Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak bude vypadat high-endová platforma Intel postavená na „Sandy Bridge“

Intel Leap Ahead logo
Zdá se vám šestijádro od Intelu postavené na mikroarchitektuře „Nehalem“ jako snob-end? Nebojte, Intel už chystá na mikroarchitektuře „Sandy Bridge“ nástupce s krycím označením „Waimea Bay“, což je celá platforma postavená na čipsetu „Patsburg“ a procesorech „Sandy Bridge-E“, které dostanou taktéž šest jader, k tomu 15 MB Smart Cache, AVX instrukce, čtyři paměťové kanály a 2011 kontaktů na spodku procesoru…

Hovoříme pochopitelně o procesorech vyráběných 32nm procesem. Rozdíl oproti mikroarchitektuře „Nehalem“ nebude tak výrazný jako mezi „Nehalem“ a Core (použité v Core 2 Duo / Quad). V podstatě půjde především o nové AVX instrukce (Advanced Vector Extension), které se budou hodit aplikacím závislým na operacích v plovoucí řádové čárce (pochopitelně aplikace musejí umět ty instrukce využívat, stávajícím to tedy nic neřekne). Integrovaný paměťový řadič bude, jak již bylo řečeno, čtyřkanálový a momentálně se předpokládá, že snese celkem až 32 GB RAM v DDR3 modulech, počítá se určitě s podporou DDR3-1600 pamětí. Napájecí napětí samotného řadiče bude sníženo na 0,85 V ze současných 1,1 V.

Intel Advanced Vector Extension (AVX) v mikroarchitektuře Sandy

Do procesoru se oproti současné high-end platformě přesune také PCI Express řadič (dnes součást čipsetu Intel X58), který navíc povýší o další generaci na PCI Express 3.0 se signálovou rychlostí 8 GT/s (nebo 8 GHz, jak chcete, mimochodem podle informací z loňského srpna se PCIe 3.0 odkládá na rok 2011, tak snad to v Intelu stihnou). PCI Express logoVzhledem k dalším úpravám protokolu by však měla být reálná datová propustnost dvojnásobná oproti PCI Express 2.0 (5 GT/s), s níž bude kompatibilní, stejně jako se staršími generacemi. Procesor ponese celkem 40 PCIe linek, o 4 více než čipset Intel X58. TDP procesoru zůstane v mezi 130 W, v nečinnosti (stav C6) si vezme 23 W. K mání bude jak šestijádrová, tak i čtyřjádrová verze, chybět nebude ani Turbo Boost a Hyper-Threading.

Jak již bylo řečeno, procesor ponese hodně kontaktů (PCI Express linky a další paměťový kanál si prostě vyžádají své). Budeme tedy hovořit o socketu LGA2011, celý procesor má mít rozměry 52,5 × 45 [mm], bude tedy ještě větší než současné high-endové Core i7, které má 42,5 × 45 [mm].

Komunikace s čipsetem již nebude řešena formou QPI, ale DMI2 o propustnosti 2 GB/s plus PCI Express 3.0 ×4 o propustnosti 4 GB/s. Oba spoje budou jednosměrné, můžeme tedy jen hádat, který půjde kterým směrem. 6Gb/s SAS logoČipset se momentálně nazývá „Patsburg“, ve finálním značení můžeme opravdu jen hádat, že to bude třeba X68, nebo něco úplně jiného. Každopádně čipset už bude opět zase jen takovým „jižním můstkem“ a z toho budou vyplývat jeho vlastnosti. Protože ale na jižních můstcích není už moc co vylepšovat, museli v Intelu prostě něco přidat. USB 3.0 to prý nebude, to se asi nestihne, takže v Intelu sáhli k Serial Attached SCSI (SAS). Čekejme tedy šest SATA portů a dokonce osm SAS portů (ty vypadají stejně jako SATA, dokonce jsou se SATA protokolem kompatibilní, jde na ně SATA disk připojit, ale obráceně to nejde, na SATA řadiči SAS disk nepoběží). Ze šesti SATA portů budou jen dva 6Gbitové, zbytek bude 3Gbitový, ale všechny bude možné použít pro jedno RAID políčko. SAS porty budou všechny 6Gbitové (včetně kompatibility se 6Gbitovým SATA). Intel bude doporučovat k této high-endové platformě také své high-endové SSD, 6Gbitové „Taylorsville“.

Čipsetu nebude chybět rozhraní pro gigabitový ethernet a konečně zde bude také plnokrevné PCIe 2.0 rozhraní, tedy linky o signálové rychlosti 5 GT/s. Těch by mělo být celkem 8 a pro případ, že by to někdo potřeboval, nebude chybět ani stará dobrá PCI sběrnice. „Patsburg“ by měl být u Intelu prvním čipsetem, u nějž nebudou další verze (stepping) řešeny hardwarově, bude k tomu sloužit vnitřní firmware čipsetu, který bude možné upgradovat (tvůrce slavného viru „Chernobyl“ přepisujícího BIOSy základních desek se jistě začíná potutelně usmívat ;-).

To by bylo prozatím vše, připomeňme, že jsme si povídali o high-endové platformě, která rozhodně nebude levnou záležitostí. Pokud budete chtít od Intelu něco levnějšího a zároveň aktuálního, počkejte si do prvního kvartálu roku 2011, to Intel uvede „Sandy Bridge“ mainstreamovou platformu s čipsety P67 a H67 v socketu LGA1155. V čipsetech bude také 6Gbitové SATA (dva porty 6Gbitové, čtyři 3Gbitové), taktéž nebude USB 3.0 a chybět bude dokonce i PCI. V procesorech bude stávající PCIe 2.0 rozhraní, nikoli 3.0.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak bude vypadat high-endová platforma Intel postavená na „Sandy Bridge“

Středa, 21 Duben 2010 - 17:28 | giff | Ja bych doufal v podporu USB 3.0 u AMD. Kdyz s...
Středa, 21 Duben 2010 - 13:30 | Nalim | Nejak nechapu, proc by Intel nemel stihnout USB 3...
Středa, 21 Duben 2010 - 08:28 | Mumak | Noo, v SNB bude este mnozstvo inych zmien v CPU...
Středa, 21 Duben 2010 - 08:19 | Ondar | Četl jsem to dobře? Z procesoru do "čipsetu...
Středa, 21 Duben 2010 - 07:38 | kypec | Aspoň sa to ľahko zapamätá: nový socket LGA2011...

Zobrazit diskusi