 bitů. ARM se sebou nese zátěž minulosti, a to rozhodnutí, že strojové instrukce budou mít stejnou délku, totiž 32 bitů (nebo 16 bitů v jiném režimu). To znamená mnoho problémů. Například instrukce mov r0, konstanta, která přesune do registru konstantu nefunguje pro naprostou většinu konstant, protože jí není jak do 32bitové instrukce uložit, jednoduše se tam nevejde. U x86 procesoru tuto hovadinu neudělali. Takže velice často musíte konstantu uložit do paměti, a použít adresu, na které najde konstantu. Ale pozor! Ani každá 32bitová adresa paměti se nevejde do strojové instrukce, protože na ní zkrátka není dost prostoru v 32bitové strojové instrukci (co teprve v 16bitové!). Takže musíte… (já myslím, že to jako ukázka stačí, nebudu dále historické artefakty, které snižují výkon ARMu dále rozebírat, chytrý čtenář pochopí, že ARM není ideálně navržen pro výkon).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně tak si nedokáži představit ARM pro 64 bitů"

To mě mrzí, že si nedokážete představit věci, které existují. ;) Chápal bych to třeba u částicovo-vlnové duality složitých molekul jako je C60 (která prokazatelně existuje) nebo třeba u podivného chování prostoru v blízkém okolí černých děr (které také prokazatelně existuje), ovšem to jsou pro lidský mozek jsou zcela cizí jevy... Zato u existujících elektronických součástek (které si navíc můžete koupit v každém druhém webovém obchodě) se stěží najde nějaká omluva pro neschopnost si je představit. :-p

"Například instrukce mov r0, konstanta, která přesune do registru konstantu nefunguje pro naprostou většinu konstant, protože jí není jak do 32bitové instrukce uložit, jednoduše se tam nevejde. U x86 procesoru tuto hovadinu neudělali. Takže velice často musíte konstantu uložit do paměti, a použít adresu, na které najde konstantu. Ale pozor! Ani každá 32bitová adresa paměti se nevejde do strojové instrukce, protože na ní zkrátka není dost prostoru v 32bitové strojové instrukci (co teprve v 16bitové!). Takže musíte…"

Vy byste nejradši VAX, že? To, co popisujete, je naprostý neproblém. Od toho existují kompilátory, aby za vás generovaly správný kód.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"ARM si nese strašnou zátěž z minulosti. ARM je platforma navržená pro embedded procesory a ve své architektuře má jako následek mnoho omezení. Doporučuji se chvíli vrhnout do vývoje v ARM asm, a pochopíte to strašně rychle."

No proč asi ARMv8/AArch64 vypadá úplně jinak, že? (A x86 si nenese strašnou zátěž z minulosti? Programoval jste někdy 8086? Fuj!)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Že by dobrovolně rezignovali na Wintel alianci ? Tomu nevěřím. Ale budou k tomu donuceni.

Výsledek určí vliv debilní americké geopolitiky: spojení Ruska, Číny, Indie, JV Asie a časem i Japonska do jednoho vojensko-ekonomického celku. USA zavedlo embargo na servrové procesory do Číny, blokují i dodávky do Ruska a Indie, zavedli spoustu obstrukcí. To nemůže časem vést k ničemu jinému, než čínské velkovýrobě nejvyspělejších procesorů, monopol Intelu bude zničen a nakonec možná i Intel sám - nebo přestane být ryze americkou firmou.

Navíc je trend jasný - přestane záležet na koncovém zařízení, vše se bude odehrávat kdesi v datacentrech, na terminály půjde možná jen obraz, zvuk (jako třeba na dnešní Teradici), ... takže na nějaké procesorové platformě to viset opravdu nebude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rusko už dávno své procesory Elbrus vyrábí, a nejsou špatné. Čína má svou VIA, ale i mnoho dalších.

Nicméně motivace nevychází ani tam z embarga USA, jako spíše z nedůvěry k tomu, že tam nejsou backdoory, či jiné záškodnické věci. Plus z toho, že nechtějí být závislí na technologiích konkurenční velmoci, a tím zranitelní a vydíratelní touto velmocí.

Na koncovém zařízení záležet nepřestane, a v datacentrech se hned tak něco odehrávat nebude. Můj odhad vývoje je, že velmoci začnou blokovat a cenzurovat na internetu právě datacentra, cloudy a velké služby konkurenčních velmocí. Protože předávat konkurenci data ve velkém je blbost, a když si to neuvědomuje masa lidí, pak si to uvědomuje rozvědka a kontrarozvědka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, Rusko vyrábí nejen Elbrusy, což jsou SPARCy v7 a v8, ale také Bajkal, což je MIPS, pak několik řad jednočipů, plus od všeho ještě radiačně odolné varianty pro vesmír a armádu. Novinka posledních let jsou serverové a destopové, notebookové "civilní" Elbrusy, hlavně kvůli informační bezpečnosti státní správy a výzkumu. Protože v Intel procesorech backdoory prokazatelně jsou, dokonce veřejně. Ale pořád to není velkosériová výroba pro spotřební a firemní segment, což nyní začne, ve spolupráci s Čínou. Ta má nejen VIA x86, ale nyní i dohody s AMD.
Přičemž ani výsadní postavení x86 není jisté, bude záležet na tom, do čeho se Číňan pustí - a klidně to mohou být třeba Power procesory nebo něco úplně jiného, třeba vlastní čínský návrh. V dnešní době VM, JIT není již procesorová architektura žádny svatý grál.

Souboj datacenter již dávno probíhá, USA mají dávno zákony o informační bezpečnosti, které zakazují umisťovat data do cizích DC, cloudů, ... mimo území USA nebo pod správou cizí země či neamerické firmy. Klasický dvojí metr, stejně jako s NGO's - pokud takový zákon přijme jiná země, hned řvou o omezení konkurence atd. Přesun do DC probíhá všeobecně, v rámci virtualizace->cloudu. Daas - desktop jako služba, už dnes to začíná být běžné, jako koncové zařízení je možné používat cokoliv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za informace.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"spojení Ruska, Číny, Indie, JV Asie a časem i Japonska do jednoho vojensko-ekonomického celku"

To může napsat opravdu jen někdo, kdo o těchto zemích nic neví. Nezbývá jen doufat, že autorovy informace o procesorech nejsou na stejné úrovni ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A za toto jste dostal 3 plusy? Zřejmě dobře platíte, jinak si to neumím vysvětlit. Případně klesající úrovní znalostí Čechů. No hlavně, že vy o těch zemích něco víte …

V podstatě už dnes Rusko a Čína spolupracují a spolu s Indií utvořili uskupení BRICS, které, jak jistě víte, v zásadě už mají i vlastní nezávislé banky a bankovní systémy.

Japonsko nejspíše nikdy do uskupení nezapadne. Japonsko totiž nikdo v Asii nemusí. Japonské genocidy Číny, Koreje, a dalších států za 2. světové války mnohonásobně překročily horory z koncentračních táborů a přidaly orientální krutost. Jen samotní Japonci vyvraždili řadu desítek miliónů Asiatů – a kdyby nebyli zastaveni atomovými bombami na Nagasaki a Hirošimu, tak Japonci k těm vraždám přidají ještě dalších mnoho miliónů obětí. Mimochodem dnešní Severní Korea a její fanatismus je mimo jiné důsledkem a reakcí velice drsné genocidy Japonců za 2. světové války.

Nicméně to, že na světě vznikly 4 velmoci, podle abecedy: Čína, Evropa, Rusko, USA – se nedá pochybovat. A kromě impotentní Evropy, která se snaží sebezničit a zlikvidovat jak ekonomicky tak pomocí nelegálních imigrantů, se zbylé 3 snaží stát se silnými a nezávislými. A Rusko a Čína spolu mohutně spolupracují.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Že bych měl někde někomu platit za klikání na +, to je zajímavý nápad. K čemu by mi to bylo?

Můj komentář se vztahoval k "jednomu vojensko-ekonomického celku". Důležité je zejména slovo "vojensko-". Tomu se kupodivu ve své reakci moc nevěnujete. Shrňme si to tedy postupně:

1) Japonsko se s Čínou nikdy na žádné spolupráci nedohodne. (A je to komplikovanější, než jen události 2. světové války.)

2) Indie a Čína spolu sice obchodují, ale zároveň po sobě příležitostně střílí přes hranice, Čína považuje Arunachal Pradesh za součást Tibetu, která by se také měla připojit, a Indie testuje rakety, které by zvládly v případě potřeby donést jaderné hlavice do Pekingu.

3) Celá Jihovýchodní Asie (snad s výjimkou Malajsie) se dívá na Indii s mírným pohrdáním a pobavením. Je to pro ně země špinavých uřvaných ulhaných ničemů, se kterými chtějí mít společného co možná nejméně.

4) Velká část Jihovýchodní Asie vede s Čínou územní spory (zejm. Vietnam a Filipíny). Když zrovna v Thajsku nevládne vojenská junta, je postoj země k Číně velmi rezervovaný, protože Thajsko samo sebe považuje za lokální mocnost a Čína toto jeho postavení ohrožuje. V ostatních zemích regionu si sice od Číny nechají postavit dálnice, ale rádi je nemají.

Takže nám zbývá Rusko + Čína a Rusko + Indie. Ano, v obou těchto případech by se dalo mluvit o nějakém "vojensko-ekonomickém celku". Jen to pravděpodobně bude muset být jen jeden z nich. Indie se nebude účastnit žádného spolku, jehož součástí bude Čína a v kterém půjde víc než o obchod.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft nabizi zdarma ocesane Windows 10 pro ARM. Jde na tom provozovat napriklad i kiosky. Staci udelat "moderni aplikaci" a nasadit ji tam.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kde se to dá sehnat? Určitě bych to chtěl vyzkoušet.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, už na to skáču se podívat.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Smartphonove Intely ale nemely vykon"

To je jedna vec, druha vec jsou prachy. ARM prodava licence, Intel hotove vyrobky. Dam priklad - Intel neco vyrobi za $3 a da si marzi $1, takovej Samsung si zaplati licenci ARM (rekneme $0.01/ks) a vyrobi doma stejne vykonne cpu za $3 - a z ceny mobilu mu zustane o $0.99 vic, nez kdyby koupil cpu od intelu. Pri milionovych seriich to nejsou male penize, tak proc by to delal...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mam tu asus memopad me181cx (atom z3745) a uplny prusvih to rozhodne neni. v antutu asi 38000, coz by na snap 600 melo v pohode stacit. Cili zrejme slusny procesor stredni tridy (taky neni uplne nejnovejsi). Jina vec je, jak si mam vysvetlit 3D testy v antutu = 0 ? Neumime poradne s grafikou? A co se asi dalo cekat? Je to intel ;) Kdo chce grafiku, intelu se vyhne (v PC urcite)
A nakonec, byly i clanky o neporovnatelnosti arm a x86 benchmarku, takze je otazka zda jsou ta cisla srovantelna. Mimochodem tech her co nesly spustit, zas tak malo na tom asusu nebylo.
A ze se tenhle procesor dava do notebooku je asi duvod hledat neco s i3 a i5.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jeste kdyby zrusil i zbytek Atomu, vcetne tech tajnych (Celeron, Pentium), bylo by hned v IT lip. Alespon by se ten odpad necpal do notebooku a pocitacu, kde nema co delat.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl rušit prodej, který funguje a vydělává? Nejste vy náhodou komisař EU nebo nějaký jiný druh sociálního inženýra?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ja jsem bohuzel ten clovek, co pak musi lidem vysvetlovat, ze si koupili totalni sra..., ktera je dobra leda do popelnice. A v pripade notebooku navic za stale vyssi a vyssi cenu, kam tyhle zmetky prorustaji jako rakovina.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A proč jim to neřeknete předem?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Asi půjde o tu známou skupinu lidí, která si vybere sama (či podle kamarádky, rady na fejsku, reklamy v televizi ap.) a pak už jen přijde s očekáváním, že ji odborník poplácá po ramenou, jak geniální volbu učinila.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mam to taky tak: "A proooc mi ten film chodi na myyym novym notebuuuku trhaneee? To mas nejakyyy blbyyy. Driv to chodilo normalneee."
-Protoze si koupil(a) debilni Atom, vole!
---
Samozrejme tu mou odpoved si jenom myslim. Ale jak lidem vysvetlit, ze ten herni stroj od zelenyho skreta je totalne srackovitej Atom, na kterym nejde nic, ani HD HEVC. :-/

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že lidi pořád žerou čísla místo reality. Je to furt stejný jak za dob TNT2 M64 s 32MB paměti! Nebo netburastama s x GHZ! Ten atom má hodně jader + má ještě HT takže ještě více threadů. Alzák ti řekne že tam máš CPU chovající se jako 4 jádro a vedle toho stejně drahej nornmal Celeron či pentium má polovinu jader a obdobenj takt, tak to musí bejt jasně horší ne? Opak je pravdou, ale BFU zůstává BFU. Výrobcům laptopů to taky nevadí, čím větší šunka tím dříve budou nuceni upgradovat.

Existujou ještě větší zrůdnosti, třeba takové Trinity APU based laptopy kde CPU v loadu throtlil + laptop měl dedikovanou AMD GPU která byla slabší jak ta v tom APU, takže to brzdila a korát žrala proud + topila. Ale byla tam porotože lidi rádi dedikovanou GPU protože pak to přece bude dobré na hry ne? Celá ta věc byla troska. A to nemluvim o naprosto bezdůvodně stále všude používanejch 1366x768 TN panelech s 0 gamutem a 6-bit processingem. IPS a VA se stalo ekonomickou produkcí už x let dozadu ale do mainstream laptopů to dodnes nedorazilo.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Lepe bych to rict nedokazal. Snad jen - uz to neni AZ takova tragedie jak to byvala pred 2+ roky. Ale svoji platnost to porad ma...

Dodnes si pamatuju sok z displaye Lenovo X1 carbon - nevim jestli kvuli touch screenu nebo cemu, tak nejak divne rozpadla pixelova maska, evtl. Samsung 15" Ativ 9 - evidentne TN panel a hrozny. (13" byla vpoho - IPS) -4 roky nebo tak nejak. Nejvyssi rady danych vyrobcu, ale display jak pred 15 lety. Lidi nemaji oci. Nebo je nepouzivaji. Kontrast 600-1000:1 se uz take docela prejida...
Nevim jestli VA-cka vice zerou nebo kde je problem.

Blyska se ale na lepsi casy - LG mohutne stavi (postavilo ?) fabriky na O-LED, tak snad bude lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.