Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdo je Satoshi Nakamoto a proč na tom záleží? Díl druhý

V minulém díle jsem rozebíral, jaké indicie zatím víme o postavě Satoshi Nakamoto, které se podařilo navždy s pomocí technologie blockchain vyřešit problém decentralizovaných peněz – double spending.

Slíbil jsem, že v dalších dílech série prozradím, kdo je nejžhavější kandidát a proč vůbec na tom kdo technologii stvořil tolik záleží. Kandidátem budiž Adam Back. Muž, který řídí prakticky celý momentální vývoj Bitcoinu skrze společnost Blockstream.

Tento pohled na záhadnou postavu sdílí časopis Time, který ho v roce 2016 zařadil na seznam nejžhavějších kandidátů. V roce 2020 tezi podpořil časopis Bloomberg a spoluzakladatel sítě Ethereum Charles Hoskinson.

Blockstream CEO Adam Back Says Bitcoin Halving Is 'Quantitative ...

Kdo přesně je Adam Back?

Adam Back se narodil v roce 1970 ve Velké Británii. Vystudoval Exeterskou univerzitu, kde také získal doktorát v informatice. Od té doby se specializoval na počítačovou bezpečnost a kryptografii.

Jde o jednoho z průkopníků digitálních měn. Už v roce 1997 představil systém Hashcash – Proof-of-work systém navržený k obraně proti spamu emailových adres a blogů.

Poté se z veřejného života na desetiletí prakticky stáhl. O svém výtvoru příliš nemluvil. Pracoval na několika dalších projektech, z niž nejdůležitější je zřejmě lobbing za ponížení regulací ohledně kryptografických protokolů.

Adam Back v kontextu Bitcoinu

31. října 2008 figuroval Back ve whitepaperu originální kryptoměny. To pravděpodobně přilákalo jeho pozornost, protože do rozprav na fóru bitcointalk.org investoval mnoho času. Věnoval se přirozeně Proof-of-work, protože šlo o problematiku, se kterou byl nejvíce seznámený.

Je také jeden z lidí, kteří si se Satoshim psali. Jediný ale nikdy své e-maily nezveřejnil, ačkoliv dopisování přiznal.

Přesuňme se nyní o několik let dopředu k roku 2014, kdy zakládá společnost Blockstream. Do dnešního dne hlavní sílu ve vývoji sítě Bitcoin. A do jisté míry z kontroverzních důvodů.

Back vývoj kryptoměny po odchodu Satoshiho vedl. Až do roku 2014, kdy se začala komunita štěpit víc než kdy předtím.

Díky rostoucí ceně se zvedaly i poplatky za provedení transakce. Omezená škálovatelnost bloku vedla k tomu, že se začal vytrácet narativ bitcoinu – digitální měny.

Řešení se nabízely dvě. Buď zvýšení velikosti bloku nebo nové vedlejší řetězce. Nově založený Blockstream stál jasně na straně dalších řetězců. Rozpory se z fóra rychle přelily na Twitter, kde se zastánci větších bloků naváželi do Backa kvůli údajné cenzuře a přeplácení vývojářů.

To se ukázalo jako pravda. Blockstream s kapitálem z bankovních půjček opravdu platil řadě vývojářů, aby pro něj pracovali pod dohodou o mlčenlivosti.

Zastánci větších bloků to nakonec vzdali a v srpnu 2017 vytvořili fork Bitcoin Cash. Blockstream funguje pod Backovo vedením do teď.

Proč Adam Back je největším kandidátem?

Kromě samozřejmých faktů (např. že je Brit), existuje řada dalších důvodů. Dobře je pro web Cointelegraph před několika měsíci shrnoval Charles Hoskinson.

1, Jazyk a vzdělání

Jazyk, ve kterém je kód napsaný, se neshoduje se standardy open-source programů prvního desetiletí. Místo toho Satoshi využívá jazyk typický pro devadesátá léta, který se dominoval převážně na britských univerzitách. To by se shodovalo s dobou, kdy Adam Back aktivně studoval.

2, Jeho předešlá práce

Hascash byl velice blízko tomu, aby vyřešil problém double-spendingu. Proč by Back opouštěl svoji předešlou práci a vrátil se, až když ji dotáhl k dokonalosti někdo jiný?

Navíc Back je expertem na kryptografii a bezpečnost na internetu. Kdo jiný by dokázal unikat médiím přes celé desetiletí? A proč by Satoshi zmizel přesně v době, kdy začala o kryptoměnu mít zájem vláda kvůli financování WikiLeaks? Přetrháním veškerých vazeb se Satoshim mohl Back pokračovat na vývoji s čistým štítem. A jak jsme si ukázali, vede jej do dnes.

Ve své práci se věnoval také kyberpunku, ke kterému měl Satoshi Nakamoto velice blízko.

3, Snaha o revizi původního kódu

Časy se mění a některé problémy se dostávají na hladinu až nyní. Nový cíl Blockstreamu zvaný „Simplicity“ má zasáhnout do Satoshiho práce. Jde o velice kontroverzní myšlenku, ke které jen těžko hledá oporu mimo svoji společnost.

4, Snaha oddělit výtvor od tvůrce

Nakonec Satoshi dobře věděl, proč zmizet. Síla pseudonymu byla totiž příliš velká…

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kdo je Satoshi Nakamoto a proč na tom záleží? Díl druhý

Středa, 17 Červen 2020 - 20:40 | Gath G | "Kdo je Satoshi Nakamoto?" Ten pán, co...
Středa, 17 Červen 2020 - 18:47 | lyon | Jak to souvisi s vypnutim?
Středa, 17 Červen 2020 - 12:21 | zoki | A predávať a nakupovať bude sám sebe?
Středa, 17 Červen 2020 - 11:41 | Murphy | Dokud bude byť jen jediný člověk, který systému...
Středa, 17 Červen 2020 - 11:40 | Meki | To prece zname uplene presne. Bude to presne 5...
Středa, 17 Červen 2020 - 10:45 | Bohumil Stejskal | Ve které části se bude probírat vypnutí Bitcoinu...

Zobrazit diskusi