Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ivy Bridge s námi bude déle, Intel se v low-endu do Haswellu nehrne

Acer Travelmate P273 MG-20204G75Mns - Intel 2020M Ivy Bridge
Podle DigiTimes upravuje Intel v tuto chvíli mírně roadmapy, v nichž chce Ivy Bridge udržet o něco déle. Poptávka je stále velmi slušná, vyšší než po Haswellu.

Intel tak zpomalí převod nižších segmentů na Haswell a Ivy Bridge s námi bude ještě příští rok. Doby, kdy se spekulovalo, že nyní na konci roku jej pomalu začne právě Haswell nahrazovat, jsou ty tam. Však se sami podívejte do ceníků, mezi levnými notebooky momentálně vládnou ty s Celerony a Pentii Ivy Bridge generace, například modely s Pentiem Dual-Core 2020M jsou asi neodolatelné. Takže dokud bude dostatek čipů, Intel nemá důvod „násilně“ nahrazovat tyto úspěšné produkty Haswellovými následníky.

Je to poměrně pragmatický přístup. Rozdíl ve výkonu či poměru výkon/spotřeba není v tomto segmentu tak podstatný, Pentia Haswellové generace ani neponesou výkonnější varianty iGPU, natož aby nesly tu nejvýkonnější s eDRAM, takže rozdíl pro typického zákazníka je víceméně zanedbatelný. Tomu se spíš vyplatí přikoupit k notebooku SSD a tím jeho výkon zvýšit asi 100× víc, než by to udělal Haswell.

S přechodem nižších platforem na Haswell ale nemůže dlouho otálet, protože ač se blíží pomalu, tak zanedlouho začne na dveře klepat Broadwell. Ivy Bridgové stroje by nyní před vánoci měly provázet viditelné slevy (je ale otázkou, jestli je v České republice „nevykompenzuje“ intervence ČNB).

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ivy Bridge s námi bude déle, Intel se v low-endu do Haswellu nehrne

Pondělí, 2 Prosinec 2013 - 08:13 | Shal | Pokud plánuješ koupi výkonné dedikované grafické...
Neděle, 1 Prosinec 2013 - 13:56 | ptipi | "Rozdíl ve výkonu či poměru výkon/spotřeba...

Zobrazit diskusi