Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si Alder Lake vede v PassMark?

Alder lake dále vzývá Intelovskou mantru jednoho jádra a ukazuje jak procesor zakotven v single core minulosti. Chtělo by to trochu více hledět do budoucnosti. Doufám, že se to Intelu povede příště.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne Intel se svym "single core az na kost" je mimo, ale obecne, pokud ma jadro vysoky ST vykon, bude vzdy dobry/obstojny.

Intel tomu bohuzel podrizuje i slozeni jader (mixuje do toho atomy aby se to deskou nepropalilo na podlahu a podlahou do sklepa) a zene frekvence extremne vysoko.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V single core minulosti zamrzli hlavne programatori. Za 25 let vzrostl vykon nekolik tisic krat, ale ze by prace s PC tomu pocitove odpovidala se rict neda.
Ano - datove objemy vzrostly, rozliseni, atd atd, ale ve vetsine pripadech ne tisicinasobne.

U Alder lake je treba zduraznit prostor na nejake OC je naprosto minimalni. Proste je to OC z fabriky. A Intelu to nezazlivam. V tech sra.kach co jsou, bych se divil kdyby to na krev nehnali. Nebo ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To spíš bude tím, že některé algoritmy se špatně převádí na paralelní zpracování. Samozřejmě jsou firmy jako Adobe, které jsou horší optimalizací proslulé, ale jak ve vidět, jejím zákazníkům to nevadí tak moc, aby houfně utíkali ke konkurenci. Jinak na plné využití 4 až 8. jádrového procesoru, často stačí jen windows a větší počet menších aplikací či méně náročnějších a vláken (ta vznikají sama - sice nejsou nějak náročná, zato jich je hodně - min stovky, většinou tisíce) na pozadí. Stále si pamatuji na ten rozdíl v chování windows, když jsem doma přešel na první dostupné dvoujádro. Ale na chování takového systému jsem byl zvyklý už z práce, jako pracovní stroj na vyhledávání a stahování ovladačů, hledání řešení neobvyklých stavů na klientských počítačích jsme měli na dílně stroj s dvojicí PIII.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To spíš bude tím, že některé algoritmy se špatně převádí na paralelní zpracování."

Tak patologické algoritmy se vždycky dají vymyslet, ale "některé" a "ty zajímavé" vůbec nemusí mít velký překryv. Nenapadá mě běžný algoritmus, který by neměl nějakou pěknou paralelní variantu -- tedy přinejmenším pokud jde o algoritmy, které nemají časovou složitost O(N). Třeba paralelní DFS by asi byl problém, ale současně kvůli lineární době běhu tam není moc co urychlovat.

Navíc ten problém se subjektivním výkonem tu byl už v době jednojader, takže problémy s paralelizací za tím být nemohou. Wirthův zákon byl formulovaný už v roce 1995.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili je to opravdu víc záležitost programátorů, kdy je levnější vzít stávající algoritmus, případně udělat drobné změny a zlepšení, než to vymýšlet jinak a výrazně lépe. Teď je otázka, zda je to opravdu věc programátorů, nebo jejich zaměstnavatelů a tlaku dělat věci rychleji a levněji, než výrazně inovativně. Zvlášť u her to je vidět, jak moc to pak musí záplatovat výrobce grafiky na ovladačích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že Kutil je z oboru.
Z 50% je to firemni kultura, ze 40% neschopnost a tech 10% (nebo mene) ichtylu, co si daji vic prace s necim jen proto aby si dokazali ze to jde svet, bohuzel, nespasi...

Staci se podivat na vladni zakazky typu registr vozidel, dalnicni znamky, ockovaci registr atd.
Kdyby to v prvni hodine neslitlo jak shnila hruska, tak to by byl zazrak.

Pak jsou takovi jako Adobe, kteri maji megatuny 20 let stareho kodu do ktereho se jim moc nechce sahat a podle toho to pak vypada. Co je mi naplat, ze encoding bezi parallelne, kdyz UI je jak snek. Pohodlne, prehledne, funkcni ale - pomale. Co se tyce inovaci, letos se alspon pochlapili.
Ted jeste zprovoznit HW decode 4:2:2 10-bit videa a zivot zase bude o neco hezci !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na video jsem už cca 10 let zpět či tak nějak si zvykl používat tehdy Sony Vegas, fakticky na vše od Adobe snad krom Photoshopu existuje něco lepší od konkurence, tak jako už roky nepoužívám ani Acrobat nebo MS Office. A když už ta konkurence není lepší, tak je aspoň zdarma... Chápu, že firemní politika je složitější, ale stále víc je ta náhrada možná i tam, kde to dřív nešlo. Jen lidi to kolikrát ani neví, nebo mají názor na úrovni nejméně o dekádu starších zkušeností, často někoho jiného. A to právě té konkurenci nejen u software, ale obecně u počítačů škodí víc než v jiných oborech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O programování toho tolik nevím, vždy jsem byl víc na hardware. Ostatně jako servisák jsem programování nepotřeboval. Vím, jen co se ke mě dostalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už 15 let funguji na 4C CPU.
A do dnes čekám až výrobci SW začnou programovat pro MT.
Jako posun tu je, ale od 1 vlákna ke dvoum.
Výrobci HW jsou 20 let napřed před výrobci SW.
A to platí už 50 let.
Jedině renderováním videa jsem schopen zatížit CPU na 100%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to asi mate nejaky ultra slim *nix system, a vzdy poustite jen jeden program a nikdy takove jako Chrome, Firefox, atp.

Protoze, jak by rekli anglicane, hate to break it to you, BUT! V dnesnim svete je fakt 8C16T slusnym optimem. Aktualne mam treba 342 procesu, pres 6tisic vlaken v systemu. Samozrejme, ze naprosta vetsina z nich je uspana at uz uplne, nebo hluboko zakopana v pozadi, ale kdyz na jednom monitoru treba hrajete hru, na druhem mate prohlizec s YT streamem, par dalsich stranek, atp. Do toho obcas ruzne IM klienty, tu sviznost systemu fakt poznate.

Rok zpatky jsem mel Skylake 4C a fakt se to neda srovnat, komfort, sviznost, vetsi efektivita, mensi frustrace. Muj cas je moc drahy na to, abych ho palil na 4C ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám na 4C/4T PC často puštěno více aplikací současně. Reálně mne mnohem častěji než výkon CPU omezuje velikost RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne a ne. Těch stanic bylo hodně. Od Core Quad přes i7 až po plnotučný Xeon. Paralelně s tím vždy nějaký notebooku od atomu po mobilní i7.
Vše 4 jádrové CPU.
Stovky procesů a tisíce vláken ve správci vidím taky.

"kdyz na jednom monitoru treba hrajete hru, na druhem mate prohlizec s YT streamem,"
Takový věci nedělám (jako většina normální lidí), ale to spíš bude o grafické kartě, aby uměla akceleraci videa.
Používám Firefox, který CPU nežere na rozdíl od chromého.
Proboha který IM klient zatěžuje CPU?

Ano upgrade ze Skylake na ZEN3 nebo AL je velký skok. Ale není to počtem jader ale nárůstem IPC a mírným zvýšením taktů. Tedy výkonem na jádro. Lépe řečeno výkonem prvních 4 jader. Ty další jádra se zapojí jen v pár situacích. V mém případě se jedná o minuty za den. Takže upgradem 4C -> 8C bych ušetřil minutu denně mého času. Můj čas je taky drahý, ale na upgrade na 8C už šetřím 15 let a stále jsem nenašetřil. (Už by k tomu došlo, kdyby CPU nezdražili :)
A jak píše kolega nademnou, začínal jsem na 4GB RAM a dnes je mi 32GB málo.
Zato systémový disk jsem měnil jednou z 500GB HDD za 500GB SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by u těch CPU šlo jít i více do minulosti sice to nebyly přímo 4C procesory, ale 2C/4T a navíc rozhodně ne pro každého. Mám na mysli P4 v poslední generaci Xtreme Edition, tedy nejvyšší modely řady 8xx se dvěmy jádry a aktivním hyper threadingem, které byly přímo odvozeny od serverových a vlastně řadou XE P4 vznikl hi-end desktop u intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Do minulosti bych mohl jít ještě dál. Měl jsem v rukách IBM server 4 × PIII 500MHz. Tuším že Netfinity 5500 M20.
2) P4 Xtreme Edition bylo extrémní cenou, spotřebou a teplotou. Nikoliv výkonem.
3) Hyper-threading na stanicích vypínám. Systém se pak chová předvídatelně. Nejsem odkázán na scheduler a jeho náhodné chování. Lepší bezpečnost a kompatibilita s SW. A hlavně jeho přínos je nulový. Když nedokážu vytížit 4 jádra, tak 8 už vůbec ne. Nějakých 20% výkonu navíc ve vzácných případech (render) za to nestojí.
Na notebooku nebo 2C/4T je nechávám zapnutý. Může přinést úsporu baterky a dvě jádra jsou dnes opravdu málo. A věřím že brzy mi budou i 4 jádra málo. Ale zatím to nenastalo.

No to byli časy kdy se vzal server a prohlásil se za hi-end desktop. Dnes intelí hi-end desktop (neboli HEDT) defakto zaniknul. Ale rodí se nová odnož. Gaming PC. Pozná se podle blikátek alá kolotoče. Bohužel servery jdou jiným směrem a trh se diverzifikuje. Což vede ke zdražení serverů a hlavně výkonných stanic. Protože vývoj výkonných stanic dříve zaplatili servery. Dnes komponenty ze serveru do výkonné stanice nepasují : - (

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavil o x86 a x86-64 světě. Jinak těch čtyř i víceprocesorových bylo víc. DEC Alpha stanice sice nětšinou max 2 jádra a hormada z nich jen 1. maximálně, ale poslední model uměl až 4 jádra. Navíc vše obecně na vyšších taktech než konkurence. O stanicích IBM moc nevím, ale SUN určitě taky něco měl, možná i HP, ale určitě víceprocesorové stanice uměl Silicon Graphics. Navíc Alpha, Sparc a MIPS byly podobné čisté RISC architekury na základě MIT RISC teorie. IBM si jede svou linii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se zánikem Hi End desktopu nesouhlasím. Sice Intel ztratil krok s AMD, mírně řečeno, ale má v úmyslu se vrátit. Když to vezmu, tak současný desktop AMD - max 16 jader / 2 paměť kanály - už to konkuruje 18 jádrům Intel Hi-End... Dál je to hodně podobné max 64 jader a 4 nebo 8 paměť kanálů + 64 nebo 128 PIEe 4 linek. Ta vyšší konfigurace odpovídá i serveru. Podle mne Hi-End desktop díky AMD žije dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon jádra je nejdůležitější

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už jen výkon 1. jádra nestačí. Pro běžný desktop a workstation záleží i na počtu výkonných jader. U serverů a zvlášť některých konkrétních nasazení, je ale důležitější počet jader byť slabších.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu byl zámek TDP na 125W ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je TDP produktu, nikoli zámek. Stejně jako u všech ostatních.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, v tom grafu chybí údaje o reálné spotřebě v tom daném testu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to grafy výkonu, nikoli spotřeby, takže uvádějí výkon, ne spotřebu. To je myslím celkem standardní stav.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je toho změřit co nejvíc. 1C výkon, multicore výkon a výkon při různě nastavených limitech. Už kvůli tomu, aby se to vůbec dalo porovnávat mezi sebou. Porovnávat reálně 130W procesor s reálně 260W, které mají podle krabičky srovnatelné TDP, má nulovou informační hodnotu. To je jako vpašovat do zápasu lehké váhy 130 Kg boxera a říkat tomu zasloužená výhra.

Nejlepší by byl jednotný průmyslový standart pro určování TDP (dlouhodobý průměr, třeba nad 30 minut), ale na to jeden z výrobců nikdy nepřistoupí. Je zajímavé, že snad každý často používaný produkt má své testovací metody. Výkon motorů, spotřeba paliva, žárovky, spotřeba toneru, ale procesory? To né, u těch si spotřebitel může políbít patici.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

... navíc ten Intel žere špičkově 468 W, na což musí být dimenzován zdroj, aby takové špičkové proudy dal. Prostě jsou to podvodníci, když se to nazve pravými slovy. A to bylo kdysi řevu, když AMD dělalo 220 W Piledriver.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to podvodníci, však to už taky přiznali že jejich procesory žerou více jak 2x tolik, co procesory od AMD a s tím se musí počítat při srovnávání výsledku testů. Ty výsledky intelu jsou holt při dvojnásobné spotřebě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kolik generací Intel procesorů trvalo, než to takto veřejně přiznali. U procesorů, které jsou u odborníků i odborné veřejnosti svou spotřebou stejně už roky známé...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na krabici pořád píšou 125 W, takže podvodníci jsou. Musí se k tomu dát 250-300 W vodník, aby to jelo na plno. S tím se mohou akorát tak vyfotit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těch pár Wattů u AMD navíc - 105/142 opravdu moc netřeba řešit, ale ze 125 ta téměř dvojnásobek, to je darda a co vím tak u předešlých Intelů mohly jít některé 35 W až na víc než trojnásobek. Jsem hodně zvědavý na úsporné modely 12. generace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

N6005 TDP 10W si potiahne bez problemu 35W (Asus mini PC) a cely PC (1x ram Kingston 8GB DDR4 3200 a Kingston 256 GB M.2 NVMe) 65W

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Geekbench a Cinebench... to nebyly úniky, ale „úniky“... Intel si moc dobře hlídal, co se nechává vypouštět do světa, to bylo už dávno úplně jasné, že toto bylo řízené, aby to dělalo co nejlepší dojem a co se nehodilo a bylo dřív vypuštěno omylem, to bylo jednoduše rychle smazáno (Sandra)... jenže co na internet jednou dáš, to už tam navždy zůstane a žije si to svým vlastním životem, ať se to Intelu líbí nebo ne, šíří se to rychle a není možné to zastavit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to s uvedením big.LITTLE x86 muselo zákonitě dopadnout tak, že ten výkon bude v různých testech různý podle toho, jak si to sedne. Nicméně - ač nejsem obecně fanda Intelu - je potřeba se na to dívat pragmaticky a s ohledem na budoucnost si všímat spíš těch lepších výsledků, protože nový software bude s těmi různými jádry nejspíš počítat, bude z nich těžit a výkon se bude po optimalizaci přiklánět spíše k té výkonnější straně. AMD taky možná přijde s nestejnými jádry v Zenu 5, ARM mívá myslím dokonce občas i tři velikosti jádra, takže se nejspíš nejedná o nějaký ojedinělý výstřel a software se tomu bude přizpůsobovat.

(Mně osobně se to líbí, i když spíš jako nástroj snížení spotřeby, tedy úplně na opačné straně, než to Intel zkouší.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"AMD taky možná přijde s nestejnými jádry v Zenu 5"

AMD přijde s nestejnými jádry jako úlitbu pro pařany. Pro cokoliv seriózního půjde cestou masívního počtu úsporných jader...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase pohled hráče... AMD fakt musí dělat procesory pro mnohem širší spektrum zákazníků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ty efektivní jádra by chtěly udělat opravdu efektivní....

Tohle je stav na M1, otevřený prohlížeč, monitoring a pracovní RDP + různé background procesy

https://ctrlv.cz/tytt

a vytížení jader v čase

https://ctrlv.cz/ejR8

Když třeba člověk sleduje AppleTV tak výkonných jader se to vůbec nedotkne, jede to vše na úsporných jádrech. Celý cluster v plné zátěži baští max 1,5W

YT už ale tak úsporný není, šahá na perfromance jádra... YTohle je ta samá zátěž + běžící 4k YT video

https://ctrlv.cz/OhJb

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

> Hlavně ty efektivní jádra by chtěly udělat opravdu efektivní

no to me teda, 5nm CPU je vic efektivni, a ti inzenyri v Intelu jsou totalni luza, ze neumi na 10nm vyrobit stejne efektivni CPU jako Apple na 5nm...

mozna by to chtelo pouzivat mozek, a nesrovnavat efektivnost dvou CPU vyrobenych na uplne jinych procesech, za uplne jinou cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zacni u sebe. Intel bohuzel tam ty jadra opravdu nedaval pro snizeni spotreby, ale pro zvyseni vykonu s ohledem na velikost cipu. Kdyby optimalizace byla na spotrebu, tak pri IDLE pojede vse na malych jadrech, velka se uspi a spotreba bude hluboko pod 5W.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když vezmu stejně výkonnou i5-10400F, tak package power v idle je 6-7W, 800MHz na jádrech, při přehrávání YT to skáče na 20W, nepočítaje grafiku. Myslíš že 5nm sníží spotřebu z 6W na 0,2W, tzn 30x? Ne možná to sníží o 50% na 3W, což je pořád 15x více. desetiny W jsou naprosto jiná liga.

Čtyři efektivní jádra v M1 dosáhnout tak na polovinu výkonu perfromance jádra. U Intelu efektivní jádro dosahuje až 70% výkonu výkonného.

Apple silicon je efektivitou naprosto jinde nehledě na proces. Stačí srovnat třeba A14/A15 s konkurencí, která vyrábí na 5nm - Exynos, Snapdragon. Mají nižší výkon a výrazně vyšší spotřebu.

Pro mě je spotřeba efektivních jader Intelu zklamání, ale dalo se to čekat vzhledem k výkonu těch jader. Mít efektivní x86 jádra a při těhle nenáročných úlohách držet spotřebu v desetinách Wattů by byla fenomenální

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen věc výrobního procesu, AMD má (dle úst Intelu na srovnatelném vyrobním procesu) efektivnější procesory. Navíc instrukční set ARM je daleko jednodušší než x86-64, takže už tím jsou ARM jádra efektivnější. Co srovnání velkých a malých jader u Intelu ubližuje, je zbytečná deaktivovaná část zpracovávající AVX-512. Bez toho by efektivita malých jader byla blíž 50 % než 70 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez toho by efektivita malých jader byla blíž 50 % než 70 % samozřejmě v porovnání s těmi velkými.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jablečný M1 a následné modely jsou notebookové/minicase procesory-SoCy, ne samostatné procesory pro desktop. Takže tam mají úsporná jádra svoje místo... na rozdíl od desktopu, kde je to nejen k ničemu, ale na škodu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsou v laptopech, jsou v minim, ale ve stejných laptopech byly i intelí i7/i9.

Úsporná jádra mají smysl i v desktopu, zvláště v dnešní době zeleného fanatismu. Proč by nemohl procesor v desktopu v idle odebírat mnohonásobně méně. Navíc se stejným konceptem Intel půjde i do mobilních zařízení. Tam celkově půjde spotřeba dolů ale aby šla tak hluboko... nemyslím si. pořád jsou příliš výkonná. Čekal bych že ty jádra, vzhledem k tomu že to jsou fakticky Atomy, budou míst všechna E spotřebu dohromady v jednotkách W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť Apple je montuje i do desktopů, Apple M1 Mini a Apple M1 iMac mají M1 Silicon a další generace SoC M1 Max/Pro se v nich uplatní patrně také. Proč by vyráběl nákladnější SoC, Apple uživatelé jsou na omezený universální výkon i v desktopech za vyšší ceny historicky zvyklí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„AMD taky možná přijde s nestejnými jádry v Zenu 5“

Kombinace různých jader u AMD není potvrzena u jiného produktu než je APU Strix Point, tedy produkt určený primárně pro notebooky. Krom toho je tu jeden podstatný rozdíl a to, že Strix Point nekombinuje jádra ze dvou nesouvisejících vývojových větví, ale dvě generace z jedné rodiny (Zen 4c a Zen 5). IPC i instrukční set tedy budou podstatně bližší než u Alder Lake, kde - pokud zátěž omylem sklouzne na malé jádro - padá výkon na polovinu. Zen 4c mj. bude podporovat SMT, což Atomy nepodporují.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, pak bude "chybné" zařazení threadu na pomalé jádro méně bolet, ale stejně časem bude normální, že si to programátor - pokud bude chtít - bude do nějaké míry řídit sám. V takovém prostředí se budou výsledky zákonitě blížit tomu "lepšímu konci", bez ohledu na to, kolik mínusů tady za ten komentář zase dostanu. :-)

Samozřejmě bude aktuální uživatel "trpět" na to, že teď to v občas / často zákonitě funguje blbě, ale do budoucna by se to mělo redukovat. Je to stejné jako "vícejadernost" - buď se na moc jader na nižší frekvenci dívám jako na něco, co je mi aktuálně k prdu, protože to "nic neumí využít" a rychlé čtyřjádro má "stejně lepší single thread", nebo se na to dívám jakože OK, ten výkon mi stačí, občas to něco využije a v budoucnu s tím můžu počítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je zajímavé srovnání. Až doposud svět x86-64 a před tím x86, inspiroval u výkonných systémů minulosti - tedy RISC / UNIX světu - s tím že první byly servery a pracovní stanice a pak postupně desktopy a mobilní svět. Nyní je to ale prvně co se inspiroval na opačné straně výkonového spektra. Jsem zvědavý, zda ta myšlenka i dál stoupat do vyšších a výkonnějších segmentů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překvapení? Kdepák... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Očekával bych, že v 8P+0E bude výsledek passmarku podstatně lepší, je to režim ve kterém mi toto CPU dává asi největší smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem to stejně.
Ale v režimu 8P+0E brutálně roste spotřeba a teploty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu stále plonkový ICE Giant Prosiphon, který je určen primárně na velkoplošné zdroje (např. chiplety Thr) a je také otázkou jak by se se středově orientovaným die ~200mm2 vůbec vyrovnal. A patrně by se muselo upravit upevnění.

Na YT se již objevují recenze 12900K s Noctuami a není to snad tak hrozné (ztráta 300MHz v MT?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám na mysli plnou zátěž všech jader.
Ale reálné situace. Tedy lehký MT. Zatížení 2 až 4 jader. Hry, tam to je sakra znát. V těchto situacích vystřelí takty k 5GHz na všech jádrech. A během hraní her jdou teploty k 90°C.
Ale stačí zapnout E-core a CPU se začne chovat kultivovaně. Jako by automaticky vše co běží na P-core mělo nejvyšší prioritu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kam se ztratilo IPC architektury AL?
V ST je 15% nad AMD, ale když odečtu rozdíl v taktech, tak jsem na cca 10% nad Zen3.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono bylo IPC někdy oficiálně zmíněno? Pokud jde o těch až 30% proti současným CPU je se třeba ptát těch co to před vydáním zmiňovali. Ale patrně to půjde ani na vrub ES, u kterých testy v uniklých výsledcích deklarovaly jiný (nižší než reálný) takt a z toho zavádějících predikcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám do oficiálních prezentací a je tam 20% nad Raketou. Tu považuji za srovnatelnou s ZEN 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si naprosto jistý, že Intel celou tuto 12. generaci Core dělal ve spěchu. Protože kdyby měli čas udělat jádra menší o AVX 512, které jsou jednak u běžných PC silně okrajovou záležitostí a navíc i defaultně vypnuté, mohla mít velká jádra menší spotřebu jak el. proudu tak tranzistorů a tedy plochy na čipu a buď jich mohlo být více, nebo by procesor byl levnější a efektivnější, případně něco mezi, ale rozhodně lepší než teď. Takto vznikl kočkopes a jsem vážně zvědavý, jak to bude vypadat ve vyšších segmentech. Kdyby to Intel kvůli nízkému počtu výkonných jader nemusel frekvenčně hnát tak vysoko a výkon získal další dvojicí možná i čtveřicí velkých jader. Ale takovou kombinaci v desktopu neuvidíme.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni problém je, že do tohohle segmentu se asymetrický procesor moc nehodí, protože to vyžaduje speciální zacházení - ideálně OS systém psaný na míru, jako to dělá Apple nebo jako to mají konsole a telefony.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte někdo zkušenost zda na M1 platformě MacOS podle konkrétní aplikace (ne)skrývá little jádra? Pochopil bych, kdyby u známých aplikací (se synchronním MT) dynamicky nabídl pouze silná jádra. Aby nenavnazoval program na příliš vysoký počet dostupných jader a ten ve snaze využít všechna jádra se pak stal obětí (výkonovou) jejich rozdílů. Další možnost je, že jsou si skrze API ználé aplikace počtu/typu jader vědomy, v defaultu třeba OS vrácí počet silných jader a rozšířené API vrací počet/vlastnosti všech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taketo debiliny snad nikoho mimo Microsoftu nenapadne robit (a v Microsofte to zasa robia na dennej baze, tot som zistil, ze cerstva instalacia Win11 sa po vsetkych strankach hlasi ako Win 10). Pri procesore, ktory nie je hnany na hranu a ktory je poriadne navrhnuty by k prepadom vykonu pri vyssom pocte jadier u programu, ktory je na MT stavany dochadzat nemalo. Pri Inteloch zrejme dovodom k prepadu ani tak nie je vykon jadra, nez to, ze tie jadra su k zvysku procesora pripojene strasne diletantsky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Apple tradičně je daleko lepší spolupráce HW a SW a jsem si jistý, že při přechodu na nový HW tedy od Intelu na ARM mohli udělat i patřičné změny v SW. Na platformě Windows to tak nejde, muselo by existovat více variant jádra OS podle procesoru. Technicky vím o dvou odlišných jádrech Windosw, pro home a office a větší které lépe škáluje s více vlákny pro workstation a servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen ho bijte ten Intel. Že vás váš miláček odrbaval předraženým Ryzenem o vaše penízky ani slovo, že se z Ryzenu teď stal neprodejný produkt ani slovo, že šel 5800x náhle o 120 dolarů s cenou dolů a jdou i další řady ani slovo. Řeknu jen jedno..AMD must respond, jinak si je Intel povodí na provázku kam bude chtít.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ved ja len na to cakam, ze pojdu dole, aby som mohol upgradovat. Ale mam pocit, ze lokalne (na Alze) skor o 10 eur zdrazeli, nez ze by sli dole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, po releasu Alder Laku si ani neškrtnou.

https://www.twitter.com/TechEpiphany/status/1459846950795231233

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jak za chování obchodníků, skalperů a těžařů případně dalších vlivů na trhu může AMD? To by mne fakt zajímalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja naozaj nerozumiem, prečo do toho Intelu všetci kopú. Všetky recenzie jasne hovoria, že Alder nie je taký prúser ako sa čakalo. Dokonca sa dá povedať, že po dlhej dobe Intel prišiel s niečím čo je má oproti predošlej generácii skutočne čo ponúknuť. Narástlo IPC, singlethread výkon je excelentný, multicore výkon sa posunul bližšie k AMD a keď sa zastropuje spotreba na 125W, tak sa to dá aj uchladiť a pokles výkonu nie je nijak extrémny. Konečne je tu nejaká konkurencia a možno aj AMD nakoniec zlacní. A neobhajujem intel, som skôr fanúšik AMD, okrem celeronu 300A som vždy kupoval výhradne AMD, ale nerozumiem, prečo sa aktuálne musí kopať do Intelu, keď po dlhej dobe prišiel s niečím naozaj novým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prosté, do své situace se Intel dostal sám a na to jak velká a bohatá firma je, se prostě čekalo víc. Oni snad ta jádra ani neupravovali, jen vymysleli, jak je spojit. Skoro mám dojem, že kdyby se vykašlali na PCIe 5 a použili 4. generaci, mohli mít víc času ta jádra modifikovat a lépe procesoru uzpůsobit. A zákazníci by raději uvítali více PCIe 4 linek, než PCIe 5, které aktuálně nikdo naplno nevyužije. Jak jsem psal jinde. PCIe 5 vidím spíš pro servery, v desktopu je zbytečné. Druhá věc DDR5, kvůli ní musí být v procesoru dva řadiče RAM či jeden zdvojený - taky tranzistory navíc. Prostě na papíře to celé vypadá lépe než v reálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám naštěstí obě platformy 5950x a 12900k vše chlazeno na bázi kompresoru, ne moc podchlazené kvůli kondenzu. Testoval jsem celej víkend všechno možné.co se týče výkonu, hlavně herního, brutal, ale o to ani nejde. Jde o spotřebu v normálním provozu, jak herním, tak pracovně aplikačním. 5950 jsem měl nastaveno -15negative na všech jádrech, ale musel jsem mu vrznout pbo aby stačil dýchat s Intelem. A světe div se, co asi mělo větší průměrnou spotřebu energie? Ano Ryzen, jak je to jen možné? Když tady odborníci tvrdí opak a ještě k tomu propastný. Sám tomu nerozumím. Závěrem chci jen timto říct, že Alder Lake se povedl a už se těším na Raptora.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tedy na to, že jste testoval pouze celý víkend, jste experiment popsal vskutku zevrubně.
Zejména se mi líbí popis provedení, podmínky, průběh testu, naměřené hodnoty. I opakovatelnost testu je excelentní. Slabší je akorát ta diskuze v závěru.

Ne, vážně. Věřím, že jste měl vskutku zajímavý víkend, ale ten popis stojí za nic, nedá se tomu věřit ani tečka na konci. Nechcete o tom napsat trochu víc? Třeba i článek?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu to myslíte vážně? To co jste napsal? Myslím že ne, myslím že jste inteligentní člověk a pochopil jste podstatu článku. Pokud ne , tak se omlouvám za složitost. Ale pořád se hraji a testuji a jen tak pro sebe )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co jsi měřil a jak měřil.
PBO, nevim kolik výkonu přidá i když si CPU podvoltoval CURVE OPTIMIZER.
https://diit.cz/clanek/ryzen-curve-optimizer

U Ryzenu jak zapneš PBO tak začne žrát jak svině.
Tenkrát jsem zkoušel PBO Ryzen 2600 na desce za 2000,-Kč, napajecí kaskádu jsem chladil ventilátorem.
https://ctrlv.cz/qYq2
-----------------------------
Mám Ryzen 5600X a vzdal jsem taktování (PBO), nemá to pro mě smysl.
Nejlepší je se do Ryzenu nehrabat, proto taktuju ramky.
RX 6600XT jsem poladil VRAM 2000MHz na 2290MHz, přidalo mi to asi 5% výkonu, do taktování GPU jsem se nesral, na co, jsem rád že mám tichou kartu.
Tím pro mě OC končí, štěstí v OC nenajdeš.
----------------------------
Až bude Ryzen 5950X s 3D cache (nebo V-cache - nevim jak se to jmenuje)
Potom můžeš porovnat s Intelem výkon a spotřebu ( 5950X s 3D cache - bez PBO )
------------------------------------
PBO u Ryzenu zapínám když taktuju GPU, abych měl stejný takt CPU a věděl kolik mi OC GPU přidá výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj pro normální provoz je optimizer dobrá věc, a ještě jsem měl na voltazi povolených max 1.45v aby mě to tam ve špičkách nepralo 1.5v, to už se mě zda opravdu moc. Co jsem zjistil s jistotou že ten optimizer nefunguje konzistentně. To pbo jsem tam v rámci svých testu dál hlavně kvůli multi a zvednutí celkového výkonu, hlavně těch 8 slabších jader, a máš pravdu že to žere potom jako tank.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zkoušel na Ryzen 5600X bez PBO - clocktuner-ryzen-2-1-beta-5
https://www.guru3d.com/files-details/clocktuner-for-ryzen-download.html
Něco málo mi to na výkonu přidalo, 2body v Cinebench R20 sigle core a pár bodů v multicore.
-
Má být něco nového Zen 3(+), chtěl bych to vyzkoušet
https://www.guru3d.com/news-story/1usmus-working-on-new-tuning-tool-for-...()-processors-project-hydra.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj pro normální provoz je optimizer dobrá věc, a ještě jsem měl na voltazi povolených max 1.45v aby mě to tam ve špičkách nepralo 1.5v, to už se mě zda opravdu moc. Co jsem zjistil s jistotou že ten optimizer nefunguje konzistentně. To pbo jsem tam v rámci svých testu dál hlavně kvůli multi a zvednutí celkového výkonu, hlavně těch 8 slabších jader, a máš pravdu že to žere potom jako tank. A ještě jedna věc, minulej týden jsem prodal 5900x vc Dark Hero atd a ten měl nádhernej single thread v cpuZ měl 688 bodíků což je skvělý výkon na Ryzen a taktéž negative-10 all core a offset na voltazi. Ale jinak jsem byl s Ryzeny spokojeny, delší ladění trochu nervy, ale ok. Až vyjde s Vcache určitě hned kupují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím víc je procesor hnán mimo optimální křivku frekvence / spotřeba, tím je žravější - to se ví už velmi dlouho, stejně tak to, že procesory Intelu zvládají vyšší takty. Mne by spíš za těchto srovnatelných podmínek zajímal multijádrový výkon a jeho poměr ke spotřebě. A to už vůbec neberu v úvahu, že kompresorové chlazení je ještě méně obvyklé, než celokapalinové, které je méně obvyklé než all-in vodník a to zase prohrává četností se vzduchem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.