Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Iomega Peerless 10GB a 20GB

Obr: Iomega Peerless 10GB a 20GB
Iomega začíná v USA prodávat 10GB a 20GB přenosná média s mechanikami. Tyto mechaniky jsou zatím jen pro USB 1.1, ale velmi brzo přibude varianta pro FireWire, SCSI a později i pro USB 2.0.

Iomega Peerless médium, mechanika a rozhraní

Firma Iomega je známá svými všelijakými přenosnými médii. Nejznámější je asi její ZIP mechanika a média, i když se neuchytila natolik, aby se stala standardem, náhradou za diskety. Už je to nějaký ten pátek, co si Iomega všimla trhu s vypalovačkami a tak v našem přehledu vypalovaček dnes můžete nalézt i několik modelů od této firmy. CD-RW mechaniky však nejsou tématem tohoto článku. Chci vám představit Peerless mechaniku a média, na která můžete uložit až 20GB!

Pokud znáte produkty firmy Iomega trochu více, tak asi víte, že mimo populárních ZIPek nabízela i JAZZky. Na JAZZ médium se vešlo 1GB a později přibyly i mechaniky a média schopné pojmout 2GB. JAZZ je vlastně takový pevný disk předělaný do přenosného média a nejinak je tomu i v případě Peerless. Peerless používá technologii IBM Travelstar 20GN 2.5 palcových disků o kapacitě 10GB a 20GB. Vzhledem k faktu, že jde vlastně o pevné disky, lze čekat slušnou přenosovou rychlost a přístupové doby. Zatím je známa jen přenosová rychlost a ta prý při použití FireWire rozhraní bude dosahovat až 15MB/s, což je na přenosné médium opravdu hodně.

Asi jste si všimli obrázků a možná vás upoutal zvláštní design. Na tom malém čtvercovém obrázku (bohužel jsem větší nesehnal) si můžete prohlédnout tři díly, které dohromady dávají celý Peerless systém. Vlevo dole je médium, nahoře mechanika a vpravo dole rozhraní. Celé sestavené to pak můžete vidět na větším obrázku. Pro připojení k počítači potřebujete nějaké to rozhraní a mechaniku. Podporované rozhraní je zatím jen USB 1.1, ale velmi brzy ho má následovat FireWire a SCSI. USB 2.0 se také dočkáme, ale až o něco později. Mechanika je pro všechny rozhraní stejná, což jistě umožňuje snížit náklady na výrobu.

Iomega Peerless

Dovedl bych si představit firmu (například DTP studio), které by mělo u každého počítače rozhraní (kde je možné tak FireWire, jinak SCSI a v nejhorším případě alespoň USB) a jen jednu či dvě mechaniky. Pak by bylo ideální, kdyby šlo mechaniku od rozhraní odpojit i za běhu počítače, takže by se jednoduše dala mechanika přenášet. Iomega však (zatím) neprodává rozhraní zvlášť a také není známo, jestli je možné odpojovat mechaniku od rozhraní za běhu počítače a bez nutnosti odpojení rozhraní od počítače (např. u USB).

V současnosti už se Peerless mechaniky začínají prodávat v USA s rozhraním USB a tento týden by se měly objevit i s FireWire rozhraním. Ceny nejsou nikterak malé, posuďte sami: mechanika s rozhraním za 250$, 10GB disk za 160$, 20GB disk za 200$, mechanika s rozhraním a 10GB diskem za 360$, mechanika s rozhraním a 20GB diskem za 400$. Pro puntíčkáře: všechny ceny jsou o 5 centů nižší. Původně byla v plánu i 5GB varianta, ale ta by se zjevně silně nevyplatila a tak ji Iomega nevyrábí. Ještě bych měl podotknout, že všechny mechaniky fungují jak s 10GB, tak s 20GB médii.

A pro koho je mechanika určena? Iomega se samozřejmě tváří, že pro všechny, tedy pro podnikání, vzdělávání, zábavu, grafiku, osobní potřeby a vědu. Dle mého odhadu se tato mechanika uplatní především tam, kde je nutné přenášet velká množství dat, čili asi různá grafická studia, firmy pracující s videem či audiem a firmy, které mají více sítí nepropojených budov, mezi kterými potřebují přenášet velké objemy dat. Cílová skupina bude tedy asi velmi podobná, jako byla u JAZZ mechanik.

A co budoucnost? Iomega chce přijít s NAS, PC-2-Go a podporu multimédií. NAS (Network Attached Storage) je vlastně zkratkou pro přímé připojení něčeho přímo do sítě, co umí ukládat data. V praxi to pak vypadá tak, že připojíte nějaké NAS zařítení do sítě a pomocí TCP/IP ho internetovým prohlížečem nakonfigurujete. Můžete omezovat přístup jednotlivým uživatelům atd, prostě jako kdyby byla Peerless mechanika připojena přes nějaký počítač, ale ona je připojena přímo. Pro Iomegu to bude znamenat jen vyvinout další rozhraní, do kterého se zase zasune stejná mechanika.

Představte si, že budete pracovat jen na Peerless disku a ten při odchodu z práce vyjmete a po příchodu domů ho jednoduše zastrčíte do počítače doma a můžete pokračovat v práci a celé se to bude tvářit, jako kdyby počítač v práci a počítač doma byly jeden zcela stejný počítač, stejně nainstalovaný atd. Další možností je pak možnost přidělit každému, kdo chce na počítači pracovat, jeho vlastní Peerless disk a na něm bude mít každý svůj operační systém a pokud někomu přestane fungovat (například díky instalaci nějakého programu), ostatním budou fungovat beze změny. Tyto možnosti Iomega označuje jako PC-2-Go a prý se na nich také velmi tvrdě pracuje.

A jako nejodvážnější bych označil plány Iomegy v oblasti domácích multimédií. Prý se máme těšit na možnost nahrávání audia, digitální videorekordér s možností editace nahraného videa na počítači. Bude možné se dívat na živé vysílání TV, kdykoliv zastavit přehrávání a o chvilku později pokračovat, nebo se dívat na nahraný pořad, zatímco se bude na pozadí nahrávat něco jiného. Peerless bude také možné používat v autě pro přehrávání audia, GPS, přehrávání videa, hrací konzoli nebo jako počítač.

Jako ostatně vždy, plány nejsou malé. Musíme se nechat překvapit, co všechno se nakonec objeví a co bude možné. Zatím víme to, že jde o přenosné médium s kapacitami 10GB a 20GB připojitelné přes kde co, ale s vyšší cenou. A i do budoucna si myslím, že díky použité technologii nebude možné jít s cenou tak dolů, jako například jsou dnes média ZIP, takže Peerless bude spíše pro movitější zákazníky.

Diskuse ke článku Iomega Peerless 10GB a 20GB

Žádné komentáře.