Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel ponechá „Xe“ jen integrovaným grafikám. Samostatné budou Arc (A350, A380…)

Intel hovořil o „Xe“ několik dlouhých let. Nakonec nejspíš nechce nadcházející generaci spojovat s nepříliš povedeným produktem Iris Xe Max, takže „Xe“ zůstane jen integrovaným modelům…

Informace o názvosloví grafik pocházejí z oficiálního ovladače Intelu, takže nejde ani o spekulaci, ani zvěst nejistého původu. Přesto ale jisté otazníky zůstávají. Začněme u toho, co jasné je:

  • Intel® Arc™ A380 Graphics Family
  • Intel® Arc™ A350 Graphics Family
  • Intel® Arc™ A370M Graphics Family
  • Intel® Arc™ A350M Graphics Family
  • Intel® Iris® Xe A200M Graphics Family

Toto jsou oficiální názvy uvedené v samotném ovladači. První dvojice jsou zjevně desktopové modely postavené na nejmenším samostatném jádru DG2-128 (tedy na tom, co fyzicky nese 128 EU jednotek). Třetí a čtvrtý model budou jejich mobilní verze. Pátý bod uvádí „Iris Xe“ namísto „Arc“, navíc číselné značení začíná dvojkou a tento produkt je uveden jen v mobilní („M“) verzi. Co to znamená? Intel větší integrované grafiky využívá jen v mobilních procesorech (bylo tomu tak již v Ice Lake a Tiger Lake, jen to nebylo tak zjevné, protože jejich desktopové ekvivalenty nevydal - tedy jen částečně v podobě Rocket Lake). Rozhodně to ale vypadá, že v 15-28W modelech mobilních grafik bude opět větší integrovaná grafika (než v desktopovém ekvivalentu) a pouze u té se zachová označení „Xe“.

Absence modelů postavených na větším jádru DG2-512 opětovně naznačuje, že s tímto produktem to nejde (nepůjde?) tak rychle. Jestli na něj bude ~75W low-end čekat, nebo Intel začne nižšími modely a DG2-512 dorazí, až dozraje, prozatím nikdo neví. Mluví se jen o tom, že široká dostupnost novinek asi nenastane dříve než ve druhém kvartálu, tedy na jaře. Intelu to tak dává jen 1-2 kvartály, po které budou jeho produkty stát proti 7/8nm grafikám konkurence. Ve druhé polovině roku plánuje AMD i Nvidia vydat 5nm novinky, která podle dosavadních zpráv nebudou žádnými ořezávátky. Naopak, půjde o jeden z největších mezigeneračních posunů jak u AMD, tak u Nvidie. Například nejmenší jádro AMD této generace, Navi 33 se 128bit sběrnicí, má podle aktuálních informací dosahovat zhruba o třetinu vyššího výkonu než 256bit Intel DG2-512. Je pravda, že nepůjde o přímou konkurenci, ale i tu obě grafické stálice chystají - AMD v podobě 6nm refreshe současných produktů (Navi 22 a 23) a Nvidia nejspíš v podobě produktů s architekturou Lovelace, jen asi na nějakém cenově dostupnějším (než 5nm TSMC) procesu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel ponechá „Xe“ jen integrovaným grafikám. Samostatné budou Arc (A350, A380…)

Úterý, 21 Prosinec 2021 - 01:33 | peno11 | Ke kterým ale svými grafikami, vyráběnými TSMC,...
Pondělí, 20 Prosinec 2021 - 08:16 | xvasek | Kdyby Intel stál proti 7/8nm grafikám konkurence...

Zobrazit diskusi