Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kalifornie předběhla EU v regulaci spotřeby počítačů, některé byly zakázané

A krypto mineri sa musia potrhať od smiechu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pride cas kdy budou plakat, nadavat a sicet, nevim jak nekto tomu muze vubec duverovat, cista pyramida, nic nemam ve sve ruce, jenom cisla podlozena necim ze je to OK(be-secured).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No standardní měny jsou mnohem čistší pyramida.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Každý úředník, aby obhájil svojí existenci, musí vymyslet aspoň jeden zbytečný papír ročně :) Publish or perish! :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Dej blbcovi papír a vymyslí lejstro :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dej blbcovi funkci a vymyslí lejstro :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takže se pracovní bod karet posune od extrémního odběru do vysoké efektivity a na grafikách bude slušná rezerva k přetaktování. Všichni budou spokojeni.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych zakazal jiz RTX 3080 a 3090, naprosto neefektivni karty, podtrh ampere to doklada, vic amperu, vic vykonu, neni to zadny zazrak nahnat vic energie do cipu a hrdit se vyssim vykonem, navic 10GiB v pripade 3080 bylo nedostatecnych jiz pri vydani, 24GiB je zas u 3090 naprostym mrhanim, rozdil ve vykonu 9% a priplatek 2-2,5x, kdyz chci profi koupim si Quadro a ne omezenou ve vypoctech 3090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč nezakázat i nejvyšší Radeony, ty jsou na tom v podstatě stejně. A kolik paměti je dostatečné si musí stanovit kupující. Když to někdo bude chtít na zobrazení plochy byl by i 1GB zbytečně moc. Evidentně si to lidé kupovali a dávali za to obrovský ranec, takže jim ta paměť evidentně nevadila. Mě by taky v ničem neomezovala.

A 3090 je pro fanšmejkry kteří chtějí best of the best a jestli to stojí tisíc nebo dva je jim jedno. Takové produkty svůj trh mají a evidentně se vyplácí firmám to dělat i když tobě to přijde jako nesmysl. Mohl bys poslat CV do NV a vysvětlit jim to jak špatně to dělají

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemají nevýpočetní Quadro také omezenu rychlost v DP výpočtech?
https://www.microway.com/knowledge-center-articles/comparison-of-nvidia-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si jak ještě za mého děství byl 1TFLOP bájná hranice superpočítačů (s napájením z Temelína). Dneska dá každé pitomé GPU 10-40 TFLOP, s omezenou přeností dokonce víc jak 100+.

Nelze se tedy dívat čistě na Watty, jako úředník z Kalifronie, ale na výkon/Watt. Ten jde stále nahoru exponenciálě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se budou vyhodnocovat nesmyslné parametry typu šířka sběrnice, bude to přesně naopak:

Všechno seškrcené aby se to vešlo do regulace a pak vyhoněné na maximum aby to dávalo nějaký výkon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je pravda, ze cim vice rozsiritelny vas system je, tak pak mate vetsi toleranci zhlediska te normalizace, tak je to divne. Pokud je pravda, ze herni masiny, ktere maji zdroj 600w+ s 80+gold nalepkou a diskretni grafikou, ktera ma frame buffer s propustnosti alespon 600GB/s a pameti alespon 8GB a propustnosti alepson 632GB/s a navic ma i integrovanou GPU, tak je osvobozena od teto regulace, tak toto je usmevne. A pokud je pravda ze tohle vsechno se vztahuje jen na prebuild masiny od vyrobcu a vsechny custom buildy jsou taktez osvobozene od regulace tak je nenazvuhodna a zbytecna vec...

EU se ma co ucit...

EDIT: zdroje: https://www.youtube.com/watch?v=N5fc5ZX6Kzk&t=1s&ab_channel=JayzTwoCents

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://zpravy.magazinplus.cz/2586-smutny-pribeh-s-dramatickym-vyustenim...

EU má lepší vzdušné zámky, zákaz prodeje aut se spalovacím motorem po roce 2035 a vsadím se že stávajícím spalovákům to do té doby nějak „osladí“ a lidi ještě rádi přejdou na elektromobil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

EU je nová totalita

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to byla totalita, tak už si ten tvůj příspěvek nemůžu přečíst... jenomže já ho stále vidím. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to proste nie je 100% totalita, ale len 90% totalita. Stale je to hrozne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je něco totální, je to z principu 100%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ked je nieco totalne, je to na 100%. Napriklad 100% kontrola statu nad niektorou oblastou zivota. Nastastie neexistuje len jedna oblast zivota, ale tisice a tisice. Cize ak stat kontroluje 90% oblasti zivota obcana, hovorime o 90% totalite.

Len taka otazka pomimo. Vedeli by ste urcit oblasti zivota, do ktorych stat vobec nezasahuje niektorou regulaciou, zakonom alebo nariadenim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono záleží o jaký příspěvek se jedná a hlavně o kom. Některé vás můžou sakra "bolet".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Půjdu za ně do Gulagu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za pár let ano. Beze srandy, je to v těch návrzích také, převýchovné tábory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím. EU je naštěstí pomalá, o zavádění tvrdé cenzury se teprve debatuje, i když částečně už je schválená. Možná za pár let kvůli tomuto starému příspěvku půjde dotyčný do báně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na toto téma doporučuji chatcontrol.eu - již nyní schválený monitoring veškeré (i šifrované!) komunikace. Od září pravděpodobně povinné pro všechny poskytovatele služeb.

Potvrzeno od kamaráda novináře, Bruselského zpravodaje, že je to pravda. Nikdo o tom nemluví ale je to tichý, všudypřítomný monitoring s bonzáctvím ala Čína.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Totalita neznamená stoprocentní cenzuru. I v totalitních státech zpravidla nebývá zcela stoprocentní cenzura, ale bývá umožněna určitá mírů volnosti. Navíc, cenzura/autocenzura v EU je docela silná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V EU naštěstí ještě není autocenzura tak silná jako v USA. Viděl jsem rozhovor s uprchlou Severokorejkou studující na univerzitě v USA, takže mohla porovnávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zavedou nějakou eko daň. Čím starší auto, tím větší taxa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, řekněme, že to tak bude a že se rozhodnu ty daně platit. Pak ale ať jdou do prdele se všemi zákazy dieselů a podobně, protože to pak nejde dohromady. Buďto si připlatím a můžu jezdit, nebo si nepřiplatím a nikam mě s tím nepustí. Že to vyvolá žalobu kvůli znehodnocení majetku je věc jiná ;).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Žaloba proti zavedení daně nemá šanci na úspěch, to je právě čistě pravomocí státu. Že je jinak celá elektromobilita pitomost vyplývající z aktivismu a neznalosti fyzikálních zákonů, to je jasné.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Cesko a Slovensko su krajiny starych dieslov (obluba dovazat zo zahranicia dieslove jazdenky). Obmedzenia + dane su ucinne opatrenia.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně naopak. Šikana starších vozů způsobuje, že si je lidi nechávají déle a déle. A s nástupem elektrototality se v celé Evropě enormě zvedá prodej ojetin.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nenaděláš vůbec nic, co se stalo po zavedení ekodaně z převodu auta? To samé ekolikvidace. A to dokonce Kolovratník(ANO) s Prouzou(svaz obchodu a služeb) dostali spásný nápad že za EURO 0 bude ekodaň 25000, euro 3 10000 a za EURO 4 5000, což naštěstí neklaplo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve faktůře za elektriku máš eko položku kterou platíš vždy ať už na střeše solár máš nebo ne :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Diesel nikdo nezakáže, stále se jich bude spousta používat, v kamionové dopravě.
Jen si nikdo nekoupí osobák na naftu, protože ho nikdo nevyrobí.
Snad kromě pár nadšenců, kteří to budou maskovat jako retro veterány a nechají si za to řádně zaplatit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Okej, beru zpet....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že je to leckde špatně pochopeno. Podle stránek Alienwaru, kde jsou dostupné sestavy, tak není problém si seskládat sestavu Intel 11900K + GF 3090 + 1000W zdroj a bez problémů vám ji do uvedených 6 amerických států zašlou (otestoval jsem si to sám v konfigurátoru). Takže maximální odběr limitovaný není (!) Naopak, podle uvedeného článku na The Register se zdá, že jde pouze o odběr v idle/sleep, tzn nejvíc záleží zřejmě na základní desce:

"The standards [PDF] specify energy consumption targets that cover four non-active usage modes – short-idle, long-idle, sleep and off-modes – tied to the device's "expandability score" (ES), based on the number and types of interfaces, and on additional power requirements arising from add-on capabilities (graphics cards, high-bandwidth system memory, etc.).

The requirements thus vary depending in the device's characteristics, but as a baseline, desktop computers, mobile gaming systems, and thin clients manufactured between January 1, 2019 and July 1, 2021 can consume no more than 50/80/100 kWh per year for ES scores of less than 250, 251-425, and 426-690 respectively.

For such devices manufactured after July 1, 2021, the kWh per year limit becomes 50, 60, and 75. The Alienware Aurora Ryzen Edition model cited above lists [PDF] a short-idle energy consumption of 66.29 watts and 563.01 watts when stressed."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice hezké že se informuje o zavedení regulace ale čekal bych informaci, alespoň obecnou, v čem přesně ta regulace spočívá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To zatial nikto netusi, vratane zakonodarcov :) Ved v texte je to aj jasne napisane.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No clanek je trochu zavadejici. Ono je to slozitejsi.

Zminena regulace hlavne resi spotrebu sestav v idle a sleep rezimech (asi mnoho americanu pocitace nevypina), a to nejem destopu, ale i notebooku. Problem neni se spotrebou pri praci, ale jen s tou v idle a sleep rezimech.
Regulace take prikazuje, ze v OS musi byt nastaveno vypinani monitoru po 15 minutach necinnosti a uspani celeho PC po 30 minutach necinnosti.

Dale tou regulaci neprojde treba gaming sestava s grafikou GTX 1650 , co je low - end jak vysity, takze neni pravda, ze se to tyka jen high-end sestav. Jak se v clanku zmineno, regulace zohlednuje jak sadu konponent (dokonce do takovych detailu, jako je pocet a frekvence RAM modulu), a tak se da rict, ze je prisnejsi na sestavy s nizsi spotrebou, nez na nejake monstrum s Threadripperem a 128 GB RAM a 2 grafikami. Vypocet neni trivialni, je na to docela slozity dokument. Pak z toho vyleze nejake score konkretni sestavy a dle toho skoce se pak sestava prodavat smi nebo nesmi. Servery a NAS maji vyjimku, pac ty jaksi maji bezet furt.

Dalsi sranda je, ze se regulace tyka jen hotovych sestav. Takze si uzivatel muze koupit libovolnou kombinaci kompenent a slozit si PC sam. Nebo mu sestavu muze objednat nekdo jiny v jinem state USA a pak mu tu sestavu normalne poslat.

Souhlas ale s tim, ze je to cele nesmysl. Pokud chteji regulovat spotrebu elektriny, tak je nejjednodussi dat extra eko dan na elektrinu, treba 50% a uzivatele si na spotrebu nejen PC, ale celych domacnosti daji vice bacha. Samo asi s vyjimkou pro ty elektromobily ... ale to je zase dalsi problem.

P.S: A jako takova tresnicka na dortu je fakt, ze ta organizace v popisu te CEC regulace ma odkaz na detaily na svem webu, kde to ma byt vse podrobne popsane ..... no a odkaz hlazi 404-page not found :-)

P.P.S: No a v prosinci ma zacit platit dalsi prisnejsi faze te regulace, ktera se tyka spotreby monitoru, ale k tomu nemam zadne info.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A jeste aby to byla vetsi sranda, tak si vyrobce muze u CEC vyzadat na konkretni sestavu vyjimku. Dell - Alienware to je jedne sestavy vyjednal. A ta sranda je v tom, ze kdyz si tu sestavu kliknete a budete chtit zkonfigurovat slabsi, mene zravou grafiku (a vse ostatni nechat jak je), tak to se na vyjimka neuplatni a sestava neprojde. Navzdory tomu, ze ma nizsi spotrebu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Zminena regulace hlavne resi spotrebu sestav v idle a sleep rezimech“

Nikoli, to je pouze částečné kritérium. Stanoveny jsou celkové roční limity spotřeby a do celkového vyhodnocení konkrétní sestavy spadají i složky vycházející z měření v plné zátěži (např. „Minimum power factor of a computer power supply that is not a federally-regulated external power supply: 0.9 measured at full load“)

„neni pravda, ze se to tyka jen high-end sestav“

Jedna komponenta nedefinuje, zda jde sestava low-endová nebo high-endová. I mnohé pracovní stanice používají low-end nebo integrovanou grafikou a neznamená to, že by šlo o low-endové zboží.

„Dalsi sranda je, ze se regulace tyka jen hotovych sestav“

Pouze hotových sestav vyrobených po 1. červenci (skladové zásoby se prodávat mohou) a pouze sestav prodávaných s operačním systémem. Stačí sestavu nabízet bez systému a může se prodávat dál.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nechapem ake skore atd. Kabel zo zdroja pichnem do meraca, ten pichnem do zasuvky. Idle ukaze 30W, sleep ukaze 2W. Prejde ci neprejde? Koho je co do toho ake su v PC komponenty a frekvencie ram.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase někdo očividně nemá co dělat, tak vymýšlí kraviny...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Treba uznat, ze v poslednej dobe spotreba high-end hernych pc celkom poskocila. Kombinacia Intel + nVidia je kral spotreby. Este ked si k tomu clovek aplikuje nejake to pretaktovanie a prida lepsie chladenie, tak sa mozme blizit k vysavacovemu limitu EU.
Otazne je, ze kolko takychto zostav sa realne preda. Vysavac ma kazda domacnost, ale kolko ludi ma herne pc ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Poskocila, to je pravda. Z toho ma radost akorat tak dodavatel elektriny.

Holt se uz blizime mezi fyzikalnich zakonu. Polovodicovy kremik ma cim dal vetsi problem, ze uz ho neni moc kam posunout. A ty ruzne gafenove tranzistory apod, to asi nej tak jednoduse produkovat v miliardovem mnoztvi na chip nepujde a kdo vi, jake to energeticke naroky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poskocila spotreba ale i vykon a to procentualne vice, takze pri stejnem vykonu se spotreba stale snizuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Regulatorov zaujima spotreba, nie vykon ;-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, kolik hodin dejme tomu měsíčně běží ten vysavač a kolik to herní PC. Odhaduji, že když už si někdo pořídí herní mašinu, nejspíš ji nebude pouštět na půl hodiny jednou za... (no nebudu psát, jak často vysávám;))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proti regulaci žravosti nic nemám, zvláště při současné situaci, kdy se odběry HW zvětšují a údaje dodávané výrobci se rovnají klamání spotřebitele. Důraznější testování a pokutování hříšníků za porušování norem (např. u PSU) by rozhodně nebylo od věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdy se odběry HW zvětšují" Prosím mohl byste objasnit tot tvrzení? Když porovnám takový Pentium 4 a nové procesory co stejnou "práci" (stejný výpočet) tak jejich spotřeba je nebe a dudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano? O Prescottech se říkalo že pečou. Srovnej to s odběry energie u současných jezer intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodím to do placu jako zajímavost: https://www.extremetech.com/computing/151980-inside-ibms-67-billion-sage...
edit: Tento počítač měl spotřebu 3MW na každou část, kterých měl 20. Existuje hardware, který svou spotřebou vyčnívá nad ostatní, ale to co zmiňujete vy není CPU pro běžné uživatele. Dnes 99% uživatelům bohatě stačí CPU se spotřebou 15W a v případě mobilních uživatelů i méně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jje notebook pri bezne praci zere asi 4W vcetne displeje. Pri cuceni na yt je to 2.5-3W pri cca polovicnim jasu, zapnuta wifi a bt dokonce i podsviceni klavesnice

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nerealne. Doporucuji novy/lepsi wattmeter.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Wattmeter znamená, že jedeš ze zásuvky, a to CPU pustí boost, protože se nemusí omezovat (ledaže by výrobce notebooku nabídl utilitu pro zapnutí silent mode - spotřeba jen taková, aby to uchladilo pasivní chlazení). Při běhu na baterii je výkon na kancelářskou práci a Youtube furt dostatečný a utility měřící odběr z baterie ti potvrdí těch cca 4 W (záleží od notebooku, měl jsem tu teď i takový, co v kancelářské práci bral 20 W, ale to bylo nové 8jádro Intel - aspoň v tom byla 90Wh baterie, takže to nebylo na výdrži moc poznat). Zajímavost: Už před lety se obvody pro dekódování h264 chlubily spotřebou 200 mW, takže ten Youtube není náročnější než MS Word.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja by som dal tak 10W, pocitac 6 a display na normalny jas tak 4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se že záměrně ignorujete fakt, že u cpu (především Intel) i u úsporných "15W" modelů reálná spotřeba odpovídá spíše dvojnásobku dané hodnoty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

*v maximální zátěži / ... To máte naprostou pravdu. Ale také to nic nemění na mém tvrzení, že dnes jsou počítače mnohem úspornější než dříve, ať už vybereme jakékoli období. To co dnes dokážeme s počítačem se spotřebou 15W (ok, tedy dvakrát tolik, tak 30W) by dříve musely vykonávat počítače s mnohem, mnohem větší spotřebou a pravděpodobně by také musely pracovat mnohem déle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud počítáš výkon/spotřeba, tak ano, ale pokud počítáš spotřebu na PC, tak ta se dlouho snižovala, až poslední roky leze nahoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale nie v idle o ktorom je zda sa regulacia.. Ked som mal phenomII x6 1055T, idle spotreba bola cca 120W, potom som presiel na i7_4790 a spotreba klesla na 60+/- Mam asrock deskmini A300+ ryzen3000G idle 10W, max zataz 40+/-W
tu mas porovnanie vykonu tych 3 procesorov https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Phenom-II-X6-1055T-vs-AMD-Athlo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ano, jedže reálně nějak řešit idle stavy je IMHO kravina.
Ovšem porovnávat 2 PC z HighEndu s vyloženě úsporným kancl počítadlem je nefér. Kolik by bral dnes v Idle PC s Ryzenem 5800X, nebo I7 Comet Lake? Asi díky absenci HDD méně, ale jak o moc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ved porovnavam to iste PC po vymene dosky a cpu, este aj ramky ostali tie iste.. 3000g som tam dal len pre zaujimavost, ze ma vykon porovnatelny so 6jadrovym K10, ale pri 2 jadrach a 1/3 spotreby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že necháš stejnou kisnu, neznamená, že je to stejné PC. PC s Phenomem a Haswelem byly ve stejné době výkonově z vyšší třídy, navíc museli mít nějakou diskrétní grafiku. Pokud jsi tam teď dal 3000G, tak jsi tam dal procesor určený pro lowend PC a nemusí mít grafiku., To, jaký mají ty procesory výkon je naprosto irelevantní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ano, jedže reálně nějak řešit idle stavy je IMHO kravina.
Ovšem porovnávat 2 PC z HighEndu s vyloženě úsporným kancl počítadlem je nefér. Kolik by bral dnes v Idle PC s Ryzenem 5800X, nebo I7 Comet Lake? Asi díky absenci HDD méně, ale jak o moc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To co dnes dokážeme s počítačem se spotřebou 15W

.... akorat ze to neni pravda.

Ano, kdyz mluvime o stejne rade instrukci, dnesni masiny ji provedou mnohem rychleji za mensi energii. Akorat ze nemluvime o stejne rade instrukci. Prumerny web v casech Pentium4 mel par set kilobajtu, a temer zadnej javascript. Prumerny web v 2021 ma megabajty, pulka z toho javascript, a tuny videi a ruznych sracek. To same hry. Zapominate ze software bloat roste stejne rychle, ne-li rychleji nez vykon hardware. Je nesmyslne srovnavat spotrebu a ignorovat dobovy software.

A co se tyce spotreby, ta bohuzel celkem jasne stoupa. Kdyz nekdo v dobach Sandy Bridge koupil 500W zdroj, tak mu to stacilo na dlouhe leta do PC s jednou hi-end grafikou. Az do soucasne generace grafik - s 350W je to na hrane, a s dalsi generaci to muze hodit do kose. Defacto 250W co byl dlouho hi-end je dnes mid-range.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nerozumím tomu, proč někteří vyloženě požadují, aby jim vláda zakázala si něco koupit.
Já si vždycky vystačil s tím, že si prostě koupím co mi vyhovuje.
Pokud mi třeba RTX 3090 připadá moc žravá, prostě si koupím něco jiného, nevím k čemu mi je, že by mi někdo zakázal si koupit tu 3090.
(Motivaci chápu akorát u toho typu lidí, kteří pokud někdo má rád něco co oni sami nedělají, začnou vymýšlet, jak mu to zakázat, nebo alespoň znepříjemnit.)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě důvod třeba ten, že velká část lidí spotřebu svých elektrospotřebičů prostě neřeší. Neví, jaký odběr má PC, když od něj odejdou a nechají ho běžet - anebo to třeba i tuší, ale řeknou si, že co by se omezovali / co by řešili "těch pár korun navíc". Jenže krom té peněženky to tou svou "troškou do mlýna" zatěžuje zároveň i to životní prostředí že.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nema nic splecneho s nejakou ochranou zivotniho prostredi. I kdyz to za ni budou vydavat.
Jen urednicka demence stejna jako v EU zakaz zarovek, ale uz ne topnych kouli, ze? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta zátěž životního prostředí je právě vyúčtovaná v ceně elektřiny, která je také poměrně krutě zdaněná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakticky to neovlivní až tak převážně top-end počítače, ale právě střední a nižší třídu. Kvůli nepřehlednému způsobu bodování sestav, kdy za každou featuru se zvedá limit, to nedopadne tak tvdě na boháče kupující nabušené mašiny, ale na obyčejné lidi. Ale nebojte se, Microsoft si proloboval výjimku a konzolí se to netýká. BTW, ty limity spotřeby jsou udávané ve spotřebě za rok podle vzorce, co nadiktoval Intel... Asi nikdo neřekl těm byrokratům, že herní PC je většinu času vypnuté na rozdíl od jejich bulvárů překypující neóny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diví se pak někdo že při takových "přehmatech" lidi víc začínají věřit konspiracím? Může to být náhoda, ale takového typu kde je to nepravděpodobné. Všimněte si že všechny nové regulace nenápadně ale cíleně směřují k tomu aby byli občané maximálně kontrolovatelní a zhoršil se přístup k zajímavému vybavení. Nejkřiklavější je to v automobilismu a výrobě elektřiny. V USA formálně proti jádru nic nemají, ovšem rezignace na výstavbu dalších elektráren je hodně vypovídající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rezignace na jádro v USA má zcela jiný důvod - zelená lobby + možnost soudit se o cokoliv + odpovědnost provozovatele. Jaderka je tak vlastně nepojistitelná, rozhodnutí soudu nepředvídatelné a tudíž do ní nikdo investovat nebude, byť zrovna v té Kalifornii by se hodila.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Heeej, a kde berou ten fakt, ze se co pet let stonasobne zvedne objem instalovanych spotrebicu? Celej ten graf stoji na nesmyslnych predpokladech. Uz jenom predstava, ze kdyz ma kazda domacnost v roce X deset zarizeni (pocitace+mobily) tak v roce X+5 jich najednou bude mit 1000 ? :)) jako tohle je na bludistaka na zlatem podnose!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Připomíná mi to rok 2006, kdy EU zakázala dovážet a vyrábět zařízení, které bylo pájeno olovnatým cínem. Jako důvod, ekologie. A tak se začal používat bezolovnatý cín, který však začíná oxidovat při mnohem menších teplotách. Výsledek? Mnoho NTB na smetišti jen kvůli tomu, že došlo k oxidaci spoje mezi základovou deskou a BGA. Kdyby alespoň tomu ti legislativci rozuměli...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, když už něco regulovat, tak účinnost. Běžně spoustu zbytečného výkonu pálí zdroje, zvláště v malé zátěži (a i dobré zdroje bývají dost nevyladěné). Jeden můj známý typicky ladí design zdroje termokamerou - sleduje co nejvíc topí a pak řeší proč.
Limitovat příkon sám o sobě je nesmysl přesně v tom levičáckém neznalém stylu.
Co naopak smysl má velký a co by stát měl řešit - je metodika měření a validita dat a parametrů, jak jsou uváděny. Protože v tom se lže úplně brutálně.
Když jsem naposledy potřeboval rychle sehnat pro rodiče anténu na televizi (jinak nakupuji od malé české firmy, která je vyrábí), tak jsem šel koupit normálně do elektra - lžou úplně všichni, a základní parametry chybí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eurocase zdroj na vás. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně to, co má, když už něco, smysl regulovat. To je opravdu energie hozená do luftu zbytečně a bez užitku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zmínkou ohledně nechvalně známých zdrojů Eurocase jsem chtěl poukázat, že právě nové regulace nejsou třeba, protože víc hlav víc ví a nekvalitní zdroje byly z trhu vytěsněny. Dnes snad už nikdo nekoupí zdroj co by neměl certifikaci (nebo ekvivalent) 80+,... Kdyby v té době existovaly regulace na zdroje, tak by se vývoj nikam neposunul, výrobci by byli komformisti bojící se experimentovat a zákazníci jen stádo ovcí spoléhající na to, že výrobek splňuje regulaci. Lidé utrácející vlastní peníze vždy dojdou k lepším závěrům, než nějaká jednotlivý osamocený úředník rozhodující o cizích penězích a o potřebách miliónů....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kdy si naposled koukal do obchodu, ale ten elektroodpad rozhodne nebyl z trhu vytesnen. Prakticky jakykoliv uzivatel co tomu nerozumi a nenecha si poradit to je schopen koupit jako soucast hotove sestavy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to nieje pravda. Ked sa pytam zakznika.. chces zdroj za 25€ alebo za 50€? Tak 90% je odpoved "nehcem taky drahy zdroj, daj mi ten za 25!!!!!" A preto neboli sracky ala eurocase vytlacene z trhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, a proč vůbec nabízíš srajdy za 25E? To je tvůj problém, zákazník ti věří, že ty zdroje jsou alespoň funkčně OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, už nějakou dobu platí směrnice EU která nařizuje že počítačový zdroj musí mít účinnost 80+ Bronze nebo ekvivalent, jinak se v EU nesmí prodávat, tak bych to vymizení shit zdrojů na zákazníky nesváděl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ony vymizely?

Stačí se podívat na toto - certifikace "Meet 80 plus", chtěl bych docela vidět reálný graf účinnosti:

https://www.njoy.global/product/ayrus-450?el=specs

Kvalitní výrobci jej uvádějí, tihle raději ne. Bohužel jsem ani nenašel, že by skutečnou účinnost u této srajdy někdo změřil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně vyšší účinnost taky není zadarmo, ten levnější zdroj je jednodušší a spotřebuje se na něj méně vstupů (ostatně právě proto je levnější).

Čili kvalitní zdroj bude ekologičtější jen pokud úspora elektřiny převáží složitější výrobu.
Což například v počítači, který běží pár hodin týdně a má spotřebu 50 W, reálně nikdy nenastane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se vyplatí prakticky vždy. Nekvalitní zdroje mají často vysokou vlastní spotřebu i při stand-by - klidně i 10-15W.
10W při dvou letech provozu je při 4.2 kč/kwh 720 kč....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď si nedovedu představit co si představujete pod "nekvalitním zdrojem". Nebo ten váš výpočet je nesmyslný a předpokládá, že ve "stad-by" režimu to žere půl kilowatu a dva roky to nikdo nevypne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítal jsem trvalou spotřebu 10W po dva roky, tzn:
0.01 * 24 *365 * 2= 175.2 kWh
Zdroj, který si ve standby bere 10-15W i když je úplně odpojen od MB (jen připojen k síti) není nic divného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já vás pochopil, že to číslo 10-15W značí rozdíl mezi zdroji... Kolik si veme PSU ve vypnutém stavu bohužel netuším, ale hádám, že to bude hodně ovlivněno tím, zda v nastavení MB vyberete napájení USB portů při vypnutí PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžný ATX zdroj dodává do desky stále +5V (500mA - 3A). Což je vlastně separátní zdroj. Není problém najít kousek s vlastní spotřebou kolem těch 10-15W (naměříte pře odpojené MB). Tj. s nulovým odbětem. Typicky je to dáno tím že běží aktivní PFC pro velký zdroj a ještě je samo o sobě neefektivní.
Přitom se ten standby zdroj dá navrhnout i tak, že má třeva 50-100mW vlastní spotřeby....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, zákaz kvalitní pájky byl brilantní krok pro podporu ekonomiky a růstu celého segmentu, který vytvořil milióny nových pracovních míst.... Se podívejte, jak v Asii vyrostly za poslední roky továrny na elektroniku jak houby po dešti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teď by EU ráda zakázala kurvítka a nařídila opravitelnost elektroniky....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ved nam ide o ekologiu, avsak robime vsetko pre to, aby kazdy jeden vyrobok vydrzal 2roky+1hodinu. Dajme zaruku na 10 rokov, na auta 20.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože o řádnou ekologii nejde, jde o nástroj prosazování politických ambicí některéch magorů...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ze nie, ked je zabanovana 10400f a nv1650

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o tuhle konkrétní věc, ale o celkové směřování. Obeceně - omezevání místo zvyšování evektivity (ve všech významech těch slov).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to by vysvětlovalo to pašování CPU od Intelu, jenomže to bylo v Číně... tak já nevim, možná to číňani testovali. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to bude tím, že spousta součástek podléhá embargu a do Číny se dovážet nesmí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam šlo jen o jiné daně a cla mezi Hongkongem a zbytkem ČLR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně takto se např. pašují cigarety mezi různými státy USA, kde jsou rozdíly ve zdanění tabáku gigantické, někde pár centů na krabičku, někde i kolem 10 USD. To se vyplácí je pašovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tato fráze z Básníků mi vyskočila při čtení článku také → dej blbci funkci a vymyslí lejstro, jak zaznělo výše.

Z politiky naší kotliny to známe důvěrně. Koneckonců na tomto principu EK zmrzačila automobilový průmysl a evidentně do toho jdou také Státy. Jupí. Asi jsem snílek, ale přál bych si, aby jednou rozhodovali o konkrétních věcech lidé, kteří jim rozumí. Zatím se děje pravý opak a mám pocit, že se jim daří neustále dokazovat, že tam jednoduše nepatří. Ale tak to v dnešní společnosti je. V novinařině to vídáme dlouhá léta, kdy se reportér diví, je vlastně šokován, když voda zmrzne, když je minus 18. st. celsia. Kdo by to byl býval čekal? Absurdita technických a odborných článků má celkem pravidelně u "obecných" novinářů (seznam, novinky, živě a podobné plátky) stejnou úroveň (= nevím o čem píšu, ale hurá, mam článek. Že jsem to nepochopil neva, ona to stejně většina lidí nechápe. Sic jdou lidi z oboru do mdlob, ale to je jejich problém). A žel bohu, úplně stejně to "řeší" i lidé, kteří v konečné fázi rozhodují, "jak to bude". Od dob kauzy Pirátské zátoky si nedělám iluze, že by byl zájem na reálném výsledku kauzy (jakože by byl přizván odborník a byl brán na jeho výrok zřetel). Takže moudro z Básníků, "dej blbci funkci a vymyslí lejstro", hodnotím jako nadčasový výrok, často korespondující s realitou. Byť vznikl v pokřiveném socialismu, uplatnění najde i v současné verzi kapitalismu. Hurá... Jestli nedopadnem tak, že pokud bude chtít hráč dosahovat ve hře 60+FPS, bude muset nakupovat hardware v Emirátech, za ne úplně normální peníze, což bude výsadou... Picard musí zplodit mnohonásobný facepalm, asi ve spolupráci s chobotnicí nebo lépe, se stonožkou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta současná verze kapitalismu má k tomu pokřivenému socialismu čím dál blíž, proto to vypadá, jak to vypadá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Na každú robotu je nám treba špecialistou." (Major Haluška)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Osobně mi poněkud uniká, na čem stojí logická konstrukce"
Logika jaká logika?? bavíme se o "politických ekoteroristech", nebo spíě bychom jim mohli říkat "ekobyrokrati". To není o logice a rozumu ale o formně "víry" a moci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked chcete ohladom tohto presne informacie, tak si pozrite youtube kanal jayztwocents, kde sa tomuto zakonu venuje. A cely zakon je len o tom, aby pocitace vela nezrali, ked su v stand-by mode. Ked su zapnute, tak mozu mat spotrebu aku len chcu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.