Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak ochránit bankovní účet na dovolené a zabezpečit telefon či notebook?

PR článek
Letošní rok konečně budeme moci strávit za hranicemi bez přílišných komplikací a užít si čas zaslouženého odpočinku. Ani na dovolené si však neupíráme brouzdání po internetu, které může rázem proměnit relax v noční můru. Internetové připojení v hotelech a letoviscích bývá jen málokdy zabezpečené, předcházejte tedy jakýmkoliv potížím a uchovejte svá soukromá data v bezpečí.

Provozovatelé hotelů a stravovacích zařízení se většinou neřadí mezi bezpečnostní experty a své routery nechávají nezabezpečené a zranitelné. Z pohledu hosta bohužel tyto slabiny jen tak neobjevíte, leda byste se pokoušeli na síť sami zaútočit. Stačí pak, aby se na stejnou síť připojit jiný host, který je s počítači zručnější, a získal tak přístup ke všem zařízením připojeným na stejný router. 

Router je pro každé zařízení vstupní bránou, přes kterou tečou veškeré informace zasílané vašimi zařízeními. Jinými slovy vidí, co které zařízení na internetu právě provádí, a to včetně údajů o platbách při nákupech na internetu, přihlašovacích údajích k vašim účtům, apod. Během dovolené se tak může stát, že přijdete o své citlivé údaje nebo že vám někdo vybere bankovní účet.

Naštěstí se dá tomuto problému předcházet, a to prostřednictvím tzv. virtuální soukromé sítě. Za tímto složitým názvem se naštěstí skrývá poměrně jednoduchý princip. Jediným kliknutím zamaskujete před routerem svoji aktivitu, a brouzdáte tak po internetu bezpečně a mimo zrak třetích stran. 


NordVPN pro Microsoft Windows zkrátil celý proces jen na jediné tlačítko. Jednodušší už to být nemůže

VPN bývá placená služba, která vám poskytne nejen klid na vaší dovolené, ale i během celého roku, ve škole, v práci či kdekoliv na cestách, protože mají několik bezpečnostních certifikátů a vysoce sofistikovaný firewall. Ten pak dokáže odfiltrovat veškeré případné útoky z vnějšku, které by si nárokovaly jakákoliv vaše data.

Pořízením VPN služby navíc můžete výrazně ušetřit již při samém nakupování dovolené. Hotely totiž nabízejí různou cenu pro lidi z různých zemí. Můžete se proto pomocí VPN snadno připojit k IP adrese z rozvojové země tak, aby si webové stránky s nabídkou ubytování skutečně myslely, že pocházíte odtud. Následně zjistíte, že cena za ubytování může klesnout až o desítky procent. Stejný princip můžete dokonce uplatnit při nákupu videoher na Steamu či jiných platformách.

NordVPN nainstalujete i do svého mobilního telefonu v pár krocích

Během dovolené se vám také může klidně stát, že si budete chtít spustit svůj oblíbený seriál na Netflixu a i když budete mít předplacený účet, nepůjde to. Důvodem je fakt, že některé streamovací služby zkrátka filtrují a zpřístupňují svůj obsah podle toho, odkud se jednotlivý uživatelé připojí. Chcete-li mít však jistotu, že budete mít neustále k dispozici své oblíbené pořady, můžete se jednoduše připojit na českou IP adresu a rázem bude jedno, kde se nacházíte. 

Jednou z nejspolehlivějších společností v tomto oboru je NordVPN, která právě teď nabízí všem nově příchozím zákazníkům výhodnou nabídku při koupi dvouletého předplatného, dostanete tři měsíce zcela zdarma. Měsíčně vás to pak bude stát včetně 72% slevy pouhých 67 Kč. Vzhledem k tomu, o kolik vás může případný útočník obrat se jedná prakticky o symbolickou částku.