Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

5 důvodů, proč byste měli používat VPN. Lepší služby, bezpečnost a méně starostí

PR článek
Internet je natolik zakořeněný v moderní kultuře, že by jeho využívání jen málokdo zpochybňoval. Jeho přístupnost je ovšem zároveň stinnou stránkou, jelikož drtivá většina uživatelů opomíjí základní internetovou gramotnost v podobě jeho bezpečného využívání.

Virtuální soukromá síť může běžného uživatele odstrašit už jen svým názvem, které chrlí jedno neznámé slůvko za druhý. V jádru se však jedná o velmi jednoduchou službu, přes kterou přesměrujete svoji internetovou aktivitu tak, abyste se anonymizovali před třetími stranami.


NordVPN pro Microsoft Windows zkrátil celý proces jen na jediné tlačítko

Pojďme si představit 5 důvodů, proč byste se měli s pomocí virtuální soukromé síťě chránit na internetu před zrakem poskytovatele vašeho internetového připojení, před provozovateli placených i neplacených služeb, před internetovými obchody, hackery i před vlastním šéfem. 

#1 Maskujete svoji pirátskou aktivitu

Stahování filmů, seriálů a hudby považujeme v našich končinách za takovou samozřejmost, že si překračování zákona ani neuvědomujeme. Bez virtuální soukromé sítě veškeré naše chování je dohledatelné, poskytovatel vašeho připojení do něj může jednoduše nahlédnout a veškeré informace předat třetím stranám.

Bez VPN služby si na sebe šijete zbytečně bič. Stahujte filmy, seriály a hry tak, aby o tom nikdo nevěděl

V dnešní době jsou informace o naší osobě tou nejdůležitější komoditou, kterou bychom si měli střežit jako oko v hlavě. Nemáme věštící kouli, která by nám pověděla, jaké zákony budou platit za několik let a zda náhodou kvůli naším pirátským aktivitám nebudeme na něčí černé listině. Sami posuďte, nakolik věříte svému poskytovateli internetového připojení. Složka s vaším jménem, ve které se nachází vaše historie stahování, prohlížení a nákupů, je pro něj na dosah jednoho tlačítka.

#2 Zpřístupníte si blokovaný obsah pro Českou republiku

Netflix, Amazon Prime, Disney Plus a další streamovací služby se staly součástí našich životů. Přestože platíme stejné měsíční předplatné jako uživatelé v Americe, naše bydliště nás v mnohém diskriminuje. Část obsahu je pro Českou republiku zablokovaná, s pomocí virtuální soukromé sítě se však můžete službě jevit jako uživatel z USA či jiné země, ve které daný obsah je k dispozici.

S NordVPN se můžete jediným kliknutím přepnout do jakékoliv země. Poznávejte svět přes kinematografii

Důvod, proč provozovatelé těchto služeb některé filmy a seriály blokují, může být několik. Předpokládají například, že průměrný český uživatel neumí anglicky, a tak zobrazují pouze lokalizovaný obsah s dabingem či titulky. Dalším důvodem mohou být například licenční práva, pokud některá tuzemská televize platí exkluzivní práva k vysílání pořadu.

#3 Můžete nakupovat na internetu levněji

Víte, že ceny v zahraničních obchodech se liší podle země, ze které danou stránku navštěvujete? Vaše lokalita je jednou z mnoha informací, kterou o sobě dáváte na internetu znát na každém kroku. Internetové obchody svoji nabídkou mění stejným způsobem jako Netflix či jiné streamovací služby, aby zobrazily cenu produktů pro danou zemi, ze které údajně pocházíte.

Divili byste se, co lze analyzovat z jediné návštěvy. S NordVPN můžete ušetřit až desítky procent z některých nákupů

Pokud byste například byli v zahraničí a chtěli si objednat něco přes internet, budou k nám internetové obchody přistupovat jako k občanovi z dané země. Pokud byste tedy byli na dovolené v bohatší zemi, zbytečně budete platit více, než byste měli. S pomocí virtuální soukromé sítě se však můžete proměnit v zákazníka z jakékoliv země na světě. Teoreticky se tedy můžete jediným kliknutím přesunout i do chudší země, ve které se nějaké zboží nabízí i o několik desítek procent levněji.

#4 Chráníte se na veřejných Wi-Fi a před šéfem v práci

Připojování na veřejně přístupnou síť v restauraci či v metru je hazardování s vlastními daty, účtem a soukromí. Nikdy nevíte, zda na stejné síti není zrovna připojený nějaký záškodník čekající na první oběť, která se patřičně nechrání. Jedinou možnou ochranou na veřejné Wi-Fi, je využívání virtuální soukromé sítě, která zamaskuje vaši aktivitu přes třetí stranou.

NordVPN je k dispozici i pro mobilní telefony, na kterých jsme na veřejných místech a v práci nejzranitelnější

Stejných principů ovšem můžete využít i v práci. Zaměstnavatel totiž může monitorovat aktivitu svých zaměstnanců, zda se věnují práci či nikoliv. Poměrně jednoduše lze dohledat, zda si nepouštíte v pracovní době videa, jaké webové stránky navštěvujete a co komu posíláte. Když by si na vás někdo zasedl, může si snadno vyjet statistiky, že se málo věnujete své práci. Nedávejte svému šéfovi záminku a kryjte před ním svoji internetovou aktivitu

#5 Vyhnete se cíleným reklamám

Jistě všichni známe situaci, kdy si hledáme informace o nějakém zboží či se o něm jenom zmíníme, a následně se jsme přímo zahlceni reklamami, které se nám snaží daný produkt vnutit. Je to kampaň. Která navíc dokáže překazit i vánoční dárky, pokud zrovna vaše drahá polovička jde kolem a zahlédne reklamu na něco, co ji kupujete.

Personalizované reklamy čerpají informace z vaší internetové aktivity. S pomocí virtuální soukromé sítě se k vám však inzerce a bannery chovají jako k neznámému člověku. Některé weby s těmito daty dokonce umí tak pracovat, že mohou manipulovat s cenami, pokud jejich algoritmus vyhodnotí, že byste byl ochoten zboží zakoupit i dráž.

Mezi nejdůvěryhodnější poskytovatele VN služeb se řadí NordVPN, který neuchovává o svých uživatelích žádná data a jehož aplikace je uživatelsky přívětivá i pro naprosté lajky. Navíc ji můžete využívat až na šesti různých zařízeních, včetně Windows, OSX, iOS, Android či Chrome OS. 

NordVPN nainstalujete i do svého mobilního telefonu v pár krocích

Čas od času naleznete na oficiálních stránkách příjemnou slevu. Zrovna nyní NordVPN nabízí 2letý plán s 68% slevou. V rámci aktuální vánoční akce navíc dostanete ke každému dvouletému plánu navíc 3 měsíce zcela zdarma