Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak dosáhne APU Phoenix výkonu GeForce RTX 3060M?

Zní to pěkně, asi zatnu zuby a počkám. Moje 2500u s 8cu Vega už je docela dýchavičná, ale v 14" verzi moc výběr není, nebo v dost vysoké cenově hladině. Pokud taková 35W R5 zvládne nahradit 100W combo na úrovni 3050M tak na FHD hraní i práci pro mě optimální řešení, pokud to nezazdí mizerný panel a špatná rozšiřitelnost paměti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký důvod k těm 20-24 linkám PCIe být musí... Akorát mne žádný nenapadá :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co treba vetsi uplatneni v desktopu? 16 linek pro slot a ctyri pro ssd..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt ale tech 24 linek mas od AMD jiz dnes, jak sam pises, 16 pro externi grafiku, 4 pro NVMe a 4 pro cipset samotny, spis by se hodilo tech linek 28 aby mel clovek moznost navesit si i druhe NVMe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ktery apu ma 24 linek??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5600g ma 24 linek:

16x pro externí grafiku
4x pro jedno nvme
4x pro kominukaci s cipsetem

=24.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ale ja nemluvim o linkach pro chipset.. kdyz ma dojit ke zvyseni poctu pcie linek, tak je zjevny, ze nepocitaj linky pro chipset, jinak by to nebylo zvyseni.. zadny apu nema 24 pcie linek..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle procesory 16 PCI-e 5.0 linek pro GPU moc nevyužijí. Stačily by 4, maximálně 8.
Umím si představit, že celkem 12 linek by stačilo. 8 pro GPU, 4 pro SSD. A pokud by bylo potřeba pro nějaké embedded využití víc, pak se to dá rozdělit na 4+2+2+2+1+1, a to musí stačit na leccos. Na PCI-e 5.0 je to totéž jako 16+8+8+8+4+4 linkek na PCI-e 3.0... A kdo z nás to má? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně by stačilo víc pracovat s daty - nějaké RAID pole, lepší síťová a zvuková karta a najednou už těch 24 linek ani nestačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta paměťová propustnost bude VELMI zásadní, protože 1536SP na 3GHz to už je opravdu slušné dělo na to, aby se krmilo prostými operačními pamětmi - i když velmi rychlými.. (Pozor takové extra rychlé operační DDR5 budou zkraje velmi drahé, takže to je třeba promítnout do ceny celé integrované grafiky)..

Je obecně známo, že i starší AMD integráky brzdily RAMky, i když to byly nějaké lepší moduly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze se Phoenix bude skladat z obdoby technologie Infinity Cache a samotne V-Cache, nemozne to neni, Infinity Cache AMD jednoduse vytvori z jiz jednolite L2 cache ktera navic dosahne 2x cili 32MB a V-Cache k tomu prida dalsich 64MB ktere budou utvaret samotne pole pro Smart Access Memory, cili pamet plne alokovana/vytvorena jako buffer pro to co procesorova jadra muzou predat jadrum grafickym a zbytecne tak neplnit operacni pameti, prave v tom je to kouzlo, stale univerzalnejsi hardware dokaze udelat/zpracovat za chvili cokoli, proto i ta RDNA III, protoze ma byt jeste unifikovanejsi.

Z MX rady grafik od NVIDIE se stane mrtvola, pro mne osobne je MX-ka od zacatku pitomost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NO jen aby to tak nějak bylo, protože 1536SP na 3GHz to je tak ekvivalent RX6600 a to je na segment "integrovaná grafika" sakra dělo.
APU bude mít každopádně propustnost menší i kdyby se v AMD rozkrájeli. Tak snad to nebude silně nevyvážené.
Po RX6500 už s nevyvážeností zkušenost je :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude jen max krátkodobý boost,v reálu bych čekal že se to běhat kolem dvou, takže při nějakých 30w TDP by to mohlo být kolem 50% té 6600 a 40% paměťová propustnost, což by mohlo být na úrovni té 6500. Což by na běžné pohrání ve FHD na notesu většině lidí mohlo stačit, mě teda určitě :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jak bude ta architektura pracovat s cache. Obecně už řada 6xxx ukazuje, jak moc může velká grafická cache pomoci a jak moc vlastně tradiční přístup do grafické paměti plýtval propustností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

32mb l2 cache a 64mb vcache v apu?? tak to ti asi nevadi ze by to stalo 800 usd..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak počítáte cenu cache, to mne zajímá. Navíc jestli nějakou cenu máte na 7 nm, nadále platit asi nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

novy procesy neskalujou sram, takze amd dela vsechno proto, aby co mozna zmensila podil sram na plose jadra.. takze kdyby na monolitu hodili 50mm^2 jen na l2 cache a jeste k tomu davali vcache, tak se proste dostanou nakladama uplne mimo.. novy procesy zlevnujou logiku, sram ne..

hele, 7nm wafer stoji 9346 usd, 5nm wafer stoji 16988 usd..
https://diit.cz/sites/default/files/tsmc_wafer_price.png

5nm proces skaluje sram jenom 1,35x..
https://fuse.wikichip.org/wp-content/uploads/2019/10/tsmc-n5-overview.png

takze kdyz bude 50mm^2 sram na 7nm stat 100% ceny, tak 5nm proces to zmensi 1,35x ale zdrazi 1,82× takze ta stejna sram na 5nm bude stat 135% ceny 7nm verze.. proste bude o 35% drazsi.. amd investuje prachy a vyvoj, aby tomuhle zdrazovani predesla vyhozenim l3 z hlavniho jadra, aby ji vyrabela na procesu na kterym to vyjde levnejc.. takze nebude delat ptakoviny jako cpat do apu 32mb l2 cache, aby to na 5nm procesu bylo jeste drazsi nez na 7nm.. tam se to vyplati resit logikou, kterou 5nm proces skaluje 1,8x.. takze treba ta komprese a dalsi optimalizace, ktery stojej tranzistory ale ne sram..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže je reálné, že by V-Cache ale vlastně i celá společná cache pro CPU i GPU byla vrstvená. Nicméně pokud neškáluje SRAM, jak je možné že u procesorů rostou kapacity L1 a L2? Podle mne škáluje, ale méně než logické obvody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v cene za jednotku kapacity neskaluje.. teda skaluje reverzne.. (: cim novejsi proces, tim stoji jednotka kapacity vic..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stále si nejsem jistý, zda ta procenta takto přesně sedí. Záleží snad i na tom, jak je nastavený výrobní proces. Jestli je prioritou poměr výkon / spotřeba nebo dosažitelný takt a nebo hustota tranzistorů na plochu. To co uvádíte je spíš maximálně nevýhodný poměr pro cache / SRAM strukturu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv paměťového je bohužel problém - je to vždycky kombinace tranzistor(y) + kondenzátor(y). Tranzistory škálujou dobře, kondenzátory na těch malých nm už hodně pitomě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady buď nevíte a nebo kecáte. Kombinace tranzistoru a kapacity se týká pouze dynamické paměti, tedy DRAM a všechny DDR a HBM. Statické paměti jsou z klopného obvodu a tedy bez jakéhokoliv kapacitoru. Právě proto jsou rychlejší, ale zabírají větší plochu na buňku. Mě pořád vrtalo hlavou, co mi na vašem vnímání cache nesedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, kapacita je jen u dynamické RAM, cache je SRAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná to bude znít paradoxně, ale pokud nás zajímá praktický, nikoliv teoretický výkon těchto APU, tak by nás nemuselo zajímat ani tak APU samotné, jako spíše cena vysoce taktovaných DDR5 modulů a jejich stabilita na budget/mainstreamových deskách.

Málokdo páruje APU do 10 tisíc s pamětmi za 20 tisíc. Stejně tak se obvykle nedává do top desek. Otázka by teda měla znít jaké max. frekvence DDR5 pamětí utáhnou mainstream desky pro toto APU a na jakých DDR5 frekvencí se bude lámat poměr cena/výkon u DDR5. Když budou paměti nedostupná mizérie, většina to bude párovat s těmi nejhoršími moduly a tedy veřejnosti známý výkon bude jinde než když budou superrychlé DDR5 za babku a bude je k tomu párovat skoro každý.

Tak to prostě je. Vidím to u svého současného 5700G. Prostě lidi si myslí, že to má nějaký výkon, který odpovídá zhruba nepřetaktovanému modelu na stock chladiči (protože k němu přibalovali) a s pamětmi kolem 3000Mhz (jedni používaj 2666, jiní 3200Mhz). Já tvrdím že výkon je o desítky % výš a můžu to dokázat měřeními. Když něco do diskuze hodím, tak mě to ani někteří nechtějí věřit, že prej tolik v žádný recenzi neviděli. Jenže ona taky žádná recenze na netu to netestovala OC s RAM na 4733Mhz a IF 1:1. A prostě o tom to je. APU nemají určitý iGPU výkon jako dedikované grafické karty, ale mají naopak cosi jako "rozsah výkonu". Ten se klidně může lišit až o 40+%. Bohužel tradiční redakce nechápou specifika těchto produktů a testují je vždy jako grafické karty, což je samozřejmě blbě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký MB zvládá Infinity Fabric na 2366MHz?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte B550I ProAX, ITXová Aoruska rev 1.0. Podle mě by to dalo i víc, ale mám jen mizerné 4600Mhz paměti, které chodí na 4733Mhz, alespoň s nezměněným CL16. Nechci zvyšovat CL, ani voltáž pamětí nad to, co mají psané.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by člověk kupoval APU, které je spartánským kompromisem na již vyběhané nebo nějaké meziplatformě, k tomu drahé paměti, drahou desku a celé to taktoval do extrémů. 5700G to absolutně nepomůže, z grafického hlediska to je horko těžko použitelný low end i kdybys z toho vyždímal 50% navíc. Kromě toho přibudou problémy s chlazením a zvýší se spotřeba. APU je o tom, že ho člověk nacpe do kompaktní krabičky nebo to je v notebooku, tudíž nějaká suprčupr deska a taktování jsou sci-fi. Do desktpu to skládá hodně málo lidí, protože za stejný peníze nebo s minimálním příplatkem se dá pořídit PC s normálním GPU, které bude mít násobně lepší grafický výkon a bude to celé normálně upgradovatelné.

Ani ten Phoenix nebude nejspíše žádný zázrak, v případě znatelného grafického výkonu k tomu bude nesmyslná cena.

Edit: reakce na mašinu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to,že to mám, neznamená přece, že to doporučuji. Navíc jsem to v přispěvku i nedoporučil, když jsem v něm vysvětlil, že to, jak je výkon igpu vnímán jako průměr určuje dostupnost pamětí a mainstream/lowend desky které to zvládnou na určitých frekvencích. Ale stejně se tu musí vždycky najít někdo kdo nečte a jakože mě důležité poučí tím co už jsem řekl. Ironický potlesk + palmface člověče

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu se najdou lidé, kteří kupují desktop PC aniž by na něm primárně hráli hry. Pro takové lidi v podstatě jakákoliv dedikovaná grafická karta nedává žádný smysl. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mno jo, APU potrebuji HBM jak koza drbani, zatim to zabiji cena, ale co je dnes, nemusi byt zitra....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle není pravda. iGPU potřebují popohnat datovou propustnost a to lze různými způsoby, vlastní frame buffer je jen jednou z nich a takto zcela konkrétně ve formě HBM je to nepravděpodobné už proto, že od dob Vegy od toho v consumer segmentu upustili. Pravděpodobnější by byla IC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.