Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaká jsou rizika spojená s VPN zdarma? Na co si dát pozor a proč jim nevěřit

Téměř každá softwarová služba na internetu nabízí nějakou svoji bezplatnou alternativu. Než abychom si zaplatili osvědčený program, sáhneme raději po neověřeném konkurentovi, který se nám podbízí zdarma. Pokud sháníte tu nejlepší VPN zdarma, jistě na vás vyskáče tucet zástupců. Jejich užíváním si ale spíš uškodíte než pomůžete. Pojďme si shrnout hlavní důvody.

Následující článek vznikl v rámci spolupráce s NordVPN. Aplikovatelný je však pro všechny poskytovatele podobných služeb. Využitím našeho affiliate linku pomáháte rozvoji magazínů CDR a Diit

Díky internetu máme na dosah nespočet různých programů na ještě více problémů. Většina se pak snaží z nás loudit prachy, a to mnohdy dříve, než vůbec tušíme, zda jejich řešení dokáže vyřešit náš případ. Je tedy zcela pochopitelné, že se nás pak zhostí rozhodovací paralýza, z bohaté nabídky si nevybereme ani jeden produkt a raději se ohlédneme po bezplatném řešení.

Ačkoliv se říká, že darovanému koni se na zuby nehledí, ve světě počítačů je tomu naopak.  V pravidlech užívání softwaru se mohou nacházet pěkné zrádnosti, a to ještě pokud připustíme, že se k nim vývojáři skutečně v těchto řádcích doznají. Počítačový kód si pak už jen tak neověříme.

V tomto článku si rozebereme, proč byste se měli bezplatným VPN vyhnout jako čert kříži a proč si jejich užíváním spíše škodíte, než pomáháte. Pokud byste i přesto toužili ulevit své peněžence, zkuste spíše vychytat nějakou slušnou slevu u placených VPN služeb.

Jelikož víme, jak je těžké vybrat z té nepřeberné nabídky, můžeme za nás doporučit například NordVPN, o které jsme u nás na magazínu již několikrát psali. Podobně poslouží samozřejmě i konkurenční poskytovatelé a jeden z důvodů, proč zmiňujeme právě NordVPN, je přítomnost affiliate linků napříč tímto článkem. Jejich využitím pomáháte rozvoji magazínů CDR a Diit. 

A na co, že tedy přistupujeme, pokud sáhneme po bezplatné VPN?

1. Produktem jste vy

Principem virtuální soukromé sítě je přemostění vašeho připojení přes vzdálený server, abyste k internetu přistupovali přes jinou IP adresu. Tyto servery však musí někde existovat. Placené služby obvykle mají dostatek prostředků k provozu vlastních uzlů po celém světě (taková NordVPN se pyšní více než 5000 servery napříč 60 zeměmi). Bezplatné služby takové prostředky nemají, a tak musí sáhnout po jiném řešení. Po naivních uživatelích.

Bezplatné VPN služby často uvádějí v podmínkách, že instalací jejich softwaru umožňujete pronájem svého připojení dalším zákazníkům. Koncept VPN služby tak vývojáři obracejí vzhůru nohama. Ve snaze zatajit aktivitu na internetu pod cizí adresou tak umožňujete cizím adresám maskovat jejich aktivitu pod vaší adresou. Příkladem podobného modelu je například Hola VPN, bohužel celkem populární rozšíření v prohlížečích.

2. Pod maskou zločince

Bezplatné VPN služby využívají rádi uživatelé pohybující se za hranicemi zákona, kteří si nemohou dovolit zadávat své platební údaje u placených služeb. U těch bezplatných si kontaktní údaje mohou vymyslet, a tak jsou tamější servery semeništěm vyvrhelů a ilegální aktivity. Používáním bezplatné VPN služby tak sdílíte s těmito uživateli stejné servery.

3. Klepat na dveře půjdou k vám

S každou vteřinou, kterou strávíte pod maskou bezplatné VPN služby, riskujete spojení vaší osoby s kriminální činností. V tom lepším případě vás zabanují někde na Netflixu s informací, že adresa, ze které se přihlašujete, se ocitla na černé listině. V tom horším případě, kdy nevědomky pronajímáte své připojení uživatelům páchajícím kriminální činnost, může kdykoliv zaklepat policie právě na vaše dveře.

4. Kdo si vás zaplatí, toho jste

Přemýšleli jste někdy, kde se bere všechen ten spam ve vaší schránce? Kdykoliv se někam zaregistrujete, stáváte se součástí obchodních balíčků, které vývojáři mohou prodávat za účelem newsletterů a dalších mailů. Toto je nicméně problém obecně všech bezplatných služeb. Ironií osudu vlastně saháte po VPN za účelem zvýšení svého soukromí na internetu a docílíte opaku. 

Provozovatelé VPN služeb navíc často sídlí ve státech s velmi slabými bezpečnostními zákony. Divili byste se, jaké odstavce se některým poskytovatelům podařilo vměstnat do svých podmínek užití a co vše jste jim odkývali, že mohou sbírat a zároveň prodávat třetím stranám.

5. Reklamy pochybných zdrojů

Provozovatelé bezplatných programů si příliš nelámou hlavy tím, odkud pramení jejich zdroje příjmu. Otevřou tak své inzertní plochy i pochybným inzerentům s potenciálně škodlivým obsahem, po jehož rozkliknutí si možná pustíte do telefonu či počítače pěknou havěť. V některých případech se breberky ukrývají i v samotném programu v podobě malwaru.  

6. Zdarma nadarmo

I kdyby se vám povedlo sehnat bezplatného poskytovatele virtuální soukromé sítě, pravděpodobně konečný zážitek ani nebude stát za to. Výběr serverů bude tristní, rychlost pomalá a spolehlivost nulová.

Když vychytáte u placených poskytovatelů slušnou slevovou akci, vyplatí se vytáhnout nějakou tu stokorunu. Aktuálně seženete NordVPN v krásné letní slevové akci, kdy pořídíte 2letý plán v -72% slevě a k tomu získáte 3 měsíce zdarma. Využitím našeho affiliate linku pomáháte rozvoji magazínů CDR a Diit. Předplatné můžete zrušit bez udání důvody kdykoliv během prvního měsíce s nárokem na vrácení peněz. 

NordVPN nainstalujete i do svého mobilního telefonu v pár krocích

Tagy: 
VPN

Diskuse ke článku Jaká jsou rizika spojená s VPN zdarma? Na co si dát pozor a proč jim nevěřit

Pondělí, 23 Srpen 2021 - 18:54 | ldx | Protože on to je takový poloreklamní článek, spíš...
Pondělí, 23 Srpen 2021 - 10:19 | ldx | Nesmysl. Existují VPN, které umožní využít...
Neděle, 22 Srpen 2021 - 18:21 | DRK | Reklama tu má viditelné označení přímo na titulu/...
Pátek, 20 Srpen 2021 - 08:48 | rathanuviel | Kdysi na diitu bývalo dobrým zvykem reklamní...
Čtvrtek, 19 Srpen 2021 - 22:58 | barakoas | Uz je celkem otravny jak se vsude NordVPN vnucuje...
Čtvrtek, 19 Srpen 2021 - 22:41 | RedMaX | V clanku je opakovane upozorneni, ze se jedna o...
Čtvrtek, 19 Srpen 2021 - 21:28 | IT Joker | Reklamní bannery, dobře. Reklamy maskované jako...
Čtvrtek, 19 Srpen 2021 - 20:53 | XY | On nikdo nevěří ani VPN za peníze.
Čtvrtek, 19 Srpen 2021 - 17:59 | Miyuki | On někdo věří na zdarma? Však to je jasný, že...

Zobrazit diskusi