Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak udělat zálohu CD-DA s ochranou Cactus Data Shield III.

(Ne)Lze přehrát na PC
Nejeden z vás asi objevil pod stromečkem CD s oblíbeným interpretem. Nejeden z vás ale záhy odhalil, že v počítači opravdu přehrávat nepůjde. Tento, již náš třetí návod, pomůže těm, kterým CD-ROMka ani takto chránené CD nenačte, nebo jim z nějakého důvodu nefungují předchozí dva postupy.

Kapitoly článků

2.  Jak udělat zálohu CD-DA s ochranou Cactus Data Shield III.

Nyní bude třeba, abyste měli volný přístup k výměně CD z mechaniky, aniž byste ji museli vysouvat. Nejprve samozřejmě vypnete PC a nejlépe ho i odpojit od napájení. CD-ROM vytáhnete, odstraníte vrchní kryt, a pak opět nainstalujete. Nejlépe podle této fotografie:

Polovytažená CD-ROM

Zapneme opět počítač a pomocí DriveSpeedu nastavíte dobu vypnutí motoru pro otáčení CD na několik sekund.

Nero DriveSpeed nastavení zastavení motoru

Do CD-ROM vložíte nechráněné CD-DA s přibližně stejným počtem skladeb. Spustíte CDRWIN a CD v něm necháte načíst. Program nezavírejte! Počkejte, až se CD zastaví a vložte CD-DA s ochranou proti přehrávání v PC. K tomu ale budete potřebovat odstranit vrchní plech, který přidržuje CD.

Poznámka: U některých mechnik takový plech není. CD je přitlačováno přímo na plech, který mechaniku chrání. Ten jsme ale odstranili, že. Takoví uživatelé to mají o něco složitější. Budou muset mít přístup k celé mechanice a za chodu plech odstranit a opět přišroubovat. POZOR! V obou případech však jednáte na vlastní riziko, protože obnažujete elektrické čísti i laser. Dokonce hrozí při neopatrné manipulaci úraz a poškození zraku!! Vše co činíte, činíte na vlastní nebezpečí!

CD-DA vyměné, bez krytu

CD-DA vyměné, zakrytované

Nyní tedy máme v mechanice CD, ze kterého chceme pořídit záložní kopii bez ochrany, která brání přehrávání v PC. Zkrátka konečně vytvoříme CD-DA podle specifikace. Jak vidíte

Nastavení CDRWINu

CDRWIN si stále pamatuje počty a rozložení skladeb, jaké byly na předchozím, nechráněném CD. Kdybychom ho nyní nechali grabovat, sice by se CD načetlo, ale vždy byste měli skladbu načtenou podle předchozího CD. Tedy přesně podle časů a délek skladeb na nechráněném CD, bez ohledu jak to je na tomto. Vy byste pak museli nejprve jednotlivé WAVy přesně slepit a následně zase rozstříhat. Daleko výhodnější je vytvoření jednoho velkého WAVu. Proto zvolíte Select Sectors a zadáte koncové číslo sektoru, kam až hodláte grabovat, jak jste si vypočetli programem FCP-AD. Výsledkem vašeho snažení by mohl být třeba takový:

Nagrabování velkého WAVu

To je WAV, načtený v programu GoldWave. Nyní už zbývá jen ho rozdělit na jedntlivé WAVy a ty vypálit jako CD-DA. Jak na to v programech pro zpracování audia je už nad rámec tohoto návodu, ale každý si s tím myslím poradí snadno. Jak pálit CD-DA v Neru jsme popisovali i u nás.

Vytvořeno podle návodu, který nám poslal FCP-AD

Kapitoly článků
2.  Jak udělat zálohu CD-DA s ochranou Cactus Data Shield III.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak udělat zálohu CD-DA s ochranou Cactus Data Shield III.

Čtvrtek, 16 Prosinec 2004 - 19:14 | Anonym | správné výchozí údaje, zcela stupidní bulharské...
Čtvrtek, 8 Duben 2004 - 23:51 | Martin Bartoň | Corwin: PlexTools jistě pomohou.
Čtvrtek, 8 Duben 2004 - 23:12 | Anonym | Mam Plestora DVD 116A, jak mam teda udelat aby to...
Středa, 24 Březen 2004 - 19:07 | Anonym | Většinu audioochran lze jednoduše rozlousknout v...
Středa, 7 Leden 2004 - 17:44 | Martin Bartoň | To zcela jistě jde, jenže ten signál je dvakrát...
Středa, 7 Leden 2004 - 17:32 | Anonym | Propojuju vstup na zvukovce se stolním...
Neděle, 28 Prosinec 2003 - 00:48 | luki | LEO, to aby si teraz každý, kto nemá Plextora,...
Pondělí, 22 Prosinec 2003 - 21:59 | Anonym | Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě,...

Zobrazit diskusi