Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to funguje

ASUS DNA Downloader logo
V rámci ušetření vlastního datového toku se společnost Asustek rozhodla umožnit svým zákazníkům stahovat ovladače a další věci z webu support.asus.com pomocí technologie P2P, konkrétně BitTorrent DNA (Delivery Network Acceleration). Pojďme se letmo podívat, jak to vypadá v praxi…

Kapitoly článků

2.  Jak to funguje

Co je dobré říci: ačkoli už máme staženo, DNA klient stále běží, jen ho nevidíme. Běží proto, aby od nás mohli to, co jsme si stáhli, stahovat ostatní, kteří by si to také chtěli touto cestou stáhnout. Tak funguje P2P, tak funguje BitTorrent. Pokud se vám to nelíbí a máte třeba problém s tím, že by vám někdo vysosával váš FUP, nepoužívejte to (momentálně se toho ale bát nemusíte, těch sosačů ovladačů ASUS skutečně není tolik, abyste se museli bát i o ten nejmenší FUP ;-). DNA je možné odinstalovat v ovládacím panelu Přidat/odebrat programy právě pod takto krátkým zmíněným názvem.

DNA v Přidat/Odebrat programy

Pokud však pro ASUS produkty stahujete častěji, nebo toho chcete prostě stáhnout více, nějaký čas si klienta v systému ponechte. Ono sice ne všechno, co na webu podpory ASUSu ke stažení je, lze stáhnout přes P2P, ale když už to tam je, dá se to využít, je to skutečně svižné. Každé další stahování z webu ASUSu přes P2P (tedy DNA klienta) funguje už trochu jinak. DNA klient nainstaluje na váš vlastní počítač „webový server“, přesněji spíše proxy server a pak to vypadá, že stahujete sami od sebe.

ASUS - další stahování přes P2P z lokální adresy

A než se nadějete, máte to doma. Příklad odkazu, odkud se jakože stahuje:

http://127.0.0.1:48897/proxy?qos=0&url=http%3a//dlcdnet.asus.com/pub/ASU...

Stahované soubory pak už ale neukládáte do složky, kterou jste zvolili při instalaci DNA klienta, ale normálně tam, kam jste zvyklí ve svém prohlížeči. Zvolená složka při instalaci DNA klienta se ani ničím neplní. Jak to tedy funguje? Odkud se uploaduje to, co jste už stáhli? Přeci to lze smazat, ale pořád se uploaduje…

Ano, DNA klient má svou vlastní cache. V naše, případě je umístěna ve složce

C:\Documents and Settings\WIFT\Local Settings\Application Data\DNA\Cache\

DNA cache

Sem se ukládají všechny přes DNA klienta stažené soubory (v nějakém zašifrovaném tvaru, obsah se neshoduje se staženými soubory), aby mohly být dále poskytovány těm, kteří si je stahují. Proto dále běží proces btdna.exe. Když jej ukončíte, stahování přes P2P logicky přestane fungovat.

DNA v Program Files

Jinak samotný klient se instaluje do Program Files (nebo Program Files (x86) na x64 systému), nedělá si nikde žádné zástupce, pouze odinstalátor v Přidat/Odebrat programy. Sám má však svůj ovládací panel DNAcpl.cpl:

DNA Control Panel

Ten obsahuje základní možnosti ovládání. Umožňuje službu zastavit a znovu spustit, ukazuje i aktuální rychlost průtoku dat jedním i druhým směrem zvlášť a je zde také možné vymazat cache již staženého, čímž se stáváte v rámci sítě nezajímavým bodem, protože nic nesdílíte. Je zde také možné povolit ikonku v systémové liště, což není na škodu, pokud chcete mít nějaký ovládací prvek po ruce.

DNA ikona v systémové liště

Ještě se sluší říci, že po odinstalování si program po sobě uklidí, tzn. vymaže nastavení, odstraní všechny své soubory a také celou cache včetně příslušné složky.

Závěrem lze říci, že je určitě pěkné, že se ASUS pouští do tohoto způsobu stahování ovladačů. Ochranným svazům tím dává nenápadně najevo, že BitTorrent není pouze škodlivý (ochranným svazům to ale stejně bude jedno, spíše zaujmou pozici podezíravého, něco ve smyslu „ASUS podporuje BitTorrent, to tam určitě budou mít sdíleče a stahovače, protože proč by jinak tuto technologii sami podporovali, stahování ovladačů je jen zástěrka“). S tím také souvisí použitá metoda řešení, která je pro obyčejné uživatele dosud nepolíbené P2P technologií nejméně složitá, při prvním stažení se jen cosi nainstaluje a při dalším stahování už to jen vypadá jako doposud, stahujeme v prohlížeči a ani nevíme (pokud si toho nevšimneme), že stahujeme přes „DNA proxy“ klienta, který zároveň to, co jsme stáhli, poskytuje dalším zájemcům. Pokročilejší uživatel by však možná přivítal přímé stažení torrentu, aby si mohl sám vybrat, kterého klienta pro stahování použije. Ale to už je na jinou debatu.

Kapitoly článků
2.  Jak to funguje

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS ovladače si můžete stáhnout i přes P2P

Středa, 22 Červenec 2009 - 00:08 | Anonym | F-low: Může ti to blokovat provider. Dál můžeš...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 23:01 | Anonym | Pokud ti provider blokuje P2P tezko ti to pojede...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 20:06 | Anonym | Zajímavé, mě torrenty stahovat nějak nejdou,...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 19:06 | Anonym | Hloupost ten jejich klient. Uz vidim jak budu...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 15:16 | Anonym | V teto podobe naprosto nepouzitelne. Az se nauci...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 15:07 | Anonym | Jedinym cielom je setrit. ASUS mal/ma furt pomale...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 13:51 | Anonym | hmm.. no DNA pri instalacii ponukla aj "...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 13:09 | Anonym | TNT: Takze by se ten torrent musel vyextrahovat z...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 12:48 | Anonym | drk22: stahuješ vždy jejich EXE "...
Úterý, 21 Červenec 2009 - 12:44 | Anonym | Před měsícem jsem stahoval jeden několik desítek...

Zobrazit diskusi