Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Ponte Vecchio bude využívat vodní chlazení i v sériově vyráběné verzi

Magické čiplety zní jako něco od astrologa. V jakém hvězdném znamení se to vlastně narodí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tipl bych to na souhvezdi Byka, ale vzhledem k tomu, ze nejjasnejsi hvezda je tam Aldebaran, tak to asi nebude nic moc :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by bol marketingový fail :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD vs. Intel

- na čiplety 9 : 47 .......... a Intel se masivně ujímá vedení a otáčí skóre z 9:1 na 9:47 :)

- Navíc EMIB bude mít 2x - 3x nižší latence jak čiplety přes PCB. : https://images.anandtech.com/doci/16214/CC3950X.png

- v rámci GPU vlastně AMD žádné čiplety ani ještě nemá :)

- hlavně se ukazuje, že Raja Koduri je otcem čipletového GPU a spekulace že z AMD musel odejít kvůli této ambiciózní technologii byla pravdivá. Koduri odešel z AMD v 2017 a v Intelu za pouhé 4 roky vybudoval GPU leadera v podstatě z ničeho. Docela slušný výkon, na poměry Intelu téměř zázračný.

https://diit.cz/clanek/raja-koduri-odchazi-z-amd

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

takže žiadne 9:47, lebo je to GPU a AMD bude mať skôr čiplety v GPGPU v CDNA

>souhvezdi Byka, ale vzhledem k tomu, ze nejjasnejsi hvezda je tam Aldebaran

24 February 2021
Last week I noted "GFX90A" appearing in the AMD LLVM back-end and now the AMDGPU Linux kernel driver patches have appeared for "Aldebaran" that appear to be the codename for the next-generation CDNA part making use of GFX90A.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=search&q=Aldebaran

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik těch čipletů bude mít? Bude jich 47?
Myslím že na počet čipletů se ujme vedení Intel. Teď je otázka jaký to bude mít výkon. Trochu se obávám že vzhledem k tomu že iVegu v APU Ryzen drtí i Intelácké iGPU a Applí M1 (a licenční ARM-GPU v mobilech už mají 1.3 TFlops a iVega 1.8 TFlops), tak bych řekl bitva to bude velmi vyrovnaná.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A preto dáva Intel menej na zamestnanca v odmenách prostredníctvom podielov vo firme?

Intel 16 763
AMD 21 746
https://www.barrons.com/articles/chip-companies-stock-options-5162405395...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD s Intelem jsou dost žabaři v porovnání s ostatními:

Qualcomm .... 29,561
Marwell.......... 45,232
Nvidia ........... 73,623
Broadcom ..... 94,095

Plus bonus že akcie AMD a Intelu budou brzy na 1/4 aktuálního stavu. Zatímco ostatní poletí nahoru díky ARMu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tie 4 fimry lákajú nových, čo chce viac ako si udržať existujúcich zamestnancov, čo robí AMD a Intel

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně nevíme kolik dostávají v platu a kolik v akciích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A kolik těch čipletů bude mít? Bude jich 47?"

Proč? Víc čipletů, víc Adidas?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"v Intelu za pouhé 4 roky vybudoval GPU leadera v podstatě z ničeho"

To je nějaký trolling? Jaká GPU teď Intel prodává, která drtí veškerou konkurenci? WTF?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To že Ponte Vechio teď drtí konkurenci sis vycucal z prstu sám, to jsem nikdy nenapsal, tak tady laskavě nelži.

Ale jo, Ponte Vechio s těma 47 čipletama spojené křemíkovým EMIB nejspíš konkurenci výkonově drtit bude. A vydrtí i Nvidii. Předpoklady na to má víc než dobré (a bude to drahé).

Ostatně iVegu v APU Ryzenech Intelácké iGPU taky už výkonově drtí. Takže nevím čemu se divíš u monstra typu Ponte Vechio :D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím kolik ti je ASClIIIl, ale podobných "skvělých" zpráv od Intelu jsem už četl několik stohů a jako fanda Intelu bych byl moc rád, aby se konečně povedlo uvést na trh smysluplný produkt. Bohužel zkušenosti z minulosti mi velí , být skeptický.V lepším případě se tenhle zázrak dostane do prodejní fáze, ale podpora bude mizerná. V horším případě produkt sice vyjde, ale konkurence už bude úplně někde jinde a podpora Intelu bude stejně mizerná.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem realista. Intel Alder Lake s jádry Golden Cove bude bomba co AMD vytře zrak. Ne protože jsem fanda Intelu, což teda vůbec nejsem, ale protože Intel historicky měl vždy 3 velké upgrady v rámci nové architektury:

3xALU achitektury byly: Merom (Core2 duo), Nehalem, Sandy bridge
4xALU archy: Haswell, Skylake, Icelake

Takže Golden Cove bude něco mnohem širšího, možná 5xALU ale IMHO minimálně 6xALU podle toho jak Jim Keller zmínil "něco výrazně většího než ICL". Zen3 má 4xALU + 1xBranch, což je ekvivalent sdílených 5xALU. ARM Cortex A77 už od 2019 má 4xALU+2xBranch co je ekvivalent 6xALU a rekordman je Apple s jeho 6xALU+2xBranch tedy celkem 8xALU. Takže spekulace o Golden Cove s IPC 20% nad Zen3 nejsou vůbec mimo mísu a odpovídá nárůstu IPC první generace 6xALU jádra. Taky z velikosti plochy čipů ADL a SPR vyplívá že jádra jsou o cca +50% větší než TGL. Udělej si závěr sám.

IMHO neradno podceňovat Intel. Golden Cove bude velký skok vpřed. AMD bude až do příchodu Zen5 tahat za kratší konec jako daň za to, že u Zen3 nebyli schopní přijít s ničím lepším než překopadnou Kellerovou K12. A Ponte Vechio řádně zatopí na GPU trhu.

V intelu byl Jim Keller, takže bych vůbec nepodceňoval jeho vliv. Minulý týden s ním vyšel zajímavý rozhovor a o Intelu mluvil překvapivě velmi pochvalně, co se týče kvality inženýrů. Naopak o jeho v začátcích v AMD nemluvil vůbec pěkně:

https://www.anandtech.com/show/16762/an-anandtech-interview-with-jim-kel...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím, to jsou samé spekulace, faktem je, že historicky vydával Intel dobrou architekturu jednou za 5 let Pentium - Pentium M - Nehalem - Haswell, jenomže od roku 2013 kde nic tu nic.Samé "božské" prezentace, ale ve výsledku jaksi "skutek utek".O grafickym segmentu se raději nebudu ani bavit. Intel Xe je 11 . generace zcela průměrných grafik s podprůměrnými ovladači (alespoň ve Windows). Podobný nadšení z technologie Intelu jsem měl naposledy při prvních zmínkách o Larabee, aleto už je taky dvacet let a jak víme, Larabee zdechlo dřív, než se z něj dalo něco vytěžit (to se psal rok 2010, tzn deset let od prvních zmínek). No a co se slepenců týká, ač nerad musím přiznat, že AMD se chopila příležitosti mnohem líp a i do budoucna to vypadá na nadějné (tzn. reálné) produkty.Ó, jak už bych chtěl vyměnit svůj Haswell, ale nejde to :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vyměnit Haswell budeš moct příští rok za Qualcom/Nuvia Phoenix:
- ARMv9 kompatibilní na dalších 10 let
- 2048-bit SVE2 vektory
- úplně nová CPU architektura od geniálního ex-apple Gerarda Williamse
- čistě 64-bit CPU, žádná kompatibilita se starýma 16-bit a 32-bit sračkama jako u x86
- NPU AI akcelerace
- GPU Adreno od ex-AMD inženýra Demerse
- poběží na tom widle ale hlavně nativně Linux

Co víc si přát?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ASClIIIl:
"Já jsem realista"
:oDDD tak tady jsem se fakt zasmál, ani nevíš co to znamená, protože evidentně jsi spíš fantas-magorista, a to z mnoha důvodů, ale ten základní je, že IT a elektronice VŮBEC nerozumíš. Máš jen pocit, že musíš všechno komentovat, vlastně takový brouk pytlík, ví a umí prd, ale okecat to umí báječně

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Sice umím dělat v assembleru ale IT vůbec nerozumím, jasně :)
Sice ARM za poslední rok v serverech u nějvětšího cloud providera skočil z nuly na 73% (na x86 zbylo jen 27%), ale pořád je to málo, jasně :) Ukaž mi kde x86 tak masivně expanduje mezi mobilní telefony. Ve skutečnosti x86 ztrácí servery a notebooky (Apple M1).

A já jsem realisticky předpověděl že 6xALU procáky na ARMu zadupou x86 do země.

A realisticky předpovídám že Intelácké Ponte Vechio težce zatopí AMD a Nvidii.

https://images.anandtech.com/doci/16640/Neoverse_Intro_10.png

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže polovinu výkonu toho ARMu spotřebuju na emulaci x86.Pecka, pak už jen počkat až konečně přeprogramují "90%" běžně užívaného softwarového vybavení (vč. her a herní podpory :D ).Jj, tak tohle jsem si myslel v roce 1995 a už je to 26 let :D Asi to bude tím, že taková čistá RISC architektura není ideální úplně pro všechno. Vsadím dolar proti fazoli, že o x86 (a derivátech) se budeme bavit ještě v důchodu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Emulace x86 na ARMu stojí asi 30% výkonu.

Dnešní Apple M1 dokáže emulovat x86 s výkonem AMD Zen2 na 4,7 GHz .... já bych řekl že docela slušný na první jablečný pokus. Nativní ARM kód valí M1 rychleji než Zen3 na 5 GHz. Hlavně ty 4xFPU v té M1 jsou brutální:

https://images.anandtech.com/graphs/graph16252/111168.png
https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/4

Vsadím se o 10 litrů, že do 5 let bude mít ARM majoritu v serverech a noteboocích a x86 jakožto zastaralá uzavřená platforma už nikoho moc zajímat nebude.

Na ARM už Intel ani AMD jít nemůžou, protože licenční jádra jsou lepší než to co nabízí oni. Intel zachrání jeho výpočetní GPU, EMIB můstky a přechod na RISC-V. AMD zbydou jen herní GPU protože výpočetně jej zválcuje Ponte Vechio.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kde bereš ty hausnumera. Podle lidí z mého okolí se daří spouštět windows 10 na M1, ale výkon je příšerný.Resp. moje poslední ověřená informace (březen 2021) byla, že takto emulované windows nabíhali cca 6minut a výkon nebyl použitelný. Resp. ještě nebyla spuštěná žádná pracovní aplikace.S parallels (virtualizace) se podařilo spustit jen windows 10 pro ARM.Možná že už to je dnes jinak, ale žádné optimistické informace (kromě těch tvých) jsem zatím nezaznamenal. A popravdě, u ntb za cca 40 tisíc očekávám úplně jiný virtualizační výkon (u mojeho Intel Lenova s Windows 10 za cca 20 tisíc používám virtualizovaný OS denně a to téměř bez ztráty výkonu - zlatej hyper-V + Intel VT).S ARM a serverama (resp v datacentrech) s tebou souhlasím. V ntb a uživatelských PC jsi zase vedle. Když uvážíš, že cca 3 miliardy lidí používají svoje pc na hraní her (majorita DX) a M1 je specialita pouze jablíčkářů, pak tvoje sázka nedává vůbec smysl.Nezapomínej, že jablíčkářů (všech typů - jak macOS tak iOS) je jen 20% ze všech uživatelů PC. A co se ARM a licencí týká, tak tam je to pořád stejná písnička. Dokud NVidia nekoupí ARM, budou všechny ARM procesory licencované. A pokud ho koupí, tak bůh ví, jestli si apple ještě vůbec na tuhle technologii sáhne (i když tam to bude asi složitější, než si kdokoliv z nás dokáže představit)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Emulace x86 je mezi 70 až 80% výkonu nativní aplikace. Andrei Frumusamu na to dělal dost podrobný test Rosety2:
https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/6

BTW: Apple narozdíl od MS nepodporuje emulaci 32-bit i386. Ono i ta M1 už HW nepodporuje ani 32-bit ARMv7, protože ARMv8 je úplně jiná binárně nekompatibilní ISA a nechtělo se jim plýtvat tranzistory na dvojtý dekodér instrukcí. Takže snažit se emulovat celou příšernost jménem x86 Windows které obsahují bůhvíkolik i386 rutin a ovladačů je jak fakt houpý nápad. Ještě se divíš že vám to nejelo? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, kdyz by jsi si neprikraslel neustale realitu, tak by7 te nekdo bral i vazne. Kolega co s tebou diskutuje nejspis netusi, to co se tady probiralo nekolikrat, ze ty beres jako "x86" spousteni Win on ARM na M1 a pak emulaci x86 pod Win on ARM.
Tvuj jeden test, ktery tady davas k dobru je celkem k smichu. Aby jsi mohl mluvit o nejakem procentualnim vykonu, potreboval by jsi otestovat podstatne vetsi vzorek dat (aplikaci). Delat zavery z jednoho fungujiciho testu je uroven mozna tak stredni skoly, kdyz jeste k tomu zavru obe oci.
Dalsi a mozna jeste podstatnejsi vec je celkova podpora. Podle clanku z brezna https://www.techrepublic.com/article/windows-on-arm-this-is-how-well-64-... je X64 podpora je porad v nejake alfa-fazi, to znamena spousta programu nejede. Hry nejedou, atd. U emulace x86, ktery je v lepsim stavu, taky MS nikde negarantuje, ze vsechny aplikace bezi, atd.. Jake to ma ve vysledku dusledky, si kazdy, kdo si nedava prezdivky jako ASCII, umi uz odvodit sam..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že ty máš vždycky hromadu keců a osobních útoků a odkaz nedáš žádný nebo tam je jenom hromada keců bez čehokoliv změřeného... takže k ničemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, az se naucis trosku anglicky (misto spamovani) a nejen cist cislicka v grafech, tak tam nejake zajimave info najdes ;)
Treba tady..
"The x64 applications we tested on an original Surface Pro X mostly ran well, although some apps crashed or simply closed as soon as we opened them (and some crashed the first time but then worked happily).
a nebo tady..
"Other 64-bit applications had more problems. CorelDRAW and PHOTO-PAINT installed and opened, but then closed immediately. Camtasia installed as admin but crashed when we tried recording. Those are the kind of problems likely to be fixed quickly as new insider builds come out with the DLLs applications require. There are also applications like the Dropbox sync client that require native drivers that Dropbox hasn't provided, so won't work at all in emulation."
Verim, ze si to zvladnes dat aspon do google translatoru..
Jinymi slovy, je to v alfa fazi. nektere programy v emulaci jedou, jine ne. Nemluve o tom, ze spoustet x86/64 emulovany kod pod Win on ARM na M1 je asi jako se drbat levnou nahou na pravem uchu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ten základní rozdíl mezi náma dvěma:

- mě zajímají čísla/fakta/grafy a na kecy totálně kašlu
- tebe zajímají jenom kecy a totálně kašleš na fakta

Nicméně oba víme, že až se objeví benchmarky 32-jádrové M2 tak budeš kvičet jak podsvinče :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takze se nic nemeni. Fakta jen ta, co se ti hodi a na tom postavena zbozna prani. Vecna diskuse neni mozna, protoze ignorujes vse, co se ti nehodi.
Neber to nejak ve zlem, ale jsi hlupak.
Pro klid ostatnich diskutujicich doufam, ze ten dalsi Banan, co stejne dostanes, bude minimalne na pul roku...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až vyjde Apple M2, tak si koupím VPN a založím si tady nový účet.

To já prostě neodolám vidět tě kvičet :D

Ale to už tady bude hafo lidí, kterým dojde že jsem měl celou dobu pravdu a banán spíš dostaneš za fanatismus ty. I malé děcko ví, že 2048-bit vektory jsou výkonnější než 512-bit vektory. Nebo nám chceš namluvit že ne? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jediny kdo tady neustale kvici a neco resi jsi ale ty. Posuk, kteremu ruplo v kouli a chodi neustale akorat prudit..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám radost že moje predikce se naplňují :D

To tobě nějak došli smajlíky...... a bude hůř chlapče :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže si poslal odkaz na benchmarky s Rosetou 2. žádná reálná aplikace, jen porovnání X86 mac s m1 mac v benchmarku (resp. emulací x64 kódu). Ty to asi pořád nechápeš, ale nic z toho, co tu popisuješ reálně neexistuje, pleteš si fakta se svým přáním.Vycházíš z chybných premis, pleteš si pojmy, nemáš přehled o stavu IT trhu a jeho vývoji,svoje doměnky stavíš na nepochopených (resp. špatně pochopených) informacích, překrucuješ fakta a upravuješ si čísla, podle toho jak se ti to hodí.Tady je to prostě marný :) . Právě jsem si dal do upomínek těch tvých proklamovaných 5 let, kdy predikuješ smrt x86 architektury.A to jsem zvědav, jaký benchmark, nebo prezentaci mi pak ukážeš :D :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Emulace Cinebench23 v tom samém článku je jako nic? To ti mám radit jako malému děcku na co máš kliknout tvl?

https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/2

Hlavně u toho CB23 žrala M1 jen 3W místo obvyklých 5W, takže ten SW nedokáže vytížit CPU naplno. Cortexy mají implementovanou detekci selhávání predikce větvení kdy výrazně redukují spekulativní OoO vykonávání instrukcí aby neplýtvaly zbytečně energií. Apple tohle má zřejmě taky, ostatně je to mobilní CPU. Pro desktop zbytečnost, ale v serverech ti to ušetří polovinu energie kterou využiješ pro ostatní jádra aby se nemuseli podtaktrovat při full-loadu. Hromada novinek v serverové ARM N2 se věnovala právě detekci těchto power virů aby se snížil výkon daného jádra ale všechna jádra jako celek mohla dávat co největší výkon v rámci daného TDP. Ale to se tady kvůli cenzuře nikde nedočteš.

A teď si představ, že CPU pro workstation AMD Threadripper je převlečený serverový Epyc.
A teď si představ, že tyto nabušené serverové ARM CPU s max 512-jádry budou dávat i do pracovních stanic kde ty Threadrippery totálně vydrtí. Ještě furt máš pocit že x86 je v desktopu neohrožené?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, na kolik rozumíš psanému slovu, ale jak říkám...benchmark je jen benchmark.Pro porovnání několika různých systémů mezi sebou, možná.Ale nic to nevypovídá o schopnostech emulace/virtualizace. Až si přečteš ten článek ještě jednou, dočteš se tam že emulace funguje jen v případě x86-64 a i v těchto případech ta emulace "pokulhává" (jemně řečeno :D ). Autor sám píše, že výrobci by mohli (to je důležité, že by mohli :D) software upravit a pak by běhal bezproblémově.A pak sám přiznává, že "Future is bright". O současné schopnosti, provozovat x86 aplikace (jak 32b, tak 64b) tam není ani zmínka.A těmi aplikacemi chápu cokoliv, co není benchmark, nebo jen OS. Myslím tím opravdové aplikace, které používají běžní uživatelé k práci.A ještě bych tě poprosil, příště bez těch osobních invektiv. Děkuji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že hledáš problémy tam kde nejsou:

- já osobně mám radši syntetické benchmarky jako SPEC/Geekbench kde se můžeš podívat na subtesty podle kterých vidíš v čem je daný CPU dobrý a v čem ne.
- reálný SW se stejně skládá z několika základních algoritmů, které právě jsou obsaženy v těch syntetikách
- tudíž průměr z těchto základních syntetik dobře reprezentuje výkon v 90% aplikací.

- emulaci neřeš, to pouze dočasné řešení na cca 2 roky než bude všechen SW nativní.
- emulaci Apple podporuje pouze pro 64-bit, protože MacOS nepodporuje 32-bit x86 ani na Intelech už několik let (Apple se s tím nesere ani u x86)
- MS umí emulovat na Win10 for ARM jak 32 tak i 64-bit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakože si budu na benchmarku kódovat python, nebo si v něm nalouskám nějaký C?Asi ne.Benchmark je mi k ničemu, když si na dané platformě nedokážu spustit svoje oblíbené IDE.Ale jak to tak čtu, tak bys měl zvážit, kromě základního technického vzdělání ještě nějakou odbornou pomoc v oblasti psychologie/psychiatrie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... říká člověk jež "kóduje" ale přitom nechápe význam syntetických benchmarků :)

Máš tam ještě nějakou další perlu moudrosti? :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude Kozoroh. Kozorohové nikdy nechtějí říct, co jsou za znamení... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když nám kulhají výrobní procesy musí se přitlačit na chlazení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vodní chlazení měli vždycky vysoce výkonné stroje. To že to AMD neumí, je jejich problém.

52-core ARM Fujitsu A64FX:
- vodní chlazení
- HBM2 paměti
- 2048-bit SVE vektory (uvedeny v 2016)
- v super-počítači Fugaku drtí tento CPU-only stroj všechny super počítače co jsou GPU based
- proč výkonově CPU drtí a bude drtit GPU? Latence PCIe je 1500 ns, mezi CPU jádry 30 ns. Unifikovaná paměť vs. kopírování mezi GDDR a DDR atd.

BTW. Vodní chlazení měli už staré Cray. Wedos topí servery v oleji i dnes: https://youtu.be/9P3nhg3CnT4

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale předchůdci stačil jenom vzduch.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud z toho chceš ždímat maximum, tak se bez vodního chlazení neobejdeš. Vysoký výkon na mm2 prostě vzduchem neuchladíš. To je rozdíl mezi vzduchem chlazeným motorem travní sekačky a motorem z CBR1000RR :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je hodně zcestné přirovnání.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to perfektní přirovnání. Měrný výkon motoru odpovídá měrnému výkonu který je třeba odvést z hlavy válců pro jeho chlazení. Zejména hotspot jako je mezi dvěma výfukovými ventily je naprosto kritický a od určitého výkonu vzduchem neuchladitelný. Proto se kritické věci u vzducháčů chladí olejem.

Stejný fyzikální zákon platí i u CPU pokud chceš odvádět velké množství měrného výkonu. Ideální je chlazení křemíku přímo vodou s něčím co umí zvýšit HTC koeficienty proudění.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je hezká analogie, ale chybná. Tam kde se v motoru počítá s vyšší teplotou, výrobce upraví slitinu ze které je motor vyroben, nebo změní fyzické parametry (to je ten rozdíl mezi motorkou a sekačkou).Jenže u IO jde pořád o křemík a jeho životnost nedefinuje jen množství tepla, které je z něj odváděno. Každý overclocker ti určitě potvrdí, že dokáže vyhnat čip na hranici výkonu, třeba chlazením pomocí dusíku, ale životnost takových řešení je potom zcela náhodná.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To není analogie, to je úplně stejný fyzikální princip předávání tepla konvekcí.

A žádné slitiny ani parametry motoru se nemění, to je dané. Pomocí CFD simulace se optimalizuje proudění chlazení aby se hotspoty chladily více (vyšší rychlost kapaliny pro dané místo). Od učitých parametrů se prostě chlazení vodou nevyhneš.

BTW u OC dusíkem dochází k úmrtí hlaně kvůli vysokému napětí, které je daleko za průrazným.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spis anablbie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsi vedle jak ta jedle. Na motory s vysokým výkonem se dnes běžně používají hořčíkové slitiny s příměý vzácných kovů, právě kvůli odolnosti tečení za tepla.Kdežto motor ve čtyřtaktní sekačce, bude z nějakého hliníkového "bláta". To jsme ale odskočili od podstaty věci. A tím je, že si v tomhle opravdu mimo. Buď jsi nedával pozor na základní škole v hodinách fyziky, nebo (a to je ta horší varianta) tvoje znalosti pramení jen z internetových diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je regulerni posuk, ktery tady nekdy pred rokem dostal banan za nesmyslne spamovani diskusi. Letos uz dostal druhy 'vyhruzny' banan na 2 tydny, v podstate za to stejne.
Zbytek si ctihodny ctenar odvodi..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten pocit když tombomino zase neví o čem je řeč.... je k nezaplacení :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apesi, různé motory jsou z různých materiálů, to snad nemá cenu ani zmiňovat. Nicméně kvůli optimalizaci hotspotů se nemění materiál ale geometrie na základě koeficientů přestupu tepla (HTC). Spolužák se živí výpočty chlazení motorů v CFD, tak něco málo o tom ví.

Pointa je v tom, že u motoru stejně jako u CPU je pro vysoké HTC koeficienty prostě nutnost přejít z chlazení vzduchem na vodu s nuceným oběhem. Jinak to nejde uchladit. Tohle Tombomino nepochopí, ale ty bys Apesi mohl. Já ti věřím :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale já o voze a Vy o koze. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože, megavocas je zpátky.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Sem říkal ať nachystáš uzenáče že na snídani jsem zpátky.

.... umíš to vůbec?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hoďte na něj sít...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:D
..jo to by mohlo pomoct :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

14 dní uteklo jak voda a máme to zpět...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No teda... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně Intel použije obyčejnou vodu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Magickou, samozřejmě. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Áno, úplne obyčajnú vodu z rieky Arno. Budú ju čerpať priamo pod mostom Ponte Vecchio, aby dodržali firemný branding.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už z toho použitého slovníku markeťáků tuším, že to bude další veselý průser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už z toho použitého slovníku markeťáků tuším, že to bude další veselý průser.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.