Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ION 2 bude opravdu samostatné GPU

NVIDIA ION logo
40 CUDA jader, to je asi základní specifikace čipu momentálně nazývaného jako Ion 2. Již víme, že bude kompatibilní s novými Atomy „Pine Trail“ a tak nás muselo logicky napadnout, že Ion 2 nemůže být čipset, ale samostatná grafika. Potvrzuje nám to nyní i Fuad Abazovic, který má poměrně blízko k lidem od Nvidie (rozhodně blíže než třeba my). Grafika to tedy bude odhadem více než dvakrát tak rychlá jak nynější Ion (ten má jen 16 CUDA jader), ale bude to každopádně samostatná (nebo diskrétní, chcete-li) grafika, nikoli čipset (pro tuto možnost jaksi neudělal Intel v návrhu nové platformy s Atomy „Pine Trail“ místo a je asi každému jasné, že to je záměr). Co pořád nevíme, je, jak to bude u nového Ionu 2 s pamětí. Jsou dvě možnosti a neumíme se nějak rozhodnout, která je horší…

Náčrt odhadu platformy Intel Atom + čipset NM10 Express + NVIDIA ION 2

První varianta by byla, že by u Ionu 2 byla přímo dedikovaná paměť. Bylo by to co do výkonu asi nejmoudřejší řešení, ale pochopitelně by to prodražilo každý takový produkt.

Druhá možnost by počítala s pamětí sdílenou s RAM a tady nastává na platformě Atom „Pine Trail“ zádrhel. Ano, umíme si představit, že nativní rozhraní Ionu 2 bude PCI Express ×16 druhé generace. Jenže to na zmíněné Atomové platformě nenajdete, jediné, co tam je, je PCI Express ×1 v čipsetu NM10 a navíc s rychlostí první generace (přestože Intel ve specifikací píše „PCIe 2.0 compliant“, mají linky v čipsetu rychlost 2,5 GT/s, což odpovídá první generaci, jinak řečeno 250 MB/s v každém směru, na obrázku 500 MB/s je tedy součet obou směrů). V ten moment bude mít vlastně frame buffer takovéto grafiky propustnost srovnatelnou s „RAM diskem připojeným přes 3Gbitové SATA“. Dalo by se to sice vyřešit povoleným sdružením všech čtyř dostupných PCI Express linek v čipsetu NM10 do jediného PCI Express ×4 portu, ale pořád je to co do propustnosti osmina toho, co Ion 2 zvládne (za předpokladu, že bude mít skutečně PCIe ×16 2.0 rozhraní), navíc tím platforma přijde o možnost připojení dalších čipů.

Není samozřejmě problém vzít Ion 2 a namontovat jej na základní desku s nějakým rozumným čipsetem a přidat tam rozumnější procesor. V takovém případě ale pravděpodobně nebude čip označován jako Ion, ale nějaká GeForce (pravděpodobně něco nízkého z řady 200, je to vlastně o 8 CUDA jader ořezaná GeForce GT 220, možná by se hodilo označení GeForce GT 218 ;-). Ačkoli totiž Nvidia umožňuje označovat jako Ion i to, co není přidáváno k Atomu (pokud se jedná se současným Ionem o čip MCP79/MCP7A), realita je taková, že je-li to s Atomem, je to Ion, je-li to s něčím jiným, je to GeForce. Neděláme si iluze, že to s Ionem 2 bude jiné. Proto pokud to bude označeno jako Ion (Ion 2), můžeme klidně očekávat procesor Atom a tedy komunikaci přinejlepším přes PCI Express ×4 Gen1, spíše ale jen přes PCIe ×1 Gen1.

Jinak podle Fuada bude k mání jen jediná varianta, tedy alespoň takové jsou plány, nikde není psáno, že se nemohou změnit, i když to považujeme v tomto případě za spíše nepravděpodobné. Pokusili jsme se vyžmuňkat nějaké info přímo z Nvidie, ale nepodařilo se, mluvčí pro EMEA Igor Staněk je tajemný jak hrad v Karpatech, takže jediné, co můžeme říci, je, že za 14 dní budeme moudřejší. To ještě nebude uveden Ion 2 (to až na CeBITu), to bude uvedeno něco, co s ním úzce souvisí.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ION 2 bude opravdu samostatné GPU

Středa, 27 Leden 2010 - 20:47 | AK | Pořád čekám, kdy nVidia k ION2 místo Atomu...
Úterý, 26 Leden 2010 - 13:59 | Tralalák | Domnievam sa, že nVidia pôjde cestou VIA Trinity...
Úterý, 26 Leden 2010 - 13:54 | Miroslav Suchý | Hmm a kdo je cilová skupina takového produktu?...
Úterý, 26 Leden 2010 - 12:35 | WIFT | No, myslím, že podobné stanovisko již zaujaly...
Úterý, 26 Leden 2010 - 12:29 | JirkaH76 | Nepripada vam, ze to intel zacina nejak prehanet?

Zobrazit diskusi