Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si vedou webové prohlížeče v Evropě?

Chybí vám v anketě volba "Aktualizaci s obrazovkou výběru jsem si nenainstaloval"... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze se ti nezobrazila. Tato volba uz tam je :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky že jsem ji použil, když tam lepší nebyla :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se taky nezobrazila, ale to bude spíš tím, že jsem už hooodně dlouho nespustil IE :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš tím, že si hodně dlouho "nespustil" aktualizace. Páč to jestli spustíš, nebo nespustíš IE na to nemá absolutně žádný vliv ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zaleží pouze na tom, co máš nastaveno jako výchozí prohlížeč... x-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u mna to je tym, ze som neinstaloval ten update, nema to nic s tym, ze sa nezobrazila, qee ma pravdu, v tom je zasadny rozdiel :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me spis nez takovahle statistika zajimalo jestli to melo nejaky vliv na sireni ruznych neradu, ktere IE snad zamerne vyhledava

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bejvávalo - nedávno německé úřady vydaly varování kvůli Firefoxu - a předtím USA kvůli Firefoxu a Opeře. Jisté je, že podíl Firefoxu na "trhu" browserů už k němu začal lákat tvůrce malware. No a vzhledem k jeho děravosti (za rok 2009 118 veřejně nalezeno bezpečnostních děr!) si to jeho uživatelé začnou zanedlouho vychutnávat - spousta z nich už dnes má PC v nějakém botnetu a přitom si lebedí, jak mají bezpečný internet...

Když ona se situace pořád mění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počet nalezených chyb přece vůbec nic neznamená, naopak, díky otevřenému kódu se jich najde mnohem více a to je dobře, protože například od nejmenovaného Internet Exploreru jsou tyto chyby odstraňovány v řádech hodin a chyba se většinou zveřejní až po uvolnění opravy, takže Firefox JE bezpečnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znamená. Znamená tak prostou věc, že když je vysoký počet nalezených chyb, bude i vysoký počet chyb dosud "nenalezených", tedy nezveřejněných.

Představa, že v open source se najdou všechny chyby, je naivní. Firefox je děravý jak cedník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšeš ("když je vysoký počet nalezených chyb, bude i vysoký počet chyb dosud "nenalezených"), je jednoduše blbost. Ve FF se hledají chyby snáze právě proto, že má otevřený kód. Do kódu IE nikdo zvenčí nevidí a tudíž nelze říci, kolik ještě nenalezených děr tam je - a já si myslím, že jich tam bude víc než děr ve FF dohromady. Jen se o nich neví.
Nicméně ono je to v konečném důsledku jedno ze dvou důvodů: za prvé dosud neobjevená díra má na bezpečnost stejný vliv jako díra, která neexistuje. A za druhé není pro útočníky Firefox ještě zdaleka tak zajímavý (o prohlížečích s menším podílem ani nemluvě), jako je stále IE.
V neposlední řadě bezpečnost produktu se spíše než podle počtu děr posuzuje podle toho, kolik z těch známých je ještě nezazáplatovaných, jak dlouho jsou nezazáplatované a jakou konkrétní hrozbu představují pro koncového uživatele při běžném užívání produktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Spis nez pocet chyb je dulezitejsi doba odezvy a vydani opravy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, lenže nikto nevie, koľko je známych chýb. To, že chyba nie je v bugzille neznamená, že je neobjavená. Otvorenosť kódu znamená síce jednoduchšie nachádzanie chyby pre "opravára", ale tak isto aj útočníka.

Podľa mňa sa výhodnosť otvorených zdrojákov preceňuje. Keby to bolo také skvelé, tak by open source už dávno musel byť bezchybný. Myslím, že ľudí, ktorí si pred spaním miesto kníh čítajú zdroják Firefoxu nebude omnoho vyšší ako počet testerov v MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím v bugzille. Myslím obecně chybu, o které někdo ví. Někdo, kdo je buďto schopen ji zveřejnit, nebo zneužít. A o zneužívání chyby zase obvykle někdo ví. Sice ne tak rychle, jako když se chyba hned zveřejní, ale nějak nevím o případu, kdy by o díře věděl dlouhou dobu jen útočník, který by ji alespoň měsíc vesele zneužíval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ze budu ponekud neomalene nesouhlasit ...ale to je hodne naivni myslenka :-)

* Odstranovani v radu hodin je na houby, kdyz lidi neaktualizujou treba i par mesicu.

* Zverejnovani chyby az po jejim odstraneni, je jedine rozumne. Take je mozne si povsimnout, ze mnoho kritickych chyb objevil sam microsoft - chyba se pravdepodobne nestala verejne zneuzitelnou.

* Otevreny kod pomaha odhalit vice chyb - coz zlehcuje zaskodnikum jejich vyhledavani, testovani, debugovani utocneho kodu. U toho uzavrenyho kodu to tak prijemne neni, uz treba jen kvuli potrebe delat s disassemblovanym kodem a bez podpory nekterych debug metod.

* Otevreny kod lze snadno modifikovat - coz se firefoxu vymstilo napriklad u firemnich instalaci, kde zamestnavatel rad dohled nad svyma zamestnancema.

* Cte opravdu nekdo kod, kdyz funguje? Teoreticky je tu tuna nadanych lidi co ho cist zvladnou. Ale malokdo z nich ma tu potrebu, dokud vsechno funguje (a obcas ani pote ne). A kolik lidi z tech, co kod umi cist, ho umi i spravne opravit? Kolik lidi to opravdu udela? V praxi stejne nakonec dane zmeny musi posvetit autorsky tym a zaradit je do releasu. Takze nezalezi na tom jestli si to muze pepa s frantou opravit, ale jak se o svuj produkt staraj autori - a pokud se staraj dobre, je fuk, jestli je kod otevreny nebo uzavreny (alespon v tomto ohledu).

* Rad kamarady strasim historii firefoxu, kdy tenhle na jave zalozeny prohlizec javu totalne nedokazal zkrotit. Applety, ktere jsem napsal, mohli bez restrikce bezet a hrabat se na disku, nebo se pripojovat ke kdejakemu serveru. To se stane, horsi bylo zjisteni, ze dana chyba se opravila az trictvrte roku pote. Tehdy sem si myslel ze "otevreny kod" zajisti opravu dane "vadne" verze - nakonec se ukazalo, ze tahle samospasna "otevrena" vec nefungovala a ze chyba byla zrejme systemoveho charakteru - nikoliv bug jedne verze (jednalo se o nejaky vyssi/pozdni release verze 1).

* resume na zaver - tezko ve svete IT bohorovne proklit jizany a svatorecit narody severu na veky vekouci (metaforicky mysleno). Nic neni jednoznacne, vse se meni lusknutim prstu. I ta nejuprimnejsi prohlaseni jsou zrejme necim bussines zamerem. A clovek stale netusi co ho prekvapi priste. Ted JE a ted uz NENI :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen takova technicka... "na jave zalozeny prohlizec"? co to prosim?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš můžu říct, že mě vytočila poslední Opera - jako vývojář mám u sebe v počítači nainstalováno několik prohlížečů a při aktualizaci Opery bezeslova převzala všechna defaultní nastavení. Tedy než jsem vše vrátil do původního stavu, tak to nějaký čas zabralo - neměl by se ten prohlížeč náhodou zeptat, jestli ho chci jako defaultní? :S (dělal to vždy, jen teď tedy ne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas a stejná zkušenost. Nenapadlo mne, že si sama zapne default a auto update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.