Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Rocket Lake pro desktop prý sníží počet jader z 10 na 8

Procesory Rocket Lake vypadaly na poslední a nejvýkonnější generaci 14nm produktů pro standardní desktop Intelu. Uniklé informace ale rozporují přinejmenším to, že budou nejvýkonnější…

Připomeňme si, co je známo, v orientační tabulce procesorových generací Intelu pro běžné počítače:

 ticktacktock..........
32nmWestmere-Sandy Bridge----
22nmIvy BridgeHaswellHaswell-rfrsh----
14nmBroadwellSkylakeKaby LakeCoffee LakeCFL-rfrsh
Whsk Lake
Comet
Lake
Rocket
Lake
10nmCannon
Lake
Ice LakeTiger LakeAlder Lake---
7nmMeteor
Lake
      

Dnes se nacházíme v chlívečku Coffee Lake-refresh (v tabulce „CFL-rfrsh“), až osmijádrových 14nm procesorů s x86 architekturou jader Skylake a grafickou architekturou Gen9. V příštím roce (2020) by měl na místo Coffee Lake-refresh nastoupit Comet Lake, který zachová 14nm proces, procesorovou i grafickou architekturu a počet jader zvýší na 10.

Po něm, do roku 2021, byl v uniklých roadmapách malován Rocket Lake (viz úplně vpravo, řádek „S-Series“), který zachová 14nm výrobu a 10 procesorových jader, ale zaktualizuje grafickou architekturu na Gen12 (tj. jako první generace Xe) a doplní nová rozhraní jako PCIe 4.0, HDMI 2.0b a další prvky, které sice nesouvisejí s architekturou x86 jader, ale jež jsou na posledních generacích procesorů Intelu již vcelku zastaralé. Mobilní varianta Rocket Lake pro Ultrabooky (~15W) měla nabídnout 4-6 14nm procesorových jader s 10nm grafikou (jak konkrétně by to bylo implementované, nevíme - asi dva kousky křemíku v jednom pouzdře) Jenže nově uniklé údaje naznačují, že by nakonec Rocket Lake mohl vypadat malinko jinak:

Zavedený leaker momomo_us na Twitteru zveřejnil tabulku popisující maximální konfigurace chystaných platforem Intelu. Ve sloupcích najdete jednotlivé generace (ICL = Ice Lake, CML = Comet Lake, TGL = Tiger Lake a RKL = Rocket Lake).

Vezměme to po sloupcích zleva. Na generaci 10nm Ice Lake asi nic výrazně nepřekvapí, byla vydána a parametry jsou známé. Podle tabulky nikdy nebude dostupná ve více než mobilní čtyřjádrové konfiguraci (pro výkonné notebooky, tzn. „H“ a desktop „S“ žádná konfigurace neexistuje). 14nm Comet Lake odpovídá očekávání. 15W 6jádrový model byl již vydán, jde o Core i7-10710U. Řada „H“ pro výkonné notebooky ovšem překvapuje. Původní roadmapa (výše) ji prezentovala jako až 10jádrovou. Podle nového přehledu ovšem nepůjde na více než 8 jader a i toto osmijádro bude 65wattové (nikoli 45wattové, jak je u řady „H“ běžné). Údaj o 125W 10jádrovém modelu pro desktop („S“) odpovídá známým informacím.

10nm Tiger Lake by se měl objevit v příštím roce, půjde o náhradu 10nm Ice Lake. Čtyřjádrová konfigurace určená pro tablety a ultrabooky zůstane, s výkonnými notebooky ani desktopem se nepočítá. Posílena bude integrovaná grafika, Intel nasadí architekturu Gen12 (namísto Gen11 u Ice Lake), což si řekne o paměťové rozhraní podporující rychlejší LPDDR4x (až 4266) a nově i LPDDR5.

Největší překvapení přinášejí parametry 14nm Rocket Lake. Vylepšená grafika Gen12 i existence 6jádrového 15W modelu je sice v souladu se staršími informacemi, ale desktopová varianta má být 8jádrové namísto doposud očekávaných 10 jader. Přitom TDP zůstává na 125 wattech, tedy na hodnotě, na níž se dostalo (resp. dostane) s Comet Lake právě kvůli 10 jádrům.

Proč může být Rocket Lake pouze osmijádrový?

Pokud tyto specifikace neobsahují překlep, pak Rocket Lake zůstane na osmi jádrech architektury Skylake a po stránce procesorového výkonu nenabídne víc než stávající Coffee Lake (no, možná mírně vyšší takty). Což není z hlediska plánovaného vydání v roce 2021 zrovna optimistický výhled.

Proč by Intel snižoval počet jader oproti předchozí generaci? Nabízí se odpověď, která odráží nedostatečnou kapacitu výrobních linek: Víme, že Comet Lake v příštím roce přidá dvě jádra, což opět sníží počet procesorů, které je Intel s danou kapacitou 14nm linek schopný vyrobit. V roce 2021 s Rocket Lake by však v důsledku integrace většího grafického jádra (Gen12 namísto Gen9)  došlo k dalšímu zvětšení plochy jádra, jenž by dále snížilo počet procesorů, které zvládají linky vyrábět. Lze si tedy představit, že Intel přistoupil k pragmatickému rozhodnutí a dvě jádra odebral.

Rocket Lake s nanejvýš 8 jádry v roce 2021 by tak nebyl faktickou náhradou Comet Lake, oproti kterému by nemohl být rychlejší, ale šlo by spíše o doplněk. Cosi jako byl kupříkladu Broadwell se svojí výkonnou integrovanou grafikou oproti Haswell-refresh. Dalo by se očekávat, že až 10jádrový Comet Lake bude stát prvořadě proti samostatným Ryzenům 8-12jádrovým Ryzenům a až 8jádrový Rocket Lake postaví Intel proti až 8jádrovým Ryzen-APU. V takovém případě bude Rocket Lake spíše doplňkem Comet Lake, jehož výroba bude pokračovat.

Takový scénář by byl v souladu s výhledem, který předložil CFO Intelu George Davis, podle nějž se situace Intelu zlepší až v roce 2023. Pokud Intel na roky 2020 a 2021 nechystá pro dekstop nic lepšího, než přidání dvou jader k současnému Coffee Lake-refresh (=Comet Lake, 2020) a přidání lepší grafiky k současnému Coffee Lake-refresh (=Rocket Lake, 2021), pak se skutečně nedá očekávat, že by v dohledné době Intel mohl získat silnější pozici.

Diskuse ke článku Intel Rocket Lake pro desktop prý sníží počet jader z 10 na 8

Úterý, 3 Prosinec 2019 - 08:54 | tombomino | Ale houbelec.. dneska ti na cisty ST ulohy sere...
Úterý, 3 Prosinec 2019 - 06:15 | Anonym | 8 jader a 14nm v roce 2021. To bude pořádný...
Úterý, 3 Prosinec 2019 - 06:09 | Anonym | Intel má dobrý herní výkon protože vývojáři ladí...
Úterý, 3 Prosinec 2019 - 05:14 | Anonym | Ano, popsal jsi to přesně. Jen doplním proč má...
Úterý, 3 Prosinec 2019 - 04:27 | Anonym | To je velký omyl. Že jedno jádro na 2GHz je...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 23:40 | tombomino | "A ukazuje se že RL bude cílit na výkon v ST...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 22:37 | Anonym | Unikli další informace. A ukazuje se že RL bude...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 22:27 | Potooczech | A64 byl tehdy už zaostalý. Navazoval na předchozí...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 22:20 | Potooczech | Intel za problémy AMD nemohl. Ty si AMD způsobilo...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 22:01 | Anonym | Ano, tak nějak si to pamatuji. Byl jsem nadšen z...

Zobrazit diskusi