Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak postupovat při zjištění a nastavení offsetů v EAC

Obr: Jak postupovat při zjištění a nastavení offsetů v EAC
Vážení přátelé! Pokud umíte anglicky, směle se vypravte na domovské stránky programu, kde je celá problematika vysvětlena jednak obšírněji, a jednak zasvěceněji. Pokud anglicky neumíte (tak jako já), snad Vám bude stačit alespoň tato malá nápověda.

Kapitoly článků

1.  Exact Audio Copy
Určení čtecího offsetu mechaniky

Nejdříve je třeba sehnat tzv. referenční CD , tj. CD, jichž velký výběr je uveden v seznamu přímo v instalačním balíku EAC (Program Files/EAC), příp. na domovských stránkách EAC. POZOR!!!!! Toto CD se VELICE špatně shání, jelikož musí obsahovat NAPROSTO STEJNÝ výrobní kód, který je taktéž uveden v již vzpomínaném seznamu. Tento kód je uveden kolem středové kružnice CD ze spodní čtecí strany (Pozn. Martin: nebo je to u čárového kódu, případně i na jiných místech a na obalu se tedy, narozdíl od toho co následně uvádí Vláďa, se tedy dá často zjistit i z obalu. Z těch co mám já, to jsou například: Pink Floyd: Division bell - u čárového kódu), Led Zeppelin: Remasters - u čárového kódu). Pokud tedy takové CD vlastníte, hledáte, až najdete. Já jsem 2 hodiny otravoval v obchodě, kde všechna CD měli vyjmuté z krabiček a zákazníci si vybírali jen z krabiček prázdných. Po dvou hodinách se nám tedy spíš prodavači podařilo najít jedno CD s přesným kódem. Pak už na to neměl nervy. Druhé CD jsem sehnal podobným způsobem v jiném obchodě. K mému překvapení např. v Careffouru jsem z požadovaných titulů nenašel ani jeden. Sehnal jsem tedy konkrétně QUEEN Jazz a Joan Osborne Relish.

Je třeba sehnat nejméně dvě taková CD, aby se při měření potvrdily alespoň dva shodné výsledky.

A teď už konečně k věci k vlastnímu měření offsetu. Vložíme CD do mechaniky při spuštěném EAC (Pozn. Martin: Není nutné, aby EAC byl spuštěn dříve) a pak postupujeme na záložku EAC/Možnosti mechaniky/OK/Offset-Rychlost, kde je tlačítko Detekovat korekci čtecího offsetu (Detect read sample offset).

EAC - Detect read sample offset

Po jeho zmáčknutí se rozpozná správné CD "z databáze EAC" a po chvilce se nám zobrazí detekovaná hodnota čtecího offsetu. Pokud se CD hlásí jako že není v databázi EAC, nesehnali jste přesně stejné CD podle patřičného kódu a nezměříte vůbec nic.

EAC - Sample offset analýza

Mě se ukázal čtecí offset -472 pro Toshibu DVD-Rom SD-M1712 (+679)- v závorce budu uvádět čísla a hodnoty "vzorové mechaniky&qáuot; na domovských stránkách EAC, pro případnou konzultaci mých poznatků s originálními stránkami, kterými jsem se nechal vést (anglicky neumím ani zbla).
Klikneme OK - Tuto detekci offsetu je lépe udělat několikrát, zda je vždycky stejná (Pozn. Martin: bystří asi odhalili, že obrázky nepatří přímo k textu. Dělal jsem je až já, proto se hodnoty logicky budou lišit, protože já měřil jiným CD-DA na jiné mechanice). Nakonec klikneme Použít, aby se toto číslo přeneslo do okénka. Tento postup celý zopakujeme i pro druhé pracně sehnané CD, abychom měli jistotu, že detekovaná hodnota je stejná a tedy správná. Nakonec CD vyjmeme z mechaniky. Tento postup můžeme zrovna celý aplikovat i na ostatní mechaniky (samozřejmě po přepnutí na danou mechaniku v hlavním okně EAC).

Příprava "zkušebního CD EAC Offset"

V hlavním okně tedy přepneme na vypalovačku. Do vypalovačky vložíme nejlépe CD-RW, které můžeme po ukončení nastavování třeba smazat a dále postupujeme takto: EAC/Možnosti mechaniky/OK/Zápis, kde se nachází tlačítko Vytvořit offset testem CD.

Pozor!!! Zapisovací offset musí být nyní nastaven na 0!!!

EAC - Create Offset Test CD

Po stisku tlačítka se toto zmiňované CD za několik minut vytvoří. Po vypálení zresetujeme mechaniku (vysunout a zasunout CD), aby se vytvořené CD načetlo.

EAC - Vytváření CD pro měření offsetu

Zjišťování kombinovaného offsetu

Ze záložky Zápis se přesuneme na záložku Offset-Rychlost, kde se nachází námi již jednou používané tlačítko Detekovat korekci čtecího offsetu. Ve vypalovačce tedy máme vloženo CD vytvořené před chvílí a stiskneme tlačítko Detekovat. Po chvíli detekování se nám zobrazí číslo "kombinovaného offsetu".

EAC - Čtení offset CD

POZOR!!! Po detekci nemačkáme tlačítko Použít, ale pouze OK, protože jinak by se hodnota zapsala do čtecího offsetu a ten jsme už detekovali!!

Toto číslo, si jen poznačíme na papír. Můžeme zase nechat detekovat několikrát, abychom měli jistotu správnosti tohoto čísla. Mě se nadetekovalo číslo -478, vzor na dom.stránkách je +649. Takto detekované číslo můžeme nyní klidně zapsat do okénka pod tlačítkem Detekovat, do políčka "Hodnota pro kombinovaný čtecí/zapisovací offset" (Use cobnerd rea/write sample offset correction). Samozřejmě napřed musíme kliknout na řádek "Pro čtení i zápis použít kombinovanou ..."

Po vepsání tohoto čísla NEZAPOMEŇTE kliknout zpátky na horní řádek "Použít sample offset korekci pro čtení", protože kombinovaný offset nebudeme používat buďto vůbec, nebo v případech, které si vysvětlíme později. Hodnotu jsme však potřebovali zjistit už nyní.

Zjištění zapisovacího offsetu

Dále budeme trochu potřebovat matematiku a uplatníme následující rovnici:

Zapisovací offset = kombinovaný offset - čtecí offset


Mé čísla jsou:

(- 478) - (- 472) = - 478 + 472 = - 6


Čísla z domovské stránky EAC:

+ 649 - (+679) = 649 - 679 = - 30

Takto vypočítaný "zapisovací offset" tedy zapíšeme na záložce Zápis do okénka Zapisovací samples offset. Veškerá nastavení uložíme stiskem tlačítka OK (Pozn. Martin: v případě mnou použité mechaniky a testovacího CD, z obrázků asi sami odvodíte, že zapisovací offset vychází: 68-98=-30).

EAC - Zapsané offsety

Ověření správnosti zjištěných hodnot

Nagrabujeme jakoukoliv skladbu (lépe raději zrovna tři) z jakéhokoliv kvalitního (nepoškrábaného) CD pomocí tlačítka Wav po levé straně hlavního okna EAC a uložíme ji např. do složky "Originální wav", kterou si založíme (Pozn. Martin: Před grabováním doporučuji ještě detekovat u mechaniky schopnosti čtení (Drive Option - Extraction Metod - Detect Read Featoires) a také jaký command set používá (Drive Option - Drive - Autodetect read command now).

Tuto nagrabovanou skladbu (tři) z HDD poté znovu vypálíme pomocí EAC na CD (CD-RW). Po vypálení zresetujeme vypalovačku, aby se vypálená skladba načetla.

EAC - Zápis WAV

Pak tuto vypálenou skladbu (tři) opět nagrabujeme stejným způsobem z tohoto vypáleného CD, ale POZOR!, do jiné složky nazvané např. Kopie wav.

Nyní přistoupíme k samotnému porovnání wavů. V hlavním okně EAC zvolíme Nástroje / Porovnat wav soubory, vybereme první skladbu Original wav poklepáním, poté je po nás požadován druhý wav, takže najdeme první skladbu Kopie wav a poklepáním ji opět vybereme. EAC provede porovnávání, na jehož konci se nám otevře okno výsledků. Pokud je toto okno zcela prázdné tzn. že žádné rozdíly nebyly nalezeny a VŠE je v nejlepším pořádku (Pozn: Martin: Pokud je nalezen vždy stejný rozdíl a ten je vždy dvojnásobkem vypočítaného zapisovacího offsetu, pak jste, stejně jako já nyní, zadali jen opačné zaménko). Vaše kopie tedy je naprosto identická s originálem, a tohoto jsme chtěli dosáhnout! Pokud by se náhodou přeci jen nějaký rozdíl objevil, doporučuji na celou akci použít jiné CD-DA.

EAC - WAV porovnání

Pozn. Martin: Ne, neděste se. Zde opravdu jde o strávně nastavený offset. Žádne vzorky se neliší, jen je skladba o 2s delší. To jsem byl už jen líný nastavit mezery mezi stopami, aby i ty byly měřeny stejně. 2s jsou přesně podle CD-DA specifikace. Rozdíly v offsetu se totiž pohybují v řádech desetin sekundy.

Kapitoly článků
1.  Exact Audio Copy

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak postupovat při zjištění a nastavení offsetů v EAC

Úterý, 3 Duben 2007 - 17:51 | Anonym | Nevím, zda mi někdo po takové době ještě odpoví,...
Čtvrtek, 22 Červen 2006 - 15:04 | Martin Bartoň | pechna: No asi to to holt nejsou ty samé, se...
Středa, 21 Červen 2006 - 20:32 | Martin Pejchal | Udělal jsem test se dvěmi CD ze seznamu (Clannad...
Neděle, 9 Duben 2006 - 13:08 | Anonym | Předem bych chtěl poděkovat Martinovy za výborný...
Pondělí, 25 Červenec 2005 - 15:38 | Martin Bartoň | Anders: Jasně, a taky za to díky. To nebylo...
Pátek, 22 Červenec 2005 - 14:31 | Anders | martin: jen tak mimochodem jsem to delal ja a...
Pondělí, 7 Březen 2005 - 16:27 | Martin Bartoň | jago: Ach jo. A co třeba toto? Proč si někdy...
Neděle, 6 Březen 2005 - 14:52 | Anonym | Protože domovské stránky jsou tady http://www....
Neděle, 6 Březen 2005 - 14:48 | Anonym | Kde se dá stáhnout ten EAC? Na domovských...
Sobota, 22 Leden 2005 - 19:16 | Anonym | Tak jsem také zkoušel nastavit offset dle tohoto...

Zobrazit diskusi