Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel definitivně končí se socketem v roce 2016(?) Vypadá to na kachnu, opět

kachna s kachňaty
Internetem se opět začala šířit další vlna zpráv o definitivním konci socketových procesorů Intelu v roce 2016. Bez ohledu na to, zda se tak skutečně stane, však můžeme říct, že jde o kachnu…

Server Tech Report přinesl vcelku věrohodné informace na téma generace Broadwell a nasazení BGA pouzder - tedy procesorů letovaných na základní desky. Podle zpráv od jednoho z výrobců základních desek je samozřejmě pravda, že se Broadwell v BGA provedení objeví - půjde však o záležitost určenou především pro nižší cenový segment. Podstatné informace bychom mohli shrnout do tří bodů:

  • některé modely procesorů Broadwell budou existovat jen v BGA verzi
  • z hlediska výrobců to bude problém spíš pro ty menší (řešení reklamací, nedostatečná servisní výbava)
  • socketové procesory budou na trhu minimálně do roku 2016

Právě třetí bod je pro nás v tuto chvíli podstatný. Opět se totiž elektronickým světem rozšířily novinky hovořící o definitivním konci socketů v roce 2016, případně o tom, že Skymont (nástupce Broadwellu) bude vyráběný už jen v BGA provedení. Obojí ale znamená v podstatě totéž.

Ivy Bridge Haswell Broadwell roadmap
První zprávy o konci světa, tedy konci socketových procesorů, vznikly jako reakce na tuto roadmapu

Jali jsme se zjistit původ zprávy a dostali se na server WCCFTECH, který ovšem tvrdí, že informaci přebral z Tech Reportu. Po bližším zkoumání obou zpráv jsme narazili na jeden rozdílný „detail“:

  • Tech Report: „… socketed processors are on the roadmap until at least 2016.“
  • WCCFTECH: „Socketed CPUs are here to stay but only till 2016.“

Pro neangličtináře: Tech Report potvrdil socketové procesory přinejmenším do roku 2016, zatímco WCCFTECH píše o tom, že socketové modely tu budou pouze do roku 2016. Jak málo stačí… :-). Nebudeme spekulovat, zda to WCCFTECH udělal záměrně, aby byl zajímavější, nebo šlo jen o nepozornost redaktora.

Jisté je jedno: Informace o konci socketových procesorů Intelu v roce 2016 jsou postavené na novinářské kachně - poselství původní zprávy totiž bylo opačné. Důvod, proč Tech Report hovoří konkrétně o roku 2016 bude pouze ten, že daný výrobce hardwaru má od Intelu roadmapu na následující 3 roky. Hlubší smysl bychom v tomto datu nehledali.

Diskuse ke článku Intel definitivně končí se socketem v roce 2016(?) Vypadá to na kachnu, opět

Úterý, 15 Leden 2013 - 09:01 | randomofamber | Uf, a já už myslel, že Intel zruší úplně...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 12:01 | no-X | Víš, že jsem si na tebe vzpomněl, když jsem to...
Pondělí, 14 Leden 2013 - 11:48 | Socket vseljaky | so mnou stale niekto konci.. uz ma to nebavi.

Zobrazit diskusi