Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jaký je průměrný plat v IT? Stačí na život v luxusu

Pre mňa je hlavný benefit home office, šťastie na account ktorý supportujem, a z toho následne vyplývajúca sloboda popri práci z domu - čas na venčenie, deti, bicyklovanie - to všetko popri bežiacom plate :) Mohli by mi núkať aj 1000€ naviac, ale nezobral by som to. To je ten ospevovaný "work life balance". A asi to vyplýva aj z toho, že som už splatil hypotéku... Ešte niečo našetrím a pôjdem do dôchodku v 55-ke a budem už len jazdiť po dedine na mini-traktorovej kosačke ako Forrest Gump :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně třeba HO moc nevyhovuje. V kanclu mám rychlejší internet, několik monitorů, lepší židli, lepší stůl, a teplo/elektřinu/vodu platí zaměstnavatel.
Doma mě pořád něco ruší a nemůžu být tak efektivní. A taky doma nejsem zvyklý pracovat, doma odpočívám. Pracuju v práci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doma mám stoličku z práce (mohli sme si zobrať použité, keď vyhodili cca 1000 kolegov), PC a monitor mám svoje, lepšie ako vo firme, spotrebu neriešim - komplet mi to žerie pri práci (office, RDP) aj s monitorom asi 40W (0.04x8x20x0.135 = 0.84€ za mesiac), deti sú v škole, žena v práci, tak je tam väčší pokoj ako v office :) Ale raz za týždeň alebo dva idem do office, na kávu a obed s kolegami. Internet je tam síce rýchlejší, ale McAfee v plnej palbe, Zscaler a ostatné korporátne "ochrany" a špionáž to zabijú.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

0,135€ za kWh? To jsem neměl ani loni před zdražením, bylo to cca 0,2€, teď to bude cca 0.25€, nicméně ano, ta cena je při takových částkách irelevantní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"deti sú v škole, žena v práci" :-D
Tak to sa potom pracuje. My sme ostali doma na nutenom home-office od zaciatku pandemie, a bolo by to fajn keby nebola doma zena s malym na materskej. Cely den je to nejake hulakanie, kricanie, trubenie a hukanie auticok. A ked nie maly tak manzelka ... pod mi pomoct hento, pod mi pomoct tamto ... no radost pracovat ;-).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kolega (mimopražský .. dva dny v týdnu HO) před léty po snídani před svými malými dětmi předstíral regulérní odchod do práce, načež se zadním vchodem vrátil do své pracovny a vyšel z ní až na společný na oběd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsetko valid dovody. Osobne si ale nedokazem predstavit travit denne 2x40-60min niekde v MHD/aute/bicikel len aby som sa tam dotrepal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi ta hlavní výhoda HO, v dnešní době zacpaných silnic kolem velkých i malých měst.
MHD je kolikrát o nervy, bicykl sebevražda, auto zbraň...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja keď idem do office, mám to 62km, z toho asi 59km po diaľnici D1. Prvých 55 km dám za 30 minút, zvyšných 7km za ďalších 30 minút :))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak to je něco jiného... já se přistěhoval blíž k práci, takže chodím pěšky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovenská D1, nebo naše D1? Vlastně to je jedno :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám třeba doma lepší vybavení než v práci a přípojku k internetu nejspíše taky, respektive... asi to nepoznám, na RDP a drobnosti je to stejně overkill. Monitorů mám v kanceláři sice více ale doma mám větší využitelnou plochu, 4 jádrové CPU s 8GB a 120GB disk překoná výkonem můj telefon nebo tablet, výškově stavitelný stůl mám taky a židli od Herman Millera stejně v práci nedostanu.

Spotřeba elektřiny a vody (teplo neřeším, topilo by se tu pořád stejně) něco udělá, ale to udělá i spotřeba mého auta, jeho amortizace a parkování. Rád zaplatím 5 korun za energie navíc za den než než 3-4 stovky za cestu do kanclu, navíc to jsou poctivé 2h času.

Kdybych si měl kupovat nutnou výbavu pro HO od nuly - stůl, židli, počítač, monitor.., tak se mi to za 3-4 měsíce bez dojíždění vráti, navíc to bude mít i nějakou zůstatkovou hodnotu.

Jinak nemálo firem nabízelo a nabízí lidem kompenzace, právě ve formě příspěvku na vybavení, či toho vybavení samotného.

Ale chápu že to někomu nesedí z mnoha jiných důvodů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám to štěstí že si můžu vybrat, takže jedu 4/1 z domu a jak psal kolega nade mnou - jednou týdně na duševní očistu do kanclu na pokec a večer s kámošema na fotbal. Vracím se před půlnocí kdy už prakticky všichni spí, takže takový den pro sebe.
Jinak židle Herman Miller v práci máme a až doma (mohli jsme si ji z práce půjčit - natrvalo) jsem zjistil, že mě z ní bolí zadek - jak je pod zadkem síťka, která se chtě-nechtě prohýbá, tak mi to zadek "mačká" a po nějaké době jsem zjistil že mě prostě bolí. Takže jsem ji s díky zase vrátil a jedu na cca. 20 roků staré židli ze staré práce, která ale kdysi firmu musela stát taky balík. K tomu 1-2x denně na nějakou chvíli postojím a pak se jdu spokojeně věnovat rodině.
Jo, life-ballance je asi největši benefit co firma může dát, i když chápu že to není pro každého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si nedokázal HO představit a byl jsem proti tomu no a teď po dvou letech se mi nechce moc vracet do kanclu :D Člověk nemusí vstávat, nikam chodit, během práce udělá doma věci, co by musel jinak dělat ve volném čase. Mám to celkem flexibilní, takže jsem na to změnil názor :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní židle a monitory není nic, co by se nedalo pořídit i domů :-)
(Jelikož do práce jsem jezdil autem+MHD a náklady na dojíždění mohly být v okolí 20 000 Kč/rok, finančně to bylo v plusu už během prvního roku. A to vůbec nezapočítávám ten čas strávený dojížděním.)

Navíc s flexibilní pracovní dobou je to fajn, když člověk může třeba být s dětmi když se to hodí, nebo v létě být odpoledne u bazénu, místo třeba ráno vstát, vyrazit do práce a vrátit se večer.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak kdo - V odstavci "není IT jako IT" zapomněli na 1st level support lidi co dělají "všecko". A znám lidi co na této pozici mají sotva těsně přes 40k (ne, já to nejsem :) )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja delal vsechno / navrh tabulek do DB, procedury, trigerry, veskere kodovani podle "per huba" zadani, obcas jsem si odskocil do C/C++, dohled nad novymi verzemi SW, konzultace s adminy DB a uzivateli SW, navrhy reseni problemu, vytezovani dokumentu, hratky s multitiffy atd., atd. /
pred 17 lety za cca 50KKc brutto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očividně jste byl téměř "děvkou pro všechno", ale jen téměř... co takové "mně tady zmizela ikonka, poradíš?", "zase nejdou tiskárny, mrkneš se na to? ale HNED", "sakra, došla káva a za 10min je tady za šéfem návštěva, skočíš do ulice pro něco?

Možná jste zapomněl něco z toho uvést....? Sám teď nevim jestli se smát nebo plakat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me to hoodne bavilo a neznal jsem pojem "to nejde", zacinalo se s novou architekturou, tj. uceni za pochodu / Powerbuilder, Sybase /, "devka pro vsechno" by se to dalo nazvat, ale pouze v odborne oblasti a cim jsem ziskaval hlubsi znalosti, tak jsem je aplikoval do SW, na HW jsme meli technickou udrzbu, na DB administratory, na kafe kafevarose, s primym nadrizenym i reditelem jsem si tykal / znali jsme se z minulosti, doba salovych pocitacu, dernych stitku, disku s 30-100MB atd..:) /, volna pracovni doba, do prace 5 min, peskobusem, ostry provoz za rohem, takze idealni podminky...
ale jak sel cas, tak nastupovali manazeri podle vysledku voleb a ten posledni dokazal opravdu znechutit praci, tak jsem se ozral, poslal vsechny nekam a sel na operaci patere :), jo byl to slusny zahul na psychiku, kdyz SW rozhodoval o miliardach mesicne, kdybych chtel, tak v prvnich letech by nebyl problem odlifrovat naky ten milionek a pote vzit kramle...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to fakt, nejen že záleží na pozici, ale i na firmě a místě toho zaměstnání. Je to stejné, jako tvrdit, že se všichni v ČR mají lépe, protože stoupá průměrná mzda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čo už je v IT príliš veľa žien?

před hodinou:
> V ČR pracuje v oblasti IT okolo 7 % žen, jejichž měsíční plat je v průměru o 10 tisíc Kč nižší
>než plat mužů na stejných pozicích.

24. 7. 2018

>Ze zaměstnanců, kterým Grafton Recruitment našel pracovní uplatnění v oblasti IT od počátku
>roku 2016 do současnosti, bylo 90 % mužů a 10 % žen. Průměrná mzda mužů dle těchto údajů
>činí 51515 Kč, zatímco ženy v průměru vydělají dokonce o 10 000 Kč více.
https://www.itbiz.cz/clanky/v-it-pry-zeny-vydelavaji-vice-nez-muzi

alebo je to tým, že
před hodinou:
> Oproti mužům přitom ženy zastávají častěji vůdčí a manažerské pozice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší pak je, že ty platy jsou žalostně malé, a teď nejde ani tak o samotné platy ale celou kompenzaci.

Chvíli jsem koukal na různé nabídky v US, tam samozřejmě hraje roli kde ta práce je, podobně jako u nás. když budu dělat v Sillicon Valley, LA, NY... tak si vydělám výrazně více než třeba v Miami nebo Hudsonu, kde je cena života výrazně nižší a platové podmínky to berou v úvahu.

Ale když kouknu na to co umím, tak bych mohl koukat například po fullstack/frontend/backend vývojáři, případně data science..

V případě prvního si juniorní člověk může přijít na řádově 80 tisíc dolarů ročně, v případě druhého 120 tisíc. Při pár letech praxe už je to 30-50 tisíc navíc, co teprve po mých 20 letech v oboru. Plat nějakých 120-150 tisíc ročně pro trošku zkušeného IT člověka je slušný... 10-13 tisíc hrubého, ale to samo o sobě není až tak zajímavé.

Člověk nastoupí a už za to že se obtěžuje nastoupit může dostant 15-30 tisíc dolarů. Když se navíc stěhuje, tak je běžné že cca 10 tisíc dolarů dostane jako kompenzací nákladů se stěhováním.

Dále se váží toho že člověk ve firmě zůstane, takže pravidelné odměny po roce, ale nic jako že když firma splní cíle, tak budou prémie, ale prostě smluvně daný bonus bez podmínek, děláš tady rok, tady máš odměnu... Typicky je to kolem 15% ročního platu, tzn 15-20 tisíc. Mp a pak nefinanční plnění, obvkle ve formě akcií, což je zvláště u firem, které se obchodují na burze zajímavé. Ty akcie dělají klidně 100-150 tisíc za 4 roky. Tzn nějakých 25-35 tisíc ročně a u veřejně obchodované společnosti je může člověk hned po obdržení (na roční bázi) vyměnit za cash. U veřejně neobchodovaných společnosti je to horší a obvykle nabídnou jejich výkup při odchodu, na druhou stranu takto vzniklo nemálo milionářů když se firma která dávala zaměstnancům akcie se začala obchodovat... Zaměstnanci Facebooku na ten okamžik jistě rádi vzpomenou :)

Ve finále tak člověk s platem 120-150 tisíc dolarů přijde k dalším třeba 50 tisícům dolarů ročně navíc v kompenzacích + první rok jako bonus až několik desítek tisíc. Takže není problém mít přijem 10+ tisíc dolarů měsíčně čistého kdy náklady na život, pokud člověk vyloženě nehýří vyjde na 4-5 tisíc (nájem bydlení, nájem auta, pojistky, včetně zdravotní, náklady na služby, energie, jídlo, benzín...)

Pokud pak takový člověk může dělat remote třeba z toho Texasu nebo Floridy, tak místo nájmu ve stejné výši splácí hypotéku na z našeho pohledu luxusní vilku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>v Miami nebo Hudsonu

Hudson, OH
Hudson, NY
alebo
Hudson, NH
?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hudson, MA?
Hudson, FL?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj, len na druhej strane si zober aké tam majú odbory a výpovedné lehoty :) Prídeš ráno do práce a dozvieš sa, že máš výpoveď. Hneď :)

Tá časť o tom, ako si žiješ v US nad pomery. Bývalý kolega (Rumun) odišiel z Bratislavy do Luxemburgu. Zarobí dvojnásobok, ale život ho tam stojí 2x toľko. Ale nevyzerá to tam ako v Bangladéši alebo Albánsku. Toto mi celkom vadí na Slovensku, a myslím že ani u vás to nie je inak - čierna skládka v každej priekope, všade bordel, polorosypané budovy, proste eastblock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zarobí dvojnásobok, ale život ho tam stojí 2x toľko" - Ano, ale furt je to lepší tam. Když vezmu že tady máš 40k a nájem platíš (když dobře) se vším 15k, tak ti zbude 25k. Tam "zarobíš" 2x tolik (80k) a nájem se vším je taky za 2x tolik (30k). Takže ti zbude 50k. To bych bral. Jídlo dražší mít nebudou. Možná chlast (hospody), cíga atd., jenže bez toho se člověk obejde, že. Jediné co mne napadá je že mají dražší veřejnou dopravu. Ale stejně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jídlo dražší mít nebudou.“

Podle mě klidně.
V Lucemburku jsem nebyl, ale co vím, na takových místech leckdy celkem obyčejné věci stojí na naše poměry obrovské částky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked si zoberie hypoteku, za 15-20r ju splati. Preda nehnutelnost v Luxembursku a moze kupit nehnutelnost kdekolvek, preda “u nas” (ak nie v hlavnom meste a okoli) a moze si kdekolvek prenajat luku a postavit tam stan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Platby za Bc. štúdium na TOPO univerzite v IKT stojí v USA cca. 140 000 USD(na lepšej právnickej fakulte okolo 360 000 USD), Ono na to dávajú amíci 1/3 platu teda v IKT okolo 30 000 USD/rok
Na právnika nedostane univerzita od štátu skoro nič, na Bc. v IKT dostane 800 000-850 000 USD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je dost přesný popis, jak to opravdu funguje ve velkých korporacích jako Google and Nvidia. Celoroční příjem ze zaměstnání může překonat 170% základní mzdy. Těch 70% je součet položek jako bonus, RSU (restricted stock units), ESPP (employee stock purchase plan), atd. Z Vašeho popisu to vypadá, že byste mohl snadno dosáhnout na 300 tisíc kč hrubého za měsíc (ekvivalentně v US nebo kanadských dolarech). Sám žiji v Torontu a bohužel hrubý měsíční přijem 300 tisíc kč (ekvivalentně v CAD) je nutnost, bez které tady nedostanete hypotéku na dům (semi-detached house).

Výše mzdy se ale určuje podle toho, kde žijete. Pokud chcete mzdu jako no Floridě, musíte pracovat na Floridě, ale může to být i z domu. Pokud zůstanete v ČR, dostatete mzdu jako v ČR, pokud firma má v ČR pobočku. Pokud ji tam nemá, můžete být pouze contractor a v takovém případě bonusy jako RSU a ESPP mít nebudete.

V článku je řada nepřesností. Např. není možné u velké korporace zdvojnásobit mzdu za 2 roky. To je proti interním pravidlům, které se určují globálně pro celý svět. Máte pouze zaručeno, že dostanete férovou mzdu vzhledem k tomu, kde bydlíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a potom si tak zijes a diagnostikuju tvojej zene dajme tomu leukemiu. No a zistis, ze zrazu ti ani tych 150k rocne na zivot nestaci. A ak mas stastie a este si sa nevzdal svojho povodneho neamerickebo obcianstva, tak z USA odides domov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to taky neni uplne pravda, soucasti takove pozice je i komercni zdravotni pojisteni (ktere z hlavni casti plati zamestnavatel) a u tech slusnejsich mas nehlede na naklady zastropovane na kolik te co prijde.
priklad (moje zdravotni pojisteni pro celou rodinu):
firma plati cca $30k rocne, ja cca 3k rocne (kdybych byl sam bez rodiny, tak jen necelych 1000)
vydaje: prvninch 600 platim ja, ale sazby jake se uctuji pojistovne, ktere jsou podstatne mensi nez co bys videl na beznem uctu, z toho 300 jsem ja 300 rodina (pokud ja k doktorovi nejdu, jen deti, bude to jen ty 300) - tomuhle se rika 'deductible'
potom platim 10% castky uctovane pojistovne, do maximalni vyse 6k (zase 3k ja/3k rodina). ('out of pocket maximum')
kdyby byly naklady vyssi, uz vsechno dal plati pojistovna.

to co rikas plati pokud nemas zadne pojisteni. u levnejsich pojisteni byvaji ty limity vys, kdyz mas ten out of pocket max treba 30k, kdyz mas smulu, tak to v rozpoctu uvidis - ale jsou i lepsi pojisteni kde treba nemas zadny (ale zas platis vyssi pausal)

ano cele to pokrivuje trh, ze pokud nemas pojisteni, tak ty uctovany castky jsou straslivy, ale zrovna pokud pracujes, tak te to v procentech z platu stoji min nez cesky zdravotni pojisteni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divím se, že se ještě nikdo nevyjádřil k tomu "životu v luxusu" - 100k není žádný super extra terno ani v čistým, natožpak v hrubé/"superhrubé kontraktorské" (kdy si člověk ještě musí spořit na důchod).
I malý a starý domy před rekonstrukcí, třeba v takovým Brně, nejdou pod deset mega. A vzít si hypo na 40-50k měsíčně, s reálným příjmem 70, to udělá jenom finanční sebevrah. O tom že by si k tomu třeba ještě pořídil auto, když blbá oktávka stojí 800k, si může nechat zdát.
A to se bavím jen o tom, co považuju za střední třídu (vlastní dům a auto, neřešit cenu potravin v obchodě), takže mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom "luxus"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně vtipálku. Na tuhle bídu, co popisuješ, nedosáhne většina lidí v zemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, já nijak nezpochybňuju, že většina lidí v ČR je na tom finančně fakt mizerně a jejich vyhlídky na vlastní bydlení a vůbec cokoliv drahýho jsou špatný (teď neřešme jak jsou v životě důležitější věci;; a ne, nelíbí se mi to, nejsem sociální retard). A nikde jsem o žádné bídě nic nepsal.
Jen říkám, co je to za luxus, když si ani s takovým platem člověk nemůže (zodpovědně) dovolit barák?
Prostě si myslím, že člověk co žije v luxusu, vypadá trošku jinak než "má 100k hrubýho" na výplatnici.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dycky jsem si říkal, co bych provedl, kdybych nějakým nedopatřením vyhrál třeba 30 mega (pomíjím fakt, že nevsázím).
To bych byl asi pěkně nakrknutej, protože to je docela dost peněz na to, aby je člověk jen tak prošustroval, a docela málo na to, aby mělo smysl udělat něco velkýho.
Jo, se dvěma gigama už bych si poradit dokázal :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemění nic na faktu, že dvojapůl násobek průměrné mzdy opravdu není luxus... luxus je o řád a více

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to můžeš posouvat do nekonečna, co je luxus pro jednoho není luxus pro druhého. Každopádně tenhle článek je úplné lejno z nějakého účtu, který píše reklamní lejnočlánky a ani to není označené jako reklama nebo zaplacený článek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto píšu: O řád a více... jinak naprostý souhlas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co ale potom tlaci ty ceny nahoru, kdyz si to lidi nemuzou dovolit? vic lidi nez pred dvaceti lety v cesku nezije, sly ty nemovitosti nahoru vic nez platy?
muzou za to levny hypoteky - jinka nevidim kdo to za ty ceny kupuje? ale pokud si pamatuju, v cesku narozdil od USA nemivaji hypoteky fixaci na celou platnost, ne? takze tohle spis vypada na bublinu, ktera muze hodne rychle zase splasknout pokud vyleti urokovy sazby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tlačí to spekulanti a investiční fondy. Pouze v menší míře skuteční zájemci o bydlení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny nemovitostí jsou v ČR postaveny na hlavu, Američan prakticky kdekoliv vydělá na nemovitost za 3 roky, Čech za 13....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to taky neni uplne pravda:
Median household income was $67,521 in 2020
median sales price byla kolem $330k v roce 2020

takze cela domacnost, ne jednotlivec si na dum vydelavala ~ 5 let kompletniho hrubeho prijmu, pokud budes pocitat dane a naklady na zivot, tak to taky bude pres 10 let

v cesku:
Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl ve 4. čtvrtletí meziročně o 4,9 procenta na 34.360 korun
coz je lehce nad 400k kc rocne (to je jeden clovek, ne domacnost). takze aby byl pomer stejny, musela by prumerna nemovitost stat kolem 3-4 mega (pocitam domacnost jako 1.5-2 vydelavajici), statistika se mi najit nedari. Asi to bude o neco vic, ale ne o moc...

zdroj: nahodne googleni :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si dělal srovnání v konkrétních městech - Atlanta, Austin, Houston, Tampa, Chicago, Dublin, Cork, Plzeň, Liberec. I v Irsku jsou ceny domů nominálně srovnatelné s námi, ale příjmy jsou výrazně vyšší, ostatní náklady, krom auta srovnatelné, a vláda ručí za první úvěr rodinámám s dětmi).
Bral jsem malý dům (3BD). 330K v USA v uvedených městech je pěkný velký dům i ve městě (odhad 4-5BD - 2B), v ČR je to hranicní cena za hraničně obyvatelný dům za 70. let....dům srovnatelný s tím US je i v krajských městech ČR přes 10M+(stavba v těchto lokalitách - jen pozemek min. 3M+), tzn, i nominálně výrazně dražší. Za 3M tak 2+kk v paneláku bez parkování (to v US prakticky neexistuje, jsou malý domy odpovídající těmto dispozicím - ale vždy s parkingem - kolem $30-50k)....
- další věc je, že v ČR člověku s mediánem ani ty 3-4 vlivem DSI a DTSI nepůjčí, a to se nebavím o 7+ domě....
- Ještě zajímavější jsou nemovitosti pro reko, kde v ČR bývá nabídka také velmi malá (dům v uvedených městech, 4-5M, neobyvatelný, na totální) v uvedených US městech lze koupit i za $25-35k (což může být výhra pro člověka živícího se řemeslem, v US jsou oproti nám velmi levné materiály - tak 1/3)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono se to srovnava tezko, vsechny domy v USA jsou drevostavby, nad kteryma se v cesku ohrnuje nos.
nova (drevo)stavba te prijde ~200-300$/ ctverecni stopu, coz bude dramaticky vic nez v cesku, diky tem mzdam, pochopitelne

pozemek bude zaviset na lokaci, pokud je to mesto hodne roztahany a ma kam rust, neni to zasadni, pokud neni, jsou ceny hrozny.

ty rozdily tam budou podstatne brutalnejsi nez v cesku. V Brne mas z vesnice mimo do centra autem min nez pul hodiny, v tech mestech co pises to bude tak trojnasobek (a je to samozrejme jiny, v cesku chces bydled ve meste, v USA jsou centra vetsinou ghetto, nebo maji takovou povest a vsichni chteji byt na predmesti) a pak samozrejme jak je to misto atraktivni, v Detroitu patrne najdes domy do $10k, ale nikdo to nechce, v Bay Area v zasade nic pod $1M nenajdes...(nebo ne tam kde bys chtel bydlet)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně jsem bral ceny aktuální ceny ze Zillow. V daných městech, a primárně na místech, které znám (Bay area jsem nebral, vím že jsou tqam ceny extrémní, na druhé straně jsou tam ale i vysoké příjmy - ani junior sw ing. nepůjde pod 100k. Nakolik je to dnes dobré místo k životu neumím moc posoudit.).
Typ konstrukce cenu nového domu ovlivňije jen do cca 20%, protože hrubá stavba sama o sobě tvoří pouze třetinu nákladů - v ČR, a do značné míry v celé EU nelze dnes z důvodu legislativních požadavků postavit tak levné domy, jako v US.
Obecně jsem se dopočítal k tomu, že kvalifikovaný člověk mého typu (resp. takový, který je v článku popsán) má mnohem lepší vyhlídky na vyšší životní úroveň v US, než zde - což je primárně dáno hlavně tím poměrem cen nemovitostí a platů.
U nás mi přijde, že je to dáno daleko více historíí (rodinnou historií, třicátník spíš dědil nebo dostal), a i s dost nadprůměrnými příjmy (100k) se, pokud začíná bez vnějších vstupů, k bydlení ve vlastním domě prakticky už nedostane (shoří právě na DSI a DTSI, čisté příjmy na novostavbu u krajského města v ČR - tzn. 13-15M+ by musel vykazovat alespoň 140k, tzn. asi 190 v hrubém, s tím, že 70k splátka na 30 let...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zase je to slozitejsi. ano, s zivotni urovni mas pravdu - ale hlavne proto ze vsechno krom bydleni bude stat podstatne mensi cast platu nez v cesku.

co se tyce nemovitosti, musis taky jeste pocitat s danema, treba kde ja bydlim, je dan z nemovitsoti priblizne 1.4%! odhadni ceny rocne - a to je to tady v Kalifornii spis nizsi (coz ovsem tlaci cenu nahoru), v takovem Connecticutu to bude v nekterych mestech (ta dan ma vic slozek, statni, mestskou, pripadne dalsi slozky na financovani ruznych projektu schvalenych referendem) klidne 4%, to si pak rozmyslis koupit neco drazsiho, kdyz budes platit desitky tisic rocne dane.

k tomu cesku - to ty ceny fakt tak vyletely? byl jsem tam naposled pred 6ti lety a vim ze jeden kamarad kupoval nejakou novostavby(radovka?) v zebetine, coz je de facto predmesti Brna za 4M. Jestli je to jak pises, je to masakr, ale pokud to lidi resi hypotekou ktera ma relativne kratkou dobu fixace a kvuli inflaci vyleti urokovy sazby nahoru, tak bych cekal ze ty ceny pujdou dost strmne dolu (ale je fakt ze jsem si myslel ze ani tady ty ceny nemaji kam rust a za poslednich pet let sly nahoru o dobrych 25%)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Růst cen je poslední roky kolem 20-35% ročně podle regionu - víc třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=GPfbz4M5Gl0.

Byl by jsi ochotný mi dát nějaký kontakt? Skutečné Americké reálie jsou pro mě velice cenné, a pokud by jsi byl ochotný se mnou své zkušenosti sdílet, byl byl nadšený. Díky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v zasade s tim problem nemam, ale PM tu nemaji a verejne to davat nechci. dej nejaky email (muze byt jednorazovy) a ozvu se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, díky - petr(at)acrux.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny hlavně v ČR vyletěly nesmyslně. Např. byt v Havířově z 800k na 3mega během 5ti let. Staré RD na dvojnásobek. Jak rychlost růstu tak poměr cen ke mzdám je nejvyšší v celé EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před covidem stál průměrný NOVÝ dům s pozemkem od developera $270k. U nás na klíč 2-3 mega, bez pozemku, většinou i bez projektu, základů, přípojek, příjezdu, plotu. Ve finále spíše 5 mega komplet. Po covidu v USA +50%, ČR +100%. Dost výmluvná je mapa cenového indexu na numbeo.com: v USA je poměr cen k příjmům více než 3x nižší než u nás. Před covidem si tam nový dům mohla dovolit dělnická třída.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono pro konzultačky kde teče B2B cashlow se dá vydělat dost. Rekord jsem měl 750k za jeden kvartál. Akorát ten život pak stál fakt za prd a člověk si musel kupovat drahé hračky aby si kompenzoval umírání za živa v práci. Teď raději dělám za 110 + DPH ale mám to s klídkem.

Je pravda, že to IT kde je setrvale zoufalý nedostatek lidí, je fakt dobré.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tzn. abych to shrnul, slušné prachy berou šéfové, případně špičkoví nenahraditelní odborníci, často za práci, která je nějakým způsobem opruz. Dělnické IT profese nejsou automaticky kdovíjaké terno.
U nás je bída v tom, že jsme malý "relevantní trh" - takže pokud člověk dělá něco tvůrčího pro český trh (programuje lokální software, udržuje nějaký e-shop apod.) tak prostě neobslouží každým úderem do klávesnice tolik platících klientů, jako na trhu typu USA. Poměr populací je asi 30:1. Čest výjimkám tady u nás, které vyvinuly, vlastní a prodávají nějaký globální produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, jak rikas. Dela jsem po skole par let v Cesku programatora za par desitek tisic. Pak jsem presel do Nemecka, casem jsem se dostal do globalni bohate firmy, ktera je rada za kazdeho dobreho programatora a moje odmeny (plat, akcie, bonus) jsou za mesic nekde kolem pul milionu KC. Kdybych chtel muzu okamzite nastoupit k jine globalni konkurenci, ktera mi da obdobny plat. V Cesku globalni firmy zadne dulezite vyvojove centrum nemaji, jsme proste maly trh a velke firmy nemuzou mit centra v tak malych zemich. I v Nemecku s platy, ktere nabizime, nejsme schopni sehnat zadneho dobreho vyvojare.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to podobný i v Telcu, což je dneska prakticky skoro IT, mzdy se tam taky běžně dotahují na 100k měsíčně, někdy i víc...ale na luxus to fakt není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S komenty vicemene souhlasim - mozna by konec titulku mel byt spis s otaznikem a kazdy at si odpovi sam podle obsahu clanku, zda plat povazuje za "luxus" ci nikoliv. Podle meho nazoru ani z pohledu CR, kde bude tak 80% (strilim) platu nizsich nez median IT, nelze toto slovo pouzit. A to hlavne kvuli zdrazovani poslednich let, a pokud clovek resi vlastni bydleni. Pred 5 lety by to mozna luxus byl, tedka bych spis zaradil do kategorie "vyssi stredni trida". Radovy "ajtak" s 50 i mene k mesicne potom "nizsi stredni trida"... Luxus by to byl pouze z pohledu zivota v chudsich zemich, kdy bych napr. pracoval remote z Latinske Ameriky... a neco jineho je samozrejme, pokud clovek resi "jen" najem + standardni naklady, to si muzete zit vcelku slusne i v Praze, ale luxus take ne.

Ja mam zahranicni zkusenost pouze z Kanady (resp. Toronta, ktere je hodne blizke US a trosku jine nez zbytek zeme) a tam jsem pred 6 lety dostaval za praci kodera WP kolem 5000 CAD mesicne (cca 100 tis. Kc, byl to lehce nadprumerny plat, ale nic preplaceneho). Moc jsem neutracel, ale ani se prilis neomezoval (pokud neinvestujete a necestujete, tak nejvic proste sezere hospoda a party, tyto veci jsem omezil vyrazneji), najmy tam byly tenkrat pomerove vyssi, ale stejne, moje naklady byly celkem cca do 2500 CAD. Tedy kolem 40-50% z platu. Coz je podobny jako v Praze, kdyz clovek zil v roce 2016 sam s platem 50k. Procenta jsou ale krasne zaludny - z kanadskyho platu jsem takhle usporil neco kolem 2500 CAD (tenkrat cca 45-50k CZK kazdy mesic), z ceskyho by mi zbylo 25-30k. Potom je otazka, na co ty uspory potrebuju. Cestovani je globalni vydaj, takze pro me usetreno v polovicnim case, u vydaju za napr. rekonstrukci zalezi, kde zijete a uspory vydavate. Nicmene usetrit 1M treba na zaklad hypoteky za hypotetickyho predpokladu, ze by se nemenily ceny, by mi coby koderovi v Kanade trvalo 2 roky, v CR s odrednyma usima 4. A vo vo tom to je ;)

Rozhodne si ale nechci stezovat, je x desitek zemi a x desitek profesi v CR, kde o tomhle ani nemuzou premyslet, luxus ovsem vypada jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já dělám helpdesk a o platu 40k hrubého si můžu nechat zdát.
Asi bych měl být z té kategorie IT vyňat.
Jinak opravdu nevím, k čemu tyhle články glorifikujici nějaké konkrétní pozice v IT jsou.
Určitě kategorie programátorů by zasloužila vlastní název.
Jinak to v lidech vyvolá dojem asi jako, že na hradě jsou 100 tisicove platy, ale zeptejte se vratnyho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.