Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak snadno tisknout z telefonu

PR článek
Dnes už k vytištění pracovních dokumentů počítač nepotřebujete – vystačíte si i se svým chytrým telefonem. Jeho propojení s tiskárnou není nic těžkého. A když ke smartphonu přibalíte i přenosnou tiskárnu, můžete na cestách rovnou tisknout třeba fotografie.

Tisknout z telefonu můžete bezdrátově i přes USB kabel (to je ale komplikovanější varianta, která se uplatní snad jen u tiskáren, které nemají Bluetooth či WiFi připojení – a takových je už dnes naprosté minimum). 

Jednodušší možností bezdrátového tisku je využití WiFi spojení. Nejprve je třeba na tiskárně zapnout WiFi síť, následně se k zařízení svým telefonem připojte. 

K samotnému tisku je potřeba speciální aplikace: buď využijete nativní programy – Google Cloud Print pro Android nebo AirPrint pro tisk z iPhonu. Stáhnout si také mužete i univerzální aplikace, pozrite si seznam těch nejlepších aplikací pro tisk z iPhonu a posúdte sami.

Další možností jsou mobilní aplikace přímo od výrobců tiskáren. Jejich výhodou je, že v sobě mají zabudované potřebné ovladače pro komunikaci s modely daného výrobce; tyto ovladače se navíc pravidelně aktualizují. Na druhou stranu je ale nelze použít pro tisk z cizích zařízení. O jaké aplikace jde?

  • Canon: Canon PRINT Inkjet/SELPHY,
  • HP: HP Smart,
  • Epson: Epson iPrint,
  • Oki: Mobile Print,
  • Xerox: Xerox Workplace,
  • Samsung: HP Samsung Mobile Print,
  • Lexmark: Lexmark Mobile Print.

Nastavte tiskovou úlohu dle potřeby (počet kopií, kvalitu tisku apod.) a zadejte tisk. Tisknout můžete jak dokumenty z úložiště v telefonu, tak soubory z cloudu.

K tisku kabelovým spojením potřebujete USB kabel podporující formát OTG. Ten je schopný komunikovat s periferními zařízeními (např. právě s vaším mobilním telefonem) a dokáže zpracovat data přijatá ze smartphonu. OTG kabel zapojíte do tiskárny a se samotným telefonem jej propojíte pomocí nabíjecího kabelu pro svůj smartphone (na konci OTG kabelu je zástrčka pro klasický USB konektor).

Zároveň je potřeba na mobil nainstalovat ovladač pro danou tiskárnu (naleznete jej na stránkách výrobce tiskového zařízení). Po připojení probíhá tisk totožně jako u bezdrátového spojení.

Kapesní tiskárny – tisk fotek na cestách

V posledních letech jsou čím dál oblíbenější kapesní, nabíjecí tiskárny, které umožňují tisknout fotografie či jiné obrázky z telefonu i na cestách. Tato zařízení využívají termoslubimační tisk a tisknou na klasický fotopapír. Výsledný tisk bývá k nerozeznání od snímků z fotokiosku.

Na jedno nabití dokáží kapesní tiskárny vytisknout i několik desítek fotek a vedle klasických fotografických formátů (9 × 13 cm a 10 × 15 cm) umí některé z nich potisknout např. i samolepky. Chytré telefony mají většinou přednastavené focení ve formátu 4:3, který se víc hodí pro sociální sítě. Takže pokud si takovou fotku budete chtít vytisknout přímo z mobilu, nutně narazíte na problém s nevyhovujícími rozměry. Snímek je pak potřeba oříznout, popř. bude na fotce doplněný o postranní bílé pruhy.

Rozlišení těchto přenosných tiskáren je typicky 300 DPI, což je pro poměrně kvalitní fotografie naprosto dostačující. Řada zařízení se ovládá přes dotykový displej a kromě telefonu umožňuje tisknout také z paměťových karet nebo externích úložišť.

Vedle fototiskáren existují i klasické tiskárny v bezdrátovém provedení. Hodí se např. pro úředníky, kteří potřebují tisknout dokumenty v místech bez přístupu k elektrické síti. Téměř vždy se jedná o zařízení s laserovým tiskem; na rozdíl od inkoustových náplní u nich nehrozí rozlití náplní.

Tagy: 
Zdroje: