Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Khronos Group vydala specifikaci WebCL 1.0 - OpenCL pro web

propojeno pomocí javascriptu? No, potěž pánbůh, to bude děravější než ementál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tiez si myslim, ze WEB by si zasluzil iny jazyk ako JS. Typovy aspon volitelne, kompilovany do nejakeho bytecode, rychlejsi beh, ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Typovy aspon volitelne, kompilovany do nejakeho bytecode"

Takže zase JS, že? Protože přesně tohle dělají současné JS enginy...

Mimochodem, WEB je v zásadě taky programovací jazyk (resp toolkit a syntaxe ke zpracování literate Pascalu). Asi máte na mysli web. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ach jaj, fakt nepotrebujem aby som pri navsteve nejakeho debilneho webu, ktory bude pouzivat webcl na preratavanie nakupneho kosika alebo podobnych sprostosti, mal vytazne cpu na 100% lebo JS a GPU na 100% lebo CL. WTF? zasa znasilnujeme nieco co na to vobec nebolo ani myslene. Zacinaju mi normalne chybat staticke stranky a cely web sa dal v pohode pozerat lynx/linksom..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych měl dotaz na autora:
"Webové stránky tak od nynějška mohou kompilovat OpenCL kernely psané v jazyku C..."

Jak může webová stránka (většinou obsahující HTML + pár MB JS knihoven, ať je "tenkým" klientem co tahat) kompilovat kernel napsaný v jazyku C? Co si pod tím mám představit? Že prohlížeč stáhne odněkut céčkový zdroják a začne jej kompilovat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé, webová stránka může kompilovat jakýkoli kód v C, pokud vezmete sebehostující kompilátor C s backendem pro Asm.js nebo JS a zkompilujete ho sebou samotným do JS nebo Asm.js ;-) Zadruhé, ten "jazyk C" v článku samozřejmě není C, ale C-oidní jazyk standardu OpenCL (který vznikl způsobem "vymysleme něco, co se dá spouštět na grafické kartě a přitom to vypadá co nejvíc jako C99"), případně jeho modifikace pro WebCL (nevím, jestli tam jsou nějaké rozdíly). Přitom OpenCL vyžaduje buď zdrojový kód, nebo SPIR, ale netuším, jestli WebCL podporuje něco jako SPIR, takže většina aplikací ho skutečně bude asi přenášet ve zdrojové podobě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz bolo na case nieco taketo rozbehnut ked si zoberiete dnesne megalomanske weby ako facebook, youtube, g+ a podobne tak aby vam to chodilo ako tak svizne tak potrebujete procesor i7. Ked pred par rokmi prisli na trh procesory Atom tak som poskladal par znamim lacne tiche energeticky nenarocne PC ktore mali sluzit na web ale postupom casu ako sa tieto megalomanske weby vyvyjali, tak proste ten atom ich absolutne nezvlada a zacinaju frflat ze je to strasne pomale atd...
Clovek by si povedal ved atom musi stacit ak sa nepotrebujem hrat na hlupe prezeranie web stranok ale bohuzial dnes uz to neplati....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Webl CL ale na taketo weby aj tak nepomoze. Chyba je v architekture webu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chyba ve skutečnosti není v architektuře webu, ale v architektuře prohlížečů. O odstranění úzkých míst se snaží googlí projekt Blink (jde hlavně o latenci JS API pro manipulaci s objekty na stránkách - dnes především DOM). Přitom čím složitější stránky, tím více by Blink měl pomoci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.