Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kopírování pro osobní potřebu a zákon

Paragraf malý
Pan Merhaut nám zaslal velmi zajímavý článek s pohledem na právní aspekty kopírování hudby. Je to opravdu zajímavé čtení, doporučuji přečíst celé až do konce! Zde jeho malý úvod: Jelikož ze dlouhodobě pohybuji na "pirátském" poli (jsem spoluprovozovatel sítě 60-ti poboček cd klubu mcd) zasílám vám do diskuze podrobnější materiál k tématu, tak jak vyšel v časopise Classic Rock. JM. Tímto děkujeme za svolení k přetištění tohoto textu.

Každý z nás má zákonný nárok (§30 novelizovaného autorského zákona) na volné užití díla tím, že si může pořídit bez souhlasu autorů, výkonných umělců a výrobců kopii hudebního díla pro svou osobní potřebu. Jediná omezující podmínka je ta, že si takovouto kopii zhotoví sám ten, pro jehož osobní potřebu má sloužit, nelze si tedy kopii pro osobní potřebu nechat vypálit (u kamaráda, v tzv. veřejné palírně, .. prostě nikde) tzv. třetí osobou.

To je celé. Protože zákon neustanovuje pro pořízení kopie pro osobní potřebu žádné další omezující podmínky, např. ohledně toho, odkud pochází zdrojový nosič kopírovaného hudebního díla, mohu si pro svou osobní potřebu zkopírovat jakoukoliv hudbu odkudkoliv z půjčeného CD, z internetu, prostě odkudkoliv, kde požadovanou muziku seženu. Není tedy pravda, že musím být vlastníkem kopírovaného originálu, což je oblíbené nesmyslné tvrzení, objevující se opakovaně v tuzemském tisku (kdyby tak (pří)slušní novináři aspoň nahlédli do autorského zákona, než začnou mudrovat a poučovat veřejnost). Takovéto lajdácké nepravdy opět znejisťují a straší všechny, kteří si muziku kopírují.

Kopírovat pro svou osobní potřebu si ze zákona můžeme jakoukoliv (pro detailisty již zveřejněnou) hudbu odkudkoliv a nepotřebujeme k tomu žádný další souhlas od nikoho.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kdo zabíjí hudbu? Domácí kopírování rozhodně ne!

Čtvrtek, 18 Březen 2004 - 16:34 | Anonym | Zajímavý článek, ale jedna nepřesnost. Existuje...

Zobrazit diskusi