Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdo je Satoshi Nakamoto a proč na tom záleží? Díl první

Kdo je Satoshi Nakamoto? Každý aspoň zhruba tuší, že jde o zakladatele blockchainu a vlajkové lodi kryptoměn Bitcoinu. Někteří ví, že obličej s ním často spojovaný je pouhou fabulací médií. A jen málokdo zná fakt, že může svůj výtvor poslat do kolen.

Možná jste zaznamenali, že se v posledních týdnech znovu naplno rozvášnila debata o tom, kdo je vlastně tajemný Satoshi Nakamoto. Jde snad o geniálního Japonce, čínskou skupinu hackerů nebo americkou CIA? Kdo stvořil Bitcoin a proč na tom záleží? V této sérii si ukážeme fakta, domněnky i hrůzu, které záhadnou postavu obklopují.

Kdo je Satoshi Nakamoto a jeho výtvor

Satoshi Nakamoto je pseudonym používaný osobou či skupinou osob, která stojí za stvořením digitálního platidla Bitcoinu. Postava sama o sobě tvrdila, že se narodila 5. dubna roku 1975 v Japonsku, kde také bydlí.

Avšak Vážený čtenář by to neměl brát na velkou váhu. Jde o dost přesné a osobní informace od někoho, komu se podařilo po svém výtvoru zmizet nadobro z mapy internetu. Navíc existují dost dobře podložené teorie, že je tomu úplně jinak.

Proč je jeho výtvor přelomový?

Koncept decentralizované sítě a měny se táhne do minulého století, kdy také vznikaly první pokusy o jejich vytvoření. Avšak žádný až do příchodu Bitcoinu nebyl úspěšný. Proč? Copak Microsoft nebo IBM neměly na přelomu tisíciletí nejšpičkovější inženýry na celém světě?

Problém tkvěl v fenoménu, kterému se v anglofonních státech říká „double-spending". Tedy kopírování transakcí tak, aby šlo utratit ten samý obnos několikrát. Řešením se stal blockchain. Kniha, do které se zapisuje každá transakce ve formě bloků. Aby mohly vznikat další bloky, musí se na podobě transakční historie shodnout většina sítě.

A tak vznikl revoluční nový nástroj zvaný blockchain, který se stal domovem pro kryptoměnu Bitcoin.

Satoshi tak, jak ho známe z fór a korespondence

Než se přesuneme k zajímavým statistikám, které mohou na jeho život vrhnout trochu světla, projděme si jeho morální důvody.

Satoshi Nakamoto si byl alespoň názorově blízký s Halem Finneyem. Společně razili filozofii kyberpunku, tedy vzpouře proti ztrátě soukromí, zneužívání moderních možností výpočetní techniky a vytváření obřích databází korporacemi a vládami po celém světě. Byli proti dehumanizaci člověka na úroveň robota, který nemůže vzít život do vlastních rukou. Finney byl také velký zastánce technologie, kterou Nakamoto stvořil. Stal se příjemcem první transakce na síti.

Také se obecně předpokládá, že nešlo o bohatého člověka. Používal pouze Windows na počítači, který byl na jeho dobu průměrný. Neměl v té době nejlepší komponenty od Intel ani AMD. Programy pro vytvoření nodu na Mac OS pro něj také udělal někdo jiný. Tento narativ může ale být důsledkem romantizace.

Nejvýrazněji rezonuje teorie, že šlo o britského akademika. Je k tomu hned několik důvodů.

Využíval britskou angličtinu na excelentní úrovni. Napsal přes 80 000 slov, ale chyba se v jeho gramatice vyskytla jen několikrát.

Používal britské formátování dat, které je stejné jako to naše české. V USA se na prvním místě píše měsíc a až poté datum.

Byl nejvíce aktivní o prázdninách. Naopak v dubnu, kdy se blíží zkoušky, se pravidelně odmlčel a jen vzácně odpovídal na korespondenci a některé vlákna na fóru.

Byl aktivní buď během prvních hodin východní USA nebo v pozdních hodinách britského času. Jelikož se předpokládá, že ho muselo něco živit, vede právě tato teorie. K tomuto existují také některé nitky kvůli jeho užívání termínu „včera“ v době, která sedí na britský čas.

Nebyl aktivní v sobotu. Ačkoliv pracoval každý den, tak v sobotu se odmlčel. Podle teorie vyřizoval pracovní cesty a rodinné výlety, které kvůli své přítomnosti na výuce dělat jindy nemohl.

Jazyk, ve kterém je první verze Bitcoinu napsaná, se neshoduje s tehdejšími standardy open-source programů. Dle zakladatele kryptoměny ADA a spoluzakladatele sítě Ethereum jde o jazyk, který přežíval pouze v univerzitních kruzích.

Podtrženo a sečteno, vychází nám jedno jméno nejžhavějšího kandidáta...

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kdo je Satoshi Nakamoto a proč na tom záleží? Díl první

Pátek, 12 Červen 2020 - 19:30 | Anonym | Oni ten nadpis změnili. Zajímavé novinářské...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 12:00 | vak07764 | Je to teprve první díl série, není to celý článek...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 08:53 | PKoz | Abych tak parafrázoval Pelíšky - Romantická...
Čtvrtek, 11 Červen 2020 - 07:12 | neo029 | diky, ale myslel jsem tim obecne na DIIT, ne ze...
Středa, 10 Červen 2020 - 21:45 | Jiří Makovský | Podívám se na to, nicméně takové články trvají...
Středa, 10 Červen 2020 - 21:42 | Jiří Makovský | Díky za přínosný komentář. :) Polepším se, je...
Středa, 10 Červen 2020 - 21:15 | Anonym | Bulvární nadpis a slabý obsah. Kicom to, podle mě...
Středa, 10 Červen 2020 - 21:12 | Anonym | Už podle nadpisu to stačí nečíst
Středa, 10 Červen 2020 - 20:10 | Wladows | V perexu je "A jen málokdo zná fakt, že může...
Středa, 10 Červen 2020 - 16:06 | odb | Som zvedavy preco podla autora zalezi na tom,kto...

Zobrazit diskusi