Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Konečně All-in-One s Linuxem: Slimbook Curve

Španělský výrobce Slimbook doposud nabízel především laptopy a malé počítače vybavené Linuxem a nikoliv pouze se systémem od Redmontu. Tentokrát si připravil počítač AiO se zahnutou obrazovkou.

V dnešních dobách, kdy jsou internetové obchody elektroniky přeplněny počítači všemožných velikostí a specifikací, jsou podobné stroje zpravidla obsazeny operačním systémem Windows. Je opravdu nadlidský výkon najít počítač, který bude bez problému fungovat pod jiným operačním systémem, než s Windows, a když už, tak výrobce nedává možnost prodeje bez nainstalovaného operačního systému, a zbytečně tak zvyšuje licencí konečnou cenu.

Slimbook se ovšem zaměřuje na prodej počítačů, jenž jsou plně kompatibilní s operačním systémem Linux. Jeho dosavadní nabídka činila přenosné a mini-počítače. Tentokrát přichází s elegantnějším řešením s názvem Curve. Jde o elegantně zpracovaný All-in-One počítač, který využívá prohnutou 24 palcovou IPS obrazovku s rozlišením 1920x1080 px.

Celý systém je nabízen ve dvou variantách. První postavený na Intel Core i5-7200, druhý Intel Core i7-7500. Jako operační paměť je v základu nabízen s 8 GB DDR4, nicméně v konfigurátoru nabízí i možnost rozšíření na 16 GB za příplatek 100 Eur.

Jako hlavní disk je použit M.2 SSD o kapacitě 120 GB, v konfigurátoru lze opět zvolit vyšší kapacitu až do 1 TB nebo přímo vybrat NVMe SSD disk, který nabízí rychlost čtení až 3 GB/s, pochopitelně taktéž za příplatek. Pozitivní je možnost osazení druhého pevného disku s velikostí 2.5 palce do systému pro rozšíření základního úložného prostoru.

Další přednosti jsou 5 GHz Wi-Fi, 2x USB 3.0 typ A, 4x USB 2.0 porty a HDMI výstup. Na straně se nachází 3.5 mm jack. Bohužel není uvedeno, zda-li je k dispozici RJ-45 konektor. Celek je prodáván buď bez systému nebo přímo s předinstalovaným systémem Linux dle volby ze seznamu. Na výběr je například Ubuntu, Debian, Linux Mint, OpenSUSE, Fedora a další. Slimbook dává možnost i předinstalovat operační systém Windows 10 za příplatek 149 eur. 

Systém lze objednat v základní konfiguraci s i5 za 849 eur (~21 500 Kč) nebo s i7 za 949 eur (~24 100 Kč) přímo ze stránek výrobce. Doba dodání je během 1-3 týdnů.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konečně All-in-One s Linuxem: Slimbook Curve

Středa, 11 Duben 2018 - 14:24 | peliculiar | Jsem stejného názoru. :-)
Úterý, 10 Duben 2018 - 18:26 | magnezar | Počkám si, až takový kousek ponese následující...
Úterý, 10 Duben 2018 - 15:00 | k3dAR | pritomnost RJ-45 Gigabit Ethernet (vcetne cele...

Zobrazit diskusi