Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ittiam představil první VP9 encoder využívající OpenCL

Tak ta otazka na konci clanku je vylozene blba. Preco by mal clovek pouzivat vp9 namiesto h265 ?
No ak sa povdzme googlu ho podari presadit, alebo prekoduje cely yotube na vp9, tak asi preto. Ono je super mat podporu nejakej novej technologie v hw ale pokial ju nemam na com realne pouzit tak ju asi ani pouzivat nebudem. Toto asi nebude ten pripad, ale je vidiet silny trend odklonu od h265 koli licencnym poplatkom. Ono je sice fajn mat h265 priamo v hw ale naco mi to bude ked si aj tak vo vecsine pripadov nebudem mat kde take video stiahnut ? (samozrejme hypoteticky).
A je fakt ze Google cez Youtube moze vytvorit obrovsky tlak na to ktore kodeky sa pouzivaju kedze je to jedna z majoritnych video webovych sluzieb (bavime sa o beznych domacich uzivateloch ktory chodia na inet dnes uz hlavne cez mobil a tablet)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako teoreticky OK, ale Google tak silny, aby prosadil VP9 neni a navic je HEVC proste objektivne lepsi, takze bude jiste i nadale siroce pouzivan a proto se vyplati mit v HW na nej cip.
Jinak to co Google predvadi je dost casto vysmech, na jednu stranu neustale boura flash a na druhou strnu si treba na Google Play zdaleka vsechna videa (videoukazky z programu a her) bez flash playeru nespustite, nekdy je Google fakt k smichu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak priznejme si, cilem snahy google o prosazeni VP9 neni nahradit HEVC ale donutit MPEG ke snizeni licencnich poplatku. HEVC je objektivne lepsi protoze video je patentove minove pole a patenty nezatizeny format proste kvalitni byt nemuze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"bavime sa o beznych domacich uzivateloch ktory chodia na inet dnes uz hlavne cez mobil a tablet"

Bezny domaci uzivatel pouziva stolni pocitace a desktopy, jenom par jich ma tablety (nejaky laciny Android, coz je lina mrcha s malym displejem). Pouzivat pouze mobil na net jsem jeste nikoho nevidel.

On ten pokrok neni zas takovy jak by si nekteri redaktori prali, ono tvrzeni ze vetsina domacich uzivatelu pouziva mobil a tablet je hezke, jenze realita je takova ze naprosta vetsina uzivatelu ma doma starsi pocitac s nejakym Core 2 Duo nebo Phenomem a zbytecnosti jako tablety se fakt hledaji tezko, maximalne na pousteni pohadek detem (na to ten laciny tablet staci, zato nacist v nem internetovou stranku je zalezitost na hodne dlouho).

Ani ty smartphony nejsou zas tak rozsirene jak se tvrdi, z peticlenne rodiny ma telefon pouzitelny k browsovani po netu maximalne jeden nebo dva lidi, zbytek pouziva beznou techniku (ntb, pocitac).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No je vidět, že jste zcela mimo realitu běžných domácností a obzvláště pak mládeže.

Přestože mám doma počítačů .. no hodně .. tak zdaleka nejpohodlnější je vzít si tablet a poserfovat pěkně v křesle nebo gauči. A světe div se, je to stejně rychlé jako na desktopu s i5. Psaní a práce, to je jiná kapitola, ale z hledika prostředků pro konzumaci obsahu jsou velké počítače a i notebooky mrtvola.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Realita je dneska jinde. Já sice preferuji „velký“ počítač, ale i já musím uznat, že běžní uživatelé používání PC dost omezují.

Znám lidi, kteří sice PC doma mají, ale prakticky ho nezapínají.
Běžní uživatelé opravdu čím dál častěji věci vyřídí ze smartphonu. (A já bych místo „telefon“ fakt říkal spíš „minipočítač“. Svým způsobem je škoda, že termín PC je už obsazený, protože dneska „osobní počítač“ celkem přesně vystihuje to, co se vyvinulo z mobilního telefonu. Zatímco původní PC je spíš „domácí počítač“.)
Pak už nemají ani potřebu doma zapínat PC. A když už PC nemají zapnutý a chtějí se podívat na něco dalšího, je pohodlnější jen popadnout mobil.
Včetně toho, že na mobilu se dají dělat věci i třeba ve vlaku a když pak člověk přijede domů, už má všechno otevřené/rozečtené v tom mobilu.

Tablety podle mě trpí něčím trochu podobným: Tahat pořád s sebou tablet ne každému vyhovuje a jakmile ho člověk s sebou pořád netahá, zvykne si používat spíš mobil.

Ale možná to skončí, a docela se na to těším, až se víc rozjedou věci jako Continuum. Prostě si každý bude nosit počítač s sebou a když bude potřebovat komfortnější prostředí, zadokuje ho k monitoru, myši a klávesnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kedysi som čítal ako enkóduje YIFY filmy do h.264 (yify ripy su najkvalitnejšie a najmenšie na internete). na modernom i7-4770K im jeden 90-minútový film trvá aj 4-5 dní. trik ako sa dostať po čo najmenšiu veľkosť, je enkódovať iba na jednom jadre. takto má to jediné enkódovacie vlákno prístup k čo najväčšiemu kompresnému slovníku (otrocky preložené).

preto nepredpokladám, že by enkódovanie do vp9 za použitia tisícov jadier na GPU bolo veľkým prínosom pre finálnu veľkosť. na druhej strane, o opencl viem h-vno a rád si to nechám vysvetliť ak sa mýlim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si otevřít informace o souboru, kde je i nastavení encoderu (např. pomocí MediaInfo). Zjistíte, že rozhodně na jednom jádře neekodovali, ale že používali např. 12 threadů, takže nějaký 8 vláknový procesor (běžně se kvůli lepšímu vytížení CPU dává 1,5 násobek vláken co podporuje procesor). Takže to co tu tvrdíte je hoax.

Edit: Teď jsem se podíval na jeden starší a druhý novější film od YIFY. První měl 12 vláken (Before sunset.2004) a novější dokonce 48 vláken (The imitation game.2014) v nastavení encoderu.
Viz nastavení:
cabac=1 / ref=4 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=9 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.15 / mixed_ref=1 / me_range=24 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-3 / <b>threads=48</b> / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=60 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=898 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=31250 / vbv_bufsize=31250 / nal_hrd=none / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ďakujem ze tip, nenapadlo mi overiť si to cez mediainfo. tie informácie o YIFY mám z redditu, kde som s nimi čítal rozhovor pred pár rokmi. ten výrok o single-thread encoding mi utkvel v pamäti. keď som si to potom vyskúšal na svojích videách, fakt mali vyššiu kvalitu pri zachovaní veľkosti.

štve ma, že filmy, čo mám zakúpené cez Google play, informácie o enkóderi neobsahujú. kvalitu majú nižšiu než Yify a veľkosť dvojnásobnú. chcel by som si porovnať ich nastavenia enkódera.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To tvrzení ale nedává moc smysl. Celá řada věcí jako motion compensation se snad dělá hrubou silou, takže minimálně podstatné části kompresního procesu má smysl pouštět na samostatných jádrech (pomocí čehož se dá zkoušet více možností najednou).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.