Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prý chystá Raptor Lake-refresh, Meteor Lake se odkládá na rok 2024

Nové informace o plánech Intelu vysvětlují mnohé. Mimo jiné proč má Meteor Lake končit na šesti velkých jádrech nebo proč měl Intel zvažovat, že desktopovou verzi zruší a vydá rovnou Arrow Lake…

S přelomem října a listopadu se vyrojily zprávy o tom, že Intel s generací Meteor Lake zařadí zpátečku co do počtu velkých jader a z osmi jej zredukuje na šest. Jiným zdrojům se to nezdálo, neboť mají informaci, že vzorky s osmi velkými jádry normálně existují a není tedy důvod očekávat, že by Intel byl nucen dělat krok zpět. Předpokládaly proto, že osmijádrový model vyjde později.

Další zdroje nakonec hovořily o tom, že v desktopu možná nedojde ani na „šestijádrový“ ani na „osmijádrový“ Meteor Lake, protože je tato generace natolik zpožděná, že by ji Intel mohl zrušit a vydat rovnou Arrow Lake.

Překvapivé je, že pravdu měly nejspíš velkým dílem všechny. Jde jen o zařazení těchto informací do kontextu. Podle informací, které zajistili leakeři (One)Raichu a Harukaze, je skutečně Meteor Lake (v celém článku bude řeč o desktopu, není-li výslovně uvedeno jinak) natolik zpožděn, že v roce 2023 nemůže být vydán (vs. srpnové zprávy: Meteor Lake dostane slabší grafiku, podle Intelu však vyjde včas).

Raptor Lake-refresh - nová generace pro rok 2023

V roce 2023 tedy nebude vydán Meteor Lake, ale namísto něj dorazí Raptor Lake-refresh. Vzhledem k tomu, že již Raptor Lake byl de facto Alder Lake-refresh, který zvětšil L2 cache velkých a počet malých jader, nelze očekávat nárůst výkonu plynoucí z ladění jader nebo zvýšení jejich počtu. Procesor přinese o zhruba 200 MHz vyšší taktovací frekvence.

Intel v současnosti chystá Raptor Lake-refresh k srpnovému až zářijovému vydání (2023) a vzhledem k tomu, že jediný podstatný mezigenerační rozdíl má vyplývat z vyzrání výrobního procesu, není důvod očekávat nějaké významnější zpoždění. Raptor Lake-refresh se kvartál až dva po vydání Ryzen 7000X3D stane konkurentem Zen 4 s V-cache.

Meteor Lake - 2024, bez high-endu

Meteor Lake, první dlaždicová (čipletová) architektura Intelu pro osobní počítače se tak opět odkládá. Procesor, který se původně jevil jako nástupce Alder Lake (Core 12000) chystaný na rok 2022, se do stolních počítačů nedostane dříve než v roce 2024. Vzhledem k míře zpoždění jej Intel využije pouze v mainstreamu a low-endu. Jak jsme několikrát rozebírali, při očekávaném navýšení IPC do cca 15 %, poklesu taktovacích frekvencí a stagnaci v počtu procesorových jader by ani v konfiguraci 8+16 neměl příliš šancí oproti 24jádrovému Zen 5.

Původně 7nm proces Intelu, dnes „Intel 4“ - podle aktuálních zvěstí nahrazen procesem Intel 7 (10nm++++)

Situace vypadá tak, že Intel skutečně skončí na konfiguraci 6+16 (velká + malá jádra), ale bude ji nabízet nejspíš jako Core i5, maximálně jako nižší modely Core i7. Procesorová dlaždice má vzniknout na procesu Intel 7(! - namísto očekávaného Intel 4), grafická na 5nm procesu TSMC a SoC / IO na 6nm procesu TSMC.

Arrow Lake - 2024, ale jen pro high-end

High-end v roce 2024 Intel postaví na o generaci novější architektuře, Arrow Lake. To už mají být ona velká jádra, jejichž vývoj v Intelu odstartoval Jim Keller. Pokud tedy půjde vše dobře, dočkají se materializace ~6 let poté, co vývoj rozjel a ~4 roky poté, co rezignoval a Intel opustil.

Arrow Lake má přinést velmi vysoký posun IPC, ale zatím nejsou známá ani přibližná čísla (neoficiální zvěsti v tomto směru svým rozptylem připomínají výsledky generátoru náhodných dvouciferných čísel). Arrow Lake bude použit pouze pro řady Core i7 a Core i9.

Pokud jde o výrobní technologii, má Intel využít 3nm proces TSMC(!), což je překvapivé. Právě nekritická glorifikace vlastních procesů…

…a nevole Intelu k využití externích továren pro x86 jádra, měla vést ke Kellerově rezignaci. Pokud se nasazení technologie TSMC potvrdí, bude to pro Kellera významným zadostiučiněním.

Zatímco u Meteor Lake není uvedeno konkrétnější datum vydání než rok 2024 (nelze tudíž vyloučit, že dorazí v prvním pololetí), Arrow Lake má přijít až ve druhém pololetí 2024.


Sunny
Cove
Willow
Cove
Golden
Cove
Ocean
Cove
Redwood
Cove
Lion
Cove
Panther
Cove
Ice LakeTiger LakeAlder Lk

Granite
Rapids

Meteor
Lake
Arrow
Lake
Nova
Lake
Lakefield 

Sapphire
Rapids

 

Diamond
Rapids

Lunar
Lake

 
Spring Hill Raptor Lk    

Rocket Lk

      

žlutě: převážně desktop
zeleně: převážně mobilní
šedě: desktop i mobilní
červeně: převážně servery

Po delší době se tak můžeme pokusit o aktualizaci tabulek shrnujících jednotlivé generace procesorových architektur Intelu. Zatímco v tabulce výše (která pod chlívečky architektur velkých jader řadí jednotlivé produktové generace na nich postavené) se vlastně nic nemění, tabulka procesů se mění podstatně:

 ............................
32nmWestmere-Sandy Brdg----
22nmIvy BridgeHaswellHswll-rfrsh----
14nmBroadwellSkylakeKaby LakeCoffee LkCFL-rfrsh
Whsk Lake
Comet
Lake
Rocket
Lake
10nm
Intel 7
Cannon
Lake
Ice LakeTiger LakeAlder Lk
„Intel 7“
Raptor Lk
„Intel 7“
Meteor
Lake
-
7nm
Intel 4
Meteor
Lake
Arrow
Lake
     
3nm
TSMC
Arrow
Lake
      
7nm+
Intel 3
Lunar
Lake
Nova
Lake?
     
5nm
I 20A
Arrow Lake
Mobile
      
I 18ALunar
Lake
      

Prakticky zcela zmizely produkty z chlívečku „Intel 4“, původně 7nm procesu Intelu. To ještě není přímo šokující, již v červenci se objevily zprávy, že to s procesem Intel 4 nejde dobře a Intel hledá alternativy. Podstatně podivnější je zvěst, že mobilní verze Arrow Lake využije proces Intel A20, který jsme v tabulce dosud neměli ani zařazený. S ohledem na to, že se Intelu nedaří do použitelného stavu dostat proces Intel 4 a po procesu Intel 3 není ani vidu ani slechu, je překvapivé, že Intel A20 má jako zázrakem dorazit v plné parádě dříve.

Je pravdou, že zmínka o Intel A20 se ve vztahu k Arrow Lake objevila již i v oficiální roadmapě z počátku letošního roku, nicméně i v těch občas Intel vypouští přehnaně optimistické zvěsti, které se nenaplní, nebo které zrealizuje jen okrajově a formalisticky. Každopádně je absence procesu Intel 3 (v oficiálních i neoficiálních zdrojích) hodně zvláštní.

K jeho zrušení však zjevně nedošlo, neboť se objevuje v serverové roadmapě a počítají s ním Xeony Granite Rapids (velká jádra) i atomový Sierra Forest.


Samotní leakeři však zdůrazňují, že tento scénář je aktuálním plánem Intelu, přičemž plány Intelu se neustále mění podle vývoje aktuálních okolností. Pololetí 2024 je stále více než rok a půl vzdálená budoucnost a za 18 měsíců se ještě může semlít mnohé.

Diskuse ke článku Intel prý chystá Raptor Lake-refresh, Meteor Lake se odkládá na rok 2024

Úterý, 15 Listopad 2022 - 23:49 | lubo76 | U 10nm Intel CPU sme mali byť už na 6jadru :D
Úterý, 15 Listopad 2022 - 21:26 | Anonym | Otestováno. Pod Linuxem to funguje korektně. Po...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 21:23 | Anonym | Podobnou zkušenost mám s dualbootem taky. Akorát...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 20:19 | ventYl | Apple univerzalnou architekturou su, akurat su...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 19:53 | ventYl | Ja to mam zas presne naopak :) Nejaka AX200 wifi...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 19:09 | Petr66 | Pat už Mata našel, jmenuje se Koduri.
Úterý, 15 Listopad 2022 - 18:11 | Jon Snih | On většinou pracoval na konkrétním kritickém...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 17:33 | Honza1616 | Nevím jestli zde o tom byl před čtvrt rokem...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 17:23 | Max Devaine | Mě by zajímalo, zda je Jim Keller skutečně tak...
Úterý, 15 Listopad 2022 - 13:47 | melkor | Ono se to dobře navyšuje, když dlohá léta Intel...

Zobrazit diskusi