Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kickstarter po 100 tisících projektech rekapituluje

Počet projektů, které na Kicstarteru dosáhly na požadovanou částku, právě překročil 100 tisíc. Kickstarter tak sestavil přehled 100 poznatků, které si za těch necelých 7 let odnesli.

Já z toho dlouhého seznamu vybírám pár zajímavých bodů, pokud vás zajímá celý přehled, kliněte si pod článkem na zdroj. První zajímavostí, která ukazuje, jak moc používání Kickstarteru stoupá, je doba dosažení prvních 100 a posledních 100 projektů. Zatímco na úspěšně zafinancovanou první stovku projektů se čekalo 121 ní, poslední stovka z těch 100 tisíc to zvládla za 3 dny. Z toho se mimo jiné dá vyvodit, že každý den získá úspěšně finance zhruba 33 projektů.

Za těmi 100 tisíci úspěšnými projekty stojí lehce přes 86 tisíc tvůrců, což znamená, že řada z nich uspěla vícekrát než jednou. Rekordmanem je jeden člověk, který má úspěšně zafinancovaných 94 projektů. Za 40 projekty pak stojí současní zaměstnanci Kickstarteru. Tvůrců, které bychom nazvali samaritány, je 803. Jsou to tací, kteří do jiných projektů investovali více, než sami získali na svých projektech.

Celkově na oněch 100 tisíc úspěšných projektů přispělo více než 9 miliónů lidí. A hudebních projektů je skoro čtvrtina, konkrétně 22 133, přičemž 4 hudební tvůrci za svůj Kickstarterový projekt získali cenu Grammy. Projektů nominovaných na Oscara bylo 11, jeden z nich pak cenu vyhrál. Komiksy, webové komiksy, antologie a grafické novely také představují velkou kategorii: 3521 projektů. Herních projektů, které lze nyní získat na Steamu, bylo 150. RPG her pak celkem 981.

Sňatek mezi tvůrcem projektu a jeho podporovatelem zaznamenali v Kickstarteru 1, ale může jich být více. Časopis TIME mezi léty 2013 a 2015 zařadil mezi 25 největších inovací roku z 20 % projekty, které začaly a uspěly na Kickstarteru. A tak by se dalo pokračovat. Fenomén crowdfundingu zkrátka funguje, jede na plné obrátky a stále zrychluje. A jsem toho názoru, že je to jedině dobře, i kdyby to vedlo jen a pouze k záchraně výroby barevných filmů v Itálii

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kickstarter po 100 tisících projektech rekapituluje

Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 11:38 | Ondar | Já mám kickstarter rád :) Přispěl jsem na všechny...

Zobrazit diskusi