Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel zrušil investice do továrny v Itálii a výzkumného centra ve Francii

Zdroj: Intel

Plány Intelu na rozšiřování svých aktivit v Evropě byly citelně okleštěny, expanze do Francie a Itálie byla zrušena…

Podle evropského portálu Politico se Intel potýká s finančními potížemi, které vedly k omezení ambiciózních plánů ohlášených Patem Gelsingerem v roce 2021. CEO Intelu tehdy ohlásil vizi IDM 2.0 spočívající v expanzi výrobních kapacit, rozšíření výzkumu a vývoje a nabídce řady nových výrobních procesů (až Intel 18A) zájemcům o výrobu čipů. Plány nakonec budou skromnější. Aktuální rozhodnutí má souviset s výsledky za rok 2023, kdy Intel začal vykazovat skutečný finanční stav továren, které se dostaly do sedmimiliardové ztráty.

Plány na expanzi v Evropě celkově ohroženy být nemají, ale dojde k jejich redukci. Itálie se nedočká továrny, která měla stát €4,5 miliardy, zaměstnat 1500 osob u Intelu a dalších 3500 v dodavatelském řetězci. Důvodem, proč padl právě tento projekt, může být nepovedená akvizice Tower Semiconductor, izraelské firmy, která měla vazbu na italskou STMicroelectronics.

Ve Francii, nedaleko Paříže, měla vzniknout pobočka zaměřená na vývoj a výzkum na poli AI akcelerace a HPC segmentu. Zaměstnávat měla 450 osob pod hlavičkou Intelu. Ta rovněž vezme za své, nicméně Intel dodal, že v případě budoucí expanze bude pobočka ve Francii stále vedena mezi kandidáty.

Plánované továrny v Německu a Polsku zrušeny nebyly, podle Politica však nejde však tak hladce, jak Intel původně předpokládal. Výstavbu továrny vznikající v první vlně investice ve výši €30 miliard provázejí potíže a předpokládané datum zahájení výroby se odkládá na konec roku 2028. Továrna na pouzdření čipů v Polsku ve Vratislavi v hodnotě €4,6 miliardy měla být spojena s Německou továrnou, které by pouzdřila čipy. Se zpožděním německého projektu se tudíž veze i zahájení výroby v Polsku.

Diskuse ke článku Intel zrušil investice do továrny v Itálii a výzkumného centra ve Francii

Žádné komentáře.