Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak NEstavět počítač

Tak to s Vámi fakt soucítím. Tak jednou za půl roku se mi do ruky dostane něco podobného. Sice obvykle bez krve a bez nalomeného SATA, ale jinak by to sedělo... Proč si sakra lidi nenechají to poskládat někomu ... no, řekněme někomu, kdo tomu trochu rozumí? Ale to bych chtěl asi moc. Dneska mi například přistál na stole "notebook", na který si majitel stěžuje, že je pomalý... No, aby ne. Prý půl roku starý. Nějaké HP, Celeron N(něco) - prostě Atom, 2GB RAM (bože!!!) a 500GB 5400ot. disk... A diví se, že při práci v (nelegálním) photoshopu (a prý i se dvěma záložkami internetu) je to pomalé... Rozebral jsem to, vevnitř to taky vypadalo poblitě, samý prach, nehledě na ulomenou nohu. Přidal jsem 4GB modul, vyměnil disk za SSD (měl jsem v šuplíku starý 128GB OCZ Vertex4), vyčistil, bla bla, a doporučil si koupit co nejdříve jiný a tento předat třeba prarodičům "na internet"...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A to jste měl štěstí, že tam dokonce lze tu RAM přidat (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to je tím, že ti co tomu vůbec nerozumí ani nerozumí tomu jak poznat toho co tomu slušně rozumí. :-) Prostě je opijete rohlíkem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rohlík je náhodou dobrá služba, když nemáte čas nakupovat ;D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. A opít se na rohlíku dá velmi slušně - např. https://www.rohlik.cz/hledat/diplomatico

Jen ta cena je celkem nechutná, dá se to koupit za 900 Kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"díky vysokým teplotám by šly některé komponenty poměrně rychle do kopru"

Nesmysl.
Nasi maji letite Core2Quad s GeForce GTS250 ve skrini od Eurocase (zadni 80mm vetracek nema moc sance foukat ven, protoze perforace je par malych direk), teplota procesoru i grafiky se ve Windows na plose drzi na 60 stupnich, pokud se na tom neco trochu dela, nemaji problem lezt teploty na 70 stupnu a systemovy SATA disk je malinko nad 50 stupnu, nad nim je jeste PATA disk a ten ma provozni teplotu 55 stupnu.

Ten smejd nechce chcipnout a nasi odmitaji nove PC, dokud to stare funguje!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

vaši na tom paří poslední herní pecky na ultra ve 4K ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Monitor Samsung 22" 1680x1050, taky nechce chcipnout.
Hraje se predevsim nejoblibenejsi PC hra vsech dob.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solitaire?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale GPU i CPU atakovaly 90°C a disky 60+

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ok, jsem to jen prolitnul a nevsiml jsem si tech 90 stupnu. To pak OK, devadesat to dlouho vydrzet nemuze. U tech disku je taky fakt, ze tam s kazdym stupnem nahoru rapidne sance na umrti stoupa a mezi 55 a 60 muze byt velky rozdil pravdepodobnosti, ze to umre.
Chtel jsem jen rict, ze obcas honime teploty, ale ty komponenty dlouhodobe vydrzi mnohem vic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, vetsina notebooku jede na 90 stupnu v zatezi celkem bezne. Treba muj Thinkpad X220. Clovek to ani neudrzi v ruce jak je celej pocitac horkej. A to uz mu je skoro 8 let a krome ty teploty je naprosto v pohode. Plotnovej disk je taky kupodivu puvodni, ale tam by clovek cekal, ze toho vydrzi o dost vic nez ty desktopovy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky hreji, o tom zadna..ale zase vetsina lidi jej nevyuziva na max.Vetsine uzivatelu ty notebooky, pokud zrovna nehraji delaji prdlajs, takze ty komponenty nebudou dlouhodobe tepelne namahany, Pltonove disky vubec bzvalo to prvni, co umiralo.

Zajimave by spis bylo dlouhodobe srovnani desktopu s podobne vykonym notebookem (v ramci moznosti), ktere se opravdu pouzivali intenzivne.Tipnul bych si, ze u toho notebooku bude dchazet po mozna 2-3 letech casteji k nejakemu hw/mechanickemu problemu nez u desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží jak se k tomu ten uživatel chová a co je to za stroj, když je někdo prase co nad tím jí, nosí to v tašce s nákupem, semtam to upadne, tak je pravděpodobnější, že notebook bude smutný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja na tom x220 mam Gentoo. To znamena, treba kompilace novy verze Firefoxu vytizi CPU na max asi tak na 8 hodin. Ale i blby Youtube video zvedne teplotu k 90 stupnum, vzhledem k tomu, ze Firefox na Linuxu nevi co je video akcelerace. Takze ne, neodejde po 2, 3 dokonce ani po vic jak 7 letech. Jediny co zatim odeslo je baterka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

90°C je na X220 docela dost, doporučuju vyčistit a přepastovat, nevím jaké tam máte CPU, ale mělo by to být rozhodně méně, spíše tak 80°C max, tedy pokud se jedná o tlustou X220.

Jinak desktopová CPU benefitují z nižších teplot, stejně jako grafiky, je tam nižší leakage, mohou dosahovat vyšších frekvencí a tak podobně, 90°C bych tedy v desktopu neoznačil OK, mobilní CPU mají typicky limit vyšší, často navíc běží na nižších frekvencích s drsnějšími power limity a mají agresivnější throttlování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerikam, ze je to OK, ale ze ty procesory vydrzej docela dost.
Ta x220 bezne v zatezi dosahuje na 95 stupnu. A to sem zkousel i vymenit chladic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak je to normalni x220 s i5-2520M. Ono kdyz si clovek uvedomi, jak mrnavej chladic ma uchladit kolem 60W (celkova spotreba v zatezi podle notebookcheck.net)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx
2 veci, z mojej skusenosti stare CPU Q6600 pri 105W TDP pracovalo s teplotou 65-70 stupnov normalne a ked mi raz vliezol kabel do ventilatora tak slo na 95 stupnov. a bez problemu (nehral som hru)
taktiez odolnost komponentov vyrobenych do 2010 mala vyssiu odolnost ako teraz.
druha vec, ja mam tiez starsie pc :D ale novy Acer Nitro 5 s Ryzen 7 2700 U sa mi paci, len netusim ako dlho vyzdrzi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som už nespokojný, keď má moje Q6700 nad 60°C aj keď viem, že 70°C by neboli problémom, ale keď už mám Feru 1224, tak nech to chladí poriadne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to ano, ja pouziam na cpu Scythe shuriken
ale slo o to ze to zvladaju. dokonca v dell gx620 cpu obcas skace nad 70 (P4 650)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravil mistr kterej skládá amd apu se single Chanel. :-) ten komp vypadá jako bys ho stavěl s Crhou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč si radši za 100Kč nekoupí kus dřevotřísky z hornbachu a nepřišroubuje to na desku, mnohem lepší než tahle prasárna. Nikdy jsem nepochopili lidi co kašlou airflow, přitom to je základ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč kupovat dřevotřísku, když to můžu zavěsit za hřebíky na zeď zadarmo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No prrr kilo hrebiku je za cca 30 korun :) ale v tomhle pripade bych radeji pouzil hmozdinky a nebo to nechal jen tak volne lezet a to uz by bylo opravdu zadarmo :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad v každé domácnosti se nějaká skoba nebo hřebík najde ;D

Volně ležící zabírá místo na stole, takže Vás to stojí víc peněz než jen tak pověsit na zeď :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po rekonstrukci je to slušné - dobrá práce.
Podle mě je dobré, že se hodně lidí nebojí se pustit do stavby pc, dnes je spousta i dobrých návodů na YT, ale pokud začínám, nehrnul bych se stavět pc někomu "známému", potom to takhle dopadne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naopak - doporučuji postavit 1-2 PC známým, něco se na tom naučit, a teprve pak si postavit něco pro sebe :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za svuj krátký život (30) jsem si od 16ti postavil 3 PC. S životností 5+ let. Udržoval jsem je aktuálnější přidáváním RAM a SSD výměnou grafik. A potom spousty dalším lidem v okolí,ale své si člověk piplá nejlíp. Nikdy žádná reklamace.

Ale abych se dostal k tomu proč píšu. Dbám na airflow a nesnáším cable management. Aby to vypadalo vpředu musí to být ošklivý v zadu :D Teď u posledního mam trochu vyboulenou zadní bočnici ale kam má člověk schovat ty metry kabelů :D

https://www.rajce.net/a7633167#20180425_152815.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to kamarád, neumí to no co.
Ale když se kouknete co se prodává v obchodech za profi věci tak je to tragédie nejvyššího kalibru. Super komponenty a k tomu nějaká BRZDA. Například klasický HDD.
A nejhorší je to s prodavači. Dvakrát moje známé podvedli, neměl jsem čas tam zajít osobně, tak jsem jim napsal nákupní seznam. Prodavač jim vnutil 3x dražší šmejdy, ale 5x pomalejší. Nebojí se že jim někdo rozbije hubu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ochranka je vyvede ;)

Ale ano narazil jsem samozřejmě i na bullshitné hotové sestavy, moc mě bavilo, když Lynx svého času zalepoval SATA porty, RAM sloty a tak podobně..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Důvodem této úžasné činnosti měla být nemožnost upgrade a nutnost nové sestavy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ano, dokonce někteří prodejci dávali takové ty plomby na bočnici, aby si zlý uživatel nepřidal RAM, nebo třeba disk a tak podobně. Naštěstí se to už neděje, nebo ne tolik.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"někteří prodejci dávali takové ty plomby na bočnici"

a to je překážka? V EU ale i US je to maximálně známka toho že to někdo otevřel, ale otevření nijak nezříká prodejce odpovědnosti za výrobní vady. Chybějící pečetě jsou maximálně něco co hyzdí vzhled, když jsou viditelné

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš pak neuznávali záruku, když to někdo otevřel, v USA myslím lze tyhle pečetě ignorovat, u nás ale ne pokud se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, bylo to čistě kvůli omezení četnosti reklamací kvůli vytřepanému konektoru během přepravy... Ovšem někdy to s tím lepidlem fakt přeháněli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pocul som, ze v cechach si firmy najimaju mladistvych a stredoskolakov na ciernu pracu ktori robia v pivniciach pocitace za minimalku...ako fakt bez srandy...to vyzera presne na tento pripad

btw, vsimol si niekto datumu vyroby WD Green? 9.april.2009 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem dodat, že ten 1TB WD Green pochází z původního staršího počítače, kde sloužil jako systémový a datový disk v jednom. Tady se jen přidal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak podla testov je rozdiel minimalny :) je vidiet ze dnesne komponenty znesu dost vela vid.: zablokvoany ventilator
ja mamnaprikad pc co bezi 9 rokov (GA-P55-UD4) a je pustene 16 hodin denne a nemam ho vobec v ziadnej CASE je len prisrobovane na podkadovom plechu a tiez svina nechce stale umret...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem hlavně neudělal pořádný test, kde se zatíží CPU i GPU najednou, typicky to byly činnosti co vytíží jen CPU, nebo jen GPU.

Nicméně v delší herní zátěži by to asi bylo smutnější a jakmile by se ten zdroj zaprášil ještě víc, tak by to bylo ještě horší, včetně zbytků ventilátorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono "snese hodně" je relativní pojem. Dneska je v každém prdu nějaká forma ochrany, ať už throtling, nebo odpojení od napájení při překročení nějaké hraniční hodnoty.

Tohle se začalo nasazovat pozvolně řekněme po roce 2000, někde pomaleji, někde dlouho ne, ale postupný výskyt se dal pozorovat. Dneska CPU/GPU nemůže umřít na přehřátí, může umřít jen na studeňák, defekt v pouzdru a nebo vysoké napětí/nadproud/el. defekt. Dnes by dokonce nějakou formu ochrany měli mít i spínací prvky ve VRM, což je dobré, protože tohle bylo dlouhodobě podle mne podceňováno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, nejvíc co tam bylo v ohrožení jsou ty staré disky. Měl jsem ve stejné skříni - tedy stejné, byla to Eurocase, ale plechy jsou stejné, má to jiný předek.Bylo v tom Pentium s GTX960 a shoda náhod, stejný zdroj. Měl jsem ale uzší desku (šířka iATX, výška mATX) takže vedle desky se vešlo namontovat SSD, HDD pak nekolidoval s pamětí a vešel se do 3,5" externí pozice. Grafika i CPU byly teplotou naprosto ok, ve větší skříni mám stejné teploty, ale disky šly na 50 stupňů, plotňáku to už asi může vadit, SSDčko by to mělo vydržet. Poslední SSD co jsem kupoval (Intel 660P) se drží při zátěži mezi 68-70°C výš to nejde a je to také hodnota kterou uvádí výrobce jako provozní, takže, být tam jen SSD, tak bych to nechal.

Ale i v té malé skříni jde udělat cable management trochu lépe:

i3-540 + GT1030
http://download.jirikocman.cz/i3-540/IMG_20180623_184833.jpg

Q6600
http://download.jirikocman.cz/q6600/IMG_20180610_160704.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se celkem i divím, jako sice je to alobal, ale nějakou vlastnost odvodu to má. Já měl hodně starej EC ML514? nevím už, stálo to necelou tisícovku i se zdrojem (tehdy - 2005?). Ta kysna by se tu někde ještě měla válet, nicméně plech byl šedivý a s "práškovým" povrchem, nevím jestli to byl lak, nebo nějaká úprava, každopádně to teplo spíš odpuzovalo. Měl jsem tam WD RE (tehdy ještě PATA edice), ten tolik netopil a držel se pod 40°C, následně jsem upgradnul na satovej WD RE3 a tam už to šlo přes 40°C, v horkých dnech i přes 50°C. Čili nějakej odvod tam byl, ale nestálo to za řeč, navíc tyhle disky opravdu nejsou moc chladné. V jiné papírové kysně s lesklým plechem byl odvod lepší, byť to taky nebylo dobré.

SSDčka mají jeden problém, pokud je to SATA disk ve 2,5" obalu, pak se poslední dobou používají spíše plastové obaly a ty opravdu neodvedou ani prd. Já tu mám průmyslové microny a krucinály, všechny ještě celokovové se žvýkačkou, takže odvod tepla tam nějaký je a ty disky jsou celkem chladné. Jedinej NVMe disk je i750, tam je velkej hliníkovej chladič a i se špatným airflow je teplota dobrá, s přísunem vzduchu ze předu je jen teplý, do 40°C a teplotu si stabilně drží.

Horší je to obvykle s VRM a o co horší, je nutné mít poblíž kapacity, ideálně co nejblíže a navíc jsou obvykle kvůli proudovým nárokům připojené sílnými polygony mědi, které teplo dokonale přenesou. Takže pokud je špatně chlazeno VRM jako celek, pak se teplo ze spínacích prvků přes měď/DPS dokonale přenese i na ty elyty/polymery, a to hlavně rovnou na elektrody. To samé pak platí o zdrojích, laciný zdroj má horší účinnost, když to výrobce ještě udusí, aby to bylo tiché a uvnitř šetřil na pasivech, může teplota jednotlivých součástek individuálně dosáhnout vysoké teploty, velmi podceňovaná věc.

Ale abych jen "nerozdával rozumy", mám tu průmyslové PC od Axiomteku, hliníková "kostka", komplet pasiv s C2D T7200, frčí to stabilně už asi 5 let a i přes perné dny to nepřeleze 60°C, ten stroj má krásně stálou teplotu a ještě donedávna tam frčel 2,5" 80GB disk od fujitsu. Před nasazením do ostrého provozu jsem ten stroj dva dny dusil benchmarkem, abych věděl co to žere a jak moc to topí, přes 60 to nešlo, víc jak 40W to necuclo, airflow logicky nula, neb tam není žádnej ventilátor. Dávno bych ten stroj nahradil lepším, ale ty provozní vlastnosti pasivu jsou tak výborné, že jsem mu pouze vyměnil pro jistotu disk. Za těch 5 let jsem ho nemusel rozdělat, nějak na něj šáhnout a podobně, což přebije naprosto všechno, vzhledem k prašnosti, která tu je fakt extrémní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár neutříděných poznámek, in no particular order:

Palec nahoru za zápal pro věc, ale ruku na srdce - 95% skládaných stolních počítačů člověka po otevření nenadchne. Jasně - ono je potřeba článek trochu přikořenit, je to pak čtivější...

U pracovních strojů prakticky neexistuje, že by někdo přidal ventilátor navíc. EDIT: já přidávám ventilátory s gustem. Ale dost mě štve, že přídavné ventilátory dostupné v PC shopech jsou obvykle hrozné šunky. Jako oční výtěr na jedničku: průhledné, barevné, svítivé... ale životnost bídná, ve srovnání s tuctovým levným černým Sunonem z GME/TME apod. (mám rád jejich ložiska VAPO). Blbé je, že ventilátory z bastlířských krámů se do počítačů úplně nehodí: konektory bych si ještě nakrimpoval, ale trochu vzácné jsou už ventilátory třídrátové (s výstupem čidla otáček) a čtyřdrát s PWM se v bastlířském sortimentu koupit nedá. Čtyřdrát s PWM znamená koupit nějakou PC-tuningovou hrůzu. Pod naleštěnou samolepkou levná šunka made in Bangladesh, s ložiskem co se za tři měsíce zadře.

Zdroj vespod je jednoznačně specialita prémiových skříní, naprostá většina standardních mini/midi/big-towerů mají dodnes prostor pro zdroj nahoře (a standardní zdroj má ventilátor orientovaný tak, že výfuk je dozadu ven ze skříně). Šedivá konfekce mizí spíš díky tomu, že skládaný desktop si dneska málokdo na práci koupí, všichni dneska kupují na práci notebooky.

Ta leštěnka od Zalmana je každopádně nefér výhoda ;-) Já bych to zakázal. To pak už není žádný kumšt, uspořádat kabeláž trochu esteticky.

Rychle jste zapomněli na ploché kšandy paralelního IDE a floppy :-D Bože to byly doby... ve skříni pro samé kabely nebylo vidět karty a motherboard. A pokud jsem udělal v těch plochých chaluhách průduch pro průvan, sklidil jsem oči v sloup, že jsem asi estét. Jasně, pak přišly kulaté IDE kabely. A pak SATA.

Asi mám posunutý práh bolesti tím, že dostáváme do servisu průmyslové počítače, které někde běžely pár let 24x7 - a spíš vyjímečně je to prostředí bezprašné. Co hůř, v některých provozech plavou ve vzduchu lepkavé usazeniny, nebo se tam meje zařízení hadicí apod.

Ten kolík na ilustrační fotce... jako ještě bych chápal, že drží na pájecím pracovišti něco horkého sikovkama, asi nemá třetí ruku nebo svěrák... ale proč drží mikropájku za rozpálený kovový dřík, zřejmě těsně za hrotem? :-D => ta fotka je kompozičně moc povedená: šikovně ustřižená, člověk dumá co to tam ten šikula tvoří... Palec nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad ventilátory, já mám hodně rád Noctua ventilátory, jsou velmi tiché, kvalitní, spolehlivé a vydrží fakt dlouho, stejně tak chladiče. Je to ale poněkud dražší kategorie, ty levnější mají často smutná ložiska.

Docela fajn ventilátory dělá třeba i Supermicro, pokud chcete server-style fany :D

I PATA a floppy kabely bych tady protáhnul zadem, takže by to skoro nebylo vidět :D

Ilustrační fotka je trolling, dělali jsme v práci photoshoot a já chtěl udělat nějaké špatné stock photos ála tohle: https://image.shutterstock.com/image-photo/computer-repair-engineer-blon...

A vy snad nemanipulujete s procesory za pomoci kleští? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Noctua je zbytecne precenovana ;) obdobne jako Samsung SSDcka jak se rika uz jen pro ten pocit (taky jich mam několik a i jako systémový 0.5TB PRO verzi ...v beznem provozu je to ale zbytecny overkill obdobne jako ta Noctua :) ale sterox se jim povedl (konecne poradny "prutok" vzhledem k rozmerum ) az na tu cenu a malo varaiant

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já bych se Noctua zastal. Obdobně tiché a výkonné ventilátory jsou, ale co je zajímavého, alespoň je to můj názor, lopatky u Noctua ventilátorů se tolik "nezasírají" prachem. Netuším proč, ale co mohu z mých počítačů sledovat, je to opravdu tak. Ventilátory ze sterroxu jsem zatím v ruce neměl, ale až budu potřebovat další fan, tak pro mě volba jasná. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Noctua fany ve staré Fractal Design Define XL Black Pearl, jsou někdy z roku 2010 a ,množství prachu je naprosto zanedbatelné, přičemž pořád chodí jako nové. Dost pomáhají prachové filtry, ale i tak jsou Noctua ventilátory opravdu kvalitní. Navíc se mi to jejich barevné schéma líbí, je takové speciální, že každý hned pozná, že je to Noctua :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak já na noctuy které byly viditelné v okně vzal airbrush a černou barvu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom prachu bych docela pochyboval, mám sice noctuy, ale od prachu jsou permanentně, dnes už bych noctuy nebral, bohužel Arctic silent není PWM :/ a Arcticy s PWM se mi nepodařilo redukovat pod cca 600 otáček (což uvádí i výrobce). Napěťovou regulaci sice můj regulátor umí taky takže Silenty by byly fajn, ale má tendenci když klesnou otáčky o trošku pod stanovené přidat protože si myslí že se ventilátor zastavuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arcticy sem pouzival od doby kdyz to byly snad nejlepsi chladice na trhu v CR (nakejch 15+ let zpatky?). Ale s Noctua srovnatelny nejsou. Ale zase dat treba 2000 jen za vetraky na osazeni trochu lepsi bedny mi prijde taky dost prehnany. Dnes je na trhu spousta jihych podobne tichych vetraku ovsem bez zaruky ze vydrzej tolik, co Noctuy. Dobrej kompromis mi prijdou Noctua redux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nechci nic říkat,nejsem na barvičky,jak jsem viděl ty fotky jsou z diskotéky? Mám v pc teď předražený chladič Noctua,ventilátory sunon jsou opravdu prakticky nezničitelné,ale nemají rgb tak jsou na diskotéku nevhodné. Apropo.mám na mobo podsvětlení a jak se vyjímá v mé neprůhledné case,a kde jsou na té fotce co jste postl kleště? ale zajímalo by mě co tam letuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to diskotéka, jen modře svítící ventilátory. Ta deska má since nějaké onboard RGB LEDky, ale není to prakticky vidět, pak je tam ještě to ASUS ROG logo na grafice, které pulzuje.

Na fotce se profesionálně opravuje AM2+ deska, LGA775 CPU se drží bezpečně kleštěma, aby neupadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, a co pravá ruka? Žádný popáleniny? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrého nepálí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a darebáka čert vezme. Sem si to myslel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, SuperMicro je dostupný zdroj silných serverových ventilátorů značek Nidec/NMB/Delta, axiálních i radiálních, které jinde nejdou koupit. Kategorie, která má při 12V jmenovitý odběr někde mezi 1 - 1.8 A. A vydrží tohle točit 24x7 třeba 4 roky, zejména pokud má čistý vzduch. Historicky jsem pár jejich dmychadel koupil do nějakých "svých" konstrukcí, kterými se detailně radši nebudu chlubit... ("z nouze ctnost", řešení horké kaše). Výkonem se tomu blíží rodina Sunon "Power Motor" series, která ale není běžně dostupná u distributorů, nebo jenom její spodní konec = slabší kousky. Modelové označení začíná PMB/PMD.

Popravdě řeším posledních pár let spíš tiché chlazení. Proto pasu po PWM. Pravidelně váhám mezi nejslabší variantou Sunonu v daném rozměru, s tím že vezmu 12V model a podvoltuju ho natvrdo na 5V, nebo koupím za cenu cca dvojnásobnou nějaký "PCčkový" tichý ventilátor s PWM (patrně něco jako Arctic nebo Akasa), budu mít zpětnovazební regulaci otáček, ale po předchozích zkušenostech vím předem, že se tomu do půl roku zadře ložisko :-(

Ta fotka od Shutterstocku je super - díky za odkaz na předlohu Vašeho remake :-D

Procesory poslední dobou do ruky moc nevezmu, bývají naletované onboard. Ale pokud se týče zvrhlého použití vercajku tak když někde měním SMD elyty (kalíšek na plastovém soklu) tak jako nejlepší odletovací nástroj mi opakovaně vychází pistolová páječka s prostorově tvarovanou smyčkou se dvěma "hroty". bývá to v dané situaci nejmenší zlo. Já vím že správně je předehřev odspodu a svrchu přidat foukačku, ale trafopájka je rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na SMD nebo spíš BGA je úplně super infrapájka, taky bych si jednu chtěl jednou pořídit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://support.fccps.cz/industry/kondiky/photos/Sanyo_Panasonic_OSCON_SV...

Jasně, infra - fajnové vybavení. Tim nedisponuju :-) Na jednu stranu by bylo fajn, prohřát celou desku. Na druhou stranu: držel jsem minulý týden v ruce desku (pár kusů) tlustou asi 2 mm, která zrovna pod tím SMD kondíkem neobsahovala kromě dvou vlastních plošek cca žádnou měď = nevedla teplo. Prostě prohřát skrz desku to nešlo - laminát začal z rubu desky hořet v regulovaném horkovzduchu daleko dřív, než bezolovnatý cín na líci povolil. A na půl milimetru SMD nožičky, která kouká ven zpod plastového soklu, se chytá dost těžko. Takže předem přilepit postupně na každý vývod kuličku cínu (pro maximální vodivost tepla), a pak přiložit páječku na oba piny zároveň a nejlíp pomoct i ohřevem kalíšku... prostě ten vysloužilý koďan trochu přihřát celý, aby mi přisedlé vývody zbytečně neochlazoval. S pistolovou páječkou je to citovka, aby smyčka nezačla svítit. Hřát a hmatem opatrně testovat, kdy cín povolí. Jsem a si prase ale líp to neumím :-)
Lepší by bylo nějaké kontaktní kopýtko na míru z měděného plechu s termostatem. Možná jako nástavec na štelovatelný horkovzduch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napodobne, Noctua alebo Arctic mam uz cca 8 rokov (v jednom PC dokonca 80mm noctua sluzi 10ty rok) staci ofukat a funguje ako hodinky.

co mam problem vo vacsine pripadov su kable

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipnej komentář, ale...

opravdu kvalitní ventilátor v domácím desktopu nechceš. NMB, Sanyo, Nidec a tuna dalších, na které si nezpomenu. V horkých dnech mám pod stolem průmyslovou čínu značky Orion. Tyhle firmy se orientují hlavně na průmysl, takže ventilátory různých provedení, kovové, plastové, se soft startem, ochranou při překážce, zastavení, podpětí, přepětí a kde co. Samozřejmě některé z těchto firem produkují i víc spotřební produkty, ale hlavní gró leží v tom výše.

A proč je to špatnej nápad? Protože ty s dlouhou životností mají kuličkové ložiska, pořádné motory s robustní regulací, mohutné rotory a takový ventilátor je slyšet i když je na nízkých otáčkách. Navíc mnohem víc žere a mnohonásobně víc stojí.

Příklad za všechno je vodní veka 64, kde je AiO od coolermasteru, použili tam nějaký robustnější ventilátor s kuličkovým ložiskem a relativně mohutným rotorem. Ventilátor sám o sobě hlučný není, ale je slyšet buzení motoru a jakákoliv změna rychlosti je opravdu citelná. Já jsem rád za to, že tam nedali nějakou lacinou "atrapu ventilátoru", ale řekněme, že by z tohohle někteří tichomilové nebyli nadšeni.

Samozřejmě je tu i kategorie turbodmychadel, aneb vítejte v serverovně. Případně 40mm "lodních sirén", valí se mi tu nějaké 14k+ RPM nidecy právě do 1U rack potvor. Když je to malé, logicky se to musí nahnat na otáčkách. Když to běží na volno na stole, je to prd proti tomu, když takhle doslova řve starej server, který je z doby, kdy se na jemnou regulaci moc nehrálo a buď byl server vypnutý a frčelo na zlomkový výkon pár ventilátorů, nebo zapnutý, kdy všechno frčelo na polovic, nebo se ohřál a jelo to na plnej knedlik. Pak i ten jeden 1U server stačil na dokonalé ozvučení střední místnosti.

Jinak plochý kabely pro paralelní sběrnice, já je většinou nestahoval páskama, jako jiní, ale protože ty 80pin PATA kabely celkem drží tvar, tak jsem je patřičně naohýbal a ono to stačilo. SCSI jsem dlouho v systému neměl, SATA to celkem elegantně vyřešila. Na druhou stranu, tehdejší stroje neměli takové odběry a logicky i výhřevnost, takže airflow nebylo tak nutné. Resp. já osobně začal airflow řešit až v době, kdy jsem si pořídil X1900XT, protože i v idle byl ten ventilátor dost slyšet a bylo třeba chladit i VRM (resp. pasiv by ještě sice stačil na ochlazení GPU, ale VRM by se upeklo, protože se spoléhalo na menší či větší tah vzduchu skrz. Celé se mi to podařilo vytunit tak, že jsem stáhl prakticky hodnoty v "2D" režimu na třetinu, proti defaultu z FW karty, navíc jsem mohl úplně zastavit ventilátor, protože jsem ofuk VRM zařídil jinak. Z relativně hlučné karty jsem vyrobil tichou a celkem chladnou, s lepšími provozními vlastnostmi a tak dále. Nechápal jsem tehdy, proč tohle musím řešit, když je zcela evidentní, že to jde i jinak. A ne, nebyla to vlastnost jen AMD karet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. 40mm stíhačkové turbíny.

U nás na malém městě nebývá problém s prostorem v kancelářích, naopak nebývá k dispozici odhlučněná dedicated serverovna. Občas někdo přijde "hele budu kupovat server k nám do malé firmy, tohle mi nabídl můj integrátor. Co si o tom myslíš?" Pravidelně 1U placka hluboká 80 cm. Už jsem pár lidí přesvědčil, že udělají líp, když si koupí hezký velký tower s 12cm ventilátory a s regulací otáček. Klidně od téže globální megakorporace. Tlumený brum je snesitelnější než kolísavý táhlý hvizd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, proto mám osobně raději ty průmyslové ventilátory, které brumí. Sice si toho člověk všimne, hlavně při změně otáček, ale prakticky nulová úmrtnost tohle vyvažuje.

Jinak jednu starou 1U potvoru jsem měl doma v baráku, bylo to hozené na chodbě a stejně to bylo slyšet přes několik dveří. Od té doby jsem se vydlabal na rackové servery (i když vím, že ty současné mají docela dobrou regulaci a když to není pod tlakem, tak je to celkem tiché) a jedu spíš v průmyslových zařízeních - Advantech a Kontron a podobně, většinou consumer mobilní HW, žádné ECC a RAID, ale ta cena, spotřeba a všechny věci to vyvažujou, navíc, ještě mi ani jedno neselhalo ani po nonstop provozu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám k průmyslovým PCčkům pracovně blízko. Pro své potřeby osobně nemrhám topným výkonem na menší serveříky v LANce, kterým stačí ATOM. Naopak taky nepropadám nadšení ani nad čistě pasivními počítači v žebrované skříňce - protože tepelné vazby nebývají dokonalé a uvnitř se všechno "smaží ve vlastní šťávě". Ventilátor má něco do sebe. Nemluvě o ceně slušného žebrovaného pasivního šasi. A protože mám opravdu patologický sklon k bastlu, můj oblíbený formát při soukromém hraní je vysloužilá 2U skříňka, do které strčím tichý zdroj (je potřeba 80mm ventilátor na zadní stěně) a ITX desku s pasivním ATOMem, nad kterou přidám pomalý 12cm větrák a trochu mu pomůžu airshroudem, aby skříň funěla zadem ven. Je to prostorově naprosto neúsporné, ale skoro úplně zticha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani mě nejde tak o hluk, jako o ten prach a bezúdržbovitost. Tohle má tak 3Kg hliníku pro 35W C2D, chipset je na tom chladiči taktéž, zbytek netopí a zdroj je 60W adaptér od seasonicu. Tam se nemá co přehřát proto se mi to líbí.

100% pasivitu za cenu třeba přehřívání VRM by se mi také nelíbilo a pak bych tam nějakej větrník dal, ale když nemusím, tak je to jasná volba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reálná spotřeba 35W spotřeba ve skříňce řekněme 20x30x10 cm je docela dost.
10-15W zní mnohem líp.

Je fakt, že slušně udělaný moderní VRM má dost vysokou účinnost, takže jeho vazba na skříňku potenciálně není úplně kritická.

C2D se vyznačovalo tím, že vedle procesoru obsahoval motherboard ještě samostatný north bridge a samostatný south bridge, které taky něco žraly. Zlaté jsou moderní SoCy, kde je všechno pohromadě v jednom pouzdře. Takže zatímco dneska stačí přivázat na vnější chladič jeden velký čip, dřív to byly tři velké čipy, od přírody různě vysoké, navíc BGA pouzdra letovaná s nějaký rozptylem výšku nad motherboardem... A bohužel zřejmě ani dneska výrobci mezi chladičem a procesorem nepoužívají tenoučkou vrstvu vhodné kašovité pasty - nadále s oblibou používají šedivou žvejkačku (Fuji Sarcon apod.) které tam nechají běžně 0.5 mm - ona už ty mechanické tolerance pobere. Rework s přesnými podložkami z hliníkového plechu ušetří 10-20*C podle topného výkonu součástek. (Logicky nikdo z importérů tohle u nově dodávaných kusů nedělá.)

Viděl jsem i mnohem třeskutější "malá přehlédnutí ve výrobě", než je všudypřítomná termožvejkačka na CPU.

Další věc je, že průmyslové počítače často obsahují univerzální embedded "procesorovou kartu", která se pomocí board-to-board konektorů usadí na zakázkovou malosériovou nosnou desku. Takže jednak tepelná vazba na skříňku musí sednout na celý sendvič plošáků (přemýšlejte o mechanických tolerancích ve výrobě), druhak pokud ty board-to-board konektory jsou rozmístěné po obvodu procesorové karty (průmyslové typizované rozměry zvané "COM" nebo "SOM", větší rozměr cca 10 cm) tak vlivem rozdílného kolísání teplot obou plošáků v sendviči jsou mechanicky namáhány letované spoje právě na nožičkách board-to-board konektorů, které nemají žádný prostor pro "pružné přizpůsobení"... Mému vkusu mnohem více vyhovuje "všechno na jedné desce" - případně u počítačů určených pro provoz někde na place má smysl, mít uvnitř snadno přístupnou malou samostatnou destičku s vnějšími USB konektory, aby se dala měnit jak ponožky (ale to už jsem off topic).

Mechanické konstrukci tepelné vazby na vnější chladič velmi prospívá, pokud se procesor a další vybrané topné součástky umístí na rubovou stranu motherboardu. Což ovšem reálně znamená, naroutovat "naruby" všechny široké sběrnice (RAM, PCI-e), tzn. "opačně než to Intel stvořil", opačně oproti referenčním deskám... No ale během posledních asi 15 let na to slušní výrobci postupně přicházejí. Z hlediska mechanické konstrukce totiž pak stačí k odvedení tepla pár plochých distančních podložek, namísto lesíka vysokých kvádrů / štíhlých měděných sloupků / heatpajp a podobných nesmyslů.

Bohužel tohle všechno nejde posoudit jinak, než že se podíváte dovnitř.
A stejně ani takový první dojem není zárukou, že tam výrobce něco nepřehlédl / nezmrvil.

A jsou některé značky, které mají tradiční sklon k přehlížení "drobných konstrukčních nedostatků".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jo, ono SOM/COM vypadají hezky, chvilku jsem nad tím přemýšlel, ale abych pak po všech čertech hledal správný chladič, kysnu, zdroj a kde co, tak jsem se na to vyprdnul. Axiomtek u téhle hliníkokostky nacpal všechno na jedno DPS, CPU i chipset jak jsem psal, jsou vedle sebe, mají své hliníkové kvádříky s mědí uprostřed, tedy takové nástavce, na hlavní hliníkové žebro, ke kterému jsou pak přivrtané a sajrajtem teplovodivým spojené další hliníkové bloky, které tvoří boky, vše s žebry. Spodek je opět z masivního hliníku, pouze čelo/zadek je z cca 1mm oceli, neb po obou stran jsou konektory/vývody. Nic se tam nepřehřívá, měl jsem tehdy pouze obavy o disk, aby se tam neupekl, ale kupodivu ne. Teď je tam krucinál M600, ale běží to v ESXi, takže se na smart stejně nepodívám :)

Jediné co mě tak vlastně limituje, je omezení velikosti paměti a časem budu muset vymyslet nějaké jiné řešení a nebo se mi podaří ulovit levně podobnou průmyslovou věc (jinak mi tu leží advantech ITX mobo pro první mobilní Core iX (sedí v tom i5-540M? a 8GB DDR3), ale byl bych raději právě pro srandu, která je 100% pasivní a na 12V adaptér. Práší se tu víc než hodně a zařízení, které má mít vysoký uptime prostě nechceš rozdělávat co 3 měsíce (je pravda, že ty rackové potvory s turbokomáry jsem čistil častěji, ale pak mě to přestalo bavit, interval jsem natáhl a taky to tak vypadalo... jako když bouchne prachová bomba).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten průmyslový ventilátor mám třeba na Fury X a má jednu nepříjemnou vlastnost, při otáčkách pod 1000 RPM brumí dost nahlas až je to nepříjemné, takže jsem ho vyměnil za tichou Noctuu, když jsem přešel na jiné GPU, tak jsem ten původní zase vrátil aby to bylo "originální".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sunony mám taky rád, ještě se kvalitou docela drží. Před 20 rokama, když jsem poprvý rekonstruoval barák, jsem potřeboval v omezeném prostoru koupelny udělat odvětrávání a nešlo to jinak, než že jsem zalepil 230V Sunona přímo do trubky. Ve vlhku a temnu :) běží každý den (zapíná se s osvětlením) a furt šlape a je tichý.
Za mladých let jsem dělal v PC kabely na míru, hlavně PATA, na což stačilo kuchyňský prkýnko a palička na kotlety :D Dnes už sem líný, tak kupuju v potřebný délce, je výběr. Kabeláž vyvázat alespoň bindrama je samozřejmost, případně do spirály, když už to má jó vypadat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano :-) Jako odsávání z hajzlíku mám 2x Sunon cca 120x120x25 na 230V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi budu za blbce, ale ...

1) ta skříň je OK, je to mironetí variace na eurocase x201 s jiným čelem, kterou jsem si záměrně před 15 měsíci koupil jako náhradu za ATX skříň (čili jsem provedl upgrade eurocase ATX -> eurocase mATX). provozuji v tom 84W Core i7, 1×HDD, 2×SSD, optickou mechaniku (zdůrazňuji proto, že zabírá hodně prostoru ve skříni) a zdroj s neodpojitelnou dlouhou kabeláží (zdůrazňuji). Oproti setupu v tomto článku mi chybí jen ta grafika, ale i u té mám vyzkoušeno, že s přibližně podobnou třídou není problém

2) s i7-4790 nemám problém ani v létě pod plnou zátěží (klidně i CPU+GPU, případně x265 encoding; bočnice osazena/zavřena). s chladičem noctua s 92mm ventilátorem ani tu plnou zátěž neslyším. pro představu, vypadá to cca takto: https://i.iinfo.cz/images/226/pc-v-roce-2019-1.jpg

3) dle mého stačilo jen upravit pozice komponent, vyčistit, srovnat kabely a mohlo vše zůstat v původní skříni. vážně jste mu místo toho dal velkou skříň s 5 ventilátory? hlavně že to modře svítí jak u kolotočářů, REM fáze jistě od té doby puká radostí každý večer/noc :-(.

4) tohleto dogma "jediného správného airflow" je dnes u této třídy PC tak trochu zbytečné. zdroj nahoře je tu právě od toho, aby pomáhal s odvodem tepla od cpu. nechat ho sobecky si jen honit vlastní vzduch někde dole ve skříni je celkově horší řešení.

5) místo vyhození 1500 za case jste mu měl pořídit za 1500 noctuu se 120mm ventilátorem a bylo vyřešeno

X) sw neřeším, windows 10 jsou nešťastnej systém i bez ohledu na další bloatware i verze firmwarů. chápu, že tohle je stroj na hry a tam jiný OS holt nepřipadá v úvahu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) ad skříň, nepřijde mi moc dobrá na větší množství disků, nejsou tam prachové filtry, je to vhodné na spíše na kancl PC kde toho moc není, ale i tak je to celkem smutné.

2) Jenže 84W CPU není to samé co 65+150W kombo, kde je to navíc přiškrcené a nepodpořené nějakým airflow, kdyby tam byl Ryzen 5 2400G nebo něco takového, tak je to celkem v pohodě.

3) Dával jsem na výběr více skříní, majitel si vybral tu v článku, já osobně jsem loboval za můj oblíbený cube, který je super na menší pesíky: https://www.svethardware.cz/recenze-chieftec-ci-01b-op-gaming-cube-rozkl...
Jsou tam pěkně sloty na disky, prachové filtry, zdroj si chrochtá dole a je tam slušné airflow a je to celkem malé.Navíc umístění těch 3,5" disků tam moc lépe udělat nejde, šel by tam dát disk do té pozice pro čtečku karet/disketovku, jenže to koliduje s RAM na desce a dole zase blokuje ten USB3.0 header.

4) Zdroj nahoře se takhle zbytečně víc tepelně namáhá a rychleji zapráší, když je dole kde si tahá sám přes filtr a skoro netočí ventilátorem, je podle mě z dlouhodobého hlediska šťastnější a dá se lépe řešit kabeláž, nahoru pak stačí nějaký 120mm fan. Horší řešení mi přijde právě tahat všechno přes zdroj, zde se asi neshodneme :(

5) Obávám se, že Noctua je na R5 2600 zbytečný overkill a ty problémy by to úplně nevyřešilo.

X) Ano Linux by tam mohl být taky, ale když už tam někdo dával okna, mohl to aspoň udělat pořádně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S parohami donho...! :D :D :D

Je to vynate z vtipu.
Chlap pristihol doma so zenou milenca. Okamzite sa do seba chlapi pustili. Ked uz manzel stracal silu, pribehol zrazu syn a krici: "Ocu, s parohami donho...!" :D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prachové filtry jsou dvousečná zbraň - musí se totiž pravidelně čistit. Mám vyzkoušeno, že že nejlepší metoda jak zmenšit množství prachu je zvednout PC na nějaký podstavec 5-10cm nad podlahu.

Co se týká zdroje, razím zásadu, že do určitého TDP je lepší zdroj nahoře, pro vyšší TDP pak zdroj dole (s >100W grafikama určitě dole)

Vynálezci modrých LED bych urazil pazoury :-)

Na trhu je v současnosti celkem dost slušných SSD, Samsung se kapku přeceňuje.

Můj názor je, že komponenty se tady vybraly vcelku dobře (kromě podceněného case), jenom se to pak špatně realizovalo. Ono i ten boxový Wraith se dá celkem bez problémů používat (mám v PC R5 2600 s boxem a RX580 od Sapphire, teploty jsou fajn a rozhodně nejhlasitější komponenta je WD Green, ale je fakt, že mám Coolermaster Silencio case který to asi kapku tlumí :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, jak prašné je to prostředí, běžné BFU ale zvládne luxem ten prach z filtrů prostě odsát, pokud nejsou nějak nedostupné. Pokud nejsou vůbec, tak je větší šance, že něco omylem v tom PC rozbije :)

Já si za tím Samsungem celkem stojí kvůli spolehlivosti a výkonu, typicky nemám moc chuť experimentovat, když si vzpomenu na různé mrtvé Intely, Lite-Ony, SK Hynix , Toshiba a tak podobně, byť to jsou různé OEM disky od velkých výrobců.

Nicméně Samsung má i dokumentaci, dá se spolehnout na přepisy, mají dobrý výkon a také vydávají i novější firmware když se něco stane a tak podobně.

Typicky je to u ostatních výrobců horší.

A když chci opravdu hodně optimalizovat na cenu, tak je tu pořád KingŠpek :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na mrtvé SSD platí záruka že, a obsah přece zálohujeme, takže když umře, well, záruka, výměna, obnova dat,jaká křeč. I když je něco spolehlivé, klidně se stane že právě ten můj kus umře, že. Já teď koupil 2 Intel 660P protože nikdo jiný mi 2TB SSD disk nenabídne pod 6 tisíc, navíc NVMe, SATA jsou běžně za 8-9 tisíc... QLC nevadí, vesměs se na ty disky jednou zapíše a zůstane to tam, ale třeba systémový disk má za rok provozu asi 5TBW, takže ani to není nic co by u toho QLC vadilo čipy by takový zápis měly vydržet 80 let, ale to dřív umře řadič i já a mí dědici

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zálohování je samozřejmost a záruka se hodí, nicméně ze snad téměř tří stovek Samsungů mi v rozpětí let 2013-2019 umřel pouze jeden a nejspíš to byla vadná série, protože v ten den reklamovalo více lidí stejný model, nejspíše vadná série.

U ostatních výrobců takovou zkušenost nemám, tak se držím u nich, protože je to prostě spolehlivé a u některých modelů je navíc záruka výrazně delší než u konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Micron a neumřelo mi nic, ale nekupuju TLC, v podstatě nemám žádnej TLC disk, všechno standardní 2bit MLC. Jen podezřívám, že se tu a tam odpojí Adata SP900?, protože tu a tam se provede BSOD v jednom stroji, něco se neuloží a jednou mám dojem, že ten pysk nebyl vidět ani v biosu/efi/fw, dokud jsem to úplně neodhnojil od napájení. Nicméně na tom stroji není nic životně důležitého a provedl to zatím dvakrát, stroj je starej asi rok a půl, má to řadič od marvellu a flashky asi od micronu, ale není to rebrandovanej M550, je to ta novější očesaná varianta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem před dvěma dny zase řešil mrtvé SK Hynix SC308 256GB M.2 SATA, OEM DELL samozřejmě, jinak prostě na Samsung nedám dopustit :D

A je typicky úplně jedno, zda je to MLC nebo TLC, mnoho levnějších SSD používá staré a pomalé MLC čipy, tím myslím starší kousky z nějakých skladových zásob. A když se pokazí třeba řadič nebo DRAM buffer, pak je jedno zda to jsou MLC nebo TLC čipy. Výhodu mají v tomhle smyslu levná SSD, která nemají vlastní DRAM, ale cachují z RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) fakt sorry, ale fakt nesouhlasím, protože tu skříň provozuji a vím, co snese (v "podkrovní místnosti" v létě)
ad 2) ten rozdíl fakt není tak zásadní jak to vypadá z pohledu hodnot TDP.
ad 3) ok, jeho věc, chápu.
ad 4) já fakt nesouhlasím. za těch 20+ let jsem provozoval všechny stroje se zdrojem nahoře, včetně některých ve své době hi-endových. nikdy nebyl problém. ale ano, je potřeba patřičně dimenzovat zdroj a dnes u těch semi-pasiv to může být nevhodné. v mém řešení ostatně většina tepla nejde přes zdroj, ale noctua to posílá dozadu do díry pro 92mm ventilátor. dnes mohu říci, že tohle funguje cca 1?5 roku v pohodě. klidně sem za 3,5 roku napíšu, jak to vypadá po 5 letech atd.
ad 5) jasně že je, na to by stačil i chladič za pár stovek. chtěl jsem jen naznačit, že těch 1500 by se i tak dalo utratit lépe než za tu modrou šílenost.
ad X) 100% souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky to mám tak, že věžovej chladič jenom posílá průvan dozadu k perforacím... protože jsem holt takový prase :)

S cca 100W CPU je to ale asi už neoptimální, když jsem jednou takhle dlouho enkódoval, tak jsem se tam podíval, sáhl si tam a drželo se tam dost teplo. Nic co by deka/CPU neustála, ale přece jenoma si zdroj dostával o doste teplejší vzduch. Ono když je tam třeba 6-8 cm prostoru tak ten proud zpomalí a už se mu moc nechce dírama ven (asi ale záleží na tom, jak tam ta perforace vypadá. Dlouho jsem to tak provozoval, ale naposled jsem při dlouhodobý zátěži radši tu bočnici přitom sundal (hlučný to nebylo, takže to nevadilo). Kdyby se tam vyrobil nějakej tunel třeba i z lepenky, tak by to ale asi fungovalo. Ale na to jsem už teď byl línej, i když zrovna takový řešení mám rád.

Tady bych tomu člověku dal na tu zadní pozici ventilátor a neřešil bych to. Bude to vypadat líp, bude jistota no a hlavně je tam ta grafika, takže zatímco jen u CPU je asi prostor pro diskusi, tak s tím GPU s axiálním chlazením bych tam aspoň jeden odfuk dal automaticky. A možná i nasávací ventilátory dopředu (pokavaď teda deska umí regulovat dva case fany, což doufám že už dneska umí).

"jen naznačit, že těch 1500 by se i tak dalo utratit lépe než za tu modrou šílenost."
Tak to jo, já to taky hned nepochopil. V tom případě souhlas (ale samozřejmě bych z 1500 dal na chladič max. půlku a zbytek na něco jinýho).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi, jak mas delanou skrin, ale zdroj na vrchu je urcite horsi varianta, minimalne pro ten zdroj, protoze ti taha teply vzduch ze vnitr skrine. Jinak zkus si tam dat nejaky silnejsi CPU a nech ho jed par hodin na max. uvidis, co ti to udela. Provozovat neco do zere 45-65W v zatezi neni problem...to co zere 100+W je problem. Ono je problem u silnejsich CPU uz jen neoptimalni CPU orientace chladice vzhledem k prutoku vzduchu..okamzite se to podepise na teplotach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1: otázkou je co snese uživatel který kouká na teploty. Je to taková velká móda u PC měřit teplotu snad úplně všeho, děláme to u jakékoli jiné elektroniky? Přehřívá se nám třeba televize? přehřívá se nám modem? přehřívá se nám pračka? lednička? Nikdo nám ty teploty nikde na oči nevystavuje a nikoho to netrápí, proč právě u PC?

4: ale dnes je spousta kvalitních zdrojů semipasivních a třeba u Corsairu, který je špička to ani nejde změnit. Pak ten zdroj pro chlazení sestavy nemusí nic dělat, když poběží permanentně pasivně.

5: k tomu CPU jde chladič a ten ho v pohodě uchladí, výrobci obvykle nepřibalují chladič se kterým by to nefungovalo nebo aby se to dokonce zničilo a museli to nahrazovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty zdroje se začly dávat dolů z dobrých důvodů a to jest zbytečná kumulace veškerého tepla ve zdroji. V mé FSP CMT 240 je zdroj izolován od zbytku skříně, společnost mu dělají ve "sklepě" jen mechanické disky které takto nechytají zbytečně teplo od GPU. Proti chladiči cpu je větrák který teplo ventiluje hned ven a o zbytkové vzlínající teplo se stará další ventilátor na hřbetě (oba 14cm Noctua). Tohle řešení je hlavně chytřejší že rozděluje tepelnou zátěž a zdroj se i v zátěži stará sám pouze o své chlazení (Seagate 2TB tepelně nestojí za řeč). Také jsem proti spoustě větráků ale dva mi přijdou optimální, zvlášť když jsou velké a regulovatelné. Cena skříně necelých 1200Kč a přitom pojme díky dobré koncepci i ty největší GPU "lopaty", navíc průhledná bočnice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi přijde, že je hrozná škoda prát to do obří krabice když je to mATX deska (obecně, mATX mělo dávno být standard pro case i desky, full ATX měla být speciální věc pro "enthusiasta").
Já bych to osobně zkusil nechat v ní a nějak tam přidat ventilátor na odfuk pod zdroj. Tím by se měla ta kumulace tepla uvnitř výrazně zmírnit.

Ale musely by se asi nějak vymyslet ty disky. Asi do pozice pro optiku, nebo bych možná přidrátoval koš ze starý skříně pod ty existující a nevyužitý pozice, aby nebyly tak vysoko a v horku. mohlo by to být i přes nějakej molitan, aby to tlumilo vibrace :)

"Vyhození 1500" - Noctua je kvalitní, ale z hlediska poměru cena/výkon jsou to pro uživatele, kterej nejspíš nebude úplně supernáročnej na nejmenší hluky ložisek (hráč..., je tam dedikovaná grafika) taky z velký části vyhozený peníze. Jestli by nebyla problém výška, tak by úplně stačila Fera3 nebo něco takovýho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jeden disk jde dát nad optiku, druhej přišroubovat svisle místo pozice pro vstupní ventilátor (dají se tam dokonce našroubovat dva s tím, že trčí do prostoru skříně) ... tohle jsem fatk z legrace ověřoval, pojme to v poho 3x HDD (5700 + 5400 + 7200) a to nejsou využity 3,5" pozice (tam jsem přitom měl v adaptér 2x 2,5" SSD) ... a pořád jsou volné ty dvě pozice pro 2,5" SSD na hlavním plechu s MB. ono se to nezdá, ale když člověk do té skříně nepotřebuje narvat šíleně dlouhou grafiku á la sapphire trix (nebo jaxeto tehdy jmenovalo), tak je tam místa dost. S tou konfigurací co mám uvnitř já (2x 2,5" SSD + 3,5" 5700rpm HDD v chladících blocích pro 5,25") je to i bez tlumení s 92mm noctuou zcela tiché (a to to mám 30cm od hlavy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba EC X203 má ještě vepředu boční plech na namontování buď 2x 2.5 nebo 2x3.5" další dolů, další dva 2.5 na druhou bočnici (pokud má deska šířku iTX), 3.5" externí pozice jde osadit diskem, místo pro optiku jde osadit diskem, ventilátor bych klidně nechal foukat, pořád se tam dá dát 5 3.5" disků a SSD se vždy někam přilepí :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, zdroj umístěný nahoře sice zajišťuje minimální průvan v případě laciného zdroje, co nezastavuje při nízké teplotě/odběru ventilátor. Jenže já mám třeba zdroj se semipasiv režimem a ten režim chci, protože se blbě čistí, zejména, pokud z výroby někdo ten samořeznej šroub utáhl tak, že to budu muset odvrtat.

Druhý opomíjený fakt, který je pro montáž zdroje dolů/mimo další zdroje tepla, je celkový odběr stroje. Ta pozice je tu od dřevní doby, kdy jsme tu měli 20W CPU (dobře, stařešiny řeknou že 386/486 měli cca 5W) a vydrželo to díky 12cm ventilátorům i skrze éru nenažraných a topivých Prescottů. Jenže pak se přidalo i žravější GPU, které dneska nemá problém papat násobky toho, co si vezme CPU, takže pak jsme klidně i na 600W, což při 92% účinnosti (o tomhle si laciný zdroj z tehdejší doby může nechat jen zdát... a stále i mnohé dnes) vygeneruje cca 50W tepla. Vtip je ten, že sice z těch 50W je něco odvedeno velkými pasivy, ale něco i relativně malou plochou a proto je potřeba větší průvan ideálně studeného vzduchu. S vyšší teplotou vysychají rychleji elyty, 100% osazení polymery je utopie, takže chceme zdroj co nejchladnější. Pamatuju si, jak měl kolega v otevřené "papírové" kysně Antona II X3 (95W model) a pasivní AMD GK, já seděl naproti a konektory na mě mířila právě jeho "nabušená sestava", kde "velmi kvalitní" zdroj od EC figuroval jako slušný teplomet na dlouhé zimní večery... a nemusel zrovna hrát, aby ten mizernej zdroj zrovna generoval slušné odpadní teplo včetně odtahu od CPU.

Malá case na něco stačí, ale je myslet i na údržbu. Podařilo se mi narvat i HEDT desku do papírového eurocasu, jenže... 12V EPS konektor počítá se zdrojem dole a nějakou tou mezerou, takhle to bylo o milimetry a já musel pokaždé šroubovákem nadzvednou packu, která tvoří zámek konektoru. Nemluvě o nemožnosti montáže vyššího chladiče, takže kysna musela být pořád otevřena, bez deklu. Dost se tu práší, takže absence filtrů měla celkem negativní vliv na usazování bordelu nejen na povrchu, ale hlavně to naseje ventilátor a i když si myslíme, že očištěním lopatek něco vyřešíme, dost bordelu se usadí okolo motoru a rotoru, což v případě NEkuličkových ložisek udělá hezkou kašovitou hmotu, která zapříčiní brzký odchod do důchodu. Samozřejmě nemusím zmiňovat, že tam bylo hodně těsno, nešlo si vybrat libovolnou GK a vrazit to tam, disků tam bylo pramálo a prostor mezi GK a diskem bylo pár milimetrů. Jakákoli banální výměna znamenala celé to rozdělat, což nebylo zrovna jednoduché a časově nenáročné. Takže i když ty kysny vypadají prázdně, svůj důvod to má. Vyjímkou budiž ITX stroje, kde je to záměrné a obvykle je vše řešeno jinak, minimalisticky a je to obvykle velmi specifické, nemluvě o tom, že pokud chceme něco výkoného a má to být zároveň pidi-midi, na cenu moc koukat nemůžeme, jinak se nám může udělat nevolno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 3) asi tak, neříkám, že je to k ničemu, ale airflow/cable management je maličko přeceňován

https://www.youtube.com/watch?v=YDCMMf-_ASE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na cable management já prakticky odjakživa se*u. dělám jej jen do té míry, aby kabely postupně neklesly do nějakého ventilátoru. protože to superrychlé odšroubování bočnice když začne rachtat ventilátor na silně přetaktovaném cpu se zvedlou voltáží pod 100% zátěží už zažít nechci :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, hlavně když pak lidi doporučují třeb Fractal Define skříně a tvrdí jak skvělý mají airflow, přotim ty skříně jsou dělané primárně na nízký hluk a ne ariflow/účinnost chlazení, paradoxně kdejaký polský/čínský šunt může mít lepší airflow než značková skříň. Dobré recenze skříní má třeba Gamer Nexus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fractal skříně nemají zlé airflow, ale ano, jsou spíše optimalizované na minimalizaci prachu a hlučnost. Pokud se ale vnitřek rychle zapráší, je lepší airflow k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa toho ktorá rada - Define áno, ale Meshify by som zrovna tichou a s malým airflow nenazvala. Inak dobre sa skladá do oboch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proto také píšu Define jsou dělané na hluk, meshify na airflo, stačí kouknout na testy Gamer Nexusu, výkonem jsou FD Define nejsou žádné terno a ani být nemají

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

né asi.
Nesouhlasím s pár věcma autora,ty modré ventilátory jsou fakt šilené.
Ale dle vás by autor udělal nejlépe kdyby tu skříň prodal někomu na pěstování rajčat a komponenty nacpal do krabice od bot.
Jednou jsem dostal levnou skříň i s nějakýma komponentama. Myšlenka předělat ji na lepší byla dobrá ale fůra práce a výsledek nic moc. Prostě papírová skříň zázraky neumí. Někdo tu psal že filtry se musí čistit. U mojí skříně je sundat trvá cca 2minuty,to mě moc nezabije,je sundat a vzít do sprchy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty filtry často stačí vysát luxem a je to mnohem méně práce, než čistit všechny individuální komponenty uvnitř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já to myslel tak že skříň má jen 2* filtry pro všechny ventilátory,nejsou ty 2 minuty pro každý https://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-r...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, taky provozuju tuhle skříň s jednou starší mATX deskou... s integrovanou GPU v poho, přidal jsem tam GTX 650 a bylo zle. Airflow je tam fakt hodně na prd a pokud komponenty jenom trochu topí, tak to zdroj, nehledě na ječící ventilátor, skutečně dost odnáší. Jinak nacpat do tohohle ještě optickou mechaniku se mi taky podařilo, ale bylo to vážně na krev... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já od jistý doby preferuju stavbu věcí z mini-ITX desek a v malých krabičkách. Manželka má takhle jedno PCčko a nemůže si ho vynachválit (GTX 1050 Ti plus cosi v LGA1155, SSD + HDD) v malý Silverstone krabici SG05 (model tipuju dle designu, možná existuje něco podobnýho příbuznýho, ale je to v zásadě ono).
Jasně, s kabeláží se tam musí člověk trochu vysrat a celkově to je dražší, porotože musíte volit kvalitnější nižší chladič a slušnej SFX zdroj, ale když máte v takhle malý krabičce něco slušně výkonnýho, tak to má rozhodně svoje kouzlo :). Air Flow je u těchdle věcí taky v cajku, protože v tak malý pixle moc místa na vzduch nezbejvá, tedy se tam moc nezdržuje ;). Ten SilverStone je navíc docela pěkně provzdušněnej, prostě taková výpočetní bedýnka. PC fakt nemusí vypadat jako z dřevních dob ESCOMu a podobně ;-).

Autorovi každopádně palec nahoru za vylepšení. Já poslední dobou opravuju hlavně notebooky, protože se začínaj zase srát panty a často se jedná o stroj záměrně udělanej tak, aby se co nejhůř rozebíral, špatně se mohlo dovnitř a pokud možno, když to člověk rozebere, aby to rozbil. Teď jsem měnil jednomu Lenovu s displejem otočným o víc jak 180 ° pant, protože ho majitel zlomil - jo, ten kovovej držák uvnitř zlomil. Když jsem tu konstrukci viděl, napadl mě termín "kchating kchost". Aby člověk vyměnil pant, musí koupit komplet pant i s kabeláží, protože ten kabel je protaženej osou kloubu a teprve pak nakonektorovanej, takže to nejde vyndat (a samozřejmě i naopak, když se poškodí kabel, kupujete i pant ;). Způsob rozebírání dispelej vymysle nějakej psychopat - displej se šroubuje jen dvěma šrouby u pantů a samotný panel nasazený neoddělitelně na přední rám se nasunuje na záda tak, že se to nasadí mimo a zašoupne do správný pozice. Fakt to s těma kabelama, co jsou uvnitř, jde „strašně dobře“. Myslel jsem, že mi z toho fakt mrskne :). Tuhost pantů jsem pak trochu povolil, aby to majitel znova nezlomil, bych ten krám nemusel už nikdy vidět :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně mám raději spíše malé skříně s microATX deskama, je tam více slotů/portů, není to zase tolik větší, ale je to levnější a lze to lépe upgradovat, hodně jsem si oblíbil Chieftec The Cube: https://www.svethardware.cz/recenze-chieftec-ci-01b-op-gaming-cube-rozkl...

Tam cpu třeba Ryzeny 7 2700X, Nějaké single/dual slot karty + nějaké přídavné SDI karty a tak. Disky se tam vlezou, prachové filtry to má, jen to chce přidat přední 140x140mm fan a zadní 120x120mm fan.

Jinak se mi i hodně líbí třeba Fractal Design Node 405, ten je takový docela pěkný a vejdou se tam taky velké karty.

Notebooky jsou občas náchrocht, ale velmi často naštěští řeším celkem rozumné business class stroje, tak už tolik netrpím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle tlustý skříně se mi moc nelíbí, to když už, tak spíš ať je to vyšší, výškový rozměr je zvladatelnější než půdorys. Pokud to člověk nepotřebuje narvat pod poličku na koleji a není jiná možnost.
Ono teda odcaď pocaď, dneska ty nóbl skříně třeab o několik centimetrů přesahují takové ty základní nutné rozměry, takže je klidně možné, že řada stadnardně rozložených vysokých towerů bude stejně široká, jako toto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle se mi líbil Arc XL od fractalu, bohužel, když jsem tohle začal řešit, už to byl důchodový produkt. Takže jsem vzal za vděk H440, tehdy ta kysna nebyla tak profláklá a já NZXT znal hlavně jako výrobce kysny, která se mi také moc líbila, ale já na ni neměl ... adamas.

Dneska, vzhledem k tomu že mám WS železo, potřebuju něco, co pojme CEB mobo a v té H440 je deska trochu ohlá díky gumám pro kabeláž, ale sundávat jsem je nechtěl, protože mám takhle zaručeno, že nedojde ke styku DPS s plechem. Je to zvedlé fakt velmi mírně, ale nelíbí se mi to, neb vím, že je tam 8 vrstev mědi, která není bůhvíjak tlustá, nemluvě o prokovech :D

Zároveň se mi ale líbí menší kysny s jednodušším HW, takže nejsem vyloženě zastánce 640kB pro všechny a basta. Všechno má svůj účel a vybrat bych si asi nemohl. Strojů mám stejně vždy vícero kolem sebe, není to ani tak způsobeno "nerdovstvím", ale když ona ta Audigy do PCI slotu opravdu nejde strčit do moderního stroje, nemluvě o nepodpoře nových OS (o alternativě nemá cenu mluvit, údajně to funguje, zřejmě se tam dá provádět i mnoho zajímavých věcí, ale mě jde o něco, na co už mám nastavené profily).

Osobně, vysoký tower mi nepřijde tak zajímavej, jako spíš široký orchestrion. Vysoké desky se nevyrábí, extrémní počet CD/DVD/streamerů se v dnešní době nekoná a 3,5/2,5 disky mohou být prakticky v libovolné poloze, proto nám to může nabobtnat do boku. Jo, u zdi je pak lepší, aby to rostlo do výšky než do šířky, na druhou stranu všeho s mirkem, takže big tower bych na stole fakt nechtěl a raději, ať je to o velikosti "dvou full ATX krabic vedle sebe". Ono manipulace s takovýmhle věžákem je pak taky bídná, snadno se to převrátí, takže pak to má nějaké nožky a ty pak stejně ten prostor sežerou. Naštěstí se upustilo od nápadu dřevních dob, tedy krytu, nikoli bočic, kdy se musel sejmou dekl profilu U, sám si pamatuju jaká to byla sranda u big toweru, aneb z jedné kysny jsme vyrobili dvě a nasadit to, aby to znovu lícovalo a všechno sedlo kam má... fuj, znovu už ne, děkuju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No bigtower už je dost extrém, to bych taky nechtěl. Kdybych měl tak velkou desku a tolik disků, tak bych se to asi snažil uložit co nejvíc kompaktně, disky nějak na výšku nebo nevím. Ale svoje osobní PC už bych asi dělal jenom microATX nebo miniITX, kdybych stavěl nový. Je teda ještě škoda, že se neprosadilo něco mezi ITX a mATX - kdyby PCB mělo třeba dva sloty (ITX bedny stejně mívají často dva sloty pro GPU) a/nebo o dva centimetry širší PCB aby se tam vešly 4 sloty DIMM.

Ten U kryt, to byla taky srandy, U těch midi towerů (což tehdy znamenalo zdroj posazený vedle desky, což bylo při tehdejších malých chladičích relativně vtipný, PC pak měly malý rozměry) nebo baby AT desek to nebyla taková hrůza, pokud se to tam nezasouvalo nějak debilně. Ale někdy ty bočnice dole odstávaly a mohlo to vibrovat. Pamatuju si, jak jsem to kdysi, když jsem na to přišel, sundal a různě ohýbal (bočnice víc k sobě, dolní hrany zase konkávně, aby to při namontování přisedlo k tý kostře a neklepalo se. Ale tehdy byl hlučnější zdroj a žádná regulace 50mm fukaru na CPU... dost hrůza při zpětnýmohlédnutí (i kdež ne taková hrůza, jako pozdějš neregulovaný mini ventilátory na grafikách a ten děs s A8ne na čipsetu Nforce4 Ultra - strašná doba).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miditowery měli jinej průšvih. Když se tam hodil celeron mendocino, kterej neměl vysokej chladič a relativně nízkej ventilátor, tak to šlo, ale když se do toho cpali i durony/antony, slotový CPU a podobně, tak už tam bylo sakra těsno. Zdroje tehdy nebyli taky moc kvalitní, ani se to moc neřešilo (a spousta lidí/skládačů to neřeší do dnes. Pamatuju si výraz lokálního prodejce před více jak 10 lety, když jsem se ho zeptal, jestli nemá i zdroje jiného výrobce, než eurocase... "Vy máte něco proti eurocase?") a tak jsme měli dvě nejtopivější komponenty vedle sebe. Tyhle kysny už většinou měli nějaké ty "bočnice", ale většinou opět alobalovité a se zobáčky které pasovaly do lemu. Často to bylo zkroucené, takže nějakej ze zobáčků nechtěl zapadnout a bylo potřeba ideálně zatlačit na všechny lemy, aby to tam zajelo a celé si to sedlo. Peklo tyhle doby.

Jinak to poslední naprosto sedí, mám tu MSI K8N s nF4 Ultra. Což o to, chipset topil, tak se tam dá pasiv s malým komárem, zreguluje se to, nebo se tam hodí velkej pasiv... jenže on byl v 99% případech hnedka za x16 pcie, takže překážel grafikám. Výrobce to pak "ojebal" pomocí pidipasivu, ve kterém byl umístěn ventilátor. Že to stálo za prd, nemusím ani zmiňovat, takže jsem sehnal pasiv z defektní FX5700, který nesl mnohem víc kovu, měl i správně otvory, pouze jsem musel vypilovat "zub" v místě krystalu na desce a pak na to posadit nějakej malej větrník. Pak už to šlo používat a GK tomu nepřekážela, ale bylo to celé nešťastné, že to takto někdo opravdu vyráběl a prodával. O to víc se mi nelíbí, že větrníky se nám zase vrací - u TR a X299 v případě VRM, fakt tam jsou, dobře je maskují.

Regulaci bloweru jsem si užil s X1900XT, ale byl tam velký prostor. Víc to podtaktovat, lepší airflow kysny a už to běhalo v 2D mode i pasivně. Dneska je to "nuda", člověk to koupí a ono to funguje :D

A osobně, mATX se mi taky líbí, na druhou stranu, nejsem ještě ve stádiu, že by mi stačil nějaký mainstream, takže mi GK běžně sežere minimálně 2 sloty, do toho nvme disk, ideálně taky v pcie slotu kvůli chlazení... a pak ještě zvukovka. Sice to jsou 3 pcie sloty, ale zabrané budou 4 i více. Dále bych se bál právě o chlazení VRM, ale to už je spíš otázka platformy jako takové, jak moc to papá. Nicméně, mám tu SFF della 7010 a je to tak sympaticky prťavé, přitom je v tom celkem obstojný HW, až se mi to celé líbí. Tenhle stroj mít v nějaké aktualizované variantě s ryzenem a klidně i tou WX4100, tak by si s tím vystačila i většina hráčů, údržba je bombová a i mě by to stačilo na většinu práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na A8n-e byl tenhle oj**: http://www.4oem.ru/reviews/mb/2006/02/20/22_Asus_A8N-E_chipset.jpg Nemá to ani žádný žebra, je to jenom ohnutej plech a větrák (6000 RPM iirc).
Hlavně že na těch bocích, skrz který to funí, je z toho plechu vykrojenej nápis "ASUS". To je hlavní. GRRRR!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková tečka na konec ohledně chlazení:
acer vyráběl ntb s mobilními AMD CPU a nV GeforceGo GPU, přesný model nevím, ale používal to pedagog na střední v dílnách. Jednoho dne se to ale podělalo a zobrazovalo to jen artefakty, těch strojů měli kdysi asi víc a tohle byl jeden z posledních, všechny pošly na to samé. Byl jsem u toho, když to kuchnul, byla tam myslím GeforceGo 5200 nebo něco takového, mělo to ventilátor uprostřed nad klávesnicí, přímo pod displayem, takže to nasávalo čistej vzduch a nic tomu neblokovalo. Vtip byl ten, že CPU mělo normální chladič s heatpipe, ale samotné GPU bylo chlazeno tenkým plechem, ne o moc silnějším než ze kterého je vyrobena plechovka, který byl nějak připlácnut žvýkačkou na gpu a ten plech poté vedl někam k tomu chladiči u CPU. Samozřejmě že umřela ta mobilní GF.

Jednou jsem také rozebral nikdy neservisovaný ntb od aceru, údajně se to přehřívalo už z výroby, ale nikdo to neřešil. Po rozdělání jsem zjistil, že chladič na CPU pouze ležel, protože někdo použil krátké šrouby a chladič tak nebyl nijak přišroubován k protikusu ze spodu desky, šrouby prostě skončili v dutinách chladiče, kterými to mělo projít až do protikusu, ke kterému to samozřejmě nedošlo.

Naštěstí jsem snad nic tak hrozného za posledních x let nepotkal. Poslední potencionální problém vidím na starších GK alá 7970, kdy výrobci vycházeli z referenčního modelu, kde je jeden malý chladič na VRM spoléhající na průvan skrz něj, následně hliníkový blok přes paměti a pak měděný blok na GPU. V neref. verzích se vyhodil blower, hliníkový blok se vyměnil za chladič s žebry a heatpipe, aby to ofukovali ventilátory z vrchu. Problém je, že obvykle jsou dva nebo tři a otáčky se berou z jednoho z nich, kdyby se podělal ten, co chladí VRM a zbytek pasivu od GPU, nemyslím si, že je tam ochrana proti přehřátí a celé by to shořelo. Navíc mám dojem, že otáčky se braly z jiného, takže i kdyby se ochrana spoléhala na detekci vadného ventilátoru, tenhle by to stejně nebralo v potaz.

Maximálně mne ještě napadají laciné zdroje, ale tam to lidem nevysvětlím a evidentně si svého HW/dat tolik neváží, stejně jako neprovádí žádné zálohy a podobné věci :)

Dokonce občas dojde k paradoxu, USB převodníky pro disky s napájecím zdrojem pro velké 3,5" potvory. Vtip je ten, že převodníky samotné moc škody napáchat nemohou (pokud nepřečtou chybně data a nekontroluje se to), ale ty zdroje jsou velmi, velmi špatné, už jen vzhledem k prodejní ceně na ebayi. Celej ten set se dá zakoupit asi za stokorunu, český prodejce to prodává zhruba za pětistovku. Na takový zdroj bych nikdy disk nepřipojil a jestliže to lidé používají jako zařízení na záchranu dat... :)
Dalo mi to trochu práce a googlení, ale nakonec jsem našel něco, co se dá koupit jen z číny, stojí to kolem té pětistovky, ale je to na normální DC jack, má to DC-DC zdroje a v podstatě si k tomu mohu připojit svůj spolehlivý 12V zdroj a následně to vyrobí 5V (možná že to stabilizuje i ten vstup, ale to jsem ještě nezkoumal). Je to docela smutné a nikdo se tímhle ani nezaobíral.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenke male vyssi skrine, ale nejsou moc vhodne na vykonejsi komponenty, pokud tam neni vodnik. Podle typu buildu, kdy grafika byva treba uplne nahore, tak to ma pak mizerny prutok vzduchu, pokud se tam da nejaky 2-vetrak. Ono vubec, dneska male skrine byvaji chlazene ze shora dolu, takze cim uzsi skrin, tim blbeji to bude uvnitr chladit.
Ja ma rad treba neco na ten zpuob
https://www.czc.cz/bitfenix-phenom-m-bila/137655/produkt
https://www.czc.cz/bitfenix-prodigy-m-bila/134751/produkt

Kazdopadne to uchladi i 8C/16T rizka v plne palbe non stop i po nekolik dni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě právě přišel dobrý ten Chiefctec The Cube, dají se na sebe totiž stackovat, nejsou moc vysoké a tak se jich vejde na regál s policema docela dost (:
Vodník tam netřeba a vleze se tam vše potřebné.

U těch Bitfenixů mi přišlo trochu wtf usazení zdroje a nejdou stackovat na sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten vypada dobre, hlavne co se tyce montaze, ze se to da cele 'rozlozit'. To musi byt celkem pohoda.
Ja poteeboval i trochu designovku do pokije, kde to mam na stole. Na stockovani to moc neni a chce to mensi kartu, pro dobre proudeni vzduchu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo na montáž je to fajn, vyklápím to vlastně jen při iniciální montáži, pokud potřebuju vyměnit M.2 disky, grafiky a další přídavné karty nebo RAM, tam stačí jen odklopit bočnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tlustá a navíc i vysoká ale až na pár drobností si nestěžuji https://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-r...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta skříň má v sobě spousty bordelu, který človk musí platit, Define S je v tomto směru lepší. není tam hromada plechu navíc. Nicméně na velký airflow Define skříně nejsou stavěné, jsou dělané s ohledem na hluk, ne výkon chlazení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou rozebíratelností souhlasím :D Dřív byl vzadu jeden velkej snadno odmontovatelný kryt a bylo to. Potom se to zůžilo na samostané kryty nad jednotliými komponentami které vám chtěl výrobce umožnit vyměnit a dnes? Nikde nic. Jen baterka. Člověk to musí pitvat přes klávesnici. každou chvilku tam něco křupně. Jejda snad to bude držet až to budu montovat zpátky. Dotyčnému pak lžete, že to už bylo, protože ntb teď podivně vrže a nelícujoú se spoje jako z továrny :D Dnes za mnou přijde člověk s dotazem jak zrychlit ntb. Říkám vyměň ten nízkootáčkovej disk za SSD a budeš v jiným světě, ale prvně se koukni jestli se ze spodu k němu vůbec dostaneš jinak se na to vykašli :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak kde. Pořádné WS jsou servisovatelností báseň. Consumer byl peklo snad vždy. Sice ty consumer stroje tehdy byly snázeji rozdělávatelné, ale zase se používali daleko horší plasty, takže to pravidelně praskalo, vždycky zbyla nějaká kovová krytka a podobná "hovadina". Mám takové krásné vzpomínky na servis cizích strojů a vysvětli někomu, že když to někdo utáhne na prasáka a to v plastu, tak to nedopadne dobře.

Naštěstí jsem se na kamarádský servis vykašlal, potože to bylo vždycky dobrodružství, které bych nerad znovu absolvoval, nemluvě o té drzosti, že bych za ten strávený čas i něco požadoval. Už jsem si zvykl, že i když teda někdo chce poradit a já mu poradím, stejně si nechá raději poradit od franty, kterého zná déle a celé to dopadne trochu jinak, než by bylo záhodno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Servis PC to je tak minimální sazba 600 Kč za hodinu. Kdo to zaplatí? Vyčistíte přeinstalujte a za 14 dní tam má stejný maras. Takže to máte zpět, Občas udržuji asi pc v rodině a u známých, většinou zdarma. Několikrát jsem zachránil firemní data a tedy celý business, protože data se nezálohuji. :-)
Chtěl bych si něco účtovat, je to v tom spousta času, učení, léta praxe.... Jde nějak rozumně řešit servis PC a ještě na tom vydělat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus to :D Ale lidem se protočí panenky když jim řekneš, že i za ten antivir se platí. A jakmile řekneš, že to je jen roční licence tak jdou do mdlob.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem je placená licence lepší než ta zadarmo? Údaje o uživateli, které si antivir z tvého kompu stáhne, budou použité pro buhvíjaké další účely tak jako tak. Např. cílený marketing, prodej jiným firmám, které by o ně mohli mít zájem, hack konkrétního kompu na objednávku ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš na tebe budou čumět jako na vola, že za to vůbec něco chceš? Vždyť si jen seděl na prdeli a hrál si, ne? Určitě tě to baví, takže to rád uděláš zadarmo, to je přeci jasné!

... jo a mimochodem, franta od vedle si koupil od pepy, kterej je z vedlejší vesnice a stavěl to pro něj karel, určitě bude mít taky zájem, nedávno si mi stěžoval, tak se mu prosímtě po tomhle ozvi, dík!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezaplatí to nikdo. Já občas taky něco opravím,už taky jen rodina a pár známých. Většinou si beru fakt málo,ale jak zjistím že si to udělal sám třeba vylomená klávesa u notebooku a seženu ji za pár korun tak si řeknu třeba o 1K,aby věděli že opravit to není sranda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co vlastně potřebujete rozebírat? Já tak jednou za rok+ otevřu bočnici a curaproxem sundám prach z žeber cpu chladiče. Jednou za plusmínus 3 roky otevřu zdroj a ometu, co je tam. mít GPU, dělám to i tam. ale toť vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hezká vidina, jenže já mám za měsíc už plné filtry (ano, to hrubé síto), za tři měsíce začne být viditelný prach i na otvorech a IO shieldu, za půlroku už doslova svítí. Kdybych to čistil jednou za tři roky, tak je v tom počítači víc prachu jak mědi. Jestli to nemusíš tak často otevírat, buď rád, ale nelze to plošně aplikovat. Já měl deprese, navíc jsem byl i línej, tak se mi vůbec nic nechtělo a nechal si to takhle zaneřádit, správně bych to měl čistit tak jednou měsíčně, teď mám dočasně notebook, desktop smutně stojí v prachu a čeká, až si na něj najdu čas a celé to rozeberu.

... jinak i ten ntb, když vyčistím a jsem s ním doma, tak za tři dny je prach v klávesnici, a to má kolem víka gumu, aby v zavřeném stavu dobře přilehlo, zobrazovadlo je na tom stejně. Nejsem u silnice, ani dálnice, malé město, není tu kamenolom a podobné ošklivosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu, co mate furt s tim prachem, teplotou atd? Mam 12 let starou skrin, kde uz jsem asi 3x vymenil komponenty a skrin je stale dobra, jen kdysi pred lety vyhorel zdroj, ktery k tomu byl. Naposled 3 roky nazpatek jsem upgradoval, zarostro to prachem a co jako? Jede to? Jede! Topi to? Asi jo! Neni tam zadny vetrak, jenom na CPU a GPU a ve zdroji. Ja neonanuju po vecerech nad antutu a podobnych picovinach jako grafy teploty atd ....
https://ibb.co/wdmnR5m
https://ibb.co/9ypfvfX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ten, že ten prach co ty demonstruješ, se mi tam nahromadí za ty cca 3 měsíce, chápeš? Kdybych na to nešáhl, tak se to celý ucpe a věř mi, že těch 500W odpadního tepla, co to dokáže vygenerovat, ta tvoje šlupka rozhodně negeneruje. A aby se mi podělalo ložisko na ventilátorech za pětistovku kus, jen kvůli tomu, že jsem líný prase a práší se to, to se mi fakt nechce. Ano, v hodnotě celého stroje jsou ty 2kkč prd, ale proč bych měl kupovat nové ventilátory jen kvůli tomu, když to mohu vyčistit a vydrží to běhat prakticky věčně... když se o to budu starat.

Ano, měl jsem taky relativně nenáročnej stroj a tam pouhé tři ventilátory (zdroj, CPU a jeden položenej na pasivní GK), kdyby tam byly kilogramy prachu, ta mašina by jela dál, protože to celé v loadu sotva žralo přes 120W. Já se bavím o stroji, kde jen GK si umí cucnou přes 400W, CPU s deskou a disky vygeneruje v burnu dalších 200W. To je trochu rozdíl, nemyslíš?

Podle sebe suď jen sebe, já upozorňuji, že ten problém existuje, někdo prach řešit nemusí, já ano, protože se tu prostě hodně práší. Kdyby nebyl, tak je mi to taky ukradený a jsem šťastnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

double post

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT ty jsi můj člověk. Po xx sestavených PC jsem zakotvil u itx formátu a nemůžu si to vynachválit. Velké ATX skříně mi dnes přijdou svou velikostí odporné, ať už vypadají designově jakkoliv. Prostě hnusná velká krabice pro nerdy jak z devadesátek. ITX je sice mnohem větší drbačka navrhnout, promyslet a sestavit, ale ten výsledek prostě stojí za to. Mám na stole Cooltek U2 s oknem a v těch 15 litrech objemu si spokojeně chroustá 8700K na 5GHz (s levným coolermaster aio) a GTX1080.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jak vidíš vejš, lidi se v tom potřebujou hrabat :). Já ne. Vše, co se dá rozumně upgradovat, se dá rozumně upgradovat i v těchle malejch boxech. CPU vyměníš, RAM vyměníš, grafiku vyměníš, disk vyměníš ... netřeba mít komp jak basu piv ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja skladal predloni na podzim rodicum tohle .....
chieftec mini itx ix-01b zdroj 85W
G4600
MSI H110I PRO
Nacpal jsem tam i klasicke SSD
Externi zdroj, malicka krabicka pridelana zezadu k monitoru. Absolutne tiche, vykonne, bezne to zere do 15W. Vsadim, ze se tu najde pitomec, co napise, ze se vsim je u 51W (prumerne) CPU, ktere klidne pojede treba na 70W, ze je to poddimenzovany zdroj, ze to nebude chladit s intelem dodanym vetrakem a podobne picoviny ... a uz to jede pul druheho roku v kuse bez problemu .....
https://ibb.co/8dQYHf9
https://ibb.co/fY30C8D

Ted akorat budu zname skladat pocitac s nuc-8i3beh s 1TB SSD 660p ... na beznou praci, kancelar, skolu a vlastne i na jednodussi hrani vice nez dostacujici. Pridela se to na VESA drzak monitoru a luxus!

Jinak SFX je hnus hlucny, fuj! A nedavno jsem u lenova taky zlomil pant, nastesti to udrzi ten druhy .... jak jsem to rozebral (jako je to peklo), tak jsem nemohl uverit, ze nekdo vymyslel tak blby system pantu. Povolit to samozrejme nijak nejde, proste to nejakym zpusobem zarezlo a cele to magneziove sasi se rozlomilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš vybrat správnej SFX :). Manželčin stroj je tišší (ne, zdroj nemá pasivní, ale normálně s větrákem) než můj notebook v klidu, když se mu ještě točí větrák (než se úplně vypne) - a to si myslím, že můj notebook je fakt tichej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tenhle mini Chieftec je super, jen tam prakticky není místo na 2,5" disky, nejlepší je použít onboard mSATA/M.2, G4600 nic moc nesaje a boxák je tam IMHO naprosto OK, naopak je to dobré z důvodu, že fouká vesele kolem sebe a chladí tak ostatní komponenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky jsou hardwarově obecně za trest. A v příbuzenstvu se během let dost rozmnožily. A popravdě horší na servis bývají fajnovější značkové stroje. Ale i v low-endu je to takové kolísavé. Jeden čas byla v low-endu taková bohulibá móda, že se dalo dovnitř dostat jedněmi dvířky na břiše počítače a byl přístupný vedle disku a RAMky taky ventilátor k vyčištění, případně i celý chladící slepenec (tělíska na CPU a čipsetu, heatpajpa a radiátor vzadu). Konkrétně dvojčata Acer Extensa 5620 a 5220 cca z roku 2009 - zrovna minulý týden jsem ze dvou starých noťasů složil jeden zdravý kus. Krásná práce. Ale podobně vypadaly Lenovo IdeaPady asi o tři roky později. Ale ta doba už je zřejmě pár let pryč. Acer tuším měl pak jeden čas kryt ventilátoru přibodovaný k "radiátoru", aby se nedal snadno čistit... Ode zdi ke zdi. Poslední dobou proto vidím spíš levné Lenovo - a tam je třeba odloupnout celý spodní kryt, jako když otvíráte smartphone (dokud ještě otvírat šly). Baterka je uvnitř, takže ji předem nevyndáte. No pořád je to lepší než značkové stroje, které člověk musí rozebrat komplet zdola i shora, aby se dostal k vyčištění větráku :-(

Mimochodem ta "moje" Extensa původně dožívala pár let s takto pojednanými panty (na fotce už je jenom demontované víko):
http://frantisek.rysanek.sweb.cz/ntb_panty.jpg
Víko s displejem totiž zkřehlo a prdlo přesně v rozích, přičemž to mělo ještě hlubší konstrukční příčinu, a to že kovová konstrukce uvnitř byla v tom místě zeslabená. Takové kolejničky z boku na modulu displeje, v jednom místě kvůli tvarování prohnuté a navíc ubraný materiál (plech). Spíš si designér zjednodušil práci,
než že by to bylo okaté kurvítko - každopádně když to upadlo, pomohl jsem si dvěma kousky hliníkového plocháče 20x3 mm a 2x5 šroubky M2.5. Bylo to míň práce, než zabydlovat nový noťas. Tenhle starý noťas nakonec umřel na něco úplně jiného.

Jak jsem skládal ze dvou Acerů jeden, docela mě překvapilo, jaká vrstva "šedivky" (a kolik v ní bublin) byla na procesoru a na čipsetu v obou strojích (v té době byl north bridge i965 nejspíš žravější než C2D CPU). Přesto oba noťasy sloužily věrně 7-9 let.

Pak mi taky prošly rukama asi dva mechanicky poškozené lehce značkové stroje, cca kategorie 17" s diskrétní grafikou a "kovovým" krytem. Vybavuju si jeden kus, který měl skutečně kovový jenom vrchní kryt = rámeček okolo klávesnice, spodek byl plastový, panty kotvené hádejte kam... takže jsem to rozebral, vysypal rozdrolené domky okolo závitových zálisků v plastovém spodku, poškrábal jsem se na hlavě, trochu jsem měřil, a pak jsem navrhl majiteli (který to po někom zdědil) že proženu šrouby kovovým vrškem, takže bude mít po stranách vedle klávesnice vidět 2x3 přiznané hlavičky šroubků :-D Displej se o ně neopíral, takže OK. A tak se i stalo. Víko bylo najednou tuhé jak za mlada, a noťas dalších pár let sloužil.

Já vím... všechno je to jenom známka punku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je teda profik! Chapu to spravne, ze JEDINY HW problem byl v kabliku zamotanem v GPU vetracku, takze se GPU bud chladila spatne a throtlovala nebo byla prilis hlucna, protoze druhy vetrak musel jet naplno. Co se tyce WIFI USB donglu, co je na nem spatneho? Pokud ma uzivatel 50Mbit internet a router ve druhe mistnosti, tak to muze byt naprosto dostacujici.
Takze stacilo vytahnout drat z vetraku GPU a spravne nastavit pameti v BIOSu a grafy pred/po by byly zcela shodne. Misto toho "profik" investoval nekolik tisic do novych komponent, aby byl pocitac diky 58 vetrakum daleko hlucnejsi, vetsi, jeste debilne podsviceny ..... a proc? Realne to nicemu nepomohlo. Ze byl necim znecisteny disk? Ze byl ulomeny nejaky plast na konektoru? Ze byla zadni krytka nejak trosku posunuta, kde za zivotnost pocitace stejne vlastne nikdo neleze? Nebo snad onanie nad tim, ze CPU nema 80, ale jen 60 stupnu? Komu tim kdo prospeje?
Kdybych to delal ja, tak svazu draty aby nelezly do vetraku, mozna bych posunul tu zadni krytku a chuj s tim! Preinstaloval bych to a hotovo.Kupovat novy chladic, ze by to nekdo mohl nekdy snad taktovat (clovek, co ani nemel spravne nastavene pameti?), OMFG! Zivotnost komponent, natoz CPU teplota vubec neovlivnuje, u HDD dokonce prave naopak. Dle statistickych dat jsou ty s 60 stupni spolehlivejsi nez ty zbytecne prechlazene.
IMHO, takova oprava se dala udelat zcela zdarma do 10ti minut, vcetne instalace novych ovladacu. Zivotnost a vykon by byl uplne stejny, uzitna hodnota diky nizsimu kravalu od miliardy (a navic kravsky podsvetlenych) vetraku a sklenene bocnice mnohem vyssi. Navic i ten puvodni case byl IMHO hezci;)
Ale pokud nekdo mysli, ze cim vetsi kraval to dela, tim lip to jede a jeste to mit hezky u hlavy na stole, aby tam hezky vsechno svitilo a blikalo, tak to pak pardon ......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nakonec mi to nedalo a musel jsem se prihlasit. Ze zacatku jsem si pripadal, ze jsem exot, ale ja bych to resil tim, ze bych upravil kabely, umistil lip disk, pridal ventilator, co taha vzduch ven. Pokud dongl mel blby signal, tak bych ho dal na prodluzku.

Pokud bych se fakt rozdovadel a bylo to nutny, tak bych vymenil cpu chladic a jako posledni moznost osadil i predni vetrak.

Nastaveni xmp a odinstalace zbytecnych veci, prehozeni usb headeru je super.

Ale rozhodne bych si neporidil ke stolu modrou lampicku a nemel bych silu k tomu napsat clanek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

autor článku si měl pohrát s vadami SW, pohrát si s kabeláží - i v tomhle jde pořešit i když moc prostoru skříň nedává - a proměřit to v té původní skříni po nějakém úklidu, pak to přestavět a zase prověřit.

Lidi bohužel často řeší kraviny, třeba ten chladič procesoru. Proboha proč měnit funkční chladič na který si asi nikdo nestěžoval. Říkám lidem co chtějí poradit se sestavou. Nech tam box, on to uchladí, výrobce tam nedá chladič se kterým se to zničí a bude ti dávat nové CPU. Když ti to pak přijde hlučné, můžeš tam jiný chladič dát kdykoli. Většina lidí už to neudělá protože jim to hlučné nepřijde.

Nebo kupovat nějaké super uber duper drahé pasty na CPU, přitom bohatě stačí to co je na chladiči či dodané k němu. 1-2 stupně rozdílu v lepším příadě.,.. Zkoušel jsem třeba Grizzlyho cryonaut nebo co je to zač. teplota v peeku byla o 1 stupeň na jednom jádru lepší než s pastou dodanou s Fera chladičem... byla to 4790k na 4.6GHz v Aida64 stresstestu 79 vs 80° peek temp nejteplejšího jádra, při feře s 1100 otáčkami, v NZXT S340 (tedy skříni se špatným airflow), Fera sice byla slyšet, ale za hlučné bych to neoznačil.

Stejně větráky ve skříni. Někdo řekne že stojí za starou bačkoru a jsou hlučné, ale i "tichá" noctua bude hlučná když se nereguluje. Nebo dokonce do skříní dokupovat větráky navíc.

Tady je krásná ukázka toho jako větráky ve skříni navíc nemusí vůbec pomoct: https://www.youtube.com/watch?v=ApdliGCqtZg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiriku, ty zase valis...
" Nech tam box, on to uchladí, výrobce tam nedá chladič se kterým se to zničí a bude ti dávat nové CPU." .. predevsim ty dodavane u i5,i7 u Intela, ty se nemusi vubec menit, protoze 'zasadne' nethrortluji :)
"Stejně větráky ve skříni. Někdo řekne že stojí za starou bačkoru a jsou hlučné, ale i "tichá" noctua bude hlučná když se nereguluje"
.. stoji vetsinou za starou backoru, ale zalezi co od toho compu chces..jestli ticho, poridis si treba prave ty Noctuy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký důkaz že throttlují? Intel začne throttlovat až dosaáhne hraniční hodnoty 100 stupňů.

Neregulovaná Noctua bude delěat někdy větší bordel než neregulovaný jiný větrák. Regulovaný větrák bude tichý i když bude stát 4x méně než předražená noctua

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče těch boxů, s nižšíma teplotama Ryzeny radostněji boostují, obzvlášť s PBO 2.0 + točit se tam lehce nejspíše bude a je to tišší, proto ten levný Spartan 3. Některé Haswelly měly box chladiče Intelu celkem problém uchladit, se Skylake se to zlepšilo tím jak už v CPU není FIVR.

Ad pasta, může mít často větší smysl u notebooků, protože je tam přechod mezi die a chladičem, oproti tovární šedivce se to může dost lišit a změnit projev ventilátoru. Záleží samozřejmě na notebooku konkrétním, nelze to generalizovat.

Jinak Haswell má problém, že se smaží interně, tam má smysl řešit lepší pastu až pod delidu, jinak je to házení perel sviním.

A co se týče toho videa, má tam relativně netopivý HW, s něčím žravějším by to bylo nejspíše o něco smutnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On si někdo kupuje staré haswely s box chladiči? Já mám za to že dnes se kupuje Coffee lake a jeho refresh nebo ryzeny.

Běžný uživatel nepozná rozdíl v boostu mezi box chladičem AMD nebo tím Spartanem, nepozná to typicky ani hráč. Většině lidí nebude ani vadit akusticky.

Pasta reálně vliv nemá, ten rozdíl je na úrovni chyby měření. Pasta v notebooku? To si jako někdo objednává díly a skládá notebook nebo rozebírá nový a mění pastu? To musí býát nějaký totální fikulín ne?

Ad video, je to skříň která tak funguje, funguje s negative pressure, viz recenze třeba Gamer Nexus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to byl příklad, já jsem svého času dost narazil třeba s i7-4790S, kde byl ten boxák opravdu hraniční a throttlovalo to někdy od 88°C, nejspíš prostě FIVR. Skylake a novější jsou na tom mnohem lépe, nicméně ty boxáky Intelu jsou vhodné na nějaká málo topící CPU, rozhodně ne na dražší kousky, naštěstí je Intel přestal u Kčkových modelů přibalovat.

Pasta vliv má, ale záleží na více faktorech, že lepší pasta zlepšila teploty jsem zažil třeba u nových Latitudů E6430/E6530, modely s quad-core i7 + nvidia quadro, tam to bylo dost horké a throttlující už v základu, lepší pasta (Noctua NT-H1) to dostala pod limit throttlingu, v létě to ale stejně nepomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"takova oprava se dala udelat zcela zdarma do 10ti minut, vcetne instalace novych ovladacu."
.. juuuu heleeeee :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám pár fotek, ale za článek to nestojí. Ta termokamera by byla pěkná a měření teplot vystupujících ze skříně před přidáním a po přidání ventilátorů taky. Chápu, že vyměnit skříň se zdálo jako dobrej nápad, ale nejdřív bych provedl seriózní měření a pak bych soudil.

Co se týče SATA, tak jsem viděl přilepený zničený konektory tavnou pistolí k diskům.

TDP celé sestavy není tak vysoké, aby nešla odvětrat. 300W tepla jde dostat ven ze skříně "samo".

Co se týče BIOSu tak se vydávají revize, respektive opravy a tady to vypadá, že oprava nebyla potřeba, protože RAM i procesor byly již BIOSu zavedeny.

Co se týče software, tak to nebudu komentovat.

Co se týče BOX chladiče, tak miliony PC běží ve verzi BOX, takže pokud se nebude taktovat, tak se vyhodily peníze. Na druhou stranu, pokud chtěl zákazník ticho, tak OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co se týče BIOSu tak se vydávají revize, respektive opravy a tady to vypadá, že oprava nebyla potřeba, protože RAM i procesor byly již BIOSu zavedeny."

Tuhle část jsem nějak nepochopil, co je tím myšleno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v BIOSu se můžou vyskytovat chyby a pro se vydává revize (oprava) a další věc kvůli které se vydává další verze je podpora procesorů a časování RAM, protože v době vydání desky nemusí být na trhu a nemohlo tak dojít k otestování výrobcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano v těch BIOSech jsou typicky bug fixy, lepší podpora RAM a tak podobně, proto je lepší tam flashnout novější a nenechat úplně první vydání, kde je šance na nějaké chyby a špatnou kompatibilitu nejvyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo se řídit tím, co není rozbité, na to nešahám. Mám desku co má bios od výroby. Počítač funguje, nemám s ním problém, výkon má takový jaký jsem očekával, tak proč bych měl proboha flashovat bios? Novější revize mají podporu nových CPU, nějaké fixy pro meltdown nebo spectrea, ale ani jedno z toho nepotřebuju

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na stránkách výrobce je vždy zveřejněno to co bylo opraveno a přidáno, ve většině případů je zcela zbytečné upgradovat BIOS, protože výrobce odladil HW a SW již ve výrobě.

Takže u článku nemělo být o BIOS napsáno, pouze v případě, že by výrobce uváděl chyby.
(z pozice firmy vyrábějící HW je to zavádějící informace)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Praktická zkušenost - výrobce v changelogu uvádí maximálně tak polovinu oprav, hodně chyb potichu opraví a nikam nic nenapíše. A v dnešní uspěchané době s náklady sraženými na minimum bývá první verze hodně často bugová.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi často to není moc detailní a jsou tam vágní věci jako "improved stability" a tak podobně, ve skutečnosti je těch změn typicky mnohem víc.

Zbytečné to rozhodně není, díky té složitosti okolo UEFI a moderních věcí je tam prostor pro chyby dost velký a je celkem běžné, že minimálně první releasy mají nějaké bugy, nebo něco vyloženě nefunguje.

Časem se přidává třeba podpora nových CPU, některých komponent, paměti typu RAM, ladí se různé bugy, bezpečnostní patche a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká práce. Trochu mi to připomnělo staré časy stolních pc. Dnes pokud někdo nepaří hry, tak se většinou spokojí s notebookem. Já mám radši ty stolní. Můžu si tam dát co chci a jak chci.

Ale bývají i větší hrůzy. Musel jsem řešit kolegův pc kde si mladoši narvali co se dalo. Na základce polovina kondenzátoru nafouknutých. Pod procesorem žádná pasta! Bios zastaralý, že nepoznal vložený procesor. O kabeláži ani nemluvě. Ve skříni 1 řvoucí větrák 80mm. Po totální repasi mě podezřívali co jsem s tím udělal, že to není slyšet, netopí a nepadá systém :). Dnešní mláděž holt už na takové věci moc není, ale jsou samo i vyjímky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi dost záleží na sociální bublině, z hlediska výkonu a škálování je pořád lepší a výhodnější desktop oproti notebooku.

Ano mezi velké hrůzy bych zařadil PC kuřáků, ten lepkavý smrdutý dehtem nasátý prach, který se špatně odstraňuje je chuťovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono notebooky pokud nejsou na dokině jsou hlavně dost špatné z hlediska ergonomie (pozice těla při práci)

Pc kuřáků radši nepřipomínat, to je regulérní práce s nebezpečným materiálem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud dokujete, typicky máte externí monitor a další periferie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych byl upřímný, člověk který ten PC skládal buď byl kapku mimo a nebo to byl jeho druhý počin od stavby 486. Case se zdrojem na hoře a procesor hned pod ním je vražda zdroje, sám jsem odrovnal několik zdrojů než jsem pořídil case, pokud už skládám PC s zdroj vždy dole aby měl vlastní tok vzduchu. kabeláž byla otřesná, case nebyl určen pro tak dlouhou kabeláž, jen by mě zajímalo jestli ten kablík u větráku procesoru byl volný a nebo natažený, by se mohl fajně ohoblovat a pak by šla celá sestava do kopru pokud by zdroj při zkratu nezachránil. Nemám nejmenší tušení jak je HDD dole připevněn, snad tam nelítá, co koukám měl místo místo disketové mechaniky tak pro 3,5" Hdd ideální. Na procesoru je originální chladič, z toho mám vždy hrůzu, u posledního procesoru co jsem kupoval se intel nesnažil dát chladič (se mi někde doma válí 2 boxové chladiče, dnes asi dobré jako pasivní chlazení na procesor 486). Nejsem si jistý jsou ve článku popsané 2 HDD, předpokládám že ten SSD je mSata (možná M2 mám v tom chaos je několik verzí s jinou koncovkou) na základovce, což by znamenalo že má optickou mechaniku která zbytečně zabírá místo, pokud majtel není nějaký větnamský pirát co prodává DVD na stánku, a nebo si pořizuje zastaralé DVD a kupuje krabicové hry (předpokládám, že s wi-fi má špatný internet a stahování by byla sebevražda). Nový case je mnohem lepší, kabeláž zezadu je asi nejlepší, bohužel jsem zjistil problémy když je třeba přidat komponenty jako disk tak Sata kabel se rychle zlomí, když se s ním pohne. To co mě vadí na sestavě a to je asi jen můj problém, šílené množství světel a světýlek, to už se tam mohli narvat podsvícené SATA kabely. Je to jen můj názor, osobně osvětlení vypínám a svítí v case jen věci které buď neumím vypnout nebo nejdou (paměti, netušil jsem že jsou podsvícené před nákupem, nějaké světlo nad pasivním chladičem desky i když jsem v biosu vypl podsvícení a na grafice nějaká kontrolka či co).
Co se týče SW tak jediný s čím podle mě byl problém byl jen u grafiky která dokáže vnucovat aktualizace i když má člověk aktuální nejnovější verzi a vnucuje to starší. Ovladače na grafiku jsou asi jediné, které ovlivní herní výkon. Co se týče testů tak rozdíl je podle mého názoru zanedbatelný, ve většině případů by si nevšiml rozdílu. Osobně bych čekal že teploty by šli stáhnout o něco níž, jak tady bude zase peklo tak bych majteli doporučil nezapínat PC (otevřením case by moc asi nepomohlo).
PC je dělané tak aby bylo vystavené třeba na stole, je třeba zvážit pak případného domácího mazlíčka, osobně nedoporučuji kočku pokud má někdo PC na stole, já mám na zemi a stejně než jsem přišel na to jak vypnout tlačítko Power ve windows tak mi kocour vypínal PC vždy, když prošel kolem.
Sorry za zlouhavý a nepřehledný a s hrubkama komentář, potřeboval jsem se vykecat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ehm.. bedny se zdrojem nahoře mívají přímo pod zdrojem díru na ventilátor. Laciné jen na 8cm, ty lepší na 12cm (některé i 14cm). Většinou stačí osadit a nechat regulovat deskou a zdroj je v klidu, a to i při osazení grafikama s cca 150W a CPU s 90W. A to jsem spíše nepřítel "nuceného" větrání a osazování zbytečných ventilátorů, které airflow většinou kazí, ne vylepšují (více ventilátorů způsobuje turbulentní proudění ve skříni a tvorbu tzv. horkých kaps.)

Všechno to je jen o zkušenostech stavitele a všeobecném povědomí o termomechanice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nutnost zdroje dole je nesmysl. Provozoval jsem 13 let stále stejný zdroj v několika skříních a vždy nahoře. Stačí používat mozek. Neboxový chladič s ventiátorem foukajícím do zad skříně, kde je ventilátor odvádějící horký vzduch ven a je klid. Zdroj je 430W Tagan a napájel od Athlon XP 1700+, přes C2D E6600 až po Xeona E5450. Grafiky Od GT6600 po GTS 450. Několik let jel v provozu 24/7. Funguje do dneška.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to nikoho nezarazilo to KMSpico? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se hlásim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezarazilo, renovace sestavy není SW audit. Ale vyčarovalo mi to menší škodolibý úsměv. Jednou mu to přestane fungovat, a pak se s tím bude dlouhé hodiny sr*t, aby to aspoň trochu chodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim, poradi niekto dobru bednu na 3x 2.5" 'SSD; 3x 3.5" HDD, 1x DVD mechanika
ATX zakladna doska, CPU i7 9900K; GPU GTX1080.
Hlavne mi ide o tie kable ako ich niekam ukryt kvoli vetraniu, pretoze 6 diskov + DVD to je 7 kablov SATA + napajanie a uz sa tam neviem pohnut.
Je to take pracovno-herne PC.
Dakujem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jak velkou skříň si představujete, možností je dost mnoho.

Docela dobrý big tower, kam se vejde mnoho disků je třeba: https://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-x...

A do obyčejné Define R6 se také vleze šest disků + DVD mechanika: https://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-r...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mal by to byt urcite "tower"
Ta Define nevypada spatne.
Diky moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velké díky autorovi za skvělé téma! ;) K téhle case podotknu, že je sama o sobě výzvou. Samozřejmě není to vůbec ideální case, každopádně já jsem si ji vybral, protože sem si řekl, že s tím přece něco udělat jde! Na PC dělám grafiku - plakáty, ilustrace.. a jednou dvakrát za rok sestříhám 10 minut videa, hry příležitostně. Každopádně chtěl jsem ne příliš hlučný PC takže jsem skříň mírně upravil, vypíchnu: vystříhání děrovaného plechu pro přední fan = zbytečný hluk, nahrazeno prachovým filtrem, který není tak blízko ventilátoru. CPU - než jsem pořídil R5 2600 měl jsem na nějakém intelu tower chladič Zalman se 120mm fan. Do téhle bedny lze dát 140mm Akasa Viper. Vzadu jeden 92mm Artic fan a zbytek vytáhne zdroj, tolik tepla tam zas není. A ke všemu bylo možné vylepit vnitřek skříně slabou akasa odhlučňovací "pěnou" nebo co to je. PC téměř neslyším, CPU nejde běžně přes 50° a ventilátory otáčky moc nezvýší.

R5 2600, GT 1030 OC, 2x 4GB RAM 3000 MHz, 2x 2,5" HDD, 1x 2,5" SSD

https://ibb.co/kHSF2Xk
https://ibb.co/nz84KxY

PS: Samozřejmě ale souhlasím, že to jak vypadal "pacient" je špatné! Ty 3,5" disky do takové bedny nepatří a celková wattáž taky ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když spočtu tu práci s úpravami, tak koupit kvalitnější odhlučněnou skříň vyjde o dost levněji i když bude stát 3-4x víc :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děrovaný plech před/za ventilátorem je zvěrstvo a vystříhával jsem ho už u víc beden, ale zase že by se kvůli tomu vyplatilo připlácet čtyři tisíce za bednu, to si nemyslím. Jiná otázka je ta odhlučňovací pěna. Kdysi jsem ji měl taky v oblibě, ale od té doby, co jsem si otestoval hořlavost, tak mi to do počítače nesmí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odhlucnena skrin nevyresi hlucne vetraky nebo nejake rezonance..v lepsim pripade to trochu utlumi, v horsim je to uplne jedno a jako bonus jsou vyssi teploty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK Case za 450 Kč, odhlučnění za 500 Kč. Ale snazší a dražší to je - koupit jinou skříň, souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako ta původní složenina byla sice děsivá ale fungovat to klidně mohlo i v té skříňce. Já měl i7 a rtx 1070 se třemi disky (2xssd + jeden plotnovy) s mini-ITX deskou v mini-ITX krabičce a 400W mini-itx zdrojem - ano v zátěži mi hezky přitápěl na nohy :) přesto se nepřehříval a zabíral malinko místa, kromě větráků na cpu, grafice a zdroji tam byl jen tlačný 15cm větrák vepředu za prachovkou. Nezatracoval bych automaticky malé skříňky, fungovat můžou dobře. Naopak nechápu proč všude cpát svítící ledky, prosklené bočnice a do desktopu wifi kartu (proč nepoužít kabel?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky ty průhledný bočnice nechápu, za mne je to zcela mimo, ale když se chce někdo koukat jak se mu to tam točí a svítí a každej 3 měsíc chce řešit prach, tak proč ne. No a Wi-Fi karta má asi svůj důvod. Nechce tahat kabel (nemůže) a z nějakého důvodu nechce investovat do nějakejch datovek na 230V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je jestli by výsledek v testech nebyl stejný čistě s uvolněním větráku na chladiči a případně pčidáním 12cm větráku na disky a poštelováním chladiče na procesoru.
Taky nevím co furt máte s tím zdrojem "nahoře". Místa defakto zabere furt stejně a dolů se nedával hlavně kvůli prachu z koberce...
Nicméně opravovat cozí výtvory je radost a nejlepší jsou x let staré vykopávky které někdo donese s tím že je to "pomalé" a už po spuštění na člověka vybafne minimum ram a aspoň dva běžící antiviry :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jou jou jou ček maj flou....
když už jsme u toho měření pindíků...teda airflow ;)

https://photos.app.goo.gl/W1sJdhs4ncdqFmsF9

nejvetsi praci teda dela ten 14cm vetrak nahore

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké je prosím CPU a jaké má teploty při nějakých zátěžích typu: test výkonu 7-zip apod (cokoliv porovnatelného). Předpokládám, že všechny ventilátory na case nejdou přes 1000 obrátek při běžném provozu. Jak je na tom hluk? Díky za odpověď :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tam Ryzen 5 1600 bez OC. Na volnobeh je prakticky slyset jen plotnovy 2,5" disk. Vetrak na vstupu stoji. Udelal jsem stress test vsech komponent. Hluk pak samozrejme dela stock CPU vetrak. Pri normalni praci nebo hrani se drzi tak na 1200-1300 otacek. Pridavne vetraky cca 600 ot.min a ten 14cm asi 400ot.min. Samozrejme jsem si nastavil regulaci vetraku v BIOSu dle sebe
https://photos.app.goo.gl/rPbZJvsED1p4KyP66

grafika rx 570 je o 100mV podvoltovana a zaroven pretaktovana ze 7000MHz na 8200MHz...GPU jen nepatrne ze 1244 na 1260MHz
Tady hodnoty z konce stress testu

https://photos.app.goo.gl/FAkNvnhh9ZNPLaUB6

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Článek mě pobavil i když je určen spíše pro znalou minoritu. 25 let montuji počítače a ano nejhorší je když "opravuješ" po někom. Nic proti domácím kutilům i ti dokáží postavit počítač na 1+ a umí jej i nainstalovat. Naneštěstí jsou stále tací, kteří si myslí, že umí a to je i tento příklad. I po těch letech mě nejvíce baví právě to sestavení. Vůně nové základovky, všechno usadit a učesat, prostě sem na to ujetej. Novej BIOS i nejnovější ovladače jsou samozřejmostí, to co dodává výrobce na DVD nechávám ladem. Samozřejmě mám za ty léta své favority jako každý, co se týče výrobce desky, disků, case atd. A stále po těch letech dávám systémový disk na SATA 0 a případnou DVD mechaniku jako poslední atd. i když dnes již dávno netřeba. Také mohu říci že posledních 5 let máš docela velký výběr solidních case a zdrojů za rozumnou cenu, dříve tomu tak nebylo. Je radost když se ti po 8 letech vrátí zákazník, že mu něco v PC odešlo a ty se koukneš a zjistíš, že za 8 let do toho nikdo šahat nemusel (krom vyfoukání prachu). A toto se děje poměrně často.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze muj. Absolutne nechapu, jak nekdo muze dat microATX desku do ATX bedny a jeste se tim verejne chlubit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to je jako problém? Jako že mATX desky vždy do mATX beden? A co když třeba potřebuji více disků a nebo mě nijak neomezuje "světlost" nábytku či ta ATX bedna je stejně kvalitní ale levnější než-li jiná mATX nebo chci tam strčit "dlouhou kartu", nebo budu časem měnit desku. Jako mít větší bednu není problém pokud tě to nijak neomezuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale kombinovat to rouvnou při nákupu je asi blbost ne? Jedině že byt o byla nějaká výhodná koupě ala bazarovka či něco co mi zbylo. pokud si někdo pořídí něco malýho tak by se dalo předpokládat že kvůli tomu že chce aby to nezabíralo málo místa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.