Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak předejít tavení konektorů? Podle MSI žlutým plastem, podle Asusu slotem

Asusu definitivně hráblo?
(A to jsem po přečtení první části článku myslel, že řešení od MSI je bizár.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

imho najlepsi napad poslednych 20 rokov. Nemusel by si ku grafike tahat tie spatne kable. A co sa tyka nvidiackeho 12+4 konektora, ten treba zakazat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problémem nVidia 12+4 pinu je hlavně poddimenzovaná mechanická konstrukce tělesa konektoru a upevňovacího mechanismu (zobáčku). I při dokonalém zasunutí stačí malé síly (třeba od ohnutí přívodních kabelů) k vyvrácení konektoru a vzniku nesouososti zásuvky se zástrčkou. Dokonce může dojít i k uvolnění upevňovacího zobáčku a povysunutí konektoru.

Ta nesouosost způsobí, že se plošný kontakt po celé délce kolíku změní na bodový (jen na jeho začátku a konci) a v místě styku je příliš velká proudová hustota. Dochází k přetížení kontaktů, postupnému zhoršování přechodových odporů a nakonec k vypálení konektoru. To Intelem doporučené používání určité konstrukce kontaktů situaci může trochu zlepšit, ale hlavní zdroj problému se neodstraní. Jediné správné řešení je ten konektor z PCI-E standardu vyhodit a nahradit ho nějakým masivnějším. Z uvedeného je jasné, že řešení od MSI je v podstatě k ničemu.

Návrh Asusu jen přesouvá místo problému z karty na základní desku, protože do ní se bude stejně těch 12V s dostatečným výkonem nějak dostat. Navíc by se ty velké proudy musely místo tlustými dráty vést základní deskou a na to plošné spoje nejsou dimenzované. Napájecí konektor by musel být těsně vedle slotu a jeho spojení s napájecím slotem by muselo být tlustě pocínované, což by asi bylo výrobně složité. Navíc by velké proudy a proudové špičky mohly negativně ovlivňovat blízké signální vodiče.

A je otázkou jakým konektorem dostat napájení na desku. Na použítí 4 PCIe osmipinů není na základní desce kolem slotů moc místo a s 12+4 pinem bychom byli tam, kde jsme teď. Výhodnější by mohlo být snad jen to, že nad základní deskou bývá víc místa, a tak by mohlo být riziko vzniku nesouososti menší.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc by se ty velké proudy musely místo tlustými dráty vést základní deskou a na to plošné spoje nejsou dimenzované."
:D
Nejlepsi napad co vyrobce desky dal na verejnost za dekádu ale úderka dítu zasahuje.

Ty si asi nikdy nevidel 8x SXM 700W gpu bez zadne kabelaze ze ne.
Proste urcite ASUS neumi udelat konektor na desce aby to splnovalo deklarovane specifikace.
Musi nabehnout elektro borec z dítku a jim to vysvetlit jak to muzou udelat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nač to dělat jednoduše a levně, když to jde složitě a draze... :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce člověk přispívat do diskuze a tím spíš, když chce kritizovat, měl by si odpustit značkově ideologické kecy a možná spíš zapnout mozek a třeba i trochu počítat.

Každý přívodní drát k nVidia 12+4 konektoru musí mít průřez AWG16, což odpovídá průřezu 1,5mm2. Plošné spoje používají měděnou folii tlustou 1oz=0,035mm a některé lepší se hrdí tloušťkou 2oz=0,070mm. Ekvivalent drátu AWG16 v plošném spoji s tloušťkou mědi 2oz by měl mít šířku 21,4 mm. A těch AWG16 drátů je 12. takže celková šířka přívodů by měla být 257,1 mm, tedy víc než čtvrt metru.

Budu hodný a řeknu, že takhle placaté vodiče jsou lépe chlazené, proto mohou si dovolit větší proudovou hustotu a bude mi stačit poloviční šířka. Jenže to je pořád skoro 13 cm. Hádám, že pro napájení budou 2 vrstvy a tak přívody budou muset být při lepší tloušťce vrstvy (2oz) celkem 62,4 mm široké. Neříkám, že to nejde realizovat, ale bude to náročnější, než natáhnout dráty rovnou do konektoru v kartě. Navíc je potřeba najít někde na desce ještě místo pro ty 4 osmipny a neřešíme, co budou říkat ostatní obvody na to, že pod nimi potečou tak velké proudy s nezanedbatelnou impulzní složkou.

Argumentovat speciálními grafikami pro výpočetní centra je trochu mimo. Tam je vzhledem k jejich cenám možné ledacos, co bys u spotřební elektroniky platit určitě nechtěl. Ale přívody k napájecím kontaktům se téměř jistě nebudou dělat plošným spojem sběrnice. Čekal bych minimálně měděné pásky připájené nastojato, jako se to dělalo u desek na napájení náročnější logiky třeba u sálových počítačů.

Ale hádám, že spíš ke konektorům půjdou pod sběrnicí přímo od zdrojů nějaké napájecí dráty. Koukal jsem nedávno na nějaké fotky superpočítačů dodávaných Intelem a ve skříních se tahaly napájecí rozvody přímo ke kartám na 2 pinové silové konektory. U takových zakázkových strojů asi nebude všechno úplně standardizované.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koukám (viz video dole), že pro napájení mají 12+4 pin hned za tím svým napájecím slotem a to na zadní hraně desky a otočený ho dolů. Tak k tomu asi bude potřeba i speciální bedna, protože běžné pod základní deskou moc prostoru nemívají. Dostat tam kabel s 12+4 konektorem tedy bude trochu problém. A ještě by se musel ohnout hned u toho 12+4 konektoru do pravého úhlu, což je přesně ta situace, před kterou výrobci konektoru důrazně varují.

Hned za 12+4 pinem jsou stejným způsobem podél desky umístěny 3 osmipiny. Není však jasné, zda je napětí ze všech 4 konektorů spojeno paralelně, nebo jsou nějaké omezení/požadavky na povolené kombinace. Čekal bych paralelní spolupráci, protože ty 3 osmipiny dají podle specifikace jen 450W a slot má zvládnout 600W. Možná tedy ty osmipiny mají jen odlehčit tomu 12+4 pinu. Smysl by dávalo povolit libovolné kombinace, protože různé zdroje s 12+4 pinem můžou mít různé počty osmipinů.

https://www.youtube.com/watch?v=KSUwIr6wWZA

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akoze to co hovoris mozno znie logicky, ale tak mi dovol par kontrolnych otazok. Ako je potom riesene napajanie CPU, taky core i9 uz v dnesnej dobe ma spotrebu presahujucu 300W, takze nejakych 450-600W poslat do grafiky by nemal byt problem. A videl si niekedy rozobraty server, ako je robene napajanie? Obzvlast u takych 4 a viac procesorovych systemov. Tie zdroje maju vykon kludne aj cez 2kw a cuduj sa svete cele je to napajane plosnymi spojmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A všiml sis taky,
kolik je tam napájecích konektorů
a kde jsou umístněny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že vodič plošného spoje (PCB) má proudové zatížení obdobné jako drát stejného průřezu.

Cituji ze skripta FEL ČVUT (V. Záhlava):
Měděný drát o prurezu 0,07 mm2 se přetaví pri proudu 15 A, kdežto měděná fólie plošného spoje o stejném průřezu, se pretaví až při proudu 60 A.

Další zdroj pro vytvoření náhledu na situaci jsou tabulky průměru vodičů a hodnot dovolených proudů (50 Hz) pro různé konfigurace a z něj vytahuji jeden sloupeček
1.5 mm2 14.5 A
16 mm2 61 A
150 mm2 240 A

http://www.eshop.elektrokomponenty.cz/novinky/hodnoty-dovolenych-proudu-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V infrastruktuře (telekomunikace, servery) se běžně používá 48 V nebo 60 V napájení. K podobným hodnotám nejspíš bude směřovat napájení i v oblasti PC zdrojů - síťový zdroj s jedním větším výstupním napětím (tj. menší proudy pro daný výkon). 12 V je málo.

Z onoho většího napětí (např. 24 V, 48 V, 60 V) pak na základní desce, grafické kartě apod. konverze např. na 5 V a z něj pak na další nižší napětí. Většina kontrolérů pro DC-DC spínané zdroje napětí 3.3 V a níž má max. vstupní napájecí napětí 5.5 V.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Proste urcite ASUS neumi udelat konektor na desce aby to splnovalo deklarovane specifikace.

Vzhledem k tomu, ze ASUS neumi opsat par cisel do BIOSu tak aby to splnovalo specifikace AMD, myslim ze ano, tohle tvrzeni je 100% uveritelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bager, ty tu jsi už delší dobu za klauna, ale teď jsi tomu nasadil korunu.
Můžu vědět, jak dostaneš do MB ty potřebné ampéry? že by dalším konektorem? A nepřesouvá se tento problém s potenciálně hořícím konektorem jen někam jinam (navíc s jen jedním dalším přechodovým odporem)? Proč ten supr konektor není rovnou na grafice?

Asus to určitě udělat umí, ale je otázka, kolik mědi, a tím pádem i peněz takový kulervoucí vynález bude stát, a proč jej mají platit i lidi, kteří takto pažravou grafiku nikdy mít nebudou? Už máš namalovaný klaunský ksicht? Jestli ne, tak s tím začni velmi rychle!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Misto jednoho 12 pinu pro kazdou grafiku bude mit jeden konektor pro vsechny grafiky (bezne az 4), tzn. 200A. To uz je na jeden konektor slusna palka, zvlast, kdyz by ho mela mit kazda zakladni deska. Se ten lowend pak prodrazi.
A presne jak pisete, o jeden prechodovy odpor vice.

Mel - li bych si tipnout reseni, bude jim elektronicke rizeni proudu v jednotlivych pinech toho konektoru. Nejblbejsi reseni z mnoha pohledu, ale resi to problem (negativni zpetna vazba, pri spatnem kontaktu jednoho pinu to naopak pritizi ostatnim, a cim vodivejsi ten kontakt bude, tim vyssi zatez ponese), a je to zpetne kompatibilni. Navic se pri tom budou moci naplno vyuzit ty sense piny.
Ne, ze bych si to pral, ale cim dal tim vic mi tohle reseni prijde realne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi problem toho konektoru je, ze "plosny" kontakt je realizovan pomoci 6 kruhovych plosek a 2 hran v nejlepsim pripade.
PCB na velky proud se da nadimenzovat (treba 5mm siroka cesta ve 4 vrstvach) ale to u zakladnich desek je mission imposible, vzhledem k tomu ze tam ma byt i neco jineho nez napajeni GPU. Ale i tak mi prijde ze ten slot ma zarucenou vetsi dosedaci plochu nez ten super konektor, takze bych klidne ten slotovej konektor povesil na kabely a horsi nez stavajici reseni to nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

problem tohoto konceptu je, ze by grafiky bez pridavneho napajania neboli kompatibilne so starymi doskami, alebo by museli este par rokov mat zdvojene konektory - aj ten pre dosku, aj piny na kable. Takze imho sa to neujme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

sem myslel že z PCIe konektoru na grafice jde už těch 600W v PCB grafiky do napájecí kaskády ne po drátech :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Demence, ja žádny takový debilni konektor na desce nechci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dve stare osempiny su teda definitivne z hry?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že ne. Aspoň teda u AMD. A to nepíšu se žádným jásotem, protože narozdíl od procesorů zastánce AMD grafik nejsem, respektive jsem nebyl, ale holt život ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ale pockaj si, mozno bude lepsie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dva osmipiny by na přenášení 600W byly určitě lepší, než ta slabota od nVidie, ale podle specifikace zvládají jen 2x150=300W. Takže pro 600W by musely být 4. Řešením by bylo předělat konstrukci 12+4 pinu tak, aby byl stejně masivní jako 8 piny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a preco nemozeme mat zo zdroja 2x24pin, jeden pre dosku, druhy pre grafiku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tech 24 kolíků není kvůli výkonu, ale i kvůli počtu napájecích napětí. Jsou tam dráty 1x -12V, 1x -5V, 4x +3,3V a 5x +5V a skoro nic z toho se dneska vlastně už (témeř) nepoužívá. Snad jen +5V pro napájení USB.

Dneska je spíš snaha počet napětí omezovat a přejít jen na čistě 12V napájení. A taky se tendence přenést přes jeden kolík větší proudy, protože to lepším materiály i konstrukci konektorů umožňují. Ale v tomhle případě nVidia snahu o minimalizaci dost přehnala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro poradek, ten konektor nenavrhovala (jen) nVidia, ale sve slovo (stejne velke) v tom mel Intel, AMD a mnoho dalsich.
nVidia je ta, kdo ho asi nejvice chtela, a pouzila jako prvni.

Nechce se ni hlesat, jak se ta iniciativa zastitujici ATX jmenuje, ale 12VHPWR je soucasti ATX 3.0 . To si nVidia fakt z prstu nevycucala.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nVidia si to z prstu vycucala
stejně jako si Intel vycucal 12V napájení MoBo

A až jako druhý krok to připravily pro ATX standard.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu poprosit, odkud čerpáte?
Stává se zvykem, že si lidi v diskuzích dost vymýšlí, a tohle se blbě dohledává. Pokud jsem se dopustil nepravdy, rád bych to nějak ověřil. Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. a tohle se blbě dohledává .."
V technických listech ATX fóra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu potvrdit, ze s tim konektorem prisla nVidia. Nejprve pouzila 12 pin verzi bez 4 signalizacnich pinu ve sve referencni karte 3090. Pak ho s podporou Dellu prosadila jako upravu PCIe 5.0 standardu. Videl jsem to v seznamu navrhu zmen standardu organizace PCI-SIG, odkaz jsem dal nekde do diskuza, ale uz se mi ho nedari dohledat. Pridani do ATX 3.0 standardu jsem neoveroval, alekdyz byl konektor pridan do PCIe standardu, tak pridani do ATX uz byla spis formalita.

Vzhledem k tomu, ze jde o konektor pro grafiky, tak o nem rozhodovali vyrobci grafik a tam urcite nemaji vsichni stejnou vahu. A asi neni moc spor o to, kdo ma nejvetsi vahu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čemu by vadily 4 osmipiny?

Ikdyž mě to nezajímá, nezajímá mě žádná grafika, která má víc jak 2x8PIN.

Jednoduše podobně jako tu jeden nechce grafiku nad 150W, já nechci nad 300W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže se budou vracet ISA sloty?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pod licenci Huanga.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Delsi slo by byl urcite prinosem. Odstranil by se problem lamani PCB u velkych tezkych karet jako napro 3090 nebo 4090.
Ale jak uz tady bylo zmineno bylo by potreba novy ATX zdroj s vetsim napetim, aby kleslo proudove zatizeni nejenom tras na MB ale na konektorech grafik apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No šetřit jako výrobce na konektoru, kterým proháním Wattů jak na přímotop. Není moc štastné řešení. A vydat doporučení a obarvit konektor. To je jak babicovo vařené. Nemáte limetku, dejte citron, nemáte citron nedávejte nic. :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Primotopy maji nasobne vyssi vykony a horsi konektory. A nehorej, cim to asi je?
Asi tim, ze to neni o vykonu, ale o proudu. Uci se to ale az na druhem stupni zakladni skoly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No nerad vám to říkám. Ale jste na omylu ve všech bodech. Přímotopy mají i dvakrát míň než některé grafiky. Konektory nemají vůbec, mají kvalitní kabel připojený na pevno s měděním jádrem, né tohle 16 pinové nic. :). No víte ono by nemělo hořet nic, je to chyba konstrukce nebo zákazníka. :D. Ví te watt (alias příkon) x V se rovná ten váš slavný proud víme? :D Ale nebudeme tu debatovat o správném názvosloví. Nejsme na elektrikářském forum. Příště se spíš zajímat o problematiku než trollit. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, takova dramaticnost, to snad ani neni treba.
Ano, nektere primotopy maji mensi vykon, treba akvarijni topeni. Konektor maji, lidi tomu rikaji zasuvka. Vykon krat napeti opravdu neni proud, a mozna vas to prekvapi, ale nazvoslovi povazuji za dulezite. Protoze jinak se muzu vyjadrovat jakkoli o cemkoli, coz neni nic proti nicemu, ale nikdo by mi nerozumel :-) treba jako ve vasem pripade, kde jsou primotopy pripojene primo na elektrarnu a proud definujete uplne jinak nez ucebnice...

Prijde mi k smichu nekoho timhle stylem kritizovat, a nebyt schopen pojmenovat ty veci spravne. Bud jedno nebo druhe, oboji je tak nak chucpe.

A pochybuji, ze mate tuseni, kolik oproti treba XT-60 nVidia usetrila. Vsadim se, ze XT-60 je levnejsi nez 12VHPWR, a o setreni to vubec nebylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle použít kvalitní materiál na konektory

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to není materiálem, ale hloupou konstrukcí kontaktů, které doléhají jen v ideálním stavu na laboratorním stole.
https://diit.cz/sites/default/files/16pin_intel_revision.png

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

On je problém celý design toho konektoru, nechápu, proč se drží tahle koncepce a cpe se to do 16pinu, kdyby použili konektory, co se používají např u RC aut, kde se podobný proud protáhne 2-pinem (např. přes konektor XT90 jde tahat 100A), tak se to nestane

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

[citation needed]
z kolika prodanych vsech gpu s konektorem byl problem?
protoze problem byl tehda kdy uzivatel nedotlacil poradne, aneb lempl co neumi ani konektor zapojit.
Ale elektro borci z ditka v tom maji jasno.
A otazka toho proc to neni 2pin je snad naky vtip.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už jsou problémy i u dobře zasunutých konektorů. Prostě kontakt se časem zhoršuje a na vzniklém přechodovém odporu to topí. Běžný jev ve světě silové elektřiny.

Ty konektory mají nejen problém s nejednoznačným zasunutím, ale i problém s výdrží. Je to prostě ksindl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jaký vtip? Stejně nativní 16pin má pouze minimum zdrojů, tj se to řeší redukcemi a je celkem jedno, jestli je na druhým konci 16pin nebo 2pin xt90 nebo podobný konektor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"z kolika prodanych vsech gpu s konektorem byl problem?"
Znatelne vice nez obvykle. Dokonce tak moc, ze je z toho opravdu velke tema. Je celkem jedno, jestli to nekdo zvelicil nebo ne - uz to existuje, a jsa to zalozeno na realite, a nejde resit softwarovou aktualizaci, nezmizi to.

"A otazka toho proc to neni 2pin je snad naky vtip."
A dokazete na ten vtip odpovedet? Protoze pres dva piny se napajeni a komunikace prenasi bezne, ac by se mi to na grafice nelibilo (ale nelibilo mi neprijde jako duvod k tomu, abyste to povazoval za vtip).

"Ale elektro borci z ditka v tom maji jasno."
Jo, to me taky bavi. Rika se tomu arogance. Kdyz vite, ze vite lip, a pri tom nevite, ze nevite. Obcas by clovek az prskal smichy, a tema 12VHPWR je na to opravdu vdecne.

Jeste lepsi jsou ale clanky o novinkach ve Windows 11, tam je to jeste o uroven dal :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje neco jako prechodovy odpor. Muzes si spocitat prumer vodice dle proudu a jestli si ho spocital spravne tak pri zapojeni do obvodu se nebude znatelne zahrivat.
Ale u konektoru je to jina situace. Zalezi na velikosti plosek a pritlaku, tj. provedeni. Pokud to provedeni neni dobre tak i pri dostatecnem zasunuti nemusi byt dobry pritlak, tj, kontakt z vodice na vodic neni idealni a tudi prurez kterym tece proud je mensi nez vodice konektoru. Toto misto ma vetsi odpor a tudiz se vice zahriva. Takze sbohem plastum okolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobci to stejne budou sulit.
Vizte RJ-45, z nich normu splnuje jen zlomek, ostatni setri na zlate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám nápad. Co udělat ten konektor do grafiky větší? >-D

Jinak slot na základovce bude akorát znamenat to, že se začne vypalovat ATX konektor (nebo nějakej jeho nástupce).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to bylo asi řešeno nějakým samostatným konektorem pro napájení GPU, něco jako MOLEX řešení u současných těžebních desek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proc nepouzit neco, co existuje - XT60 / XT90????

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemá to dostatečně Free - Cool - In vzhled.
A nešlo by na to namalovat zelené logo s vysokohorskou přirážkou na prodejní cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze ten konektor neni trivialni na zapojeni, pri odpojeni by dokazal vytrhnou grafiku pomalu i se slotem, a nema prostor pro komunikacni piny. A tak nevypada cool.

Lepsi duvody me nenapadaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem preco 16 pin na napajanie? Obcas trosku robim elektricke hracicky a este nikdy nebol dobry napad viest komunikaciu a napajanie v subehu. Dalsi problem je podla mna tepelna roztaznost a vibracie od ventilatorov. Podla mojho nazoru je presne toto pricina tavenia spravne zasunutych konektorov. Tepelnou roztaznostou a vibraciami sa povysunuli, jeden vystupok stratil kontakt a tie 2 to uz neuniesli.
Uz pri pohlade na ten konektor mi napadlo ze takto by som to v zivote nerobil, je to brutalne poddimenzovane, ked sa 600W transportuje takymi tenkymi kablikmi do miniaturneho konektoru.
Preco nevymenit napajaci konektor za nejaky priemyselny ktory je rokmi overeny a funkcny? Napriklad Weipu WF? Ano je vacsi ale u grafiky ktora ma 4 slotovy chladic sa bez problemov strati (aj do 2 slotovej by sa vosiel). tento konektor by sluzil iba na napajanie. Vsetku ostatnu komunikaciu nech si graficka karta laskavo obstarava cez PCIe, od toho predsa ta zbernica je.

Viem stalo by to o cca 2 EUR viacej, zatial co zlty plast stoji zrejme rovnako ako cierny :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napajeni a komunikace se pouziva bezne.

Znate VGA port? Tak tam je napajeni.
HDMI? Napajeni. Displayport? Napajeni.
USB? Napajeni. PoE? Napajeni. PCI-e? Napajeni.

Vlastne se tezko hledaji datovr konektory, kde se s napajenim nepocita. I ta SATA ma variantu konektoru i s napajenim.

Tepelna roztaznost a vibrace se tykaji i vsech ostatnich konektoru.
U konektoru nejde o vykon ale proud (druhy stupen ZS).

Na tom konektoru pracovala spousta lidi. Vcetnr nVidie, Intelu a AMD. Bavi me, jak lidi, co nevidi na spicku vlastniho nosu, dokazi smahem vyresit takovyhle problem. Verim, ze jste davno za vodou, protoze jinak byste pro ne pracoval, platili by vas zlatem.
Trochu pokory by to chtelo. Jako jak je mozne, ze parta chytrych lidi udelala takovou botu? Co v tom asi bylo? Slo o design? Nebo pokracovani v nastolenem trendu tehle typu konektoru (ktere modelari definitivne zahodili pred deseti lety)? Vzdyt neni znam jednoznacne mechanismus, proc se to deje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano znam a mozno neuverite ale pouziva sa to ako priklad zleho dizajnu (konkretne USB).
Cielom navrhu je urobit to co najlacnejsie. Posledna skusenost: Servo (500w) po poslani X impulzov enkoder napocital o 0 az 10% menej. Servo pripojene cez 4x2 med tienenu, encoder 6x0.5 kazdy par tieneny a celok tieneny 2x. Konektory full metal. Riesenim bolo odstranit cca 2m subeh tychto 2 kablov a uz encoder napocita +-0.1%.
Je mi jasne ze vyvojari vedia viac ako ja ale je na nich obrovsky tlak na cenu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vam to chyta ruseni, tak se to resi diferencialnim vedenim toho enkoderu. A pokud to porad dela blbosti.. tak mate neco jako hodne spatne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prominte ale dnes ty vyrobci vymysli naprosto same zbytecne kokotiny(!):

Ja vidim naopak naprosto jednoduche, okamzite a zarucene reseni dovolit(NVIDIA) vyrobcum grafickych karet vyrobu RTX 4000 serie grafik jiz s lety overenym 8-pinem a hotovo, cili budeme tu mit RTX 4090 se trema 8-piny(coz jiz leta pouzivano na kartach je(!)/RTX 3090 to jiz mela a bez problemu) a smitec...!

Ja nevim co spekulujou, problemem 16-pinu je prave jeho nerobustnost, ze nim proteka tolik energie(ze na to proste neni koncipovan) a tez ze clovek jak opticky tak zvukove nema potvrzeny trvaly/kvalitni spoj, tohle vsechno ma naopak jiz leta overeny 8-pin kterym sice proteka jenom 150W na kus, ale kurva to funguje(!!!) a jak bylo dokazano, zkrouhnuti RTX 4090 na 250W TDP ji ubira 11-14% vykonu(!), je to jenom osobni ukazkova debilita nvidie ze 4090 dokurvila, ze pouziva dokurveny smejdovy konektor a ze nasledne po 4090 ktery jedina splnuje rovnici cena za vykon ukazkove dokurvila 4080 a zmetky za ni.

Muzou ten 16-pin ladit jak chteji(a zakaznik pak jako pokusni kralik zkouset revizy za revizy...), kdyz si ale seberu 8-pin(150W) a 16-pin(600W), sou skoro na milimetr stejne(!), 4x vetsi odber cez stejnou velikost konektoru ale s 2x pinu, mozna kdyby neresili ty 4 piny na komunikaci se zdrojem navic, ale ja tomu proste osobne neverim, fyziku jednoduse neoklamete!

Najdete mi prosim jedinou RTX 4090 se 8-piny, nenajdete, tohle je ta nova smlouva mezi nvidii a vyrobci grafickych karet, EVGA dobre vedela proc to utne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, jestli se tomu dá říkat smlouva. Ale nějak ten svůj výmysl nVidia prosadit musí ;-). Až si tak říkám, jestli ten konektor náhodou není úmyslné kurvítko, které má zajistit, že do pár let budou všechny výkonnější karty nefunkční a klienti si budou muset koupit jiné :-O :-D.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle mě taky napadlo. Ono kurvítka jsou zakázané, a u nových výrobků už je koníček je hledat. Takže se prostě na kritickém místě poddimenzuje. Stejně jak pračky, poddimenzují se ložiska. A až se to celé vysype, tak příjde opravář a řekne je to atyp. Cena + cena práce = kupte si novou. A přitom by stačilo přidat pár desetikorun, za větší a kvalitnější ale které vydrží dvojnásobek jak ložiska tak pračka. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No mne zase napadlo ten konektor na grafice odpajet, napajet tam draty rekneme o prurezu 1,5mm2 a na ne nejaky poradny konektor ktery opravdu snese tech 600W nebo 100A, to same udelat na kabelu ze zdroje a problem by byl po domacku vyresen.
Jasne, nevyhoda je ze to bude "nestandardni nVidia konektor" a v pripade dalsiho prodeje graficke karty by to bylo slozitejsi ale zase ne nemozne, klidne si udelat i nejaku redukci na 8pin jak to maji starsi graficke karty.
V automobilovem prumyslu existuji jak konektory tak i rele ktere bez problemu spinaji 50A takze urcite neni problem sehnat nejaky konektor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I u blbých LED pásků s pár desítkami wattů seznali, že ty výkonnější bude lepší krmit přes 24 V. Nebylo by v době 500W grafik a 250W procesorů přece jen lepší zamyslet se nad tím, jestli by nebylo vhodnější přejít u další generace standardu ATX na vyšší napětí? :D

Těmi 12 V se to krmilo v době, kdy ty komponenty byly tak nějak... úspornější.

Čtyři osmipiny na grafice taky nejsou uplně ideální řešení. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne rovnou 48V nebo 60V jako u serverů?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hadam, ze to bude mimo mez nejakych bezpecnych napeti?
48V se v telekomunikacich pouziva hlavne historicky (mensi ztraty na delsich vedenich) a kvuli zalohovani. Neslysel jsem, ze by se toto napeti pouzivalo kvuli prenosu vyssiho vykonu.

A skutecnr vykonne servery (blade sasi) maji proste poradne zasuvky na stridavy proud, uz jsem se potkal i s trifazovym saskem. Primo v serverech je pak vetsina vykonu distribuovana v ramci PCB a zdroj se pripojuje pres konektory s velikou kontaktni plochou, jakoze na 12V vetvi klidne nekolik cm2, kam se hrabe 12VHPWR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Hadam, ze to bude mimo mez nejakych bezpecnych napeti? .."

Nehádejte. Není.

".. 48V se v telekomunikacich pouziva hlavne historicky .."
Historicky se používalo těch 60V (relé).

48V se už nějaký ten pátek nasazuje i v automotive. Aby to utáhlo všechny ty digitální serepetičky. A to píšu o ICE.

U stejnosměrného proudu je malé napětí vše do 60V.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nehádejte. Není."
Jste si jistý? Mě jako malého učili, že bezpečné napěti je do 24 V, abych na víc nesahal. 48 V už bylo přes limit.

"48V se už nějaký ten pátek nasazuje i v automotive." To jsem si taky všimnul. Zatím jenom u docela drahých aut, ale je to celkem logický krok; co se týká vysokého napětí, baterkovozy posunuly laťku násobě výše.

"U stejnosměrného proudu je malé napětí vše do 60V."
Tak zrovna tohle vím. Ale všechny normy neznám, abych mohl říct, že nižší hranice není. A nejde o to, jak se tomu říká, ale jestli to nevyžaduje, whatever, lepší izolace, kontroly, testy, co já vím. Jestli ale máte kvalifikovanou jistotu, že žádná taková norma není, tak mi nezbyde, než vám věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zda je napětí bezpečné, nerozhoduje jen jeho hodnota, ale i prostředí. Jiné je bezpečné napětí ve vlhkých prostorech, s výbušnými směsmi, s hospodářskými zvířaty, jiné v "pohodových" suchých prostředích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 24V / 50 Hz je hodnota pro velmi nebezpečné prostředí (např. sváření uvnitř kovové nádrže).
Menší hodnoty jsou už jen pro zařízení pracující uvnitř těla.

Norma dělí elektrické napětí na
- malé (do ~48V / =60V)
- nízké (do 1000V)
- vysoké (nad 1000V) tady už se dělají jiné zkoušky než do 1000V
- velmi vysoké

A jak jste správně podotknul, použité napětí je jen jede faktor. Tím dalším je prostředí. Společně pak určují jaká opatření se musí realizovat pro zajištění bezpečnosti provozu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na 48V nejsou součástky, aby se dali dělat ty polyfázové DC/DC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

návrh Asus je nejzajímavější, ovšem když by se podařilo vyřešit stínění toho napájecího slotu aby nerušil ostatní součástky na desce.
Ono nejvíc dementní mi přijde cpaní napájecích konektorů na hřbet karty. Už málokterá bedna má klasický koš na 3,5" disky, tak i do menší se vejdou dost dlouhé karty i s místem na napájecí kabely. Hlavně úspora, lepší kabelový management ale i lepší odvod teplého vzduchu od gk když z boku v cestě nestojí tlustá kabeláž. A samozřejmě estetické hledisko v prosklených a podsvícených skříních. Už proto pokud Asus pořeší technické problémy svého řešení je nejelegantnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V PCI-e konektoru je napajeni uz ted. Tusim 6A. Z pinoutu konektoru je videt, ze nejakeho ruseni se tam nikdo nebal. Vznika take novy problem, a to jak protahnout 50 nebo az 200A (deska pro 4 GPU) v motheboardu.

A navic to neresi puvodni problem. Jak ten proud do te desky dostanete? ATX konektorem? To si proti 12VHPWR moc teda nepomuzete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v PCIe konektoru je max 75W skrze kombinaci 12V a 3.3V vetvi: 3.3V * 3A = 9.9W + 12V * 5.5V = 66W, s tim ze karta smi brat jen 25W max a az po overeni konfigurace v biosu/softu je ji dovoleno cucat vice.

Jinak extra napajeni ma vyreseno Apple, pres dodatecny edge slot (MPX), pro ty dualni radeony - a ono to jde pustit i na PC: https://www.youtube.com/watch?v=nuj4JOe7Tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po desce to není problém roztahat, jen se musí přidat vrstvy. Já jsem pak něchával dělat 70um měď místo běžných 25 neb 18.
Jen je to dražší...
Nicméně podle mě je na revizi zralý celý ATX, dnešném podmínkám už moc neodpovídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.