Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prý prodává Xeon Phi (Larrabee) za pouhých $400

Intel Xeon Phi slide-04
Během Intel Developer Fóra se dostaly na povrch nové informace o výpočetních kartách Xeon Phi známých i jako Knights Corner. Poměrně zajímavá je cena, za kterou jimi Intel vybavil první superpočítač…

Intel na IDF zmínil několik zajímavých plánů, které se týkají nového hardwaru v krátkodobém horizontu. Desktopové čipsety prý čeká rozšíření feature-setu, aby mohly lépe konkurovat platformě AMD Virgo pro rok 2013, mobilní si údajně stojí dobře tak, jak jsou a co se týká výpočetní sféry, chystá se Intel opřít do produktové řady Nvidia Tesla.

Nebude to však mít snadné - zatímco Tesla je na trhu pěknou řádku let, projekt Larrabee byl neustále vyvíjen a přepracováván, a tak i jeho poslední verze, která nese brand Xeon Phi, stále ještě nebyla oficiálně vydaná, jen představená. Jedním z prvních superpočítačových projektů, který Phi využije, bude (a částečně už je) sestava Stampede, kterou si staví Texas Advanced Computer Center (TACC). Jejím cílem nebylo nic menšího, než dosažení 10 PFLOPS (což nakonec bude lehce podstřeleno, ale nijak dramaticky).

Intel Xeon Phi TACC Stampede

Uvedený výpočetní výkon lze rozdělit na dvě části: Za první budou zodpovědné klasické serverové procesory Xeon E5 (Sandy Bridge-EP) doplněné 32 GB DDR3 na každý. Bude jich celkem 6400 a dosáhnou teoretického výkonu 2 PFLOPS. „Zbývajících“ necelých 8 PFLOPS půjde na vrub Phi. Podle serveru Bright Side of News má ale TACC na nákup těchto karet pouhé $2,4 miliony. Vzhledem k tomu, že známe přibližný výkon jednoho Phi i celkový výkon, za který budou Phi v rámci Stampede zodpovědné, není problém zjistit, kolik jich zhruba v sestavě bude a tudíž i, na kolik jeden kus vyjde. Mluvíme tedy o $400 za kartu, spíš o něco méně.

Intel Xeon Phi Linpack

Je sice známo, že určité množství karet rozdal Intel klíčovým vývojářům zdarma (což není nic neobvyklého), ale pokud jde o obchod o úhrnu více než 6000 karet, je už taková cenotvorba - řekněme - netypická (a to i s ohledem na prodané množství). I běžné hráčské grafické karty s nižšími výrobními náklady jsou dražší. Phi totiž nese 512bit sběrnici, 8 GB paměti GDDR5 (připomeňme, že loňské ceny GDDR5 se podle ryhlosti pohybovaly mezi 20 a 30 dolary za GB) a rozměrný čip. Plocha jádra 22nm Larrabee sice dosud nebyla potvrzena, ale s ohledem na rozměry původní 45nm verze se předpokládá, že pod 500 mm² nepůjde (pro porovnání velikosti jádra s grafickými čipy nahlédněte do článku: Jak budou vypadat Radeony HD 8000 aneb chystá AMD cenovou válku?).

Intel Xeon Phi

Pokud budeme srovnávat s konkurencí z HPC sféry, pak mluvíme především o Nvidia Tesla K20 s koncovou cenou 8× vyšší: $3199. Intel se na toto téma odmítl vyjádřit a zřejmě k tomu má i své důvody. Vypadá to, že levné Phi bude nabízet jen „bokem“ - cena uvedená při vydání zkrátka bude výrazně vyšší, aby neměl problémy s Evropskou komisí a FTC. První klíčoví partneři však karty nakoupí levněji, čímž Intel získá určitý podíl na trhu, zviditelní se, poskytne větší části vývojářů přístup ke svému hardwaru - prostě začne budovat podhoubí pro budoucí rozvoj nového segmentu.

Závěr nezbývá než dodat, že i Tesla K20, proti které má Xeon Phi stát, se do sestavy Stampede dostane rovněž - mělo by jít o 144 kousků.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel prý prodává Xeon Phi (Larrabee) za pouhých $400

Úterý, 2 Říjen 2012 - 09:41 | no-X | Samozřejmě neznáme přesné aktuální náklady, ale...
Úterý, 2 Říjen 2012 - 06:32 | kypec | Pretože keď predávaš lacnejšie ako sú tvoje...
Pondělí, 1 Říjen 2012 - 20:55 | r23 | Proč by měl Intel proboha dostat pokutu za to, že...

Zobrazit diskusi