Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak vytvořit chytřejší IT systémy

Jak vytvořit chytřejší IT systémy
Od gigabytů a gigahertzů se dnešní IT přesouvá k tomu, na čem opravdu záleží – informacím, optimalizaci pořizovacích a provozních nákladů a flexibilitě. Chytřejší IT systémy se tak stávají základním stavebním kamenem většiny firemních procesů.

„Když můžete měřit to, o čem mluvíte, a vyjádřit to v číslech, pak o tom něco opravdu víte,“ tak zní slavný, více než sto let starý citát Lorda Kelvina z Largs, který se dnes formuluje jako: „Kdo neměří, ten neřídí.“ A skutečně, současný trend jasně ukazuje na potřebu měřit a vyhodnocovat úplně každou firemní činnost. Jedině pak můžete optimalizovat jednotlivé procesy i náklady, které jsou s nimi spojeny.

DATOVÁ EXPLOZE

Jenže dat, která musíte zpracovat, je potom opravdu hodně a je potřeba umět se v nich vyznat, vyhodnotit, co z nich je podstatné, a umět to udělat rychle. Právě k tomu v dnešním chytřejším IT slouží nástroje pro obchodní analýzu a optimalizaci (BAO –Business Analytics and Optimization). Jejím cílem je vytěžit maximum informačního potenciálu z dostupných dat a podpořit tak strategická rozhodování. To úzce souvisí se zavedením takových analytických aparátů a technologické podpory, které umožní odkrýt informační hodnotu dat v prostředí datové exploze.

Tyto nástroje umožňují přehledně analyzovat veškerá data jak v reálném čase, tak zpětně a umožňují z nich na základě matematických modelů vyvozovat závěry o budoucím vývoji či třeba o tom, co ses nimi vlastně v minulosti dělo. Podtrženo a sečteno – s BAO nebudete koukat na obrovské množství čísel. Uvidíte, že rychlost obsluhy u pokladny za poslední dva roky klesla o deset procent, protože se zvýšil podíl plateb v hotovosti o 15 procent.

Místo přemýšlení o datech tak budete moci přemýšlet o tom, jak vzniklou situaci řešit. A co je důležitější, takové rozhodnutí můžete udělat hned, v době, kdy lidé ještě stojí frontu u pokladen. To je právě ono chytřejší IT.

ŘEŠENÍ NA MÍRU

Univerzální řešení nefungují. Mobilní telefon nikdy profesionální digitální fotoaparát nenahradí a z kabrioletu nikdy dodávku neuděláte. Přesto bylo v IT donedávna zvykem, že lidé kupovali informační infrastrukturu tak, aby byla univerzálně použitelná, „když by náhodou něco“, případně „co kdybychom někdy potřebovali…“

Univerzální řešení totiž vždy stojí na kompromisech a na zbytečně vysokých nákladech, což potom vede k tomu, že firma ve skutečnosti s nákupem potřebné infrastruktury váhá a odkládá ji. Jenže v tutéž dobu si konkurence pořizuje přesně to, co v danou chvíli potřebuje.

V dnešní době přitom řešení na míru už neznamená „řešení na míru potřebám z roku 2006, kdy jsme ho kupovali“. S chytřejším IT a serverovými řešením, jako je třeba IBM eX5, to znamená, že si pořídíte takovou IT infrastrukturu, která přesně odpovídá vašim aktuálním potřebám, ale která může kdykoliv růst všemi směry. Navíc s virtualizací serverů i datových úložišť už není problém, aby třeba i rok stará inteligentní infrastruktura násobně zvýšila svůj výkon nebo datovou kapacitu jen díky dokoupení několika málo komponent.

Informační infrastruktura se tak stává žijícím organismem, který může růst a vyvíjet se s vámi – jak po hardwarové stránce, tak po té softwarové. Moderní nástroje pro správu IT totiž umožňují výraznou úsporu personálních nákladů, kdy je díky nim jediný administrátor schopen efektivně spravovat desítky počítačů a serverů. I to je chytřejší IT.

V DOBĚ CLOUDU JDE VŠECHNO A JDE TO RYCHLE

Dnešní chytřejší IT však dostalo do vínku ještě jeden mocný nástroj –cloud computing. Ten umožňuje získat infrastrukturu naprosto přesně na míru aktuálním potřebám. V prosinci tak můžete mít desetinásobně větší výpočetní výkon než v lednu, kdy ho nepotřebujete.

Vše – infrastruktura, aplikace i celá aplikační platforma – je dnes k dispozici ve formě služby, kterou si můžete ušít přesně na míru a jejíž kapacita může takřka neomezeně a skokově růst přesně podle toho, jak roste vaše firma a její potřeby.

Z IT infrastruktury i software se přitom díky cloudu může stát plně variabilní náklad. Máte více zákazníků, jež obsluhuje více pracovníků, kteří mají větší výpočetní výkon a více licencí softwaru. Když počet zákazníků klesne, mohou dnes adekvátně klesnout i všechny ostatní náklady, a to včetně těch na IT.

NA IT CHYTŘE

Ti, kdo chtějí v dnešní silně konkurenční době vítězit, musí jít i na IT chytře. Jakmůže vypadat takové chytřejší IT? Je připravené přesně na míru, s minimálními celkovými náklady vlastnictví, se schopností rychle se přizpůsobovat aktuálním potřebám firmy a s možností hledat řešení, a ne to, co která data vlastně znamenají.

 

VÍCE INFORMACÍ:
Martina Kocourková,
martina_kocourkova@cz.ibm.com

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi