Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel zůstane u výměnných LGA procesorů i s platformou Skylake

Socket LGA rozebraný
Intel zaktualizoval dlouhodobou roadmapu, která nyní obsahuje jednu velmi podstatnou informaci: Procesory v LGA (výměnném) provedení jsou nyní potvrzené i pro generaci Skylake, nástupce Broadwellu.

Původní zprávy o konci vyměnitelných procesorů Intelu a pájení nových čipů rovnou na základní desky vyvolalo vlnu negativních reakcí. Novinku nevítali menší výrobci hardwaru, především se ale nelíbila uživatelům, kterým by znemožnila upgrade jednotlivých komponent - případně výměnu té porouchané.

Intel poté prostřednictvím roadmapy potvrdil, že u LGA socketu zůstane do roku 2016 a emoce uživatelů tím poněkud uklidnil. Co bude po roce 2016, však nebylo jasné. Nově aktualizovaná roadmapa uvádí existenci socketových verzí ještě u generace procesorů Skylake - tj. nástupce Broadwellu:

32nm 22nm 14nm 10nm
Sandy Bridge Ivy Bridge Haswell Broadwell Skylake Skymont

Podle zdrojů z Tchajwanu pak Intel přehodnotil plány co do proporčního rozdělení BGA a LGA produkce: Ještě v první polovině roku 2015 by se v rámci desktopových procesorů mělo 95 % produkce orientovat na LGA (socketové) provedení. To se týká právě zmíněné řady Skylake (samozřejmě za předpokladu, že vše půjde podle plánu).

Potvrzení LGA platformy na druhou stranu nijak nezpomalí samotný nástup BGA procesorů. Už s Broadwellem by se měla objevit nejrůznější low-endová a úsporná řešení, která procesor naletovaný na základní desce přinesou (podobně jako je tomu v současnosti u Atomů). Přinejmenším do konce roku 2015 však budou tyto produkty v menšině.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel zůstane u výměnných LGA procesorů i s platformou Skylake

Úterý, 26 Březen 2013 - 16:30 | HKMaly | To ja myslim, ze si Intel nebyl jisty co dal, tak...
Úterý, 26 Březen 2013 - 11:10 | sandokan555 | Spominam ze kamarat kedysi kupil zakladnu dosku s...
Úterý, 26 Březen 2013 - 11:08 | Stealth Ftelf | Osobně se domnívám, že veškerá histerie okolo...

Zobrazit diskusi