Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Interní prezentace: Je Arrow Lake propadák, nebo jen Intel testuje úniky?

Já si taky myslím že těch 11% oproti raptor lake snad ani nemůže být reálné, jelikož víc jak 10% výkonu nad raptor lake se dá vymáčknout přes taktování.
10% výkonu nad raptor lake nejspíš je přesně tolik kolik přinese ten letošní refresh který není nic jiného než využití dnešní odladěnosti procesu Intel 7 která umožňuje použití nižších napětí pro dosažení chtěných taktů => zvýšené MT takty při stejné spotřebě a mírné zvýšení ST.

Podle těch stejných slajdu by měl být raptor lake refresh jen o 2% rychlejší, což vzhledem k tomu že jen undervoltem 13900K poskočí výkon klidně o 5% opět zvedá pochybnosti o pravdivosti slajdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zopakujme si co víme ...
- Intel tvrdil, že nebude odkládat vydání produktu pokud nesplňuje požadované parametry
- Intel s CPU přechází na nový výrobní proces, který zatím není schopný, pro danou výtěžnost, stejných frekvencí jako ten starší
- část výkonu daného novou architekturou se tak ztratí ponížením frekvencí

btw co je na úvodním obrázku ta věc pod CPU čipletem? Adamantine cache?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je príliš skoro na očakávanie 6GHz frekvencie? Intel vypustil nejaký horší kus, aby AMD prišlo so Zenom 5 len o 12% lepším než Raptor lake. A keď príde Intel s Arrow lakeom lepším o 30%....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale veď takto to nefunguje. AMD aj Intel plánujú svoje architektúry 5 rokov dopredu. Naopak ak AMD uvidí slabosť Intelu tak akurát sa môže akurát rozhodnúť dupnúť na plyn a zobrať si veľkú časť trhu pre seba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o plánovanie, ale o to aký Intel (v tomto prípade) ukáže výkon novej mikroarchitektúry. A Intel ukázal malý výkon, aby AMD neuviedlo Zen 5 omnoho lepší. Ale Intel nakoniec uvedie Arrow lake o 30% lepší ako Raptor. Logical.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz, tie architektúry sa plánujú dlhé roky dopredu a cca rok pred vydaním je väčšina vecí už set in stone. To čo navrhuješ je konšpirácia na úrovni Intel vydal leak tak amd teraz softvérovo nerfne výkon ZEN5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Frekvencie AMD môže nastaviť nižšie, aby CPU žrali menej. Chápem, že mikroarchitektúra Zen 5 je jasná už dlhšiu dobu. Alebo Intel chce prekvapiť ako za pol roka zvýši výkon, aby nám padla sánka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD celkovo je zamerané na zvyšovanie efektivity, ale aj na zvyšovanie frekvencií. Veď o tom bol hlavne ZEN4, to nebola až taká veľká zmena v architektúre. Tie obmedzenia v spotrebe, o ktorých hovoríš by aj tak zmenili výkon o 3-4%. Nehovoríme tu o desiatkach %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde píšou veskrze pozitivní zhodnocení , ale já to vidím stejně černě jako autor článku zde
Čísla jsou to pěkná ale musíme si uvědomit že Intel teď jednu desktopovou generaci vynechá, takže ty čísla se zohledňují k defakto 2 generaci zpětně staré(dnešní) architektuře a to už mi nepřijdou ty čísla tak pěkná .
Možná to je taky jeden z důvodu proč byla nová desktopová generace zaříznutá, protože by nepřinesla výrazný posun a bude se čekat víc než rok, místo toho dostaneme jen refresh Raptoru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My napríklad ešte stále nevieme aké budú parametre ZEN5, tobôž nie ZEN6. AMD sľúbilo, že sa snaží urýchliť vývoj ZEN5 ako sa len dá takže tipujem, že chcú konkurovať Intelu čo najrýchlejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste by ohla byt teoreticky chybka v tom, ze se nejedna o Arrow, ale Meteor Lake a dotycna prezentace ma spatny popisek :)
Pokud je prezetace realna a realne budou vysledky, jednalo by se o pruser.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Parádní, výkon procesorů nestoupá, myslím, že moje 5800X, 5700X vydrží hodně dlouho.
Jistě u AMD výkon něco stoupnul, ale furt je Intel ten větší a teda minimálně herní vývojáři budou muset ještě hooodně dlouho optimalizovat na méně výkonné procáky.
Za mě dobrý. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"herní vývojáři budou muset ještě hooodně dlouho optimalizovat na méně výkonné procáky."

Aneb 4 velká moderní jádra budou jako základ stačit ještě hodně dlouho, takže je AMD/Intel budou muset v další generaci kazit ještě víc než dnes (zamčený násobič na zbytečně nízké frekvenci), aby prodali svoje drahá 8-16jádra. Intel měl pravdu - čtyři jádra navždy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

4C s HT sice stacit budou, ale jen stacit. Na vykonejsi herni stroje to bude malo. Ale v budgetu to prezije. Nicmene to vypada, ze s RTL refresh se posune minimum na 6C?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, RTL refresh už bude od 6 jader výše. To jsem si v tu chvíli neuvědomil, že další způsob jak lidi donutit kupovat drahá vícejádra, je přestat nabízet levná čtyřjádra. S novějšíma architekturama a nanometry, se čtyřjádra určitě vrátí, byť asi s dalšími malými jádry po boku. Díky spojení s malými jádry se nebojím ani o existenci dvou velkých jader a možná přijde i návrat jednojader s hromadou prcků po boku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se to cenove jen posune. To co si drive platil za 4C, budes dnes platit za 6C. Takze tam bych problem asi nevidel. Mensi konfigurace, jak zminujes, budou existovat, ale nejake brutus 1+xE bych necekal. Mel jsem 2+8 v notebooku od Intelu a nebyl jsem z toho vubec nadseny. Vyko naprd, oproti AMD verzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A v notebooku si měl Win11-linux nebo Win10 co to s hybridama moc neumí? Budoucnost v tom je, oni to vyladí.

Hodně svědčí o trendu, který jsem nastínil. Růst počtu velkých jader se mimo servery zmrazí nebo dokonce zařadí zpátečku. Dnes můžeš mít v levném notebooku 6 velkých jader (6/7 nm je levná a vyladěná), což je do budoucna neudržitelné. Žádných 6 velkých Zen 4 jader v levném notebooku hodně dlouho nepřijde. Velká jádra musí dále růst (viz Zen3 vs Zen4) ve velikosti (spotřeba-frekvence roste víc než nárůst výkonu), výroba je dražší a dražší, a tak je použití malých jader nevyhnutelné. No a když už použiješ i malá jádra, tak si uvědomíš, že těch velkých nemusíš mít tolik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"A v notebooku si měl Win11-linux nebo Win10 co to s hybridama moc neumí? Budoucnost v tom je, oni to vyladí."
.. win11
Uvidime co ukaze AMD Zen4+zen4c design. Inteli B-L mne nepresvedcil, ze je to dobre reseni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky nepřesvědčil, ale viním za to spíš natvrdlého Intela v krizi, než koncept jako takový.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. ale nejake brutus 1+xE bych necekal .."

1+4 bylo představeno a mělo by se už letos objevit v ntb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že to zazdí stejně jako všechny dosud uvedené notebooky s 8jádrovými atomy. Proti atomům a big-little skoro nic nemám, ale oni vyloženě cílí na lidi, co neznají ani základy procesorů.

Mimochodem, začínám trochu litovat, že jsem si před půl rokem nekoupil toho pasivně chlazeného Acera s quad atomem. Zatím neudělali ani nástupce, natož aby jak jsem doufal, rozšířili nabídku pasivně chlazených šunek a já to stihl vyzkoušet už v nejvíc zátěžovém létě. Poklesy prodejů mají zasloužené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já, jako vývojář (ne herní) bych to viděl jinak. Teprve poslední dobou se vývojáři pořádně učí využívat více jader. V některých aplikacích (oborech) rychleji, jinde to tolik nepálí a trvá jim to déle. Ale také teprve poslední 2 roky se objevily vícejádrové (více než 4 - 6) CPU v běžných desktopech a notebookách.
Takže naopak, já očekávám, že za další rok dva konečně budou herní endžíny rozumně vytěžovat vícejádrové procesory a těžit z více než 4 - 6 jader naplno. A pak přijde hlad po 8+ jádrech v herních strojích.
Ono i Blenderu je ten nástup pomalý. Vývojáři musí přepsat spoustu kódu a ještě přitom dodělávají i nové funkce. Ale to zrychlování a orientace na multithreading je vidět v každém updatu. A jistě, jsou i funkce, kde je náročný lineární výpočet, který nelze snadno paralelizovat. Zrovna minulý týden jsem něco řešil retargeting armatur a ono jelo několik dlouhých minut na jednom vlákně a další 3 na 0 %. To je pak smutné koukání na monitor, no.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono staci mit jako podvozek Javu a nic jineho nez MT a vicejadra ti nepomuzou, jak je to pomale :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A občas (dost často) nepomůže ani vícejádro. Když srovnám svižnost OS+SW na plečce s 15 let starým 7200 rpm HDD na Win7-linux a SSD na Win10-linux, tak je to studená sprcha a jsem rád alespoň za tu nulovou hlučnost SSD. Podotýkám, že ten HDD je spojen s 2C/2T a SSD s 6C/6T. To že je ještě starší PC s WinXP na už nevím jak starém 120 GB HDD svižné tak, že to občas vyráží dech, jsem tady už psal. Ve výkonu HW už není problém, drtivá většina brzd svižnosti je v oblasti SW.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná ten (už hodně fousatý) vtip:

V porovnání s rokem 1993 mám v PC
- CPU s frekvencí vyšší 100x
- paměť větší 1000x
Ale stejně zůstává záhadou co ten MS Word už 2 minuty dělá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Teprve poslední dobou se vývojáři pořádně učí využívat více jader."
Tohle čítám už 15 let, co jsem měl Core 2 Duo.

Přitom masivně paralelní počítače byly už hodně hodně dávno. Není to nic, co by se vývojáři učili teprve teď. Naopak se rozvíjejí nástroje, aby to vývojáři nemuseli až tolik řešit.
Singlethread výkon se prostě nahrazuje těžko.

Mimochodem, Dwarf Fortress po svém debutu na Steamu konečně, po 21 letech, přináší do hry multithreading, takže už nebudeme omezeni výkonem jednoho vlákna. Jupí!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani 17 let po uvedení osmijádrové PS3 některým nedochází, že nic neroste do nebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon je závislý od SW/použitia. Na Fakebuk je R7 5800X delo, na konvert do AV1 s presetom slower 3h video by trvalo dosť dlho. Na stream 4K hry asi akurát (samoz. záleží ktorej).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se na to kouknete pragmaticky, tak je to úplně jedno, protože nárůsty výkony nejsou podstatné. V serverech i noteboocích se Intelu daří i bez čipletů, což je zvláště v serverech něco nepochopitelného, protože za zdravých podmínek na trhu by to bylo smrtící a Intel by měl podíl určitě někde pod polovinou trhu.

Zvládnutí čipletů je pro Intel násobně důležitější než jestli je nová architektura výkonnější o 5 nebo 15 %. Na druhém místě je podpora AVX-512 u malých jader a až někde pod tím je evoluce velkých jader, které dnes mohou klidně zamrznout na místě (na pár let určitě). Ani ty nové nm nejsou tolik potřeba, protože v okamžiku zvládnutí čipletů Intelem, končí AMD prasečí časy, které moc nedokázalo využít (částečně vina nefunkčního trhu).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"protože nárůsty výkony nejsou podstatné"

->a ja si koupim Zen V s narustem IPC +30%, ty si zustan kde chces...

"V serverech i noteboocích se Intelu daří i bez čipletů"

->jo vidim jak se mu tam dari, drti ho 96 jadernej EPYC, V-Cache a Zen 4c(128-core)...

"Na druhém místě je podpora AVX-512 u malých jader"

->to spis uverim ze kravy budou litat...

Jasne, kuli panu intel-u budeme stagnovat pane inteligente.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno, kdo koho výkonem drtí, když "Intel’s market share in April 2020 was 78.28%, while AMD’s was 21.71%." V noteboocích je na tom Intel ještě lépe.

Tak to pak krávy budou lítat. Představa, že malá jádra budou navždy bez AVX-512 je šílenost.

Zen V si třeba koupím taky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo v roce 2020 mělo AMD je 21,71% ... jenže jsi zapomněl říct, že na tom pracovalo sotva pár let let a přitom Intel v podstatě desítky let.

Jak je tomu v roce 2023 víš? Teď teprve dostává Intel brutálně na prdel výkonem nových Epiců a Intel nemá absolutně nic, čím by mohl konkurovat... Společnosti pomalu hromadně přecházejí na AMD, protože je výkonnější, efektivnější a hlavně ty produkty reálně má.

Jak dlouho tak může ještě trvat, než AMD dosáhne polovičního podílu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Intel nezvládne čiplety, tak na půlku AMD dosáhne možná tak za 4 roky nejdříve, ale nějaké zlepšení u Intelu přijde dřív. Už si s čiplety párkrát rozbil hubu, takže ty největší chyby má už za sebou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ak chce Intel pokoriť AMD bude potrebovať viac ako chiplety. Áno chiplety sú aj v súčasnosti pre AMD veľká výhoda, nie je to však všetko a treba inovovať aj v iných oblastiach. To Intel bohužiaľ nerobí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkony CPU jsou dneska v pohodě a myslím, že nějakou dobu bude výkonově současná generace většině stačit. Čekal jsem spíš, že půjdou dolů s TDP, ale podle tohohle úniku to moc nevypadá. No, uvidíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu bych se nebál vsadit, že tou dobou už se spotřebou nepůjdou ani nahoru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne si myslim ze Arrow Lake bude propadak a proc? Protoze intel je jiz tak zoufalej(a nedari se mu) ze samotny Raptor Lake - (pouhy!!!)refresh oznaci za zcela novou 14 generacni linii radu intel core procesoru pricem se u ni zmeni jenom kosmeticky par MHz navic(Core i9), par atomu navic a zvysi se zravost, no ako dovolte ale tohle je taková píčovina že prase.

Kdyz intel ani nedokaze navrhnou jiz takovou banalni vec jako je socket samotny kde namisto 4 upinani aby se procesor ve tvaru obdélníku neprolamoval naopak slevni a da jenom 2, na vlastni oci to vidi ze se to jebe ale kurva ne a ne(!), tak jako co si mam o nem myslet, tomuhle mam jako verit?

Lidi chteji vic jak 8 jaderne procesory, chteji SMT/HT, chteji(kruci v roce 2023) AVX-512 instrukce, chteji nizsi zravost a dlhsi zivotnost kvalitne navrzene platformy, naopak nechteji debilni atomy se kterymi je jenom pruser za pruserem a uz vubec nechteji diry v bezpecnosti.

8 jaderny Ryzen Z1 Extreme v podobe 15W modelu je jasnym dukazem kde je dnes(v jake pozici) AMD a kde je intel, kdyby AMD Z1 Extreme uvedla jako Ryzen 7 7800U3D s cenovkou 249€, ma intel po piči, smetlo by to zcela jeho celou ponuku, jako proc bych mel chtit(preferovat) 6GHz single vykon kdyz jsme kurva v roce 2023 kde jiz vladne pararelni spracovani uloh???

Dnesni intel to jsou jiz jenom velkohube sliby a tlachy, nejvic co je skutecne zajima je zmensovani a navrh krabicek baleni procesoru, loga, vydavani road-map, ruseni jiz leta zajetych projektu a ocernovani konkurence, vybirat mezi intel-em a applem volim radsi Apple.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"jako proc bych mel chtit(preferovat) 6GHz single vykon kdyz jsme kurva v roce 2023 kde jiz vladne pararelni spracovani uloh???"

AMD dělá to samé, jen nemůže dosáhnout až takových frekvencí. Paralelismus je obrovská výzva, takže ta velká jádra na neefektivních frekvencích ještě do důchodu nepůjdou. Kdyby to bylo tak lehké, tak nedávají obří ARM X jádra i do mobilů, kde se počítá každá desetinka wattu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

treba to je mereny na vzorcich co si intel vyrobil na vlastnim 20a procesu.. takty nizky, spotreba velka.. treba proto chce pro hiend pouzit prooces tsmc, se kterym to dopadne lip..

jak uz napsal nekdo nahore, nechapu ze tyhle vysledky nektery weby chvali.. jak muze nekdo soudnej publikovat novinky o zazracnym ipc, zazracnejch malejch jadrem, zazracnejch procesech intelu a pak bejt nadsenej z toho, ze to vsechno dohromady da 10% vykonu?? ((: kdyby amd prevedla zen4 na 3nm proces tsmc a zvedla takty na 6,3ghz, tak to bude remiza..

jo, jeste jsem zapomel.. (:
https://diit.cz/clanek/gelsinger-vidime-amd-ve-zpetnem-zrcatku-uz-nikdy-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připomíná to posuvy z éry Willamette - Northwood - Prescott. Už by to chtělo nějaké Conroe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový posun už bude muset přijít jen díky frekvencím na nových materiálech, ale určitě ne kvůli architektuře. To nikdo nedokáže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká, že tento komentář do deseti let uzraje jako víno :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Případně ve snaze snížit očekávání konkurence a zvýšit tak šanci na podcenění Arrow Lake."
Presne tak. Intel je ale hlavička!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arrow Lake není propadák, nicméně jím nejspíš bude až konečně (možná?) dorazí na trh. Proč? Protože informace o něm již známé nenaznačují, že by mělo jít o něco co změní stávající řád. To by musel mít Intel novou architekturu, místo toho pořád staví na malých vylepšeních architektury "iCore", která tu je přes dekádu. Od ničeho takového game-changer očekávat nelze, podobně jako se nic takového nestalo s přidáváním malých jader a příchodem "architektury" Alder Lake. http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core#12th_generation

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.