Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaký je výkon Ubuntu pod Windows 10?

Windows 10 jsou od nejnovějšího buildu schopny jakž-takž rozběhat některé linuxové věci, což samozřejmě vyvolalo otázku, jak je na tom tento subsystém s výkonem oproti nativnímu Ubuntu.

Server Phoronix srovnal výkon v několika úlohách, a to Windows 10 Pro Insider Preview Build 14316.rs1_release jak s chystaným Ubuntu 16.04 LTS (vyjde za dva týdny), tak dosavadním nejvyšším LTS, tedy Ubuntu 14.04. Srovnání výkonu s ohledem na aktuální omezenost Windows Subsystem for Linux neobnáší žádné grafické aplikace či dokonce hry, jde o srovnání na ryze „commandlajnových“ programech. My z nich vybíráme několik zajímavých, kompletní test naleznete na zmiňovaném serveru. Benchmarkovalo se na Skylake Xeonu se SSD.

Zatímco v x264 kompresi se tváří linuxový subsystém Windows 10 jako nejrychlejší, v kompresi do FLACu je naopak nejpomalejší. To je zatím hlavní informace, kterou si lze z testu odnést: výsledky jsou tu lepší, tu horší. Ve výsledku ale slušné, dalo by se pomalu říci že nepříliš vzdálené od nativní implementace v linuxovém prostředí. Ostatně i srovnání výsledků obou verzí Ubuntu a Clear Linuxu také lítá od jednoho rozdílu k opačnému, takže ani jen čistě v Ubuntu světě nelze vyvodit jednoznačný závěr.

Pokud tedy toužíte provozovat tak obskurní věc jako „Linux na Windows“ (což není o nic obskurnější než třeba hry pod Wine), zdá se, že Microsoft je na dobré cestě vám tuto možnost nabídnout. A kdo ví, jednoho dne třeba dojde podpora běhu linuxových aplikací na Windows tak daleko, že třeba i ten „zpropadený“ projekt RAW developeru darktable už nebude muset odpovídat na neustále se objevující zbytečný dotaz, proč nenabízí windowsovou verzi.

Tagy: 
Zdroje: 

více na Phoronixu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaký je výkon Ubuntu pod Windows 10?

Čtvrtek, 14 Duben 2016 - 01:47 | paja | V H264 se vysledky lisi max. do 5 %. V gausove...
Středa, 13 Duben 2016 - 21:58 | Karel Čtvrtý | Tož když jsou ty Widle tak strašně super rychlý i...

Zobrazit diskusi