Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel u Raptor Lake zachová podporu DDR4

Takže nové u Raptor Lake bude, že bude umět používat staré DDR4, hmmm. A když jsou malá jádra u Alder Lake v desktopu "nikdo vlastně neví k čemu", tak jich tam vrazíme dvakrát tolik. Aby potíže se schedulerem, nechtěným přesunutím procesů na pomalá malá jádra při překliknutí v GUI na jiné okno, nutností uživatelského nastavení procesorové afinity u každého programu atd. byly ještě větší. Jo, a vlastně ještě velká jádra budou o pár procent výkonnější - a nejspíše také více přetaktovaná a žravější.

A to vše, při konkurenčním AMD Zen 4, který bude výkonostně někde jinde a odběrem nejspíše o generaci dále, protože bude na 5 nm. A bez neřešitelných zmatků kolem konceptu big.LITTLE jader, jehož užitečnost v desktopovém nasazení je značně pofidérní.

Intel je čím dál více zábavnější...
Zbývá doufat, že 13400 bude bez těch malých jader a za slušnou cenu, jako 12400, 11400, 10400.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

big.LITTLE je jen zoufalá snaha Intelu se aspoň nějak snažit konkurovat chipletovým Ryzenům a jakž takž ten vícejádrový výkon dorovnat, nic víc nic míň. Už Alder Lake si vybere spíš jen masochista – i s big.LITTLE je to i tak stejně výkonné jak Ryzen a i se srovnatelným výrobním procesem to musí dokonce pořád o řád víc topit a když omezíš TDP na úroveň Ryzenu, tak máš výkon i9 12900K like Ryzen 9 5900X místo 5950X.

Vypadá to, že u Zen4 už AMD částečně přistoupilo i na tuto watt war, zvyšuje TDP aspoň na 170W ze 105W (protože Raptor Lake ho má taky zas ještě víc zvyšovat...), k tomu 5 nm, IMHO Raptor Lake si už takto ani neškrtne... a to ani s 5,5 GHz.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

žvásty. Záleží na definci výkonu, pokud si někdo pod tím představí jen žhavení všech jader na 100% tak ZEN3 mírně vede, ovšem ve stále důležitém ST výrazně vede AL-S. A v obyčejných činnostech je spotřeba obou řešení víceméně stejná. Tyhle pomluvy obvykle sypou ti co o Rocket Lake i Alder jen četli. Realita je taková že i RL byl zdatný soupeř ZEN3 dokud nedošlo na oblíbenou disciplínu AMDčkářů, tedy žhavení všech jader a podle toho usuzování jak moc je 5950X výkonný proti konkurenci podle zásady víc proužků víc addidas. Faktem je že i pouhé šestijádro využívá tak aby se vytěžovala všechna jádra naplno málokdo. Intel byl tímhle hypem víceméně nucen nějak dorovnat "jádrový deficit" v mainstreamu byť po něm málokdo volá s tím že by více než 8 velkých jader akutně nutně potřeboval. Intelovské řešení je elegantní v tom že zůstane v RL 8 výkonných a malá jen pro ty co víc MT výkonu poptávají, ale mohou se elegantně odstavit - a AMD celé říčné hned tento koncept hodlá okopírovat protože se sami zahnali do pasti po likvidaci intelího HEDT. Malá jadérka jsou jednoduše budoucnost, dá se jich tam nacpat hodně a jako v ARM se mohou i víc specializovat na určitý druh úloh.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo to ale neumí využít si nekoupí 16C Ryzen 9 5950X a i9 12900K, že... takové nesmyslné argumenty si nech prosím tě laskavě od cesty, že mojí babičce stačí 2C Pentium na nějaký internet browsing, tak to taky neznamená, že to spasí celý svět a musí to proto každému stačit, když to vemu z opačného extrému. Někteří ty procesory prostě využijí a pro ty je furt jasnou volbou Ryzen.

https://www.hardwaretimes.com/amd-ryzen-5000-cpus-lead-sales-despite-int...

„Překvapivě“ i přes tuto parodii na procesor v prodejích stejně vede s přehledem pořád Ryzen, Alder Lake už dojel dřív než se vůbec stihl rozjet a pokud chce někdo něco lepšího než Zen3... tak prostě čeká na Zen3D, jen blázen si vybere Alder Lake jen kvůli tomu, že to teď na chvíli bude okupovat přední příčky v herních žebříčcích, když co nevidět přijde Zen3D a ten se zas stejně dostane plynule do vedení a Intelu nezbude opět nic a nepomůže ani big.LITTLE spása.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, někteří je využijí ale jednotky procent a je kvůli tomu takový humbuk. Kdo předtím chtěl tak si koupil HEDT s patřičně dimenzovaným čtyřkanálem.
Rocket Lake podlomilo víc věcí, ale špatná architektura to rozhodně nebyla ani "pouhých" 8 jader.
A ZEN3 s tou větší cache, někde to může pomoci ale ne celkově, už tu byly procesory s velkou keš pamětí na svoji dobu a žádné zázračné řešení to nebylo. Ostatně AL mají vcelku malou proti "gamecache" AMD v ZEN2 a má špičkový výkon.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to trochu konzistence do té argumentace. Nejprve píšeš s despektem o těch, kdo pálí ze všech jader, a pak to zabiješ hláškou o HEDT, které bezpečně pohřbil už první Zen s TR. :-D

Zen3 s V-cache je podle všeho jen levný postupný upgrade, který má za cíl navýšit výkon ve hrách (ano, tam, kde Alděro má mít nějaké výkonové náskoky), nikdo nemluvil o obecném růstu výkonu, i když já si myslím, že z větší L3 cache budou profitovat i jiné typy aplikací, než jen hry. Zjevně to bude lákadlo pro ty, kdo mají současné počítače a pomýšlejí na upgrade - např. já čekám, co z toho bude, protože desku X570 ještě měnit nehodlám, ale výkonový upgrade cca 25-30% z 3800X by se mi hodil. Já vím, že Intelata upgrady počítačů už neznají, ale neboj, Intel prý s Raptorkem chystá něco podobného. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jde mi o to že někteří a není jich málo dělají jako kdyby RL stál za prd a AL se sotva ZEN3 vyrovnal. Nejde jen o číslíčka v benchmarcích ale o to že ten výkon na jedno jádro vždy cítit je i v tak běžných věcech jako je náročnější web stránka. Ze zkušenosti jsem třeba nepoznal rozdíl mezi R5 3600X a R9 3900X - až v testovacím programu.
Od Alderu jsem moc nečekal, ale velice mile překvapil v CPU výkonu - paměti to už je jiný příběh.

A tím výš jsem chtěl naznačit že kdo chtěl víc jader tak už je měl před ZENem. AMD podle mě nevědělo kdy přestat v mainstreamu tlačit pořád víc jader... no několik promile uživatelů to potěší ale škodí si i sami sobě protože musí držet laťku pořád hodně vysoko a doběhli do situace kdy by se jim kvůli omezené výrobě menší počet jader/čipletů v AM4 hodně hodil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže Rocket stojí za prd a Alder je dobrý leda tak to muzea kuriozit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

určitě jsi zkoušel osobně, že...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nezkoušel. Nicméně časem si Alder bezpochyby koupím na památku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk nemusí šlápnout do lejna aby zjistil, že smrdí ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, RL i ADL by nebyly špatné, kdyby nežraly jak protržené. ADL navíc sice přidává jádra, ale E-čkové somráky a P-čkové žrouty. Osobně si myslím, že by Intel udělal líp, kdyby naopak jádra RL ořezal trochu víc a zaměřil se na efektivitu a zároveň uvedl všechna jádra stejná. Chápu, v ST by asi byl pokles, ale v MT, pro který si většina lidí dnes ty nové počítače kupuje, by to bylo o mnoho lepší.

Na téma "kdo chtěl víc jader...", tak tam ti můžu říct jen jedno: já bych bral klidně 32 i víc jader, za splnění dvou předpokladů: 1) rozumná cena (tj. počítač si na sebe musí vydělat, a to s HEDT v drtivé většině oborů nebylo moc možné) a 2) rozumná spotřeba (nikdo nechce 200+W mastodonty, dnes už ani do serveroven, pokud to není vyloženě nutné). Tím chci říct, že "baťovské" ceny za HEDT před příchodem AMD do tohoto segmentu (typicky něco jako 3999USD za CPU apod.) byly prostě moc a ten výkon zase tak lepší nebyl.

A poslední věc: víc jader. Já si naopak myslím, že tento trend otevřel další kapitolu dostupného výkonu, a tím skončilo 10 let přešlapování na 4C/8T (sám jsem 8 let používal i7-2600K). Kromě doslova extrémního využití vícejaderných CPU v poslední době v mnoha aplikacích, je tu ta možnost dalšího rozvoje platformy, navíc se opět ukazuje, že tím x86 v podstatě utekla hrobníkovi z lopaty, protože to už-už vypadalo, že si na ní smlsne ARM, kterýžto byl takto opět potupně zahnán do lowpower zařízení a Jablek pro vousaté mamlasy usrkávájící starbucks cofffee. Více jader zcela zřejmě není problém ani pro výrobu, viz AMD, pro které není problém dělat malé čiplety (a ano, pro Intel to stále problém ještě je). Je to, jednoduše řečeno, další změna paradigmatu platformy x86, kteroužto Intel stále ještě nepochopil, respektive na ni nedokázal adekvátně zareagovat. Takových změn platforma zažila za těch 40+ let nespočet, a v důsledku ji to jen posílí, jako obvykle. Jen se přitom můžou promíchat a popřerozdávat hrací karty a ten co měl dříve loženku na durcha, bude horko-těžko hrát betla.

Alea iactra est. :-) Každý sklízí, co zasel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V momentě, kdy to i jejich vlastní CEO potopil a v podstatě řekl, že to stálo za prd, tak věř, že to za prd prostě stálo... Doslova se to označuje jako s přehledem nejhorší procesor min. tak za poslední dekádu, fakt nechápu, jak to někdo může obhajovat, i ti největší Intel fans co znám se na to dívali tak max. přes hodně tlusté sklo, dokonce i Obr na PCT to rači rovnou hodil přes palubu a myslel jsem tak, že už snad není nikdo na planetě, kdo by to ještě mohl dokázat obhajovat... ejhle, spletl jsem se, no nikdy neříkej nikdy, on se asi vždy někdo najde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AL a Rl určitě není špatný procesor. A není to o tom, co uživatel využije, ale jak správně píšeš, co uživatel chce.
Osobně upřednostňuji minimálně osmijádro v kompromisu rozumné ceny a jednojádrového výkonu (mám 3700X). Plný výkon využiji to tak do 5% času používání. Ale v tu chvíli je pro mne zásadní, jestli mi en/decoding trvá hodinu nebo půl.
Takže ano, víc jader víc Adidas. A big.LITTLE není špatná architektura, jen musí být HW scheduler v souladu s tím softwarovým.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele to je prave volovina co tu tvrdis. Pretoze kto chcel, napr. pred styrmi-piatimi rokmi, tak si kupil intelie HEDT, ktore malo *8 jadier* a cele stalo tolko, ako 3 nabusene i7ckove masiny. Co by normalne nebol problem, proste kupis tri krabice a basta, bude to snad mat aj vacsi vykon. Az do momentu, kym nezistis, ze Microsoftne dementne IDE za 25 kilokorun nevie distribuovane buildy.

Ja z toho profitujem, pretoze dnes buildujem na 6 jadre (a 6 je len preto, ze som zanho viac dat nechcel, doska zvladne aj 16) za nejakych ~3500 CZK. Pred styrmi rokmi, ked som opustal byvalu firmu, najlepsie co som mohol zohnat bolo 4jadro za nejakych radovo 12 kilokorun.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

byly drahé ale byly. Jde o to že amdčkáři dělají jako by AMD byl nějaký zachránce ze "čtyřjádrové mizérie". Jediný přínos je že mnohojádra zlevnila - na čas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ahaa, takže kdyby nebylo AMD, tak by Intel teď vlastně dělal lepší CPU, jen by byly dražší... tak to nevymýšlíš. Za veškeré neštěstí Intelu celou dobu může zpropadané AMD, to je smůla, kdo by to byl čekal, že kvůli nim bude muset Intel zlevňovat a dělat ty procesory schválně horší, protože přesně to teď potřebuje. Hrozné, o kolik věcí nás už to škaredé AMD připravilo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V tech tvychvelmi jednoduchych az prihlouplych uvahach, ti nejak vyapadlo z te rovnice, ze AMD srazilo cenu tehdejsiho Intel HEDT temer na polovinu. V prinicipu, HEDT prestal davat smysl a v desktopu Intel nic nemel, cim by mohl konkurovat.
Takze je to presne tak, AMD zachranilo uzivatele z "ctyrjadrove" mizerie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak mnohojádrové procesory vesměs využije jen malý okruh uživatelů a u nich ty ceny nejsou tak zásadní, protože se dají obhájit úsporami které přinesou.

Tento týden šly třeba infromace jak Twitter vybavuje vývojáře laptopy od Apple s M1 Max a 64GB, Uber dává "Fully loaded M1 Max", Shopify také vybavuje vývojáře M1 Max Macbooky s komentářem že 4 tisíce dolarů za stroj je nic proti tomu kolik času to člověku ušetří v průběhu dvou let (tady nevím jestli 4 tisíce myslí už po buybacku nebo před).

Pokud je přidaná hodnota toho nového HW taková aby přinesla jasné finanční úspory, tak se to koupí, pokud to ekonomicky nepřinese nic navíc, tak se to nekoupí.

Navíc bavíme se tu o procesorech které nestojí žádnou extra částku, na 12900K nebo 5900X/5950X si vyděláš za den až dva a používat je budeš počítám i několik let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdaleka nie kazdy pouzivatel mnohojadroveho systemu si ho mohol dovolit. Povedal by som, ze tak 90% ludi Intelacke HEDT kvoli cene proste nedostalo. Mna vratane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si děláš srandu?

Ty se připravíš o statisíce až miliony které bys mohl vydělat díky rychlejšímu CPU za stejný čas, protože si nemůžeš dovolit pár tisícovek či desítek tisíc?
Však za pár dní máš vyděláno na to abys pořídil celou mašinu, navíc, tu mašinu si nemusíš ani kupovat, můžeš si ji pronajmout.

Jako proti gustu... ale řekl bych že tohle udělá jen hlupák.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, tvůj předpoklad, že vysoký výpočetní výkon automaticky znamená i vysoké marže, je naprosto chybný.

Kromě toho, třeba hry se už naučily využívat více jader. Takový BF2042 po dlouhých letech vrací do hry boty a navíc přidává na mapu 128 hráčů, což v době ještě před 5-6 lety bylo nemyslitelné, protože by to nešlo upočítat. Dnes to lze, a je to díky tomu, že to nějaké AMD urvalo a místo obligátních a "hiendových" 8T dodalo na trh procesory za dobrou cenu, které zvládly vypočítat víc threadů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

živí tě hraní té hry? Pokud ano, zaplatí se ti vyšší výkon? Pokud ano jsi hloupý že ho nemáš.

Tohle ale není cílovka. Doma vážně 10, 12, 16 jader nepotřebuju. Spousta lidí to nevyužije ani pracovně. Doma tě nic nebrzdí, klidně si můžeš na odvedení nějaké práce počkat, peníze ti to neprodělá.

Běžná cena práce profíka je 10-20 tisíc za den. Někde to může být i víc pokud k tomu potřebuješ fakt drahý SW nebo speciální vybavení.

Představ si nějakou produkční společnost/reklamku, chceš natočit nějaký reklamní spot, na place máš několik lidí a herců, máš na place několik kamer, světel a techniky za miliony a ty nemáš pár tisíc na CPUčko které ti urychlí workflow? Stejně když budeš dělat třeba speciální efekty nebo 3D animace...

Ale i když jsi one man show, fakt jsi na tom tak špatně že si nemůžeš vzít novou techniku ani na leasing, když nemáš hotovost?

Nejprodávanější procesory jsou 4 a 6 jádra, 8 jádra už tvoří asi 10% a více než 8 jader je záležitost nízkých jednotek procent. Na běžné domácí použití ti bohatě stačí čtyřjádro a právě a jelikož to lidem nevydělává, tak si právě raději koupí 4 jádro za 3 tisíce i když před pár lety to kupovali za 10, protože dnes za 10 koupí 12 jádro které nemají jak využít

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OMG.. ty smícháš dva odstavce a na tomhle stavíš svou argumentaci? LOL.

Že ty něco nepotřebuješ, to známe - kdysi jsi tu házel nějakým simulátorem, teď se z tebe stal přesvědčený jablečník.

A opět ti připomenu, že počítače nepoužívají jen lidé, co vydělají 20 tisíc denně, ale i lidi, co třeba stříhají domácí video (vesnické akce, svatby apod.) Produkční společnost si pak zřejmě nevystačí s jedním PC na střižnu, ale vyrobí si rovnou celý cluster - a opět jsi u nákladů. Ty ses zasekl na tom, že musíš mít to nejlepší, ale to přece není pravda. Celý google nebo backblaze běží na mikroserverech cenově ořezaných na kost, protože se to jednoduše vyplatí, a je absolutní blbost a podříznutí si vlastní konkurenceschopnosti kupovat to nejdražší, protože je to přece to nejlepší. Vždy vyhrává poměr cena/výkon, a ten byl u HEDT velmi špatný, a proto taky celý HEDT umřel, protože ho převálcovalo AMD. End of Story.

Ty jsi prostě úplně marnej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až na ten závěr u HEDT souhlasím. HEDT neumřel u Intelu proto, že by se mu nechtěl věnovat. Ale proto HEDT AMD je natolik dobrý, že Intel po delší době uznal, že v tomto vážně prohrál. Ale trh HEDT, jako takový díky tomu mrtvý není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myšleno to bylo tak, že sis koupil "víc než 8 vláken" za nekřesťanské peníze. HEDT byl myšlen v původním významu, tedy modely od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ty se připravíš o statisíce až miliony které bys mohl vydělat díky rychlejšímu CPU za stejný čas, protože si nemůžeš dovolit pár tisícovek či desítek tisíc?"
.. jiricek Kocmann nas milionar z jine exo-planety zvane hloupost...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Tyhle pomluvy obvykle sypou ti co o Rocket Lake i Alder jen četli."
.. na ktere exo-planete bydlis, tam musi byt skvely matros :))
RL byl nejhorsi rewlease Intelu minimalne za poslednich 10 let, spis ale tak 15. Skoro 2x spotreba pri beznych cinnostech a hrani, oproti Zen3 a CL, nekonzistentni herni vysledky oproti predchozi generaci, kdy cast titutulu byla pomalejsi, nez s CL. Celkovy vykon nizsi nez predchozi generace, atd.
Ty se trosku zrychtuj, troubis tady jeden nesmysl za druhym.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale čím dražší procesor s vyšším odběrem tím odlišnější typ zákazníka. Takový CPU si opravdu nekupují na internet / kancl / občasnou hru, kde se procesor většinou dost fláká. Pokud někdo dává víc peněz za procesor + větší RAM + třeba i větší konektivitu na desce, moc dobře ví, proč a jak to využije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Vypadá to, že u Zen4 už AMD částečně přistoupilo i na tuto watt war, zvyšuje TDP aspoň na 170W ze 105W

Podle toho co jsem slysel (nicmene to neni oficialni), tak 1) mozna to bude mit 24 jader, 2) pravdepodobne to bude mit AVX512. Takze ono tech 170W u top modelu dava docela smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No snad zvednou maximální velikost DDR5 na 256GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V nadpisu té zprávy chybí, že to je jen "rumor" nikoliv oficiální info od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální info od Intelu přichází vždy v den vydání. Nicméně „rumor“ to není, je to informace pocházející z údajů, které má k dispozici partnerský výrobce Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je mi známo, tak ta infromace pochází od MLID, nikoliv od partnerského výrobce Intelu. Až sem hodíš link toho partnerského výrobce s tou informací, tak si pak můžeme říct jestli to není rumor .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážne som zvedaví čo spraví Intel keď AMD vydá Zen 4. Doteraz to Intel riešil znížením počtu jadier a neskôr ich degradovaním na Atom jadrá. A samozrejme následný overclocking prvého jadra.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se Intelu podaří alespoň přibližně dodržet termíny, tak na tom rozhodně nijak zle nebude:

https://diit.cz/clanek/intel-lunar-lake-prinese-30-navyseni-ipc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: Lunar Lake má na trh prísť až za tri roky čo v Inelovskom jazyku môže znamenať rokov 5. Naviac ani nevieme aký to bude zase zlepenec jadier.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale myslel jsem spíš rychlý sled novinek Intelu po vydání Zen 4. Za 2-3 kvartály po Zen 4 má dorazit Meteor Lake (~20 % IPC nad Zen 4?) a půl roku poté Arrow Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze samotného IPC se toho ale takto moc o výkonu vyvozovat nedá, je tam ještě hodně proměnných, zvlášť u Intelu to zas může být akorát hezké číslo na nástěnku a to je tak vše, viz. Rocket Lake.

A jestli teď AMD konečně začne používat nějakou pokročilejší metodu pouzdření těch chipletů, než co používá doposud, jak teď ukázalo, to mu taky může pak výkonu dost přidávat, min. hry by ty podstatně snížené latence, na které to teď trpí, pocítili asi dost a zvýšení výkonu by pak mohlo být větší, než se na první pohled zdá z toho údajně 20% navýšeného IPC u Zen4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, druhou proměnnou je frekvence. Vzhledem k tomu, že i se stávajícími procesy má Intel na frekvenci 300-400 MHz náskok, se nedá čekat, že by se situace mohla za tak krátkou dobu otočit a rozdíly ve frekvencích něco ovlivnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem spíš narážel na to, že Intel je schopný udělat sice jeden krok vpřed, ale hned na to 3 kroky zase zpátky, právě proto jsem schválně zmínil ten Rocket Lake, což je ideální ukázka, jak takový jejich „pokrok“ vlastně vypadá v praxi – na jedné straně máme vyšší IPC a takty stejné, tedy vyšší výkon na jádro, což by mělo normálně značit vyšší herní výkon, ale zároveň na druhé straně k tomu + vyšší latence mezi jádry a cache = ve výsledku vlastně nakonec mnohdy horší výkon než jaký měl Comet Lake, stačí se podívat na review třeba na Hardware Unboxed, jak krásně taková i9 11900K proti i9 10900K pak dopadla a jak je to celé úplně zabité.

Takže od té doby jak Intel prohlásí, jak nezvýšil toto IPC o tolik a tolik desítek procent, tak se jen tak pousměju a jdu zas dál, protože zrovna v jejich podání to je stejně naprosté hausnumero, které nemá žádnou vypovídající hodnotu a může to ještě dopadnout stejně tak nějak všelijak.

Možná při přechodu z Alder Lake na Raptor Lake se s tím dá ještě trochu pracovat, když tam nebudou žádné výrazné změny, ale v případě Meteor Lake už je asi dost věcí, co se na tom zas dá pokazit a mazáci v Intelu dokážou poslední dobou vždy pěkně překvapit, bohužel většinou v negativním slova smyslu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud u Intelu bude stále spojeno vyšší IPC s nutností vyšších taktů, protože nedokážou AMD dohnat počtem jader, situace se moc výrazně nezmění. AMD stále zlepšuje chipletovou konstrukci, dokáže navýšit velikost L3 cache bez zvětšení plochy jádra a je připraveno k dalšímu nárůstu IPC, počtu jader i dalšímu zvýšení energetické efektivity. Intel na tom není lépe, stále ho čeká moc práce, aby AMD aspoň doháněl. A to ještě mluvíme jen o desktopu a noteboocích, ale kde je hi-end desktop, pracovní stanice a servery? Stále víc se ukazuje, jak je chipletový design AMD geniální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi, ze tu kompatibilitu zachovali, aby to slo pouzit v soucasnych 6xx chipset deskach s DDR4 slotama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Míněno tak, že se 7xx čipsety už DDR4 desky vyráběné nebudou? To je taky možnost. Ale myslím, že to bude záviset na vývoji cen DDR4. Pokud budou stále podstatně levnější než DDR5, prodražoval by Intel nevydáním DDR4 desek low-end a mainstream platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...prodražoval by Intel ..." a to je predsa primárny záujem každého kapitalistického predajcu, či nie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Jeho primárním zájmem je zisk.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intelu z prodejů pamětí žádné zisky neplynou. Naopak pokud je platforma bezdůvodně (= bez toho, aby se to odrazilo na výkonu) dražší, znamená to nižší prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to míněno tak, že Intel mnohem častěji nové CPU podmiňuje a v minulosti se ukázalo, že opravdu i uměle, novým chipsetem. A z chipsetu peníze navíc má.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Raptor Lake by mel prave prinest 10 velkych jader a klidne i 12, mala jadra uplne ze jebal pes, od uvedeni Alder-u je totiz s timhle jenom problem za problemem nakolik to jiz prinasi 5 stavu prepinani cili rizeni/davkovani to vykonu uzivateli a to:

A - prepinani P a E Cores ridi samotny integrovany Intel Thread Scheduler
B - prepinani P a E Cores ridi primo na to jiz napsany software
C - prepinani P a E Cores si ridi primo uzivatel ve spravci uloh/zatim bez grafickeho znazorneni
D - prepinani P a E Cores se ridi podle aktivniho okna coz si ve Windows 11 vyzadal Microsoft
E - prepinani P a E Cores se ma dale upravit k potrebam samotne DRM ochrany(Denuvo, ...)

Cili 5 stavu rozhodovani na jakych jadrech bude/budou vase operace spracovany(komu prideleny), dale ve Windows 10 citelny pokles vykonu Alderu a pridejte jeste k tomu vysoke latence prodrazenych DDR5, mate jednoduse paskvil.

Doted nepochopim proc intel nevydal Alder Lake ve stylu 4, 6, 8, 10 a 12 ciste P jadernych procesoru, ciste bez vojebích E jader, ja jim rikam Entry a P Performance, proste jenom ciste P jadra, dale procesorum neomezil jiz predtim naplanovane TDP tvrde na 150W(https://diit.cz/sites/default/files/intel_alder_lake-s_lga1700.jpg), k tomu u Alder-u mel jeste ponechat ciste jak DDR4 tak PCI-Ex 4.0 a pak s inovovanym Raptorem slavnostne uvest jak DDR5 tak PCI-Ex 5.0(tim by si jiz ted koupit LGA 1700 - Z690 drahy board davalo smysl), v dobe kdyz jiz budou DDR5 ve sve lepsi sestave/kondici a to jak s lepsim CL tak za lepsi ceny, s tim jiz skutecna dostupnost PCI-Express 5.0 SSD, dale karet(RDNA III a Lovelace) a radicu, takhle to melo byt a spokojen by byl kazdy, ne se tu hrat na neco a delat zakaznikum problemy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože na 12 P jader by ani 150 W nestačilo. A kdo ví, zda by to stačilo na 10.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.