Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Broadwell získává konkrétnější podobu

Intel CPU
Intel Broadwell jsme již několikrát zmínili - naposledy v souvislosti se spekulací o konci socketových procesorů. I k tomu se vrátíme, ale nejdřív se podíváme na dostupné specifikace.

Architektura Broadwell bude první generací vyráběnou na 14nm procesu - což je přesně ten proces, který potřebuje velmi výkonný  generátor světla pro EUV fotolitografii. Zároveň je Broadwell generací „tick“ což znamená, že bude architekturou velmi blízká svému  předchůdci, tedy Haswellu.

Ivy Bridge Haswell Broadwell Skylake roadmap

Poměrně zajímavé je, že Intel v mobilní sféře s přechodem 22nm ⇒ 14nm nemění TDP limity jako takové, což znamená následující: Pro segment výkonných BGA řešení by měly být zachovány limity 47 a 57 wattů, které zavede Haswell. Ultrabooky budou pokračovat v 15W hladině, zůstane i 10wattová, o níž jsme prvně slyšeli v souvislosti s Haswellem (možná se však objeví ještě nějaká 10W Ivy Bridge).

Ivy Bridge Haswell Broadwell roadmap

Logický důsledek rozhodnutí ponechat desktopový high-end o šesti jádrech pak znamená, že ani v mobilní sféře se nic nezmění a bude i nadále nabízet 2- a 4-jádrové modely (ne že by nás to překvapilo nebo bychom volali po více jádrech, zmiňujeme to spíše pro zajímavost).

Závěrem se chci krátce vrátit ke zprávě o konci socketových procesorů, kterou přinesl západnímu světu X-bit labs. Mám na to poměrně prostý názor, který ale potřebuje trochu uvést :-). Nikoho již nepřekvapí, že výrobci jako první vydávají mobilní nebo pomalejší verze svých produktů. Vlastně jsme si to nedávno rozebírali - v mobilním segmentu je klíčová spotřeba, takže každé zlepšení musí být na trhu co nejdříve - v low-endu a mainstreamu jsou zase nižší marže, takže je třeba co nejdříve přejít na novější výrobní proces, aby se pomohlo výdělku. Konkrétně pak společnost Intel v desktopu netlačí nic k rychlému vydávání nových high-end řešení, protože jí zkrátka nikdo (včetně AMD ;-) v současnosti nekonkuruje.

Asi nikoho nepobouří, když se budu domnívat, že Intel zcela přirozeně bude v této strategii pokračovat i u generace Broadwell. Věřím, že se nebude nic měnit a dokonce si myslím, že by naopak Intel mohl prvky této strategie ještě zdůraznit - tím míním, že by se časové zpoždění implementace nové architektury do high-endu rozšířilo i na několik dalších produktů. Kupříkladu tak, že zpočátku půjde Broadwell jen do notebooků a celý desktop ještě nějaký čas pojede na Haswellu. Přechod na 14nm proces je docela zásadní záležitost, výtěžnost nemusí být zpočátku dokonalá, tak proč riskovat, když to není třeba.

Kam tím mířím: Intel zkrátka mohl předat partnerským subjektům informace o prvních chystaných produktech postavených na Broadwellu s dovětkem, že v LGA segmentu se nic nového nechystá a dále jej bude zastupovat Haswell. Pokud je v souvislosti s řadou socketových procesorů kolonka u Broadwellu proškrtnuta, může si tuto informaci kdokoli chybě vyložit prostě tak, že se žádný socketový produkt na Broadwellu (vůbec) nechystá a kachna je na světě. Tím samozřejmě nechci říct, že zpráva X-bitu je na rovných 100 % kachnou, jen se snažím ukázat, jak snadno mohlo na základě správných (jen nekompletních) specifikací ke vzniku této dezinformace dojít.

Diskuse ke článku Intel Broadwell získává konkrétnější podobu

Pondělí, 26 Listopad 2012 - 12:58 | Waffer47 | Mozna bude Broadwell jenom DDR4 kompatibilni(...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 11:50 | Anonym | no tak to se des jiz ted, pac takove PC je...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 10:55 | Jack FX | Není náhodou už dnes mainstream PC(personal...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 10:38 | Max Power | a za 10 let se lidé budou děsit počítačů co jsou...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 09:08 | Radek Horáček | Představa, že za pár let mainstream PC bude...

Zobrazit diskusi