Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak opatrně rozebrat SSD Kingston (video)

Kingston HyperX 3K - jedna strana PCB
Rádi se šťouráte ve věcech, ale nechcete, aby někdo poznal, že jste v nich byli? Tentokrát vám ukážeme jednoduchý návod, jak se dostat do SSD Kingston a zase složit bez známek vniknutí…

Varování: Postupem uvedeným v tomto článku ztrácíte záruku na daný produkt, i kdyby se vám podařilo prokázat opak. Nikdy se nehrabejte tam, kde nemáte co dělat. Můžete přístroj poškodit a stěžovat si poté můžete akorát tak na lampárně. Autor článku nenese odpovědnost za škody, které můžete aplikací uvedeného postupu způsobit sobě či někomu jinému, a už vůbec nedoporučuje níže uvedené provádět.

Otázkou jest, proč se vlastně vrtat v SSD. Inu, proto. Protože se někomu chce. Protože existují lidé, kteří si koupí psa a chtějí vidět jádro pudla. Neřešme to. Potřeba vyvstala, neřešme proč, řešme jak.

Kingston vyrábí svá SSD poměrně precizně. Nezapomíná na takové věci jako chlazení čipů a aby se uvnitř nikdo zbytečně nevrtal, myslí při tom na nenechavé ručičky takových šťouralů, jako jsem i já. A tak musí šťoura myslet na to, jak nakladené překážky překonat. V případě Kingston SSD jsou zde překážky celkem tři:

  1. bezpečnostní samolepka přes jeden ze šroubků,
  2. bezpečnostní šroubky
  3. vnitřní konstrukce umožňující při rozebírání SSD poškodit.
Bezpečnostní samolepka na Kingston SSD
Bezpečnostní samolepka na Kingston SSD (již jednou sundaná a znovu nasazená)

Nevím, jak kdokoli jiný, ale já řeším bezpečnostní samolepku žiletkou. Ne samolepku přefiknout, spíše podříznout, zkrátka opatrně ji oddělit od povrchu, na kterém drží, aniž by se samolepka poškodila. Klíče k úspěchu jsou dva: alespoň jedna ruka pravá (kdo má obě levé, má holt smůlu) a trpělivost. Netřeba ji odlepovat celou, stačí jen tu část, která kryje šroubek, plus pár milimetrů jako rezerva, aby šla samolepka ohnout a nezlomila se.

Sloupávání bezpečnostní samolepky žiletkou
Sloupávání bezpečnostní samolepky žiletkou

Samolepka bývá velmi často z křehkého materiálu, některé se rády lámou, už když se na ně zamračíte (v případě některých zařízení bývá bohužel poškozená už v době prodeje, pokud si toho zavčasu všimnete, neuděláte chybu, když si tuto skutečnost necháte od prodejce písemně potvrdit). Dobrou obrannou praxí je též samolepka perforovaná, takže při snaze ji odloupnout perforace ochotně pomáhá v jejím přetržení.

Podlepená bezpečnostní samolepkaVyšroubování šroubku pod bezpečnostní samolepkou
Podlepení bezpečnostní samolepky

Mívám ve zvyku samolepku po odloupnutí podlepit podkladovým papírkem běžných samolepek, což má ten efekt, že samolepku držíte relativně snadno sejmutelným materiálem od tendence chytit se znovu na původní místo. Jak uvidíte na videu, múza šikovnosti si to zrovna rozdávala s naším redakčním šotkem, takže se mi podařilo papírek přilepit opačně, tou snadno odlepitelnou stranou od samolepky. Když skončili, múza se upravila, přispěchala na pomoc a nakonec to dobře dopadlo.

Bezpečnostní šroubek na Kingston SSD
Bezpečnostní šroubek na Kingston SSD

Co se bezpečnostních šroubků týče, tady vám žádná múza nepomůže. Musíte mít ten správný šroubovák. Jde sehnat hůře než snadno, zapomeňte na různé Obi, Baumaxy, Bauhausy a jiné podobné hausy s haraburdím smíšeným, tohle chce specializovaný obchod. Laicky řečeno to chce šestku hvězdičku s dírkou, méně laicky Torx T6H.

Torx T6H
Torx T6H

U nás lze přes internet sehnat sadu od Pro'sKit obsahující i tento kousek, lze jej sehnat i samostatně (stojí stovku bez dopravy), ale sada se může hodit a není zase tak moc drahá (stojí lehounce přes stovku bez dopravy, obsahuje i menší T5H a T4 bez H, tedy bez dírky). Ani se nepokoušejte pomýšlet na to, že vezmete T6 (bez H) a vyvrtáte do něj dírku. Je to zhola nemožné.

ProsKit sada šroubováků
Sada šroubováků Pro'sKit

Můžete si říci „no co, vezmu T6, ulomím toho bobíka uprostřed šroubku a je to“. Ano, tím se skutečně dostanete dovnitř, ale od toho tam ten „bobík“ je, aby svou nepřítomností prozrazoval, že jej někdo ulomil – typicky proto, aby se běžně sehnatelnou T6 hvězdičkou dostal dovnitř. To není naším cílem. Naším cílem je strčit tam jen dva prstíčky a hned zase jít, bez toho, že by někdo poznal, že jsme byli uvnitř. Není nikterak podstatné, že na šroubku není napsáno, že ulomením „bobíka“ ztrácíte záruku.

Další překážkou, která vám znesnadní rozebrání Kingston SSD, je teplovodivý materiál mezi samotnými čipy na PCB a stěnou SSD. Je toho tam taková tlustší vrstva a docela dobře to lepí. Vhodný způsob, jak se s tím vypořádat, je SSD před rozebíráním zahřát na teplotu, kdy SSD ještě snesete udržet v ruce. Teplovodivé vrstvy tak budou měkčí a více poddajné.

Kingston HyperX 3K - pouzdro
Kingston HyperX 3K - pouzdro

Každopádně po vyšroubování šroubků už nic dalšího otevření SSD nebrání.

Kingston HyperX 3K - jedna strana PCBKingston HyperX 3K - druhá strana PCB
Kingston HyperX 3K - PCB

Složení SSD je výrazně jednodušší, je jen potřeba usadit vše do původního stavu, zašroubovat a dát si pozor, aby nedošlo k přetržení samolepky při sundávání podlepky. Šroubky moc nepřetahujte (mám dojem, že Kingston je utahuje na určitou sílu, teoreticky by se i podle toho dalo poznat, zda uvnitř někdo byl, nebo ne). To je celé, na závěr si to můžete celé prohlédnout na videu.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak opatrně rozebrat SSD Kingston (video)

Pátek, 9 Listopad 2012 - 13:27 | junk mail | Kdo dal papírovou samolepku mezi paměťové čipy a...
Pátek, 12 Říjen 2012 - 10:31 | maruširi | http://cs.wikipedia.org/wiki/Dualita_%C4%8D%C3%...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 16:25 | Damel | Proooč, jen do toho! O:)
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 16:19 | Damel | Obletovaný chlap s harémem? To neurazí. :))
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 16:13 | Michal Hak | to je jinak receno elektromagneticke zareni/vlny...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 16:10 | Michal Hak | neco na tom bude
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 16:08 | Michal Hak | a z prvniho pripadu se dobre adaptuji kurevnici a...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 13:34 | George eLzyx | já jsem třeba sadu hvězdiček kupoval v OBI - jsou...
Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 07:37 | odb | Ak by som mal smolu, tak od takehoto vyrobcu...
Středa, 10 Říjen 2012 - 20:49 | WIFT | Jestli se dobře koukám, nejmenší „hvězdička s...

Zobrazit diskusi