Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel prý chystá Raptor Lake-refresh, Meteor Lake se odkládá na rok 2024

nemají dávat taková pitomá jména - už jen Meteor Lake evokuje něco co fofrem zapadne - nomen omen.
Či to nakonec půjde jen do mobilních přístrojů. Ostatně osud Broadwell budiž příkladem.
Jinak, Raptor zas tak jednochuchý refresh jak mnozí předkládají není, to by třeba kompatibilita RAMek byla bezproblémová vůči Alder modelům - a to rozhodně není, tam to opět ladí a je s tím práce jak s novou architekturou. Kdo viděl porovnání compatibility listů na deskách Asus s Alder a Raptor tak dá za pravdu že ten seznam kompatibilních je u Raptora hodně krátký. A jsou i další problémy co spíš svědčí že nejde pouze o přidání cache a zvýšení frekvence. Takto může nakonec LGA 1700 být pro 3 generace procesorů jak se psalo původně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na mene? Refresh = rovnaká architektúra (v tomto prípade Golden Cove), nie podpora RAM na rovnakej frekvencii. Aj Skylake - Commet lake boli postavené na arch. Skylake aj keď podpora RAM (frekvencie) sa zlepšovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by se měl přeorientovat na knižní trh, tragikomedie mi očividně jde.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Když se daří, tak se daří :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne, za poslednu dekadu (hlavne za posl. 5 rokov od uvedenia Zenu) bolo v Inteli tych priekakov cili pruserov az nad hlavu. Zrusene, upravene, dod*bane, zmanipulovane ... a samozrejme slubotechna najznamejsieho mena. Ved uz len 10 nm trapna telenovela (s dvoma tuctami vyjadreni) trvala cele 3-4 roky, kym akoze "uviedli" prvy 10 nm produkt Canon lake a proces bol "normalny" az o dalsie 2 roky.
A tak je to so vsetkym, pripadne horsie: je to tak dod*bane alebo omeskane, ze to nie je uvedene vobec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže refresh už zvládne 500W?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Smutný je že intel si prospěch zajistí.
PC mám AM4. Jsem s ním spokojen, až na síťovou kartu. Notebook s Ryzenem taky super, až na WiFi. Oboje se odpojuje od sítě. Oboje nese logo intelu.
A to jsem zkoušel už třetí router.

Výrobci HW mu zobou z ruky. Nasvědčuje tomu i propad podílu AMD za poslední kvartál. Kdy se propadl retail ale OEM jede setrvačnosti dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mam taky am4 s intel sitovkou a bez problemu, v recenzich i psali ze je intel nejlepsi oproti napr. killer sitovce
zkusil bych jeste kabel vymenit nebo prekrimpovat
jinak s wifi je to obcas potiz, mame reseni od aruby za 100k a jede to jak z prdele a nikdo nevi proc a delaj se furt vsemozny analyzy, aby se prislo na to, kde je problem, je pravda ze prostor je opravdu slozity, sama zelezna konstrukce vsude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"psali ze je intel nejlepsi "
Bejvávalo.
Pamatuji takový časy. Hlavně ovladače byli malinké a všechny OS je jako jediné měli v sobě. Takže fungovali všude a hned a spolehlivě. Od Win98 přes Linux až po XP.

Síť se odpojuje přesně v určitých intervalech. Změnou routeru se to změnilo z 25minut na 30 minut. Wifi to má cca 2 minuty i na přímé viditelnosti na 2 metry. To nebude kabelem ale SW problém. Úsporné režimy jsem zakázal ale to nepomohlo.
V intelu neví práva ruka co dělá levá. Zavírají jednu divizi za druhou. U těch živých dělají škrty. Propouštějí zaměstnance. Místo synergie se jim chyby přesouvají mezi produkty jako mor.
Od intelu bych si dneska nekoupil ani podložku pod myš. A to měli nejlepší produkty na trhu. Kromě síťových karet ještě základní desky.
Core taky vypadli dobře než se ukázalo že jsou prohnilé jako celý intel.

PS: Jo killer měl problém s ovladači. Ale dělal ho ten šmírovací software pro hráče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém jsou widle/ovladače. Zkoušel jsem wifi (AX211 v Latitude 5531) u nás. S widlema (10) se občas nechtěla připojit (ani 5GHz), ale většinou stačilo stroj otočit (jednou jsem dokonce musel odinstalovat/nainstalovat všechna zařízení "WAN miniport ...", protože síť sice chodila, ale nechodily VPN). S Linuxem (Arch) se to na stejném stroji nestávalo. Takže buď widle a nebo drivery nebo oboje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlas. Ovladače pro widle intel neumí.
Na všech ostatních zařízeních není problém. A že jich je hodně. Několik mobilů android/iOS, TV, vysavač, kotel, i ten Linux mám v dualbootu na notebook. Večer otestuji a dám vědět.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otestováno. Pod Linuxem to funguje korektně.
Po restartu do Win to jelo půl hodiny. A pak zas jako by karta zamrzla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to mam zas presne naopak :) Nejaka AX200 wifi + bt od Intelu. Ak widle vypnem, tak Linux wifi periferiu ako taku najde, ale nenajde na nej ziadne radio, takze mam 0 wireless interfacov. Ziaden interface = ziaden target na ktorom by rfkill mohol nieco zapnut. Ak Widle iba rebootnem, interface je v Linuxe normalne najdeny. Opacne to problem nerobi, ale uz som si vsimol, ze asi raz, alebo 2x widle po svojom vypnuti interface nenasli tiez a bolo treba "opravneho" rebootu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobnou zkušenost mám s dualbootem taky.
Akorát hackintosh/win.
Podeziram UEFI. Kvůli tomu aby bylo rychlé, tak hodně věci přeskakuje nebo načte z nějaké mezipaměti. Když se mu vynutí poctivý start, tak to trvá snad půl minuty než začne boostovat z disku. Ale vše funguje jak má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Killer je síťovka od Qualcommu, úplně k prdu, nedoporučuji.
Ani síťovky od Intelu už nejsou, co bývali.
Řekl bych, že momentálně je nejednodušší funkční síťovka od Realteku a máš ji na hodně deskách, šel bych do desky s Realtekem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akurát AMD sa darí
AMD Now Powers 101 of the World's Fastest Supercomputers
published about 12 hours ago
This release finds AMD powering 101 of the systems on the Top 500, a 38% increase year-over-year on a list that typically sees a somewhat slow rate of change.
https://www.tomshardware.com/news/amd-now-powers-101-of-the-top-500-supe...

Ale najzaujímavejšie je, že AMD má
20,2% systémov, ale 48,7% výkonu TOP500 bez ZEN1 Neapol a do činy licencovaný Zen1 Hygon Dhyana
https://top500.org/statistics/list/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 18 měsíců se skutečně může ledaskde semlít ledasco, můžeme ale s docela rozumnou mírou pravděpodobnosti odhadnout, co se za tu dobu semele u Intelu ohledně Meteor Lake: tipuji to na další osmi- až dvanáctiměsíční odklad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká výrobních procesů, tak Intel stále sklízí, co (ne)zasel za Krzanichovy éry. Je reálné, že jak 4nm, tak 3nm proces jsou silně zpožděné. Naopak 2nm proces (20A) může být paradoxně nasazen opravdu "relativně brzy" (2025), pakliže se podaří odladit výrobu.
V intelu mají cca 2 roky novou šéfku výrobních techlonogií Dr. Anne Kelleher, která je z fochu. Na rozdíl od toho Inda, co tam byl předtím, a Intel kompletně zaříznul na 5 let. Rozhodně velice schopná.
Interview zde: https://www.youtube.com/watch?v=QbjIylf4yao

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že v Inteláckých jezerech se už nikdo nevyzná, všichni se v nich utopili a nejhorší je, že i samotný Intel. Šest let od nástupu ZEN technologie AMD a intel pořád využívá architekturu Core a trošičku ji vylepšuje a lepí k ní úsporné čipy. To mu šest let nestačí na vývoj nové architektury ? Konkurenci potřebujeme. Když bylo AMD v loji, říkal jsem, že potřebujeme AMD. Teď potřebujeme ale i Intel ... na konkurenci těží jen zákazník. Nebýt AMD, máme doteď od Intelu jen 4-jádra ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel ať se v těch svých jezerech ještě chvíli topí, ještě to chvíli potřebuje. Škoda že všechny ostatní firmy co měly licenci na x86 už chcíply (nepočítám Zhaoxin se sotva 0,1% ani DM&P s jejich "přetaktovanými 486"), ještě jeden výrobce a-la IDT by se hodil. Na druhou stranu, třeba se už není moc kam posunout, když se to tak vezme, tak Core architektura furt vychází z původní "P6" a Zen zase z původní "K7". Jedině snad jít cestou Applu, že samotná jádra budou primitivní "6xALU" a k tomu budou "přilepené" tuny různých koprocesorů, DSP atd, každý na jiný typ úlohy. Jenže to už nebude univerzální architektura... Uvidíme, nechal bych to koňovi, ten má větší hlavu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I když řešení Applu není univerzální architektura, furt jde o nejrychlejší ARM na trhu. Tím neříkám, že neexistují rychlejší x86 (ale taky s TDP úplně mimo cíle Applu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple univerzalnou architekturou su, akurat su vyskladane tak, ze niektore specificke operacie duju lepsie. Ja by som to ako nejaku velmi exoticku vec nevidel. Na konci 80. rokov sa takyto "prilepeny" koprocesor na FPU dostal do procesora, pretoze sa proste zacali masivnejsie vyuzivat a zarezanie komunikacnej latencie bolo vseobecne k prospechu. V podstate to iste sa deje dnes, akurat sme o 30 rokov niekde inde a floating-point operacie nikoho nenadchnu, akceleruju sa mohutnejsie veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 10nm Intel CPU sme mali byť už na 6jadru :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak sa nám Intel do tých klamstiev zamotal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On jiz vojebava sam sebe...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: tvůj oblíbený kanál MLID (ironie) naznačuje, že ArrowLake je první generací nové intelí architektury, která bude rozvíjena s dalšími iteracemi (jako je tomu u Zenu). V Intelu počítají s tím, že teprve druhá generace (PantherLake) získá výkonností trůn (2025). NovaLake je až třetí generace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pat stale hlada Mata.
Sam to nejako nezvlada

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pat už Mata našel, jmenuje se Koduri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz pokladam za refresh-refresh Alder Laku samotny Raptor Lake a proc? Inu:

->prave polovica nizsich to modelu je Alder Lake refresh(vsechno nizsi jak Core i5 - 13600K)
->intel pridal par porci cache navic a zlepsil jeji latenci
->pohral se intel s vyssimi takty na zaklade jeste vyssi dovolene zravosti

Vsechno, Z790 neprinesla ani nove upnuti socketu(jebe to pes), jednoduse klasika dle intelu.

Na miste intel-u bych ted par let radsi hral "druhe housle" v low-endu a mainstreamu pricem bych potichu planoval velkolepy navrat ve stylu Core 2 Duo protoze to skutecne intel nutne potrebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevím Waffer47 či už je Raptor Lake refresh Alder Laku alebo jednoducho len pokračovanie zmeny paradigmy hybridných x86 procesorov big.LITTLE resp. obojí tak dôležité sú po zotrvačnosti trhu práve trendy a to, že v desktopových procesoroch sa podiel AMD oproti druhéhmu štvrťroku znížil až o 6.6% na 13.9% a
v mobilných procesoroch sa dokonca podiel AMD znížil o 9.1% na 15.7%.

zdroj: https://www.3dcenter.org/news/die-marktanteile-fuer-x86-prozessoren-im-d...

A to jeden vydal 27.9. novú microarchitektúru Zen 4 v Ryzenoch 7000 Series a druhý ako píšete len Refresh Alderlaku v podobe Raptor Lake.

Ale Intel to s refresmi myslí Vážne aj v mobilnom segmente tj.

OneRaichu claims
Intel Raptor Lake-HX Mobile

• i9-12950HX → i9-13900HX: + 8 Efficient Cores, + 400 MHz
• i7-12850HX → i7-13700HX: +200 MHz
• i7-12650HX → i7-13650HX: +200 MHz
• i7-12600HX → i7-13500HX: + 2 Performance Cores, + 100 MHz
• i5-12450HX → i5-13450HX: + 2 Performance Cores, + 200 MHz

zdroj: https://videocardz.com/newz/alleged-intel-13th-gen-core-hx-high-end-lapt...

Takže uvidíme ako sa pohne trh vo „Vianočných“ predajoch Q4/2022.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že ADM klesl podíl na trhu, není žádné paradigma.
Jen přišla krize a retail na ní zareagoval jako první.
OEM bude následovat se zpožděním. Velké objednávky se plánují na rok až roky dopředu.
V OEM je intel stále dobře zaháčkovaný. Viz mé komentáře výše.
V retailu má AMD 80% podíl. V OEM 10%.
Takže optivcky to vypadá že AMD ztratilo pozice.
Ale při pohledu na jednoitlivé trhy poměr zůstává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to dobře navyšuje, když dlohá léta Intel prodával jako mobilní i7 procesory 2C/4T.

A +200MHz je spíš nový stepping než refresh.
Takové navýšení frekvence bylo významné v dobách < 1GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, zda je Jim Keller skutečně tak dobrý, nebo je to urban legend. Některé délky zaměstnaneckého poměru mi nepřijdou jako něco, kde lze rozumně něco vytvořit.

1982 - DEC
1998 - AMD
1999 - SiByte
2004 - P.A. Semi
2008 - Apple
2012 - AMD
2015 - free
2016 - Tesla
2018 - Intel
2020 - Tenstorrent

Na mě velmi velká fluktuace, obzvláště v jeho věku. Ale je pravda, že Americký trh práce je hodně jiný, třeba to je normální, nevím :-/.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On většinou pracoval na konkrétním kritickém problému/řešení, které bylo významným dílkem do celkové skládačky. Když měl hotovo, šel jinam. Asi tak bych viděl jeho krátké působení v jednotlivých firmách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli zde o tom byl před čtvrt rokem článek , ale Google mi vyhodil jako první odkaz na SHW
https://www.svethardware.cz/intel-popira-ze-by-7nm-chipletove-meteor-lak...
Stačí přečíst nadpis, nebo jen odkaz.... XD xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.