Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jim Keller rezignoval, odchází z Intelu

Jde pracovat pro Qualcomm, nový ARM bude mít ještě víc ALU a natrhne i Apple.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm vlastní jádra odpískal a vzhledem k těm novým jádrům co předvedl ARM (A78+X1) je nepravděpodobné, že by ten projekt znovu otevřel. Ovšem i tak by mohl mít Qualcomm víc ALU pokud sáhne po X1.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Cim viac ALU tym viac Adidas. Takato logika je scestna. Designer cipu moze nacopypastovat do jadra ALU-ciek "co hrdlo raci". Akurat ze v cipe sa potom bude vacsina z nich flakat a vykon bude slaby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A už to někdy někdo udělal? Neudělal a naopak platí pravidlo, že když má CPU hodně ALU, tak to není ořezávátko.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ne plati pravidlo, ze kdyz ma CPU vyladeny pocet ALU podle toho s jakou zatezi se setkava a jak je na tom se zbytkem cipu, tak pote neni orezavatko.

Jenom ALU bez SMT a dostatecne tucnou casti pred temi ALU, a CPU je k smichu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, overeno matematickymi modely ;-)
Podobne dilema s delkou pipeline... dlouha trubka je fajn a super vykonna, ale tam se uz v praxi narazilo hlavickou do betonu v podobe P4 a Buldozerů, pak zpatky na stromy- min Intel oprasil koncept vzesly z P6 (Pentium Pro).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Praxe je lepší než špatně nastavené/tebou pochopené matematické modely. Lehce lze vypozorovat, že čím víc ALU, tím je jádro výkonnější. Nikdo nepřidává ALU zbytečně, vždy jsou využity tak, že mohutnější jádro porazí to menší s méně ALU. V dané generaci/architektuře.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale to přece (si myslím) funguje tak, že ARM vyvíjí jen IP a ostatní si ho licencují a v rámci brainstormingu vylepší podle libosti (Apple, Qualcomm, paní z trafiky...) Žádné extra separátní větve vývoje nejsou respektive prachů mají dost a zvědavosti taky, aby neobětovali pár dolarů na licenci za nahlédnutí do kuchyně vrchního mága ARM. Nebo už to je jinak (větve jsou dávno oddělené - ARM v7 atd. blabla)?

[omg na to mi odpoví Richie]

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale argument "P → Q, Q, tedy P" se mi jeví chybný. Tedy argument "když je procesor výkonnější, tak má více ALU; procesor X má více ALU - procesor X je tedy výkonnější" nebude košér. Háček bude v té vaší větě "nikdo nepřidává ALU zbytečně". To, že se v principu *dají* přidat ALU zbytečně, což sám uznáváte (byť se v pravdivosti té věty podle mě mýlíte, viz třeba Bulldozer vs K10), znamená, že Q → P už neplatí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Argument je z hlediska logiky chybný, ale i chybným argumentem lze pravdivě popsat realitu. Bulldozer vs. K10.5 není vhodný příklad pro vyvrácení ani potvrzení toho, co říkám já nebo ty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer nemel malo ani moc ALU. Tech tam bylo teoreticky akoratne.

Bulldozer mel problem s predikci, delkou pipeliny, malymi zasobniky a novym konceptem, na ktery OS nebyly pripravene.

Ve vysledku tedy zatez byla chaoticka (vlakno skakalo pres moduly misto aby se drzelo modulu) a kazde vyprazdneni pipy at uz spatnou predpovedi, nebo kvuli takovemu prepnuti kontextu si vyzadalo brutalni dan.

Taaakze pocet ALU nebyl nadhodnocen, navrh veci pred ALU byl podhodnocen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se jako pozoruje?? pobavils :-)))
Pane, to se SIMULUJE a praxe az nakonec; jen blazen by vyrobil monstrozni stroj, ktery je neefektivni a nevykonny.
Ke vsemu aplikaci (a kompilatoru rovnez) co by vyuzili EFEKTIVNE vice ALU je... vlastne moc nejsou :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí pozorovat vyrobené procesory a zjistíš co jsem napsal. Co je na tom směšného? I naprostý motorářský amatér může pomocí pozorování konstatovat, že obecně platí - čím víc válců motoru a větší objem a více turbodmychadel, tím větší výkon. Stejně lze konstatovat, že se počet ALU zvyšuje a výkon těch procesorů taky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to pravda. Co je v motosvete vykon? Rychlost? Zrychlenie? Kw? To iste je aj v cipoch.
Su cipy ktore maju maly motor/turbo/valce (napr. Porche) a naopak maju velky motor/turbo/valce (Kamion) a co je vykonejsie? Kamion alebo Porche? Zalezy od toho na co. Chces sa rychlo a relativne lacno niekam prepravit? Volis Auto resp. Porche ale skus zapojit nalozeny prives za Porche a zistis ze nie je any vykonnejsie ani rychlejsie ako s rovnkou zatazou kamion. Co spravis? Pridas do Porche valce/motor/turbo?
Pomoze to s vozikom?
ANO.
Bude to efektivnejsie ako kamion?
NIE
uz chapes tu analogiu? Kde je ARM a kde x68? Uz chapes ze ak do porche pridas viac motor/ALU tak to bude vyrazne rychjsie v tom na co je to stavane a ANO pomoze to aj s tahanim vozika ale efektivita je 0.0NIC lebo na naklad mas Kamion ktory zere viac, je vecsi atd ale je na to stavany teda v konecnom vysledku spravna volba.
Chapes?
Mozes do ARMu dat 150XALU bude to rychlejsie v urcitej mnozine operacii do urciteho bodu ked ostatne veci nebudu stacit a teda budu musit byt vecsie = vecsia plocha a spotreba.
Chces inu analogiu? Daj si temu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

p o r s c h e ,

taky jsem s tím měl problém si to zapamatovat, než jsem si koupil Fabyjku HTP a šroubovákem jsem odpáčil logo na motoru a pod tím bylo napsaný Porsche čtyřválecpyčo a ta byje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S výkonem je to v automotiv jednoduché - jsou to koně nebo kW.
Nikde netvrdím, že bezmyšlenkovité přidávání ALU automaticky přidává výkon jádra, tvrdím, že to nikdo nedělá, protože je zde jednoznačná závislost mezi počtem ALU a nárůstem výkonu. Malé čipy s málo ALU mají menší výkon než mohutné čipy s více ALU -OBECNĚ TOTO PLATÍ a až přijde nějaká vyjímka, tak to bude jen vyjímka potvrzující pravidlo a až přijde další vyjímka a další, tak jsme zřejmě narazili na strop a přidávání ALU už nebude mít smysl. Dobře je to vidět na různých jádrech ARM architektury - tam je to opravdu takto jednoduché a člověk se dle toho může orientovat v odhadech výkonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že to platí. Jenže je otázka, jestli je výkonnější, protože má víc ALU nebo protože je prostě mohutnější (fuj to je slovo pro chip) a má víc všeho. Nebo jestli je mohutnější právě proto, že má víc ALU.
Reálně to bude tak, že chip je designován pro nějaký výkon a od toho se ladí počet jeho součástí, aby byl v relativní rovnováze, tj. nebyl tam nějaký výrazný bottleneck. Další ALU samozřejmě zvyšuje výkon, ale hodně ALU bez odpovídajících dalších komponent je nesmysl.
Kdysi jsem to zažil s cache. Čím více cache, tím vyšší výkon. Jenže "vodcamcaď pocamcaď". Při testech se test vešel do obrovité cache a pak to nechalo konkurenci daleko za sebou. V reálu se to otočilo.
Automotive - nejsou kone jako kW. Ještě je musíš nějak převést na pohyb oproti silnici :-)Tedy spousta výkonu bez dostatečné přítlačné síly, znamená, že se s nákladem třeba nehneš z místa :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Oprasil" je takové pěkné a příhodné slovo. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ak sa nebude prinesie to problémy, lebo nestačí jednocestný dekóder ale 4- alebo 6- cestný.

Arm CPUs Hit By Straight Line Speculation Vulnerability, LLVM Adds Initial Mitigation
on 11 June 2020 at 06:43 AM EDT.

ARM --
While Intel's CrossTalk/SRBDS vulnerability dominated the conversation on Tuesday, Arm quietly revealed a new speculative execution vulnerability of its own called Straight Line Speculation.

Google's SafeSide project discovered the possibility of ARMv8 CPUs

!!!!!speculatively executing !!!!!

instructions following a change in control flow such as .....

!!!! unconditional direct branches,!!!!
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Arm-Straight-Line-Sp...

Áno čítate správne aj nepodmienené priame skoky treba pri viacerých pipelinách (ALU) predpovedať

Skúsim to na BASIC-u a 4-cestnom dkéderi vysvetliť

Program

10 PRINT
20 GOTO 130
30 PRINT
40PRINT
...
130 GOSUB 200
140 INPUT
...
200 RETURN

normálne by 4-cestný dekóde rnačítal súčasne

riadky
10,20, 30 a 40

ale potom by zistil že riadky 30 a 40 sú zle a 4xALU by išli na 1/2 výkonu

Ideálny inteligentný prediktorový fetcher by vedel (napriek tom, že by nevidel z programu nič),
že má načítať naraz riadky 10,20,130 a 200

A až potom by načítal

10 PRINT
20 GOTO 130
130 GOSUB 200
200 RETURN

A táto chyba je o tom, že prediktor nie je idéalny a na základe minulej činnosti CPU v iných programoch

načíta napr.

10 PRINT
30 PRINT
140 INPUT
200 RETURN

a veľajším kanálom si iný program vie prečítať dáta z vykonávaného riadku 140 INPUT, teda to, čo používateľ stlačil a to aj napriek tomu, že procesor zistí , že mal vykonať iné riadky a premenné opraví, ale dôsledky vzkonania nesprávnych inštrukcií ostanú niekde (kde by to nemalo vadiť), ale druhý program vie nejak obchádzkou zistiť, aké to boli dôsledy a znich ak=e dáta boli sprcaované iným programom.

A pri 6xALU tých súčasne načítaných inštrukcií musí byť 6 nie 4 a to ešte musím kontorlovať v každom
z 20-30 stupňov tých 6 paralených pipeline, abzy som aml čo najemnšiu stratu výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ahaha, co se tady děje, číst to nebudu, v BASICu píču jen v neděli, tak si to přečtu u báby ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čo povedala "bába" na to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba po něm chtěli další Skylake refresh architekturu, tak si nechtěl kazit CV a vykakal se jim na to

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Podľa indície, kedy Intel predstavil Lakefield a kedy Jim odišiel, asi robil na Lakefield-e

Intel Details Lakefield With Hybrid Technology
on 10 June 2020 at 11:23 AM EDT

Lakefield for low-power, ultra-thin devices will feature four Tremont cores and one Sunny Cove core and Gen11 LP graphics
The two Lakefield SoCs announced for now are the Core i5 L1G6 and Core i3 L13G4. The Core i5 L1G7 has the 4+1 core design, 4MB cache, 7 Watt TDP, 1.4GHz base frequency, and 1.8~3.0GHz turbo frequency. The Core i3 L13G4 Lakefield has the 4+1 layout as well and the same Gen11 LP graphics and 4MB cache and 7 Watt TDP while where it differs is just a 0.8GHz base frequency and 1.3~2.8GHz turbo.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Lakefield-Details

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je ta indicie?

Jestli plati to, ze odesel sam a z osobnich duvodu, tak se to tezko dava do souvislosti s datem predstaveni nektere uarch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skylake je nový Skyrim? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nuvia už čeká!!! To je přesně projekt pro Jima. Pořádná výzva!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Možno ho zlákal Danilák s jeho nereálne ambicióznym Prodigy, možno ho kúpili nemci

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom
Rado Danilák, hardvérový dizajnér a architekt (Toshiba, Nvidia, SandForce, Skyera, Tachyum)
14.1. 2018
https://www.trend.sk/trend-archiv/cipovy-genius-rado-danilak-viem-ako-su...

4. marca 2019 (WBN/PR) – Úspešný hardvérový architekt a vynálezca Radoslav Danilák priniesol zo Silicon Valley projekt prevratného čipu, ktorého vývoj sa dokončí na Slovensku.

Projekt supervýkonného čipu pre datacentrá a umelú inteligenciu, ktorý vzniká na Slovensku, je opäť bližšie k realizácii. Po získaní tzv. Engineering Proof, ktorý dokladuje možnosť čip reálne vyrobiť, získal od slovenskej vlády pôžičku vo výške 15 miliónov eur.
https://aktualizovane.sk/slovensko-ma-prilezitost-zaziarit-v-it/

Tachyum Starts From Scratch To Etch A Universal Processor
April 2, 2020
co-designed to specifically run very precise workflows because any general purpose processor – mixing elements of CPUs, GPUs, TPUs, NNPs, and FPGAs –
Tachyum, which is headquartered in Santa Clara, California with a development lab in Bratislava, Slovakia, has plenty of seasoned engineers and executives on its team.
https://www.nextplatform.com/2020/04/02/tachyum-starts-from-scratch-to-e...

Tro3ku mi to pripomîna AMD Magnum resp. koncpept, kde maloť nasadené
https://diit.cz/clanek/amd-magnum-fpga

Germany to fund development of edge CPUs as part of 'tech you can trust' plan to home-brew more kit
€400m for starters, after recent ban on 'untrustworthy' suppliers that sounded a lot like it was directed at Huawei
Wed 10 Jun 2020

As a first step in the programme, the ministry said it would put €25m towards one project working on processors for edge computing and two on artificial intelligence. It has also opened a call for applications for an additional €20m of funding. All up, the government has earmarked €400m for research and development in microelectronics for the year.
https://www.theregister.com/2020/06/10/tech_you_can_trust_plan_germany/

ani Británia nemá dosť technikov

UK spending watchdog blasts £792m STEM school scheme over low student numbers, deficits, education quality
So that's an 'F' for University Technical Colleges then?
Wed 10 Jun 2020

UK.gov's spending watchdog has found the University Technical College (UTC) scheme i
In January 2019, the 48 open UTCs were operating at 45 per cent of capacity on average. A total 13,572 students were enrolled compared to a maximum capacity of 29,934. Just two UTCs were full or virtually full, and three-quarters had occupancy rates of less than 60 per cent, the PAC said.
https://www.theregister.com/2020/06/10/pac_university_technical_colleges...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba si ho "koupí" zase AMD. A nebo VIA/Zhaoxin, to by byla sranda, kdyby "po letech" měla výkonné CPU/SoC i VIA/Zhaoxin :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kde nic neni, ani smrt nebere; ale predstava to je zabavna ~ pekna.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je dnes nepravděpodobné, že by Čína nějak moc investovala do jakéhokoliv x86 projektu. Velké prachy budou proudit už jen do ARM nebo RISC-V a to nezávisle na tom, jestli Trump obhájí nebo ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čína investuje do x86 (VIA/Zhaoxin) celkem dost. Pro jejich interní trh je z licenčních důvodů x86 (případně RISC-V) vhodnější než ARM (RISC-V je open, x86 licenci mají a nikdo jim ji nemůže vzít. ARM si musí licencovat a pokud by se amíci fakt hodně naštvali, tak si najdou páku jak jim tu licenci na ARM zatrhnout)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„x86 licenci mají a nikdo jim ji nemůže vzít."

Těžko říct jak by se to vyvinulo v případě většího úspěchu jejich x86. Zabránění prodeje mimo území Číny je brnkačka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kedze v letopocte krvaveho Roryho vydrzal v AMD TRI roky a v Inteli teraz len DVA, svedci to len o tom, ako katastrofalne to v Inteli stale vyzera - najme posledne tri roky co prisiel Zen.

Keby robil od 2018 v AMD, podla mna by sa vyhrieval a chrochtal blahom spolu s Lisou Su.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono to samo o sobe nesvedci o nicem. To ze se mu treba zajidal Inteli korporat muze byt stejne dobre vysvetleni, jako ze si treba chce odpocinout nebo se venovat necemu jinemu, nez co mel na starost v Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak a poslední zhasne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je chronicky promiskuitní, nic to neznamená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, moje mlada by ti vysvetlila.. ((:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...znamená, jak by řekla paní Paroubková, má sexy mozek a šukámockámo ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.