Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Rocket Lake pro desktop prý sníží počet jader z 10 na 8

Jestli to takhle půjde dál, tak AMD zleniví a budeme slýchat zjevný nesmysl, jako že "64 jader musí stačit všem..." ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Aby se intel v těch jezerech neutopil : )

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

uz sa stalo

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co když budou i s osmi jádry výkonnější než starší desetijádra? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no tak když u tebe v testu poráží(či zplichtí) i7-9700k v multimédiích oba 3000 8c/16t Ryzeny tak věřím že klidně bude, od intelu dostaneš podrobnej manuál takže to půjde samo, stačí dát důraz na správný aplikace a ty špatný okecat že neodrážejí skutečné nasazení a tak ve výsledcích hrajou minoritní roli.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Od Intelu dostanu kulové, Intel v ČR stopl PR v okamžiku, kdy tady skončilo české zastoupení. Od té doby Intel s českými novináři NEKOMUNIKUJE.

Dělám to čistě z lásky ke značce :-*. Já totiž Intel zbožňuju za to, že sedm let prodával pořád jedno a totéž čtyřjádro, které každý rok jen nataktoval o 200 MHz výš.

Jediné, co je na tom ještě smutnější, je fakt, že i přesto to AMD trvalo deset let, než se na něj dotáhlo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Praktiky Intelu nejsou smutné, ale hnusné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nee, nejsmutnejsi je ze intel pro celou 14nm eru neplanoval pro msdt vic nez ctyrjadrovej procesor.. za celejch tech deset let monopolu, o kterejch tu mluvis, se nebyl schopnej pripravit na to, ze konkurence prijde s osmijadrovym procesorem.. to je fakt hodne smutny.. firma s obratem pres sedumdesat miliard usd, pres sto miliardama v aktivech co zamestnava pres sto tisici lidi je zaskocena konkuencnim produktem vic jak nasi silnicari, kdyz v zime nasnezi..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak v dobách P4 mu taky pár let trvalo, než dostal na trh core. Proč by to teď mělo bejt jinak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

akorat "pořád jedno a totéž čtyřjádro" chcelo kazde dva roky novy socket ... iba 1151 sa drzi, ale uz ho nahradi 1200, lebo co je vela to je vela

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel sice v ČR nemá zastoupení (ani AMD a většina výrobců vlastně taky), ale jak Intel, tak AMD minimálně se mnou do ČR normálně komunikují, vzorky procesorů od obou ke mě chodí taky. Takže problém hledej jinde ...

Ano, AMD trvalo několik let, než se na Intel dotáhlo, ale nesmíme zapomenout, že to bylo z velké části kvůli Intelu. Kdyby Intel nepodváděl a nezneužil dominantního postavení před lety, když ho Athlon64 překonával a AMD mělo tedy možnost uspět, vypadala by situace jinak. Místo toho AMD nemělo šanci uspět a následné pokuty a vyrovnání ani zdaleka nedosáhly výše skutečných škod a byly z toho roky živoření. Především díky téhle situaci Intel následně mnoho let dominoval s minimální generačními updaty a všichni jsme to tak zaplatili několikrát. Samozřejmě neschopné tehdejší vedení AMD hodně přispělo tomu, že s AMD to šlo od 10 k 5, ale zase nesmíme zapomenout, že ZEN architektura prakticky vznikla na koleni s náklady ve výši kapesného užšího vedení Intelu, a stačilo to na poražení Intelu, který do vývoje svých produktů nacpal mnohonásobně více a vydělával a stále vydělává desítky miliard dolarů, protože trh prostě nefunguje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co DD web? Stale sa banuju ludia s odlisnymi nazormi?

Slabsi ma vzdy na trhu horsiu poziciu. Dobre fungujuci trh je len ekonomicka teoria. Situacia je tentokrat ina, Intel uz nema najlepsie technologie takze je sanca ze sa AMD udrzi i ked Intel pride s niecim dobrym za 2+ roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Intel dominoval proto, že s Core 2 zašlapal Athlon 64 do země.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak nějak si to pamatuji. Byl jsem nadšen z nárůstu výkonnu.
Po tolika ( u intelu ) chudých letech.
A v té době se nevědělo že skok v IPC je díky zanedbání bezpečnosti.
Takže jen další podraz na zákazníky od intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A64 byl tehdy už zaostalý. Navazoval na předchozí generace, které nikdy neuměly pořádně pracovat se SIMD instrukcemi a byly vždy zaměřeny především na skalární instrukce a rychlou a velkou L1 cache. Na začátku tisíciletí to ještě fungovalo. Ale C2D bylo úplně jinde, jednak bylo rychlejší ve skalárních instrukcích, ale úplně někde jinde bylo v SIMD instrukcích. Tam prostě A64 už neměl sebemenší šanci. A AMD nemělo peníze ani na jeho další pořádný vývoj, natož na opravdu novou architekturu. Proto pak vydali, co vydali, navíc s velkým zpožděním, když jim koupě Ati zasekla další pěknou finanční sekeru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel za problémy AMD nemohl. Ty si AMD způsobilo samo. A64 byl jasný trhák, ale AMD jej prakticky nijak zvlášť nevyvíjelo. Pouze z něj udělalo dvoujádro a dalo mu DDRII řadič. Nicméně po stránce architektury a IPC se nikam neposouval. Dokonce 65nm verze byly po stránce IPC pomalejší, jak 130nm verze.
AMD nebylo schopno přijít s ničím, co by mohlo konkurovat C2D s jádrem Conroe. C2D prostě bylo 25% rychlejší na stejném taktu a v aplikacích masivně využívajících moderní SIMD instrukce bylo C2D ještě mnohem rychlejší.
A s prodeji nikdy nemělo problém, ještě na Vánoce 2006, tedy ve druhém čtvrtletí po příchodu C2D dokázalo AMD prodat vše, co vyrobilo ... pravda, tehdy už tedy za dost odlišné ceny.
A od roku 2006 AMD nikdy nemělo produkt skutečně schopný konkurovat Intelu. V dobách C2D a C2Q přitom ještě mělo nějakou šanci, vždy z toho ale bylo nakonec jen zpoždění a problémy s výsledným výkonem vlivem nízkých frekvencí a nízkého výkonu s SIMD instrukcích. Jakmile pak Intel začal s generacemi Sandy B a spol., tak AMD se svým Bulldozerem připomínalo Baťu s dřevákama.
Teď se chytli, respektive pomohlo jim, že se Intel chytil do svých ambicí s výrobním procesem a nebyl připraven na razantní navyšování počtu jader, respektive snaha udělat pro všechno samostatný monolit se Intelu nyní vymstila. Otázka je, jak dlouho bude AMD schopné držet krok, protože na to, jaké má nyní procesory v nabídce, jsou jejich finanční výsledky zatím nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak by mohl Intel získat silnější pozice když prodá všechno co vyrobí a ještě se na to stojí fronty? To že nemá ve výhledu nic extra super ještě neznamená, že se mu nedaří :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jó, tohle si při krmení koní říkali drožkaři v roce 1900 taky! :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

I když prodá vše, tak kvůli zvětšené ploše prodávaných CPU jich prodává méně a méně vydělává, to není dobrý vývoj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože AMD taky nestíhá vyrábět. :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

TSMC dává na stavbu nových linek 15 miliard místo deseti - za pár let bude vyrábět víc, než Intel. Málokterá výhoda trvá věčně, tedy sama od sebe...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

TSMC už dnes vyrába niekoľko krát viac ako Intel. To len AMD si musí s dostatočným predstihom objednať dostatok kapacít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečne novátorská myšlienka. Postupné znižovanie počtu jadier. Jedno jadro musí stačiť každému :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jedno jadro + všetky bugy + AMT :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zaujimave ze intel komedia nabera na obratkach.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, bez nových gagů každá komedie zanikne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neni to o poctu jader, ale o cene. Jiste muzete namitnout, ze 7nm spotrebuje mene materialu nez 14nm a tudiz to vyjde levneji, ale to neni problem nas zakazniku.

Treba ja s Core i7-6700, dokonale usporne 65W TDP a Core 4/8 a v tech pocitacovych hrach mam vytizeni nekde okolo 50% pri hrani na grafice GTX1080. Takze pokud by Intel nabidl za rok procesor s core 8/16 za cenu stejnou nebo nizsi nez AMD, nemam s tim zadny problem, protoze uz tak ten procesor bude hram stacit dalsich 7 let urcite uplne v pohode.
A tech zakazniku, kteri nic narocnejsiho nez hry na PC nemaji, jsou miliony. Takze Intel muze prodavat vsechno co vyrobi jeste leta, jedinej problem, jak uz jsem predeslal, je v te cene. Proc by si zakaznik kupoval Intel, kdyz AMD vyjde levneji. A to v pristim roce nejspis bude platit i s deskama, kdyz uz tu bude i levnejsi B550 cipset.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já se spíš bojím (a fakt bojím), že ten ušetřený křemík vyplácnou na novou generaci IGP a budou to hrát na to, že se musí měřit „kombinovaný výkon“.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

problém je že až vyjde intel s gen 12 grafikou, tak amd bude mít zase lepší integrovaný gpu než má dnes a nevěřím, že intelu se povede na "první dobrou" posunout výkon integrovaný grafiky o takový kus, kde by se nevyplatilo uvažovat vůbec o grafice za třeba do 5000,-

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> intelu se povede na "první dobrou" posunout výkon integrovaný grafiky o takový kus, kde by se nevyplatilo uvažovat vůbec o grafice za třeba do 5000

Tipuju ze to se Intelu nepovede na prvni, druhej ani zadny dalsi pokus... vykon IGP sice stoupa, ale stejne stoupa i vykon procesoru a diskretnich grafik - vsechno se to posouva stejne, protoze jde o +- stejne vyrobni procesy.

Takze intel by se sice mohl dotahnout na AMD/Nvidii, ale ze bude mit v procesoru GPU o stejnem vykonu jako grafiky s 75-100W TDP, tak tomu neverim ani nahodou - jedine ze brutalne zvysi TDP procesoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je dobra uvaha. Krome toho by to reseni prodrazila nutnost rychlych RAM pameti, aby byli schopny tu GPU cast vubec krmit.
Tyhle hratky s iGPU maji smysl pro budgetova CPU v desktopu, potazmo v nekterych segmentech mobilni sfery. Rozhodnuti Intelu mi zacinaji trochu pripominat Bulldozerovu eru u AMD, kde taky byla grafika APU jediny vyznamnejsi bonus a kam to AMD privedlo vime..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4/8 je v dnesnej dobe absolutne nepouzitelne na hry - zvlast multiplayer. Skus hrat napriklad Battlefield V multiplayer 64hracov. Osobne mam jedno z poslednych 4/8 intelov ale chudak bezi 90-100% a to pri obycajnej GTX1060 6Gb. Ta sa pri tom Intel CPU 4/8 poflakuje. Ale suhlasim ze 8/16 bude na dalsich 5-6rokov OK, nakolko next-gen konzoly budu bezat na 8/16. (Uz mam ale doma Ryzen 3800X, no manzelka mi ho zadrziava do Vianoc ... :D )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobra poznamka, diky. Ja totiz multiplayer vubec nehraju, takze to nedokazu posoudit a je mozne, ze multiplayer vyzaduje podstatne vic procesoroveho vykonu nez singlplayer. Trvam si ale na tom, ze 4/8 core mi bohate staci na vsechny singleplayer hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

se vsi uctou, nemyslim si, ze tady nekoho zajima co bude tobe stacit na hry. totiz ne kazdy zde jen hraje hry.. ad2. vytizeni CPU ve spravci nereflektuje skutecny limit cpu ve 3D, nejlepsi meritko je v GPU-z vytizeni GPU load. napr. FX8, kryticky usek crysis 3, cpu load 30%, gpu-load 40% a cele jede na 35FPS........

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, mas pravdu. Ja som reagoval na poznamku ohladom hier ze 4/8 CPU vobec nestiha pri multiplayer hrach ako napr. BF V. Singleplayer je stale pohoda aj s tym CPU. To, ze pri urctych hrach a multiplayeri je 4/8 CPU bottleneck pre GPU je bezna vec, je o tom milion vlakien. Ale takych hier je malo, DICE ma v tom prvenstvo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja hraji taky cisto ciste single a tech 4/8 co mam doma opravdu nestaci.

Kdyz si dam tu praci a povypinam ruzne windows sluzby, komunikatory a nesnazim se mit otevreno moc stranek (herni kontext, napr. s navodama, lore, atp.) tak to docela vali. Ale jsou stejne hry, kde to hlavne v castech, kde je fyzika, skripty, ai zacne neco domyslet... tak se to zacne kousat.

A grafikou to nebude (GF1080), a ramkama (32GB) take ne.

Nevim teda, co hrajes ty... hadam ze na worms a heroes 3 to bude stacit v pohode, jak rikas :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WoT apod. onlinovky jsou s moderními quady spokojeny i s rezervou. Jsou to rozšířené hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse si to muzes odmerit pres treba MSI Afterburner nebo Core Temp. Prvni zminovany poskytuje graf prubehu vytizeni, jak pro GPU tak pro CPU a druhy zase maximalni vytizeni od spusteni PC.
Ja to merim pres MSI Afterburner a mohu ti rici, ze GPU GTX1080 je neustale na 80-100% zatimco CPU i7-6700 byva 40-70%. Stale tam je rezerva, nicmene Battlefield jsem nehral. Mozna teda tam bych i na tech 100% vytizeni CPU sel, ale neverim, ze by se to nejak extra negativne projevovalo na hratelnosti. Hry hraju v rozliseni 2560x1440 na zamknutych 60FPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čistě matematicky bez ohledu na fyzikální konstrukci dnešních CPU bude výkonější 1-jádro na 40GHz než 10 jader na 4GHz. Tímto "modelem" byl částečně ovlivněn i vývoj celé řady Intel P4 a "stavebních" strojů AMD.
To ale není ani zdaleka případ tohoto Intel úpadku popsaném v článku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude výkonnější. Ani zdaleka.

Výpadky na takovém jádru budou extrémně drahé a pokud k němu nebudeš mít také 10x nižší latenci přístupu do paměti (což nebudeš), tak bude prostě naprostou většinu času čekat a nedělat nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasné... však zdůrazňuji "matematický" pohled- ale z něho se fakticky vychází ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Matematicky na papire fungoval i komunismus :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je velký omyl. Že jedno jádro na 2GHz je rychlejší než dvě na 1GHz. V PC vždy běží víc než 1 úloha současně. A jedno jádro mezi nimi musí přepínat. Přepnutí úlohy nese velké ztráty času na přenášení obsahu cache.
V tomto případě bych volil raději 2 jádra na 1GHz. Jedno pro uživatele druhé pro věci na pozadí. I prakticky to je lepší volba. Najít využití pro 4 jádra už je složitější. Ale ty dvě jsou znát hodně. Klidně se to můžete vyzkoušet. Stačí to nastavit v BIOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohledu na fyziku by bylo lepsi mit prece 197jadrovy, kvantovy cpu, kde kazde jadro by bezelo na 7yotta Hz, ne? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jako mit dva mozky... nebo ridit dve identicke firmy (ne vsak identicti zamestnanci a zakaznici); cele problematice se venuje teorie popisu systemu hromadne obsluhy- od fronty na telefony az po navrh CPU ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pořád budou vyrábět hlavně s iGPU, i když by bez grafiky ušetřili spoustu křemíku. Jako kdyby si káčka někdo kupoval do kanclu. No proč se rozčilovat, když by mně bylo jedno i kdyby místo desetijádra skočili na šestijádro a 8 core měli jen z minulé generace. Na 14 nm a bez zásadnějších změn v architektuře to bude stejně trapné retro, které mě vůbec neláká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ať je to klidně osmijádro, bez iGPU. Ať je to bez bugů, pájený, se slušnějma taktama a za rozumnej peníz... ať to jde do aktuálních desek... a to už bych toho chtěl od Ježíška asi moc... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jezerní (!) pohádka za mlhou hustou tak, že by se dala krájet- aneb o Rákošníčkovi za rýžovými poli v jeho jezírku :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo a klidně se to může jmenovat Brčálník Lake... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rákosník lake... z toho jdou oči do šikma :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou moc dobre vyhlidky pro desktop. Nicmene, mne by zajimalo, jak nastavi Intel ceny u Cascade Lake, protoze od toho se bude odvijet, jestli dojde pristi rok k nejakemu zajimavemu cenovemu posunu na hornich prickach CPU a nebo bude potreba pockat, na prichod Zen3 a slevy letosnich modelu.
Intel teda kvalitne zaspal se vsim vsudy a dominance AMD v Retailu bude nejspis pokracovat neohrozene dal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta jejich představa, že v roce 2023 se to zlepší, je hodně úsměvná. O tom by se dalo uvažovat pouze a jen tehdy, pokud by AMD nedělalo vůbec nic, a já nevěřím, že by se teď Líza chystala složit ruce do klína a spokojeně odpočívat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Core i9-9900K poskytuje momentalne nejlepsi herni vykon a to je na 14nm. Je zrejme, ze i vzhledem k silene spotrebe se neni uz kam hnout dal, takze AMD zacne s prichodem Zen3 uz jen ziskavat. na druhou stranu tezko lze spekulovat nad tim, ze se AMD pohne za 3 roky treba o dalsich 50% nahoru. Takze myslim, ze to s Intelem tak spatne byt nemusi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vysokou spotřebu toleruji jen když je to CPU levné. Někdo ji netoleruje vůbec. i9 jsou nechutně drahé a proti současným 7nm Ryzenům jsou při stejné spotřebě výkonově v háji. S Intelem to nebude tak špatné jen když Zen3 zabrzdí nedostatečné kapacity, což bych nevylučoval..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak doufejme ze TSMC veri v uspech AMD a postavi dostatecne kapacity svych tovaren

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má dobrý herní výkon protože vývojáři ladí na nejlepším HW na trhu.
Takže všechny dnešní hry jsou lazene na intel CPU. Je jen otázka času než vývojáři přejdou na ZEN 2 a nebo novější. Potom začnou ladit hry pro AMD.
To že 14nm má dnes dobrý herní výkon je jen díky setrvačnosti trhu.

50% za 3 roky je přesně podle roadmapy, kterou AMD zveřejnila pred lety a zatím ji dodržuje. Není důvod proč by ji měli začít ignorovat. Dal bych ti odkaz na tu roadmapu, ale škoda práce pro tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď Intel uberie 2 jadrá z desiatich, zníži tak počet bezpečnostných chýb vo svojich procesoroch o 20%, aHa !

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Unikli další informace. A ukazuje se že RL bude cílit na výkon v ST.
Což považuji za správné rozhodnutí.
V komvinaci s 8 jádry to bude dobrá volba pro většinu uživatelů. Záleží za jakou cenu a co proti němu postaví AMD.
Od AMD očekávám slepenec ze 3 chipletú.
IO+CPU+Cache
A když bude třeba tak se přilepí GPU a HBM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A ukazuje se že RL bude cílit na výkon v ST."
.. to se teda neukazuje ani nahodou a je to akorat tvoje fabulace :)) Ukazuje se jen to, ze Intel dostal rozum a bude backportovat (udajne) CPU jadra puvodne urcene pro 10+nm zpatky na 14. Coz pokud je pravda znamena nejspis, ze ten 10nm je ve vetsich problemech nez co Intel pripousti.
Da se cekat, ze nove jadro bude mit zvysene IPC, tudiz se zvysi uplne normalne jak ST, tak MT vykon. Jak to si musime pockat jeste nejspis skoro 2 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, popsal jsi to přesně. Jen doplním proč má 10nm velké problémy. Kvůli omezeným taktum bude mít slabí ST výkon. Takže backport tu je proto aby zvedl ST výkon. Takže RL vznikne aby zalepil díru na trhu, kde je požadován ST. Stejný problém mělo AMD na 14/12nm. Vyřešil ho až přechod na 7nm. Ale intel 7nm ještě dlouho nebude mít. A jestli AMD poladí 7nm nad 5GHz v ST, tak ani příchod intelu s 7nm ani RL na 14nm nebude výhra. Že intel dostl rozum je tvoje fabulace. Z mého pohledu to je zoufalý pokus o prodejný produkt. Šance na úspěch je sice mizerná, ale když přijde včas a za dobré peníze (14nm v roce 2021 bude lowend) tak tu šance je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houbelec.. dneska ti na cisty ST ulohy sere pes. ty jsou z 99% uloh dobre tak na cistou instalci windows a pustit si benchmark, kdyz ti v pozadi nic nebezi. Z praktickeho hlediska je daleko uzitecnejsi chovani boostu pro lehci MT zatez ala 2-4thready a pak samozrejme MT aplikace obecne, protoze to je to kde se setri cas a nabira vykon. takze IPC a krivka boostu je daleko dukezitejsi nez papirovy ST, ktery dneska je uz jen cislicko.
Je hezky ze mi to chces vratit s tou fabulaci, ale zkus radeji trochu pouzit selsky rozum priste...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8 jader a 14nm v roce 2021. To bude pořádný lowend. Konkurence pro APU z roku 2020.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.