Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to bude s podporou Ryzen 3000 / Zen 2 na čipsetu A320?

Přestože se žádný z výrobců základních desek ještě definitivně nevyjádřil, objevují se denně údajné informace o podpoře či nepodpoře 7nm procesorů na konkrétních základních deskách. Jak se orientovat?

V prní řadě je potřeba říct, že v současnosti ještě není známo nic oficiálního. Ani ze strany AMD, ani ze strany výrobců základních desek. Vše, co bylo o kompatibilitě dosud řečeno, jsou v podstatě dedukce, spekulace nebo nepříliš kvalitně přeložené informace mající údajně pocházet o lépe informovaných zdrojů.

V podstatě to začalo zprávou na čínském webu bilibili (psanou samozřejmě čínsky), ve které se objevila informace o jakési nejasnosti podpory 7nm Ryzenů 3000 na low-endových deskách s čipsetem A320. Této zprávy se chytil WCCTech, který ji přeložil tak, že Ryzeny 3000 na deskách s čipsetem A320 podporované nebudou a konec. Z WCCFTech se zpráva rozšířila dál. K této kouřové cloně následně přispěl Tom's Hardware, který zveřejnil seznam desek společnosti Asus, které mají podporovat Ryzen 3000. Seznam webu Tom's Hardware neobsahuje desky s čipsetem A320. Některé další weby tento seznam převzaly a odprezentovaly jej zhruba v duchu „Asus oficiálně ohlásil podporu Ryzenů 3000 na těchto deskách…, ale A320 podporované nebudou“, což má ovšem k realitě daleko.

Celá věc se má tak, že výrobci desek rozhodně podporu žádných konkrétních nových procesorů na žádné konkrétní desce neslibují (zatím). Pouze existuje předpoklad (teoreticky správný), že desky vybavené BIOSem s jádrem AGESA 0070 a 0072 jsou Zen 2 (tzn. 7nm Ryzen 3000) kompatibilní. Výrobci desek v posledních dnech publikují BIOSy postavené na těchto verzích AGESA pro konkrétní modely desek a některé weby sledují, ve specifikacích kterých desek se aktualizace objeví a takto vytvářejí seznamy „Ryzen 3000-kompatibilní desek“.

Nikdo ovšem v tuto chvíli neví, zda podpora v rámci AGESA 0070 / 0072 je definitivní, nebo jde spíše o ranou fázi podpory a krátce před vydáním Ryzen 3000 bude vydána ještě jedna vlna BIOSů, která definitivně potvrdí, která deska 7nm Ryzeny zvládá a která ne. Osobně si proto myslím, že na definitivní závěry je brzy. Všimněte si však, že všechny dosud publikované (údajné) informace o (ne)kompatibilitě vycházejí pouze z toho, zda v posledních dnech výrobce desky pro konkrétní modely zveřejnil nebo nezveřejnil BIOS s jádrem AGESA 007x.

Tato strategie zjišťování informaci má totiž ještě jednu slabinu. Protože se ve výčtu desek Asusu s aktualizovaným BIOSem neobjevily modely s čipsetem A320, můžeme leckde číst, že tyto desky Ryzen 3000 nepodporují. Jenže pokud si otevřeme stránku třeba takové Asus Prime A320M-K a podíváme se na aktuální dostupnou verzi BIOSu, dočteme se:

Verze 4602
2019/03/25 10.15 MBytes
PRIME A320M-K BIOS 4602
Update AGESA 0072 for the upcoming processors.
ASUS strongly recommends that you update AMD chipset driver 18.50.16 or later before updating BIOS.

Tedy „update AGESA 0072 pro nadcházející procesory“. Rozdíl je oproti ostatním deskám jen v tom, že zatímco ostatní dostaly AGESA 0072 až v dubnu (mnohé koncem dubna), model s čipsetem A320 byl na verzi 0072 povýšen již v březnu. Takže samotný fakt, že se desky s čipsety A320 v posledních dnech neobjevily mezi aktualizovanými, nic neznamená (rozhodně však není pravda, že pro ně nebyl aktualizován BIOS). Ony totiž byly aktualizovány již o měsíc dříve než ostatní, což patrně četným webům uniklo a bez ověření informace na webu z toho začaly vytvářet nepodložené závěry.

Pokud budeme předpokládat, že pro podporu Ryzen 3000 stačí BIOS s jádrem AGESA 0070 / 0072, pak desky s čipsetem A320 nejsou o nic méně kompatibilní než desky s čipsetem B350 nebo X370. Pokud bychom byli naopak kritičtí a nevyvozovali z verze BIOSu žádné závěry, pak nelze kompatibilitu zatím přisuzovat žádné základní desce. Krom toho je třeba dávat pozor na ještě jednu informaci: Například MSI vydala seznam desek kompatibilních s „Ryzen 3000 APU“, což však je 12nm Picasso (Raven Ridge-refresh) s jádrem Zen+. Pokud výrobce hovoří pouze o „nadcházejících procesorech“ nebo „Ryzen 3000 APU“, nemusí to nic vypovídat o podpoře Ryzen 3000 CPU, tedy 7nm Zen 2. Nejspolehlivější tedy bude pár týdnů počkat, až se objeví konkrétní seznamy vytvořené přímo výrobci, ve kterých bude zcela jasně vyjmenovány názvy konkrétních procesorů, které jejich desky podporují. Stávající dedukce postavené na kompletních informacích mohou být silně zavádějící (viz rozpor mezi tím, co se objevuje v novinkách o podpoře Asusu desek s A320 a tím, co má Asus skutečně na webu) a jejich autoři se vám stejně za jejich správnost nijak nezaručí.

Závěrem lze říct, že podobně jako pro své desky vydal nové BIOSy Asus, tak učinil i ASRock. I v jeho případě najdete zmínku o podpoře AGESA 007x i u desek s čipsetem A320.

Diskuse ke článku Jak to bude s podporou Ryzen 3000 / Zen 2 na čipsetu A320?

Žádné komentáře.