Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kodak hlásí ztrátu $366 milionů

Kodak kinofilm tri-x pan ektachrome (2litresofsoysaucecom)
Finanční výsledky za první kvartál sice na první pohled nepůsobí příliš dobře, přesto zůstává vedení někdejšího fotografického giganta optimistické. Určité dílčí úspěchy se totiž dostavily…

Celkový výdělek v prvním kvartálu letošního roku nepřekonal miliardu dolarů - $965 milionů tak znamená 27% pokles oproti totožnému období loňského roku. To ale samo o sobě koresponduje s vyštíhlením firmy, která se rozhodla zavřít neprosperující provozy - mimo jiné výrobu svitkových filmů a některých kinofilmů, divizi konzumních digitálních fotoaparátů plus vývoj a výrobu digitálních snímačů, které před lety přivedla na svět.

Klesl ale i čistý zisk - respektive došlo k prohloubení ztráty na $366 milionů (z loňských $246M), což vedení vysvětluje především náklady na probíhající restrukturalizaci. I když se na první pohled může zdát, že jde o typickou výmluvu potápějící se společnosti, nemusí tomu v tak být.

Kodak EasyShare MAX Z990
EasyShare MAX Z990, jeden z posledních digitálů s logem Kodak

Pokud se totiž podíváme i na detaily, můžeme si všimnout, že divize produktů pro koncové uživatele ztratila o $23 milionů méně než loni ($164M oproti původním $187M) a mírné zlepšení doznala i komerční divize, která tentokrát ztratila o $3 miliony méně (konkrétně $64 milionů). Provozní náklady se podařilo snížit i $84 milionů a marže na inkoustech do tiskáren pro koncové uživatele stouply o 34 %.

V dílčích položkách se určitý pozitivní trend vysledovat dá, přesto je spíš vlažného charakteru a prozatím není schopný vykompenzovat ani zvýšené náklady související s přestavbou firmy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Kodak hlásí ztrátu $366 milionů

Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 23:34 | phr phr | Dost dlouho jsem fotil na Kodak ProFoto a byl to...
Středa, 2 Květen 2012 - 14:14 | Izak | To mate tak, spise je to neschopnost modernich...

Zobrazit diskusi