Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k S Alterou to nevyšlo, do Xeonů bude Intel integrovat logiku eASIC

Hm, takze casem bude muset operacni system zavadet firmware i pro procesor? Ani nevim co z toho plynou za dusledky. Dneska striham video, tak si nahraju hw podporu codecu, zitra browzdam po netu, tak nahraju hw compilator HTML 6?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ked ti to prinesie mnohonasobne zlepsenie vykonu v danej ulohe tak kde je problem?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

technická: spíše firmware pro koprocesor. A není to nic nového, něco podobného (samozřejmě na dnešní podmínky zcela archaického a primitivního) měla i stará dobrá Amiga v podobě programovatelného Copperu v hlavním čipu (Fat)Agnus svého čipsetu, i proto uměla věci ve své době nevídané.

A já jen dodám, že to bude asi reakce na HSA od AMD. :-) (asi s tím připomínáním jsem už trapný) :-D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Řekni mi co může PGA-like, částečně programovatlnej asic obvod mít společného s HSA? Nedaj se použít na stejné věci a použití obou je velice specifické a omezené. Pokud by něco cílilo na stejné výpočty jako HSA, tak je to spíš Knights landing Xeon PHI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no on Copper taky nebyl univerzálně programovatelný. ;-) Stejně tak jsou GPU taky neuniverzální procesory, na kterých má smysl provozovat jen některé úlohy, takže bych to úplně černě neviděl.

Nadto že ta firma dnes vyrábí výrobky X neznamená, že její inženýry nemůže Intel použít k vývoji výrobků Y, funkčně podobných X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude v tom žádny rozdíl oproti dnešku, kdy si aplikace nahraje do grafiky OpenCL kód pro akceleraci kódování nebo dekódování videa atd. Akorát se ten akcelerační kód bude nahrávat do jiného chipu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono to mala Transmeta v codemorphingu
http://dl.acm.org/citation.cfm?id=776263

Mikrokod si tam menilo CPU samo podla spustanych programov a system sa naozajk zrychloval, cim vaic krat ste dany Sw spustil tym bezal rychlejsie

Code Morphing Software consisted of an interpreter, a runtime system and a dynamic binary translator. x86 instructions were first interpreted one instruction at a time and profiled, then depending upon the frequency of execution of a code block, CMS would progressively generate more optimized translations.
http://en.wikipedia.org/wiki/Transmeta
http://www.xsim.com/papers/transmeta-code-morphong-software.dehnert-cgo0...

Microcode sa updateuje aj sam pri AMD pred akatiovaciou chache to robi BIOS/EFI na mikrokod vo flasdhpri inteli je to pri boote OS zo suboru mikrokodu a vie to robit aj pocas behu CPU
http://www.amd64.org/microcode.html
https://downloadcenter.intel.com/download/14303/Linux-Processor-Microcod...

Tym sa opravuju aj chyby v CPU, ked maju specificke podmienky, tak sa zabrani ich vzniku (naposledy bol ultra priekak s Phenomom, a ich chybou)

http://www.dvhardware.net/article23664.html
http://techreport.com/news/13742/linux-kernel-patch-reveals-tlb-bug-work...

na znamu chybu vo Phenome s poradovym cislom 298
http://arstechnica.com/gadgets/2007/12/linux-patch-sheds-light-on-amds-t...

Intel upgarde service fungoval podobne a to, o com piste, je jeho verzia 2.0
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Upgrade_Service

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"naposledy bol ultra priekak s Phenomom"

Ani ne, to je hodne stary priekak, odvtedy uz melo jak AMD tak Intel par dalsich... ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak o eASIC slysim poprve a divim se ze nekdo (vy nebo oni) rika ze nabizi programovatelny potencial FPGA... ono FPGA je "field programmable" - ze se zarizeni naprogramuje za "provozu". Oproti tomu eASIC nabizi maskou programovatelne ASIC obvody... coz je ukon ktery se musi provest pri vyrobe kremikoveho cipu. Ta flexibilita je tedy o dost omezena - a predpoklada se vyroba urciteho relativne uz vetsiho poctu kusu aby se to vyplatilo.

Nedokazu si prilis predstavit use-case v kombinaci s Xeony... jedine snad jako programovatelny interconnect nebo specificky akcelerator... (oboji sfera superpocitacu, kde nejakych 10k+ stejnych cpu pujde..)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak mozna eASIC nabizi FPGA. Osobne mi to prijde jako velmi dobra myslenka do kazdeho CPU. Vzdyt je to uz dobrych 13 roku, co jsme se hrali ve skole s xilinxama, bezelo to i na 100MHz a mluvilo se, ze to nahradi klasicke CPU, coz je samozrejme blbost, ale moznost si tam naprogramovat vlastni DSP je jiste bomba, treba nejaky enkoder H.265 a nejsi zavisly na HW reseni. Vzdyt uz tenkrat do toho spoluzak nahral kompletni 286ku:) Mi to prijde jako velice uzitecne reseni .....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podivej se na stranky eASICu, nenabizi FPGA.

FPGA je idealni tam kde potrebujes *MENIT* chovani, nebo vydavat aktualizace. Ruzne enkodery a procesory splnujici definovanou ISA nejsou vubec toho pripadem. (dnesni cpu jde ale taky prizpusobit - mikrokodem.. neni treba delat 10x pomalejsi a 10x zravejsi FPGA implementaci).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mam k tomu dve pripomienky. Prva, neviem ci sa mi az tak pozdava programovatelnost niektorych casti CPU alebo rovno koprocesorov pripadne samotneho CPU. Jednak je to riziko z bezpecnostneho hladiska a potom , ak to je programovatelne z vonku, t.j. v podstate uzivatelom, tak sa moze z toho stat to co sa dnes deje bezne pri hw vyrobcoch - nebudem si robit hlavu s kontrolou, sak sa to cez patche castom doladi. Fakt by som nechcel kupit CPU kde najblizsi pol rok budu updaty a fixy na vadne instrukcie.
Druha poznamka, nezda sa mi ze by intel nebol schopny si nieco podobne vyvynut vo vlastnej rezii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejprve si přečtěte něco o FPGA a pak prosím komentujte.. tato programovatelná pole se používají pro specifické účely a tam mají svůj význam, nejde o "programování CPU", jak naznačujete.. FPGA se už používají dlouho řádku let a problémy, které uvádíte, byly již vyřešeny..

intel by si to mohl sice sám vyvinout, ale proč by to dělal? ono to není to "jenom" vyvinout, ale musíte taky okolo toho vytvořit celý ekosystém nástrojů pro podporu právě toho programování, validace, testování atp. nehledě na to, že ve světě už existují prověřené firmy, které toto mají zmáknuté.. takže sice intel by to mohl zvládnout, ale stále by ho to řádově víc peněz, než si někoho již zavedeného koupit a navíc by se nevystavoval riziku, že na trhu neprorazí..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Viem co je FPGA ale asi som sa zle vyjadril. Nemyslel som CPU ako logicku cast ale ako fyzicky kus hw ktory sa strka do patice. V puzdre uz teraz je CPU (co sa zasa da rozne rozdelit) a GPU. Tak som mal na mysli ze tam pribudne dalsi kus kremiku a to FPGA.Asi sa zhodneme ze by taky cip bol sucastou puzdra Intelackych CPU a nebol by dodavany ako dalsi svab do MB.
No a co sa tyka vyvoja, tak z tych klasickych dovodov - moze si to usit podla svojich potrieb na mieru a ma to cele pod kontrolou. Nakupy sa vecsinou robia ked firma nema na to danu technologiu si vytvorit v ramci svojich zdrojov (co intel ma) alebo ked ju tlaci cas (co by ma zaujimalo co s tym intel chce).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyvinout to lze az na casovy faktor - jestli to chcou hned, tak se to proste nakoupi. Klasicka situace na trhu s IP jadry..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Fakt by som nechcel kupit CPU kde najblizsi pol rok budu updaty a fixy na vadne instrukcie."

Za prvni, programovatelnost FPGA je neco jineho nez update mikrokodu... a za druhe, myslim ze mate silne naivni pohled na chybovost CPU... v kazdem dnesnim CPU, co maj bezne par set milionu tranzistoru, jsou stovky az tisice chyb, takze tu iluzi o bezchybnych CPU si vyhodte z hlavy pls...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kazdy procesor ma errata, ale rozhodne to neznamena, ze dela vypocetni chyby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

určitě? třeba 2 poslední generace procesorů od Intelu (Haswell, Broadwell) mají chybu v TSX, díky které je tato instrukční sada nepoužitelná, oprava spočívá v jejím vypnutí.

HSW136. Software Using Intel TSX May Result in Unpredictable System Behavior

přeloženo do češtiny, používání TSX může vést prakticky k čemukoliv od poškození dat až po zátuh systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kazdy procesor ma errata, ale rozhodne to neznamena, ze dela vypocetni chyby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ehm len trocha premyslania. FPGA je samozrejme nieco ine ako update mikrokodu lenze logicky naco by boli Intelu jednorazovo programovatelne FPGA (ci uz pocas vyroby alebo flashnutim povyrobeni)? Ak chce nejaky akceleracny koprocesor tak z hladiska spotreby aj vykonu je efektivnejsie priamo navrhnut kus kremiku na to. Ovela pravdepodobnejsie mi pride nieco preprogramovatelne. A tie instrukcie nemusia byt v zmysle klasickych x86 instrukcii ale ako nove doplnkove prave pre takyto specificky intel cpu ktory bude v sebe obsahovat aj toto fpga (mozu to byt kludne specialne dsp intrukcie na spracovanie signalov alebo hocico ine).
No ano pri tej komplexnosti a komplikovanosti dnesneho HW je skor zazrak ze to vobec funguje. Ludia sa rozculuju ked im sem tam zamrzne OS a pritom blbe a v provnani s PC alebo aj samotnym CPU jednoduche auto sa kazi ovela castejsie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.