Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak bude řešena ve Windows obrazovka s výběrem webového prohlížeče

Výběr webového prohlížeče ve Windows 7
Microsoft a Evropská komise jsou opět o krok blíže dohodě o tom, jak dopadne spor ohledně integrace webového prohlížeče Internet Explorer do Windows. EK sice ještě neřekla poslední slovo, ale zdá se, že dohoda je takřka jistá (přinejmenším „téměř jistá“). Je velmi nepravděpodobné, že by nakonec EK nějakým způsobem zvrátila to, co se chystá, protože sama navrhla základy. Mezi zajímavostmi však nalézáme třeba to, že obrazovka s výběrem prohlížečů se netýká jen Windows 7, ale vyjde jako aktualizace také pro Windows Vista a dokonce i Windows XP. A protože u Microsoftu vyšlo podrobné povídání o konkrétní implementaci, pojďme se na detaily tohoto počinu podívat…

Kapitoly článků

1.  Jak bude řešena ve Windows obrazovka s výběrem webového prohlížeče

Microsoft navrhuje (spíše říká, co hodlá provést) následující: do Windows 7 v rámci EEA (European Economic Area) implementuje funkci zapínání a vypínání Internet Exploreru (což už v podstatě je). Dokonce definuje, co to znamená „vypnutý“ a „zapnutý“ prohlížeč. Pokud bude IE vypnutý, pak to, co uživatel považuje za webový prohlížeč, jmenovitě okno oné aplikace a menu, neboli uživatelské rozhraní, mu bude znepřístupněno. Zároveň Microsoft zajistí, aby si jej mohl uživatel opět zapnout, a to pouze přes patřičné uživatelské rozhraní k tomu určené a současně zajistí, aby takové rozhraní nešlo volat aplikací.

Internet Explorer - vypnutí a zapnutí ve Windows 7

OEM výrobci počítačů, kteří na ně předinstalovávají Windows, budou mít volnou ruku v tom, jaký prohlížeč do systému nainstalují a jaký nastaví jako výchozí.

Microsoft dále tvrdí, že součástí Office (především 2007 včetně dalších aktualizací či Service Packů) pak nebude žádná ikona, zástupce, odkaz či něco podobného ke stažení a instalaci webového prohlížeče od Microsoftu. Pokud bude Internet Explorer ve vypnutém stavu, Windows Update nebude nabízet žádné nové verze IE (opět v rámci EEA), avšak Windows Update bude moci nadále Internet Explorer aktualizovat, nikoli však součásti týkající se uživatelského rozhraní. Ani v takovém případě však taková operace nepovede k nastavení Internet Exploreru coby výchozího prohlížeče, toto nebude nastavovat ani sám systém Windows 7. Ten bude moci pouze nabídnout uživateli volbu, který prohlížeč se má nastavit jako výchozí. Dokonce se Microsoft zavazuje (ačkoli bychom to považovali za samozřejmost), že se nebude nikterak mstít OEM výrobcům, kteří budou vyvíjet, používat, distribuovat, propagovat či podporovat konkurenční webové prohlížeče.

Web browser ballot screen - obrazovka pro uživatele s výběrem webového prohlížeče

Pokud jde o samotnou „obrazovku s výběrem“ (tzv. „ballot screen“), v EEA (tedy v zemích EU) bude distribuována aktualizace přes Windows Update pro systémy Windows 7, Window Vista i Windows XP, a to za 8 týdnů po definitivní dohodě s EK a pro podporované systémy bude nabízen po dobu platnosti dohody, která je stanovena na 5 let. Další klientské operační systémy Windows, které Microsoft vydá, dostanou tento výběr hned, jak budou uvolněny, opět v rámci doby trvání této dohody.

Pokud by vás zajímalo, na základě čeho se generuje pořadí prohlížečů na obrazovce s výběrem, pak vězte, že v rámci „nestrannosti“ Microsoft zvolil metodu podle abecedy, ovšem nikoli názvu prohlížeče, ale jména společnosti, která jej vytvořila. Proto je první Safari od Apple, následuje Chrome od Google, až pak je Microsoft se svým IE, dále Mozilla s Firefoxem a až pátý je Opera od stejnojmenného tvůrce, sluší se dodat, že to byla právě Opera, kdo celý tento kolotoč zahájil. Takto se zobrazí prvních pět v EU nejpoužívanějších prohlížečů (to podle statistik vypracovaných společností, na níž se shodli Microsoft s Evropskou komisí). Těch prohlížečů ale bude ve výběru celkem dvanáct (všechny schopné běhu přímo ve Windows), i zbytek se seřadí v abecedním pořadí podle tvůrce a opět to budou další v EU nejpoužívanější prohlížeče dle stejné statistiky. Ta se bude aktualizovat každé pololetí, takže je možné, že se na některých pozicích prohlížeče vystřídají (přičemž do počtu používanosti budou vždy zahrnuty všechny verze prohlížečů, např. do podílu Firefoxu, i když se bude nabízet poslední verze, spadnou i verze předchozí). Jeden výrobce bude moci mít v nabídce pouze jeden prohlížeč, v nabídce navíc nemohou být prohlížeče, které primárně využívají renderovací jádro Internet Exploreru (takže je automaticky vyloučen třeba Maxthon).

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Jak bude řešena ve Windows obrazovka s výběrem webového prohlížeče

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak bude řešena ve Windows obrazovka s výběrem webového prohlížeče

Neděle, 11 Říjen 2009 - 19:32 | Anonym | lojza_suchanek: Pokud je nabidka takova, ze &...
Neděle, 11 Říjen 2009 - 19:23 | Lojza Suchánek | Naopak...MS do nej presne patri,protoze to,ze MS...
Neděle, 11 Říjen 2009 - 18:10 | Mastodont | lojza_suchanek ... V idealnim svete jak si ho...
Pátek, 9 Říjen 2009 - 17:50 | Anonym | Wift: to nie je ziadna dohoda, je to cele v rezii...
Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 23:57 | WIFT | >> Lojza: Klidně si mysli a...
Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 23:42 | Anonym | grjer56-: Copak ze nemas na vyber jaky chces...
Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 22:53 | Anonym | lojza: ještě jedna věc.... V komunismu nemáš...
Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 21:58 | Sob | WIFT> Jezkovy voci, takhle ne! :) Rozhodne...
Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 21:46 | Anonym | lojzo: Ty seš prostě "pravicový...
Čtvrtek, 8 Říjen 2009 - 21:23 | Lojza Suchánek | Jj,kdyz dojdou argumenty,prohlasime,ze oponent je...

Zobrazit diskusi